Originally Posted by
nihil
Ono što je problem kada se govori o bilo kojem proroku, pa tako i Muhamedu, mnogo zapisanog se pripisuje njemu, a da to u stvari ni ne znamo da li je tako, već znamo su neki ljudi čuli od nekih ljudi, koji su to čuli od nekih drugih ljudi itd., da je Muhamedu lično Alah preko svog izaslanika anđela rekao da čita nešto što navodno dolazi od boga. I to je činjenična istina koju mi znamo kada su u pitanju svete knjige. Mi znamo da je neko rekao, kako je njemu neko rekao da je neko od boga dobio nešto, i da je tu priču kasnije zapisao neko, od koga su neki prepisali, a onda opet neki prepisivali i prevodili i sl. I sada nama ostaje da vjerujemo ili ne vjerujemo da je to sve tako bilo. ... Vjerovati možemo, ali dokaza nemamo.
Ne zna se ko je zapisao ni knjige ni jevanđelja ni iz starog ni iz novog zavjeta. Ne zna se ni kada je to bilo. Zna se da je barem 99% ljudi u vrijeme kada su te knjige prvi put zapisivane bilo nepismeno, baš kao što se zna da su postojale različite verzije od kojih su kasnije izabrane neke i koje se danas uzimaju kao prave i izvorne. Izbor između vrezija pravili su ljudi, tačnije sveštenici na vaseljenskim saborima, a kasnije i na koncilima i saborima podijeljenih hrišćanskih crkvi. Niko ne zna ko je, kada i kako napisao i stari ni novi zavjet. Zna se da su zapisani na osnovu usmenog predanja, ništa drugo.
Prema onome što znamo nastajemo slučajno i sa smrću nestajemo kao individualna bića. To je ono što znamo, a postoje nebrojeno vjerovanja kojima se govori o raznoraznim mogućnostima života poslije smrti, svaka religija ima svoju pričine priče priču. Neko u te priče vjeruje, neko ne, ali ih nije moguće dokazati. ... Svijet postoji i kao predstava i kao materijalna činjenica. Bog postoji samo kao predstava u glavama ljudi. Slično kao i Crvenkapica ili Djed Mraz, tako i bog, postoji kao predstava u glavama ljudi, ali ne postoji kao fizički. ... Ovaj citat što navodiš je zapisan od ljudi, i na jezik kojim govoriš preveden od ljudi. Tu nema ničega osim ljudi i njihove priče o bogu, kao i fantastične predstave u koju neki vjeruju neki ne. Citiraš mi pričine priče priču i tvrdiš da je to istina, a ja kažem da to je to nedokazivo i da time može da bude samo stvar vjere i ništa drugo.
Bookmarks