po dawudu ispade da se samo hriscanstvo ''macem'' sirilo.nema tu nikakve razlike medju religijama,bar u tom pogledu![]()
I to najopasniji i najveći grijeh koji se u hrišćanskoj etici zove "gordost" a u islamu "zavist" ali se ustvari isto tumači da neko da sebi za pravo nešto na šta ustvari uopšte nema pravo.
To je prauzrok svih ostalih grehova.
Grijeh je i kad neko nije otporan na "gordu" propagandu pa grijeh postane masovan a individualac se krije iza grupe.
Ne ne potpuno pogrešno kolega Elezoviću
Ako tone onda je nevin a ako izranja onda je grešan. Kao kod jaja - pokvarena plivaju.
Moram se složiti da ako je malko duže nevin neće biti živ.
Nema sumnje da je GENIJALNO samo što bih ja dodao samo jednu stavku da može da sudi onaj koji je prošao isti test.
U svako i najmanje mjesto bih otvorio konkurs za "sud inkvizicije" pa da vidimo ko će položit "pravosudni ispit".
Ili nebi bilo suda ili bi vrhovni sudija bio svjetski prvak u ronjenju na dah.![]()
Last edited by septembar; 06-09-10 at 00:57.
po dawudu ispade da se samo hriscanstvo ''macem'' sirilo.nema tu nikakve razlike medju religijama,bar u tom pogledu![]()
a eo.
Pa čovječe počni od početka, prije dolaska Islama, Ediseja, Nickeja i Antiohije i Jerusalim su pripadali hrišćanskim zemljema. Ovo je zakon akcije i rekacije, da Islam nije "prodro" na ta mjesta ne bi bilo krstaških ratova.
Granada je osvojena 1492. godine.Od koga je ovojena? Odakle tu musliman?. Oni su to osvijili 600 godina ranije. Oćeš li da kažeš da se prilikom osvajanja bilo Jerusalima bilo Granade od strane muslimana nije dešavao pokolj.
Ja da znam nema rata gdje nije bilo pokolja, tako da ne vidim paraleli sa ovim topicom.
EDIT: U stvari vidim, zadnji dio tvog posta u kojem je Crkva činjela herezu i progonila svoje vjernike i vjerske vođe pozivale na ratove, baš danas se isto dešava sa muslimanima. Vjerska zajednica ih rastragava i čini ih da ne razmišljaju. Muslimani u Iranu 1970. i muslimani u Iranu 2010. nijesu isti ljudi....
misliš na ovo ??
gospodo hrišćanski vjernici za 25 godina vas praktično neće biti a za 50 godina ćete izumrijeti tako da ne bih preporučio zajebavanje po forumu
bilo kako bilo ja neću puštit nekoga sa bilo čim oštrim da priđe mojoj murici ateisti ga i onako ne kasape
jedina pozitivna strana je brijanje žena
Last edited by Rakun; 06-09-10 at 10:42.
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Ne mislim samo na to, ali i to ima odredjenu ulogu.
Ne vjerujem da ce se gledat scenario da ce za 50 il tako nesto godina muslimani 'preplavit' 'nase' hriscanske zemlje.
Bice ih vazda, i neka ih je, dobrodosli su.
A u drzave dje se dobro postupa s njima oni su isto dobri prema drzavi.
Jesu li pravili dernek po svedskoj, danskoj, i njemackoj?
Sto nema terosrista kod nas a 20% zivlja su muhamedanci?
P.S. Cisto da me neko ne proziva jesam li hriscanin il musliman, nisma ni jedno ni drugo.
Ateista sam hvala bogu.
Ја чекам посао али волим ову земљу!
А што пијем кад ми шкоди
ко ће кући да ме води?
Ja Mitislave volim svoju zemlju...to što sam musliman ne znači da nebih bio u prve borbene redove u slučaju odbranbenog rata... jer je to i dužnost prema Allahu...Ali mi smeta kad me ljudi podcjenjuju zbog vjere...naprotiv, ja sam jako ponosan sa svojom vjerom...Bojte se nasilja (nepravde), jer je nasilje tama i muka Sudnjega dana. Čuvajte se škrtosti i pohlepe, jer su škrtost i pohlepa upropastili narode prije vas, to ih je natjeralo na međusobno krvoproliće, da halalom učine i rade ono što im je bilo haram. "Reci: "O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da samo Allaha obožavamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!" Pa ako oni ne pristanu, vi recite: "Budite svjedoci da smo mi muslimani!" (Ali-lmran, 64)
Last edited by Dawud; 06-09-10 at 22:10.
Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.,: “Nece nastupiti Sudnji dan sve dok ... ne dodje do blizine vremena (vrijeme veoma brzo prolazi).”
Isto tako, od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.,: “Nece nastupiti Sudnji dan sve dok vrijeme ne bude veoma brzo prolazilo, tako da ce godina izgledati kao mjesec, mjesec ce izgledati kao sedmica, sedmica ce izgledati kao dan, dan ce izgledati kao sat, a sat ce izgledati kao vrijeme koje je potrebno da sagori jedan palmin list.”
Oko stvarne cinjenice, sta to u stvari znaci, ucenjaci su se razisli na nekoliko misljenja:
1- Pod brzinom protoka vremena se misli na manjkavost nafake u tom vremenu.
Ibn Hadzer kaze : "Ovo smo osjetili jos u nasem vremenu. Svjedoci smo brzine prolaska vremena koje nismo zapamtili u doba onih koji su zivjeli prije nas."
2- Pod brzinom protoka vremena se misli na vrijeme u kojem ce se pojaviti Mehdi i Isa, a.s.. U tom vremenu ce ljudi uzivati u dunjaluckim ljepotama, izobilju sigurnosti i prednjacenju pravednosti. U takvim okolnostima ljudima se dani uzitaka cine vrlo brzim i kratkim, makar oni i dugi bili ; dok im se trenuci poteskoca cine veoma dugim, makar i kratki bili.
3- Pod brzinom protoka vremena se misli na stanje naroda zbog pomanjkanja vjere, tako da, skoro, medju njima nece biti onih koji ce upucivati na dobro a odvracati od zla. Nadvladat ce grijesenje, pojavit ce se veliki broj grijesnika i prestupnika. Sve to ce biti uzrokom ostavljanja trazenja znanja i zadovoljstvom sa neznanjem. Po pitanju znanja svi su ljudi razliciti, samim razlicitim stepenima znanja; kao sto kaze Uzviseni: "a nad svakim znalcem ima jos znaniji." (Jusuf, 76) Samo su ljudi isti po pitanju ako su neznalice.
4- Pod brzinom protoka vremena se misli na veliku rasprostranjenost prevoznih sredstava, vazdusnih i kopnenih, koji se odlikuju velikom brzinom, sto svakako, sve udaljene stvari cini bliskim.
5- Pod brzinom protoka vremena se misli na stvarnu njegovu brzinu, koja ce nastupiti pred Sudnji dan.
Do ovoga jos nije doslo, sto nam potvrdjuje i cinjenica stanja koje ce biti sa pojavom Dedzdzala. Dan ce biti kao godina, potom kao mjesec, potom kao sedmica. Isto kao sto ce se ovako produzivati dani, tako ce se i smanjivati. To sve je uzrokom poremecaja svjetskih zakona i blizina nestanka ovoga svijeta.
Ibn Ebu Dzemre kaze: “Postoji vjerovatnoca da se pod brzinom protoka vremena misli na njegovu kratkocu, prema onome sto nam je navedeno u hadisu: “Nece nastupiti Sudnji dan sve dok godina ne postane kao mjesec”. Prema tome, ovo skracenje moze biti stvarno ili imaginarno (zamisljeno):
Sto se stvarnog tice, ono se jos nije dogodilo, i to je jedno od pojava koje ce se dogoditi pred sami Sudnji dan.
Sto se imaginarnog tice, ono ima svoju duzinu od same svoje pojave. To dobro poznaju vjerski i ovozemaljski ucenjaci. Svi oni su svjedoci da nemogu uraditi i dostici onoliko koliko su nekada radili. Svaki od njih se zali na to s nepoznavanjem pravog razloga. Moguce je da se to dogadja zbog smanjenog imana (vjerovanja) i pojave raznih naopakih radnji. To sve bi uzrokom da se na to ne obazire mnogo ljudi, bez obzira koliko mogu uciniti na poboljsanju onoga sto ih sviha zaokuplja.
Nema sumnje da je nafaka u zemlji i na zemlji povezana sa snagom imana, izvrsavanjem naredbi i cuvanjem od onoga sto je zabranjeno. Dokaz tome su rijeci Uzvisenog Allaha: “A da su stanovnici sela i gradova vjerovali i grijeha se klonili, Mi bismo im blagoslove i s neba i iz zemlje slali...” (Al-A’raf, 96)
Prosirenost nemorala - prostitucije
Od predznaka koji se pojavise, prosirice i najvise bijase medju ljudima jeste prostitucija; Allahov Poslanik, s.a.v.s., nas upozori da je to od predznaka Sudnjeg dana.
U Buhariji i Muslimu se navodi od Enesa, r.a., da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.,: “Od predznaka Sudnjeg dana...(pa od njih spomenu) pojava prostitucije.”
Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.,: “Ljudima ce nastupiti prevrtljive i varljive godine... (pa spomenu hadisa u kojem stoji) rasprostranit ce se i rasiriti nemoral.”
Najgore od svega toga jeste da ce se prostitucija dozvoljavati. U “Sahihu” se nalazi predaja Ebu Malika El-Es'arija da je cuo Poslanika, s.a.v.s., gdje govori: “U mom ummetu ce biti ljudi koji ce dozvoljavati (smatrati halalom) prostituciju u svilu.”
Pred sami Sudnji dan i nestanak mu’mina, ostat ce samo nevaljali i zli ljudi koji ce vr{iti spolno opcenje magaraca (tj. ljudi ce javno opciti sa zenama uz prisustvo drugih ljudi, kao magarci); kao sto se to jasno navodi u hadisu Nuvasa, r.a.,: “Ostat ce samo najgori ljudi koji ce vrsti magarece spolno opcenje, i na njima ce nastupiti Sudnji dan.”
Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Tako mi Onoga u cijoj je ruci koja dusa ovaj ummet nece nestati sve dok se ljudi ne priblize zenama i pocnu imati spolni odnos po putevima. Najbolji od njih tada ce biti oni koji kazu: Da si vrsio spolni odnos barem iza zida!”
Kurtubi u svom djelu “El-Mufhim” kaze na prijasnji hadis Enesa: “U ovom hadisu se nalazi znak od poslanikovih znakova (mudziza), jer nas obavjestava o stvarima koje ce se desiti i desiti se posebno u ovim nasim vremenima.”
Ako je ovakvo stanje bilo u vrijeme Kurtubija, onda se taj porok jos vise prosirio u ovom nasem vremenu. Zbog nadvladavanja neznanja i rasirenosti nereda medju ljudima.
Pojava razvrata, prekidanja rodbinskih veza i losi medjukomsijski odnosi:
Imami Ahmed i Hakim prenose od Abdullaha b. Amra, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Nece nastupiti Sudnji dan sve dok se ne pojavi nemoral, besramnost, kidanje rodbinskih odnosa i losi medjukomsijski odnosi.”
Taberani u svom djelu “El-Evsat” prenosi od Enesa, r.a., da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.,: “Od predznaka Sudnjeg dana spada: razvrat, besramnost i prostitucija...
Last edited by Dawud; 06-09-10 at 23:17.
Mnostvo potresa - podrhtavanja tla
Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s., : « Nece nastupiti Sudnji dan sve dok ne ucestaju zemljotresi. » (Buharija, 13/81-82)
Od Selemeta b. Nufejla Es-Sekunija se prenosi da je rekao: Sjedili smo kod Allahova Poslanika s.a.v.s., ... (navodeci hadis u kojem, izmedju ostalog stoji): “Pred Sudnji dan ce se pojaviti velika smrtnost, nakon koje ce uslijediti veliki broj zemljotresa.” (Musned Ahmed, 7/306)
Ibn Hadzer kaze: “Veliki potresi zadesice vecinu sjevernih, istocnih i zapadnih gradova, ali ono sto se iz hadisa moze vidjeti da se pod ovim misli na njihovu sveobuhvatnost i neprestanost.” (Fethul-Bari, 13/87)
Ovo potvrdjuje i predaja Abdullaha b. Havale, r.a., kada kaze: Allahov Poslanik je stavio svoje ruke na moju glavu - ili na moje tjeme - pa je rekao: “O sine Havvalov!, kada vidis medjusobna razmimoilazenja na Svetim mjestima, znaj da su se priblizili zemljotresi, nesrece i ogromne poteskoce; tada ce nastupanje Sudnjeg dana biti blize ljudima nego sto su moje ruke blizu tvoje glave.” (Musned Ahmed, 5/
Nestanak poboznjaka
Od predznaka Sudnjeg dana spadaju i sljedece pojave: Nestanak poboznih ljudi, mali broj uglednih i postovanih i veliki broj nevaljalih tako da nece ostati osim nevaljalci, nad kojima ce nastupiti Smak svijeta.
U hadisu Abdullaha b. Amra, r.a., se prenosi da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.,: “Nece nastupiti Sudnji dan sve dok Allah, dz.s., ne uzme dobre vjernike, tako da ostanu samo oni u kojima nema nikakva dobra; koji nece poznavati dobrocinstvo a niti ce sprecavati bilo kakvo zlo.” (Musned Ahmed, 11/181-182)
Sto znaci: Allah, dz.s., ce Sebi uzeti vjernike, a ostaviti svjetinu i najgore ljude, u kojima nema ni koliko trun dobra; sto ce biti rezultatom povlacenja znanja, tako da ce ljudi uzimati sebi za vodje neznalice koji ce donositi odluke bez potrebnog znanja.
Amr b. Su’ajb prenosi od svoga oca, od svoga djeda, da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Doci ce vrijeme kada ce vladati samo klevetnici, olos i pokvarenjaci koji se nece drzati svojih ugovora i povjerenja, koji ce se razici u misljenjima i biti ce ovako (medjusobno ispreplecuci prste).” (Musned Ahmed, 12/12)
Nestanak poboznjaka ce uslijediti sa povecanim grijesenjem, ostavljanjem naredjivanja na dobro i odvracanja od zla. Kada poboznjaci budu gledali neko od nevaljalih dijela a ne budu nastojali da ga uklone ili ukazu na njega, doci ce do prosirenja nereda na zemlji (fesada), tako da ce se i na njih spustiti Allahova kazna, zajedno sa onima koji su cinili taj prestup. Na ovakav stav nas upucuje i hadis u kojem je receno Allahovu Poslaniku, s.a.v.s.,: Zar cemo biti unisteni a medju nama ima poboznih osoba? A Poslanik, a.s., odgovara: “Da, kada se uveca pokvarenjastvo.” (Buharija, 13/11)
Povecan broj pokvarenjaka
Od predznaka Sudnjeg dana spada i mnogo veci broj pokvarenjaka u odnosu na poboznjake, koji ce preuzeti monopol po pitanju njihove vjere. Stvar ljudi je postala u rukama pokvarenjaka, prezrenjaka i onih kod kojih nema ni koliko trun dobra. Ovo stanje ce biti susta suprotnost realnosti i normalnosti, ciji se znaci vide jos u ovom nasem vremenu. Svjedoci smo nasih predstavnika i vlastodrzaca kod kojih ima najmanje dobra i najmanje znanja; povrh cinjenice da bi oni trebali biti najbolji medju ljudima po svojoj bogobojaznosti i prednjaciti nad svojim podredjenim. Najbolji i najkvalitetniji ljudi su oni koji su najbolje vjere i koji su najbogobojazniji. Uzviseni Allah kaze: “Najugledniji kod Allaha i Njegova Poslanika budete slusali.” (Hud`urat, 13)
Allahov Poslanik, s.a.v.s., nebi davao vlast nikome drugom do onome ko je zaista zasluzuje, i ko je najbolji i najznaniji medju ljudima. Tako su postupali i halife koje dodjose poslije njega, oko cega imamo veliki dio primjera. Jedan od tih je i predaja koja se navodi u Buharijevom Sahihu, od Huzejfe, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao stanovnicima Nedzrana: “Poslat cu vam istinski povjerljiva covjeka”, pocastvujuci ih ashabom Poslanika, s.a.v.s., i to Ebu Ubejdu, r.a.,.” (Buharija, 13/232)
Ovo su neki od dokaza koji nas upucuju na povecan broj losih ljudi, sto spada u predznake Sudnjeg dana, navest cemo jos samo neke od brojnih hadisa koji govore o tome:
Imami Ahmed prenosi od Ebu Hurejre, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s.,rekao: “Nastupit ce prevrtljive godine; lazov ce se smatrati iskrenim, a iskreni lazovom; nepovjerljiv ce se smatrati povjerljivim, a povjerljiv nepovjerljivim; govorit ce samo Ruvejbidatu.” Bi receno: Sta je to Ruvejbidatu? Poslanik, a.s., odgovori: “Ogrezli grijesnik koji ce pricati o opstim stvarima.” (Sunen Ahmed, 15/37-38)
U podugom hadisu Dzibrila se kaze: ”Ali obavijestit cu te o njegovim predznacima (Sudnjeg dana)...kada goli i bosi budu predvodnici ljudi, to je predznak Sudnjeg dana. ” (Sahih Muslim, 1/163)
Od Omera b. El-Hattaba, r.a., se prenosi da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s., : « Od predznaka Sudnjeg dana, da dunjalukom ovlada prostak sin prostaka ; tog dana ce najbolja osoba biti vjernik koji se nalazi izmedju dva darezljivca. » (Med`mea Ez-Zevaid, 7/325)
U “Sahihu” se navodi sljedece: “Kada se odgovorna stvar bude davala neodgovornim osobama, ocekujte Sudnji dan.” (Buharija, 11/332)
Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je rekao: “Od predznaka Sudnjeg dana: ... da se uzvise najnizi drustveni slojevi nad istaknutim licnostima ”, zar nisi ovako cuo od Hibija o Abdullah b. Mes’ud? On odgovori: Da; tako mi Gospodara Kabe. Rekli smo: Sta su to najnizi drustveni slojevi? Odgovorio je: Pokvarenjaci, stanovnici ogromnih zatvorenih kuca, koji se uzdizu iznad poboznjaka i dobrih ljudi. Pod istaknutim licnostima se misli na stanovnike poboznih domova.
Imam Ahmed prenosi od Ebu Hurejre, r.a., da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.,: “Nece nestati dunjaluka sve dok njen upravitelj ne postane prostak sin prostaka.” (Musned Ahmed, 16/284)
To jest sve dok dunjalucke blagodati, uzitci i auteriteti ne postanu samo njegovi.
U Ahmedovoj predaji od Huzejfe b. Jemanija, r.a., se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Nece nastupiti Sudnji dan sve dok ne postane medju ljudima najpriznatiji prostak sin prostaka.” (Musned Ahmed, 5/389)
U Buhariji i Muslimu se prenosi hadis od Huzejfe, r.a., oko povlacenja povjerenja, da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Sve dok covjeku ne bude receno: Nema ga izglednijeg!, nema ga elegantnijeg!, nema ga pametnijeg!, a u njegovom srcu nece biti Imana - vjerovanja, ni koliko zrno gorusice.” (Buharija, 11/333)
U ovom vremenu je ovo sve vise primjetno i sve vise prisutno medju muslimanima. Danas kazu za covjeka: Nema ga pametnijeg!, nema ga moralnijeg!, opisivajuci ga najljepsim opisima, dok je on jedan od najpokvarenijih ljudi i najmanje od pobozan i povjerljiv, pa cak moze biti i jedan od neprijatelja islama i muslimana; pa, nema snage niti moci bez Allahove Uzvisene pomoci.
Last edited by Dawud; 06-09-10 at 23:10.
Mnostvo zena a manjkavost muskaraca
Od Enesa, r.a., se prenosi da je rekao: Ispricat cu vam hadis kojeg vam niko poslije mene nece ispricati; Cuo sam Allahova Poslanika, s.a.v.s., gdje govori: “Od predznaka Sudnjeg dana je manjkavost znanja, pojava i prisutnost neznanja, pojava nemorala (bluda), povecan broj zena i manjkavost muskaraca, tako da ce na jednog upravitelja doci i po pedeset zena.” (Buharija, 1/178)
Bi receno : Uzrok tome je zasigurno velika prisutnost nereda, koja ce uzrokovati raznim ubistvima, u kojima ce najvise stradati muskarci ; oni su borci, za razliku od zena.
Hafiz Ibn Hadzer kaze : ”Predhodno misljenje uzimam s rezervom; jer se u hadisu Ebu Musa’a jasno kaze: “Mali broj ljudi a veliki broj zena.” (Muslim, 7/96)
Ovaj hadis nas upucuje na jasan i ocit znak, a ne na bilo koji drugi razlog. Pred sami Sudnji dan Allah, dz.s., ce uciniti da ce se manje radjati muska djeca a mnogo vise zenska. Veliki broj zenske populacije biva odgovarajucim uzrokom pojave neznanja i podizanja znanja.” (Fethul-bari, 1/179)
Rekao sam: Nista ne sprecava da bude onako kako spominje Ibn Hadzer, a i zbog nekih drugih razloga koji ce dovesti do smanjenja broja muskaraca a povecavanja broja zena; kao sto su neredi koji prouzrokuju ratove. U muslimovoj predaji se navodi dokaz koji nas upucuje da smanjen broj ljudi a veliki broj zena biva uzrokom nestanka ljudi a ostajanje zena. Ono sto, u vecini slucajeva, uzrokuje smanjenju broja ljudi, jesu ratovi. U muslimovoj predaji se navodi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao : ”Nestat ce ljudi, a ostat ce zene, tako da ce na jednog upravitelja doci i po pedeset zena.” (Muslim, 16/221)
Ovdje se ne zeli potencirati stvaran broj (pedeset), jer u hadisu Ebu Musa’a, r.a., se ka`e: “Covjek ce vidjeti iza sebe kako ga slijedi cetredeset cena koje sa naslađuju gledajuci u njega.” (Muslim, 7/96) Znaci broj se uzima metaforicki, a Allah, dz.s., najbolje zna.
Mnostvo pisanja i izdavanja knjiga
U hadisu Ibn Mes’uda, r.a., se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ” Pred sami Sudnji dan ce biti ... pojava pera (sredstava za pisanje).”
Pojavom pera se misli - a Allah najbolje zna - na mnostvo pisanja i izdavanja knjiga.
U predaji Tajalisa i Nesaije se navodi hadis Amra b. Tegalluba, gdje kaze :
cuo sam Allahova Poslanika, s.a.v.s., gdje govori: “Od predznaka Sudnjeg dana ... da se uveca i prosiri trgovina, a pojavi znanje.” (Sunen Nesai, 7/244)
To znaci - a Allah najbolje zna - pojava sredstava poducavanja, a to su knjige.
U ovom nasem vremenu je ova pojava uveliko izrazena, i rasprostranjena po svim dijelovima svijeta, izobiljom sredstava za stampu (stamparija) i kopir aparata, koji su u mnogome doprinjeli njegovo sirenja. Sa svim ovim, na drugoj strani uocavamo veliku zastupljenost neznanja medju ljudima. Skoro da nestade korisnog znanja, sto podrazumjeva Kur’an, Sunnet, i rad po njima, dok im nista nece koristiti veliki broj literature.
Veliki broj iznenadnih smrti
Od Enesa b. Malika, r.a., se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao : ”Od predznaka Sudnjeg dana ... pojava iznenadnih smrti.”
Ova pojava je danas uveliko prisutna, velikim brojem iznenadnih smrti. Vidimo zdrava covjeka koji iznenada umre. Ovakvo stanje se danas, u nacem modernom svijetu, naziva srcanim udarom. Razuman treba malo da se zamisli, kajuci se i vracajuci Uzvisenom Stvoritelju, prije nego sto mu dodje iznenadna smrt.
Imam Buharija bi govorio:
“U slobodno vrijeme iskoristi blagodati Ruku’a mozda ti smrt neocekivano dodje
Koliko si samo zdravih, bez bolesti vidio.Kojeg dusa iznenada napusti. ”
Ibn Hadzer kaze: “Najcudnija stvar je sto se to (iznenadna smrt) desilo bas njemu - tj. Buhariji ili nekome od njegovih bliznjih
Last edited by Dawud; 06-09-10 at 23:19.
Ne znam ni gdje da pocnem kad si toliko gluposti napisao na jednom mjestu. Dovoljno je da kazem da nece bit nikakvog sudnjeg dana. Ako je ovo sto ti kazes tacno onda bi Sudnji dan trebao da se desi u nadernjih 10 godina ili mozda te kobne 2012-e. Da te cujem sta ces tad imat da kazes. Sigurno nesto poput odlaganja Sudnjeg Dana ili bozji oprost mozda ili neka takva glupost. Nisi ni svjestan koliko je smijesno to sto si napisao.
Ovo sto si napisao je upravo najbolji pokazatelj kolektivnog neznanja koje je ulozeno u pisanje Kurana. I upravo ovo dokazuje da su ga ljudi pisali. I lako se moze provjerit sto je najbolje.
Last edited by VanjaTheMan; 07-09-10 at 00:40.
My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.
Ne bih volio da si stekao utisak da mislim da ti ne volis cg, i da te ja potcjenjujem zbog islama.
Ne znam zbog cega mislis da ja mislim da ti ne bi branio cg (a vjerujem da nece bit potrebe(nako u afganistanu)), sve je kul brate ne napadam te ja, zbog tvoje vjere ne sigurno.
Neka si ponosan svojom vjerom, tako treba (ja sam takodje ponosan svojom ne-vjerom).
Ја чекам посао али волим ову земљу!
А што пијем кад ми шкоди
ко ће кући да ме води?
nemoj se igrat sa dušom
zajebi zajebanciju
Originally Posted by Darwud
ljudi polako počinju da koriste mozak i to je definitivno predznak da će se Jahwe Allah naljutiti i satrjeti nas
Jeretici(u prevodu oni koji RAZMIŠLJAJU) će se krčkati u vječitoj vatri,a stado božije(zna se ko je u stadima) će uživati u oblacima
Originally Posted by Darwud
naravno da je ovo predznak Smaka Svijeta
takođe se odnosi na to da ljudi počinju da koriste mozakOriginally Posted by Darwud
od kad je svijeta u prosjeku se rađa više ženki nego mužijaka, a na to dodaj da su u zadnje vrijeme *****i i Lezibezi IN
sve u svemu ZAČIN C
Silazak Isa a.s.
Prije nego počnemo govoriti o silasku Isaa sina Merjeminog a.s. lijepo bi bilo upoznati se sa njegovim osobinama spomenutim u tekstovima šerijata.
Svojstva Isa alejhi sselam
U predajama se kaže da je on čovjek srednjeg rasta, ni visok ni nizak, crven, kovrdžave kose, širokih prsa, kosa mu skoro prekriva uši, valovita, pala na pleća.
Zabilježeni hadisi su slijedeći:
Dva šejha bilježe od Ebu Hurejre r.a. da je Resulullah savs rekao: U noći Isra'a sam sreo Musa a.s. ... i sreo sam Isaa ... srednjeg rasta, crven, kose vlažne kao da je iz vode izašao.
Buharija bilježi od Ibn Abbasa da je Resulullah savs rekao: Vidio sam Isaa, Musaa i Ibrahima. Isa je crven, kovrdžave kose, širokih prsa.
A Muslim bilježi od Ebu Hurejre da je Resulullah savs rekao: Kurejšije su me pitali o ... vidio sam Isaa sina Merjeminog kako stoji i klanja, najsličniji mu je Urvet ibn Mes'ud es Sekafi.
Dva sahiha bilježe od Abdullah ibn Omera da je resulullah savs rekao: Kod Kabe sam vidio najljepšeg crnomanjastog čovjeka kojeg možeš vidjeti,divne kose koja je skoro mu uši prekrila,mahnuo je njome kao da je tek oprana,oslanjao se na dvojicu ljudi dok je tavafio. Upitao sam: Ko je to? Rečeno mi je Isa sin Merjemin.
Buharija bilježi od Ibn Omera da je rekao: Tako mi Allaha, Poslanik nije rekao da je Isa crven.(potom je spomenuo identičnu predaju prethodnoj).
Muslim također od Ibn Omera bilježi da je Resulullah savs rekao: Ugledah crnomanjastog čovjeka ... začešljane kose.
Objediniti predaje po kojima se kaže kako je Isa a.s. crven a po drugim crn, kako je po jednim predajama prave kose a po drugima kovrdžave, je moguće na slijedeći način: crvenilo i crnilo ne isključuje jedno drugo. Dozvoljeno je da njegovo crnilo bude čisto.
A što se tiče Ibn Omerovog negiranja crvenila Isaovog a.s. ono je oprečno onome što su drugi zapamtili kao Ebu Hurejre i Ibn Abbas r.a. kako je Isa a.s. crvene boje.
A što se tiče predaje o pravoj kosi, a u drugoj o kovrdžavoj kosi, a zna se da je prava kosa suprotna kovrdžavoj moguće je te predaje objediniti na način da je njegova kosa prava a kovrdžavost je u tijelu, odnosno da je lijepo građen i popunjen.
Posebnost njegovog silaska
Nakon pojave Dedždžala i njegovog nereda na zemlji Allah dž.š. će poslati Isa a.s. Sići će na zemlju kod Bijele munare u istočnom Damasku u Siriji, obučen u dva mirisna dijela odjeće, stavljenih dlanova na krila dva meleka. Kad sagne glavu otisne se kapljica a kad je podigne zasija poput bisera. Svaki nevjernik koji samo osjeti miris njegovog udisaja će umrijeti. Njegov udisaj završava tamo gdje završava njegov kraj. Njegov silazak će biti među spašenu grupu koja će se boriti za Istinu okupljena u namjeri da se bori protiv Dedždžala. Sići će u vrijeme početka namaza i klanjaće za vođom te skupine.
Ibn Kesir kaže: Najčešće mišljenje o mjestu njegovog silaska je Bijela munara u istočnom Damasku. U nekim knjigama sam našao da je to Bijela munara istočno od damaske džamije, čini se daje to ono upamćeno i preneseno ... Nema u Damasku munare poznate kao Istočna osim one koja se nalazi pored Emevijske džamije u Damasku sa istoka. To je najnormalnije i vrlo moguće jer će sići a čuće se ikamet za namaz. Vođa muslimana će mu reći: O Nadahnuti od Allaha, prođi naprijed! On će mu reći: Ti prođi, Tebi je proučen. U drugoj predaji stoji: Vi ste jedni drugima vođe, iz Allahove počasti prema ovom ummetu.
U hadisu Nevvas ibn Sem'ana se spominje pojava Dedždžala potom silazak Isa a.s.,Resulullah savs kaže: Kada Allah pošalje Isaa sina Merjemina sići će kod Bijele munare u istočnom Damasku, između dva mirišljava platna, dlanova stavljenih na krila dva meleka, kad sagne glavu kapljica se otisne a kad je podigne zasija poput bisera. Svaki nevjernik koji osjeti njegov miris će umrijeti. Tražiće Dedždžala da ga ubije. Naći će ga na kapiji mjesta zvanog Ludd i ubiće ga. Potom će Isa sin Merjemin doći kod naroda kojeg je Allah dž.š. sačuvao, potraće njihova lica i govoriti im o stepenima za njih pripremljenih u džennetu.
Dokaz njegovog, alejhi sselam, silaska
Silazak Isa a.s. na kraju vremena je utemeljen Kur'anom i Sunnetom i to je jedan od predznaka Sudnjeg dana.
a)Dokazi njegovog silaska iz Kur'ana:
1.Uzvišeni Allah dž.š. kaže: A kad je narodu tvom kao primjer naveden sin Merjemin, odjednom su oni, zbog toga zagalamili ... do riječi: i doista je on predznak za Smak svijeta.
Ovi ajeti su objavljeni o Isa a.s. a na kraju ajeta se kaže: I doista je on predznak za Smak svijeta - odnosno silazak Isa a.s. prije Kijameta je predznak Smaka svijeta. Na to upućuje drugi kirajet « ve innehu le alemun li ssa'a» sa fethom na harfu ajn i harfu lam, tj. znak i nagovještaj Smaka svijeta. A ovaj kirajet se prenosi od Ibn Abbasa, Mudžahida i drugih učenjaka tefsira.
Imam Ahmed bilježi od Ibn Abasa r.a. da je komentirajući ovaj ajet rekao: To je pojavljivanje Isaa sina Merjemina prije Smaka svijeta.
Hafiz Ibn Kesir kaže: Ispravno je to da se lična zamjenica trećeg lica jednine (damir) vraća na Isaa a.s. jer je o njemu riječ u ajetima.
Dalekim mu se činilo kako se ajetom mislilo na ono što je dato Isau a.s. od oživljavanja mrtvih, liječenja slijepih i gluhih i drugih bolesnika. A još dalje od toga je mišljenje pojedine uleme kako se zamjenica «ve innehu» vraća na Kur'ani Kerim.
2.Riječi Uzvišenog Allaha: I zbog riječi njihovih: Mi smo ubili Isaa sina Merjemina, Allahova poslanoka ... A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo - do riječi Uzvišenog: I nema nijednog sljedbenika knjige koji, kad bude umirao, neće u njega onako kako treba povjerovati, a na Sudnjem danu on će protiv njih svjedočiti.
Izlazak sunca sa zapada je jedan od velikih predznaka Sudnjeg dana zasnovan na Kur'anu i Sunnetu.
Dokazi njegovog dešavanja:
a)Dokazi iz Kur'ani Kerima: Onog dana kada neki predznaci od Gospodara tvoga dođu, nijednom čovjeku neće biti od koristi to što će tada vjerovati, ako prije nije vjerovao ili ako nije, kao vjernik, kakvo dobro uradio.
Vjerodostojni hadisi ukazuju na to da se: nekim predznacima - misli na izlazak sunca sa zapada i to je mišljenje većine komentatora Kur'ana.
Taberi nakon što je spomenuo mišljenja mufessira o ovom ajetu kaže: Najtačnije mišljenje je ono koje je očito u predajama Resulullaha savs kad je on komentirajući ovaj ajet rekao: To je onda kad sunce izađe sa zapada.
Ševkani veli: Kad bi Poslanikov komentar ovog ajeta bio vjerodostojan onda se on ne bi dovodio u pitanje nego bi bilo obaveza dati mu prednost i postupati po njemu.
b)Dokazi iz Sunneta Čistog
Mnogo je hadisa o izlasku sunca sa zapada, evo nekih od njih:
1.Dva šejha bilježe od Ebu Hurejre da je Resulullah savs rekao: Neće nastipiti Sudnji dan dok sunce ne izađe sa zapada. Kad izađe i ljudi ga ugledaju svi će povjerovati ali, tada čovjeku neće biti od koristi to što će tada vjerovati, ako prije nije vjerovao ili ako nije, kao vjernik, kakvo dobro uradio.
2.Buhari bilježi od Ebu Hurejre da je Resulullah savs rekao: Neće nastupiti Sudmji dan dok se ne sukobe dvije skupine ... (potom je spomenuo hadis, i u njemu): dok sunce ne izađe sa zapada, ali tada čovjeku neće biti od koristi to što će tada vjerovati, ako prije nije vjerovao ili ako nije, kao vjernik, kakvo dobro uradio.
3.Muslim bilježi od Ebu Hurejre da je Resulullah savs rekao: Požurite sa dobrim djelima prije nego nastupi šestero: Izlazak sunca sa zapada.
4.Već smo spomenuli hadis Huzejfe ibn Usejda o velikim predznacima Sudnjeg dana, u kojem se kaže: Izlazak sunca sa zapada.
5.Imam Ahmed i Muslim bilježe da je Abdullah ibn Amr rekao: Zapamtio sam od Resulullaha savs hadis koji nisam zaboravio, čuo sam ga kad je rekao: Prvi predznak koji će se pojaviti je izlazak sunca sa zapada.
6.Od Ebu Zerr'a se prenosi kako je Resulullah savs jednog dana rekao: Znate li vi kuda ide ovo sunce?Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju, rekoše. Zaista ono žuri dok ne stigne do svog odredišta pod Aršom i padne mu na sedždu. Ostane u tom položaju dok mu se ne kaže: Podigni se, vrati se odakle si došlo, pa ranim jutrom se vrati i izađe sa svog izlazišta. Zatim ide žurno dok ne stigne do svog odredišta pod Aršom i padne mu na sedždu. Ostane u tom položaju dok mu se na kaže: Podigni se i vrati odakle si i došlo pa se ranim jutrom vrati i izađe sa svog izlazišta. Zatim će žuriti i ljudima će se to činiti normalnim sve dok ne stigne do svog odredišta pod Aršom. Pa će mu se reći: Podigni se, i izađi sa zapada pa će izaći sa zapada. Potom Resulullah savs reče:Znate li kada će se to dogoditi? Onda kada čovjeku neće biti od koristi ... uradio.
To nisu dokazi, to su price. Znas li ti sta znaci dokaz?
Samo zato sto neko tvrdi da je prica istinita ne naci da je istinita. Naravno mozes da pokusas da dokazes pravim dokazima da su te price istinite.
a istina oslobadja :P
A ponekoga istina i zarobljava...
Last edited by Dawud; 08-09-10 at 18:33.
Dokaz iz Vodiča:
poznato je da su na planeti Zemlji najpametnija bića miševi, ljudi su suprotno njihovom mišljenju tek treća vrsta po inteligenciji odmah iza delfina
šta zaključujemo iz ovog DOKAZA
ko je pisao Kuran - Ljudi
da su ga pisali miševi još bi u nešto i povjerovao
Last edited by Rakun; 08-09-10 at 19:58.
na "dokaze" te vrste odgovaram istovjetnim dokazima
a što se nivoa komunikacije tiče u religiozni fanatici poput ovoga iznad mene u meni bude osjećaj dubokog sažaljenja
![]()
... šta da se radi . Samo opušteno.
To je samo dio iz jedne veoma zanimljive i smiješne knjige ...
Napisao je Daglas Adams a knjiga se zove "Autostoperski vodič kroz galaksiju". Jedna od najboljih knjiga koje sam pročitao. Svakako ti preporučujem da pročitaš.
Nego da se vratimo na Islam i jedno pitanje na koje naznam jasan odgovor ni u Hrišćanstvu ni u Isalmu.
Evo o čemu se tačno radi.
U Isalmu piše da je
1. Alah prvo stvorio "pero" i rekao mu piši
2. Posle je stvorio cjelinu koju je raskomadao na Nebesa i Zemlju (prepričavam otprilike)
...
U Hrišćanstvu piše da je
1. U početku bijaše riječ i riječ bijaše u Boga i Bog bijaše riječ
2. ...Od riječi nasta tijelo
...
Po mom shvatanju i Alah i hrišćanski Bog moraju biti jedna te ista stvar samo što se shvatanja te iste stvari mogu razlikovati.
I Alah i pero i možda ovo što pero piše i hrišćanski Bog u obliku riječi su nematerijalni objekti ili su to barem u početku bili.
Za mene je sve ovo najbliže nakakvoj "kvantnoj informaciji" iz fizike.
Tek ova "cjelina" u Islamu i "tijelo" u hrišćanstvu su materijalni objekti.
Pitanje koje me interesuje je kako je od ove informacije nastala materija, energija, sile , kretanje i vrijeme.
Ili prevedeno na islam "kako je Alah stvorio pero?" kako je jedan nematerijalni objekat stvorio drugi?
i kako od onoga što "pero piše" (informacija) ili nečeg drugog nastaje "cjelina" (materija)?
Isto u hrišćanstvu . Kako je od riječi (informacija) nastalo tijelo (materija)?
Eto.
Ne interesujeme šta piše u jednoj ili drugoj religiji o tome jer mislim da nema tih detalja.
Interesuje me šta vi i vaša imaginacija (mašta) misli o tome poštovana gospodo i kolege forumaši vjernici.
Bog nam je dao tu imaginaciju pa se možda u nečijoj mašti krije odgovor.
Slobodno navalite.
P.S. BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN![]()
Last edited by septembar; 10-09-10 at 19:48.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks