Ne bi bilo loše da imamo zakone kao EU i USA, zar ne?
Quote:
Originally Posted by
dusanp
Trebalo bi već sada sve koji neće da rade za sadašnje plate izbrisati sa evidencije nezaposlenih.Ako mogu da sede kući i čekaju da plata bude 500-600 evra pa da rade tek onda oni nisu soc.ugroženi.To su obični neradnici koji će uvek kukati na nekoga,kada prosečne plate budu 400-500 evra,ni onda neće raditi već će kukati da su troškovi života porasli i onda će čekati da plate budu 1000-1200 evra da bi počeli da rade.
Neće takvi nikada hteti da rade sem ako im neko u Srbiji ponudi direktorsku fotelju,u C.Gori malo teže jer vi ipak imate neku selekciju.
Možda bi Ćipur i njemu slični pristali da rade jedino kao direktori nekog preduzeća iz Srbije za platu od 20 000-30 000 evra nedeljno,a u C.Gori na takvo nešto ne mogu računati jer svi znaju kakvi su pa ih niko ne bi postavio ne na mesto direktora nego ni na mesto konobara- koliko su sposobni.
U svakom društvu postoje autsajderi i nesposobni ljudi koji nemaju obrazovanja i kvalifikacija za obavljanje bolje plaćenih poslova niti volje da se usavršavaju i izađu iz tog statusa.Oni će uvek optuživati nekoga drugog i večito biti nezadovoljni ali su sami krivi.Takvi treba da tavore na dnu društvene lestvice,da dobiju neku crkavicu od države da ne umru od gladi i ništa više.To je surovo ali takva je moderna tržišna privreda i nesposobni i pojedinci i firme treba da propadaju da bi bolji i sposobniji mogli da izađu na površinu.
Ovo ti je vrlo prazna priča koja nema veze sa temom.
O mentalitetu nije mi namjera da raspravljam, namjera mi je u okviru teme da diskutujem samo što je država u stanju da napravi, kakve zakone, to jest sve što ja želim je da država u vezi tržišta rada ima zakone kao USA, Češka, Španija, Slovenija, Hrvatska, Njemačka, Danska ... sve normalne države.
Ja bih samo volio da imao zakone kao oni u pogledu tržišta rada, ne tražim puno, zar ne?
Ja nijesam kriv sto vam niko nije rekao za ovaj problem!
Quote:
Originally Posted by
popesku
ok,aj da zamislimo da je cg donijela taj zakon..u cg imaju pravo rada samo njeni drzavljani..
stranci bi morali da se povuku..ostali bi mi..nadaju ci se vecim platama..
vjerovatno bi u skorije..vrijeme i srbija i bosna donijeli takav zakon..
u srbiji ima dosta nasih drzavljana koji rade..i oni bi morali da se vrate u cg..tako da bi bili na istom..opet imamo istu ponudu radne snage..cjena ostaje ista..
mislim ipak da to pitanje ce se rjesiti novim investicijama i radnim mjestima...a ne zatvaranjem trzista za strance,i takodje smanjivanja rada na crno...
sta mislis?:D
Ako hoće da se vrate naši državljani, to im niko ne može na svijetu zabraniti.
U Švajcarskoj najobičnija plata je 2000 eura, a susjednoj Italiji je 1000.
Ali Talijani nemaju pravo rada u Švajcarskoj jer Švajcarska nije članica EU. Zato su u Švajcarskoj duplo veće plate nego u Italiji i ostaloj EU, jer ima svoju zasebnu ekonomiju i svoje zasebno trziste rada.
Takođe u Norveškoj su veće plate nego u Švedskoj, ali Norveška nije u EU, i nema nikakvu obavezu da prima bilo koga iz EU na rad.
Ljudi, ako niko nikada vama nije reako za ovaj problem, nijesam vam ja to kriv, već su vam krivi ti što su sakrili taj problem od vas.