Postavljanje pitanja tipa "Kako je Bog uradio nešto?", ukoliko o tome nema pouzdanih predanja koja čovjek može da citira, su zabranjena (formalno se tretiraju kao novotarija) i za postavljanje i za odgovaranje.
Zamisli da kompjuterski program sam pokuša da shvati/izračuna kako ga je programer napisao ili kako je napisao neki drugi program? To je apsurdno!
Opet se vraćamo na princip "Ništa nije poput Njega." Njegove radnje (npr. stvaranje) se ne mogu ni porediti sa našim radnjama, i nemoguće je da shvatimo njihovu "kakvoću", tj. suštinu. Naša spoznaja stvorenih stvari je ograničena, a kamoli spoznaja Tvorca. Mislim da je svakom jasna uzaludnost (i glupost) govora o stvarima koje ne znamo i ne možemo da spoznamo.
Ono što se može reći je da je jedna od po(r)uka stvaranja Pera i Ploče ta da čovjek shvati da je sve već predodređeno, pa čak i samo čovjekovo "(ne)vjerovanje da je sve predodređeno".
Ne treba zaboraviti ni da je svaka informacija (!) koju primamo vezana za medijum (tj. materijalni objekat)!
Slučaj je u očima posmatrača
Kad sam već tu, da se vratim na priču o kompjuterima, tj. da se malo osvrnem na ateizam/materijalizam, i vjerovanje da je materija nestvorena, te da je sve nastalo slučajnim interakcijama "čestica" tokom dugog vremenskog perioda. Postoji jedna tvrdnja u koju ateisti implicitno vjeruju, ali eksplicitno rijetko iskazuju, a to je da:
"Slučajnost je apsolutna" ili
"Postoje događaji čiji je ishod apsolutno nepoznat svakom"
Ovdje mislim na bilo koju slučajnost (tijesno vezana za vjerovatnoću), na bilo kom "nivou" materije gdje se može tvrditi slučajnost.
Stvar je u tome što se skače sa tvrdnje:
[b]"Meni (ili pak ljudima i sl.) je ishod tog i tog događaja nepoznat"[b] i koja je tačna, na tvrdnju
"Svakom je ishod tog i tog događaja nepoznat"
bez ikakvog valjanog logičkog razloga.
To bi bilo kao kad bi neki kompjuterski program "tvrdio" da je korisnički unos (input) koji obrađuje apsolutno slučajan što je besmisleno.
Dokaži mi da Facebook postoji!
Slično je i sa skakanjem sa tvrdnje:
"Ja (i moja "kompanija") ne vidim da postoji to i to" na tvrdnju
"To i to ne postoji"
Ovo liči na kompjuter koji je otkačen sa Facebook-a, pardon Interneta, i svima viče:
"Kakav vas je to Internet spopa! Druže, daj ti meni dokaz da postoji taj Internet"
"Druže, nemaš ni Ethernet ni Wi-Fi karticu."
(sarkastično) "A je li, obraza ti! Eeee, kad bude taj Internet moga da se prebači na Floppy, tad ću ti vjerovat!"
Hvala i sve najbolje!P.S. BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN :D

Bookmarks