Results 1 to 25 of 4251

Thread: Ateizam

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Besmrtni monah View Post
    Ako misliš na Kinu, griješiš. Kina je postala velika civilizacija daleko prije doseljavanja Arijaca(Hindusa) u Indiju. A što se tiče religije, tamo postoji sinkretizam taoizma-kineske mnogobožačke religije, konfučijanizma-moralne doktrine i na kraju teiziranog budističkog učenja. To budizam nije, barem ne onakav kakvim je njen osnivač Sidarta Gautama-Šakjamuni podučavao. Koliko ja znam, Buda nikad nije pozivao na poštovanje natprirodnih bića, idolopoklonstvo i uopšte na molitve, samo na trening uma(meditaciju) i samousavršavanje. Dok se kineski nazovibudizam uglavnom svodi na molitvu panteonu od nekoliko hiljada bogova i duhova.
    A ako misliš na domovinu budizma-Indiju, e onda si u pravu, u vrijeme budističkog vladara Ašoke je dostigla civilizacijski vrhunac.

Problem je što današnji svijet uglavnom posmatra budizam kroz dvostruku prizmu-kroz dalekoističnu interpretaciju i zapadnjačku percepciju istog. Zapad je upoznao samo teizirani istočnjački nazovibudizam i kao takvog ga je medijskim putem predstavljao ostatku svijeta. To što ti u Kini vidiš, to je više taoizam upakovan u budističku ambalažu, uz neke budističke elemente.

I slažem se s tobom da su zemlje u koje je dospjelo budističko učenje bile napredne, a da su hrišćanske države bile najzaostalije i na samom talogu civilizacije.
    sve je tačno
    kao i to da je Sidarta(Buda) bio Princ i svega se odrekao (čisto da napomenem Isus je bio Stolar,Muhamed je bio putujući Trgovac i SVEGA SU SE ODREKLI)
    a i u Indijskom budizmu ima nerealnih bića (Buda se borio sa demonom "Marom")

onaj film sa Kianu Rivsom je prilično tačan (osim početka)
    Last edited by Rakun; 30-06-10 at 19:57.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks