Ajde Bonja, coce. Bore, kako ne bore? :rolleyes:
Printable View
Ajde Bonja, coce. Bore, kako ne bore? :rolleyes:
Budimo parlamentarno seriozni i egzemplarno koncizni. Ja nisam osporavao samu borbu, vec sam notifikovao licno neprepoznavanje motiva iste :cool:
A, onda je u redu. :kamikaza:
Satisfikovan sam sto dijelimo razumijevanje :D
Ja sam spreman istog trenuka (uoliko to bude od mene zahtijevano) da oružjem branim ustav Crne Gore a siguran sam da bi još mnogi slijedili moj primjer.A vi sto ne postujete ustav samo se busajte al znajte ne možete ništa i niko ( čak ni Srbija zbog međunarodnog pritiska) nebi mogao da vam pomogne zato razmišljajte prije no što bačite klicu zla međ ovaj narod.
Ustav se zakonito donio u skupstini Crne Gore i mora se postovati!
Treba se donijeti zakon, koji ce sankcionisati one koji ne postuju ustav svoje drzave pa makar bili i protiv njega jer je to ustav drzave u kojoj zive.
Ako neko smatra da je ugrozen, neka iskoristi sve demokratske institucije a ako treba i Strazburg!
Cijepanje ustava bih ozbiljno kaznjavao.Jedino na taj nacin bi upristojili nasu drzavu i ucinili bi je bar malo pravnijom.
U svakoj demokratskoj državi dozvoljeno je biti protiv ustava,pokazivati neslaganje sa njim i pozivati na njegovu promenu.Nije dozvoljeno pozivati na nasilno menjanje ustava.Demonstracija neslaganja sa ustavom kroz neki simbolički čin(cepanje ustava) je takođe nešto legitimno u demokratskim državama.
Na primer,ovde u Srbiji bezbroj puta su LDP,Čankovi seperatisti,tzv."NVO" govorile da je sadašnji ustav Srbije "klerofašistički","nacistički" i slično.
Mnogo je loše da se za promenu ustava postavljaju de facto nemogući uslovi (3/5 upisanih birača).
To neće sprečiti u budućnosti da neka nova vlast donese potpuno novi ustav.Dovoljno je da sazove ustavotvornu skupštinu,a ustavotvorna skupština nije ograničena postupkom revizije iz važećeg ustava.Tako neka nova politička elita neće poštovati postupak promene ustava.
Bolje je postaviti realne uslove za promenu ustava.
Bogomi mene se cini e ce uskoro morat da prosiruju Spuz !
Ponašanje dijela opozicije ne može ugroziti Ustav
Herceg Novi, 28. oktobra - “… Želim da ponovim zadovoljstvo da smo dobili Ustav, usvojili ga u Parlamentu i da je on iskazao ono što je građansko biće Crne Gore, uz maksimalno uvažavanje sloboda građana i manjina. Obezbijedili smo da taj Ustav poštuje ono što je dobra integraciona mogućnost Crne Gore, koje su njena potreba ”, kazao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović, odgovarajući na konstataciju da pozicija ne poštuje usvojeni Ustav Crne Gore, pa ni u Herceg Novom, gdje se danas tokom proslave Praznika Opštine, NIJE OGLASILA DRZAVNA HIMNA !?
Bogomi ne samo ova dva no bi ja nacinio i Jusovacu Bogdanov Kraj i uste par da smjestimo nezahvalne izbjeglice koje se iztovarise u HN pa bi igrali Valcer uz intoniranje CG Himne !!!!
Da mi je znati u kojoj to demokratskoj drzavi je dozvoljeno biti protiv ustava???? Ustav sam po sebi je instrument da se ne bi radilo kako je kome cef vec da se ponasa po zakonima. Druga je stvar politicki raditi na tome da se promijeni neka tacka u Ustavu ali nepostovanje zakona Ustava kao najveceg zakonskog akta od strane gradjana te drzave vodi prema sankcionisanju tog istog gradjanina ili grupe u bilo kojoj demokratskoj drzavi,prema tome ovo tvoje pisanije nije bas na mjestu.
SImbolicki cin kako ti rece cijepanja ustava je dozvoljeno kazes u demokratskim zemljama Dodji u bilo koju Evropsku drzavu(demokratsku)pa uzmi da pocijepas ustav ,ne ustanes na himnu,itd,itd pa ces da vidis kako ce te demokratske drzave da reaguju.....
............... yugo 45
Crnoj Gori jos samo malo treba da bude demokratska!
Malo da sudovi budu nezavisniji, malo da policija bude nepolitičnija, malo da zdravstvo bude nekorumpiranije, da bude manje državne gradjevinske mafije, da RTCG bude malo objektivniji,da se nasi visoki politicari(posto govore narodu da je KBC-vrhunska klinika) liječe u Podgorici.
Vukovic je srce lijecio u Milanu,Milo uvo u Švajcarskoj, a Mugi operisao bruh u Ljubljani!
E, ja pitam logički?
Mugi, zar najškolskiju medicinsku operaciju bruha, nijesi mogao uraditi u Podgorici??????????????
A nas obične ljude tjeras na silu i sramotu da to uradimo ovdje.
Demokratija ce doci u Crnu Goru, tek onda kada propagatori ,,Rata za Mir" , ;;mrzitelji šahovnice" ,ratni profiteri, ljudi koji su nakon napuštanja svojih funkcija gdje su sasvim skromno zaradjivali , sada kupuju akcije nekih banaka u milionskim iznosima!
E kada ti ljudi(a ne sitni mali trgovci cigaretama,preprodavci farmerica)budu u ZATVORU, Crna Gora ce krenuti naprijed!
Ili da budem potpuno jasan, sa veoma jasnim prozivanjem!
Dok nam biznismeni budu Milo,Sveto,Baro,Brko,Aco,Mugi, NEMA NAM SPASA!
jER ONI SU SVE SAMO NE BIZNISMENI U ZAPADNOM SMISLU!!!
Interesatno je kad cujem manje korumpiraije i tako to, a kad je RTCG bas sinoc pitala ljude po ulici da li misle da ima korupcije , oni odgovore da, a kad ih pitaju, neko licno iskustvo, oni ne. Ali bukvalno niko nije dao ijedan primjer ni kome se to desilo. Znaci korumpisanost je na najvecem nivou sigurno, ali ne vjerujem bas da je po policiji i sl bas toliko kako ljudi to kazu. I ako kazu to, to je ono: rekla kazala...
Gde je to zabranjeno da se pocepa neki papir?Ne može niko da pocepa ustav,jer je ustav pravni akt,a ako je neko pocepao knjižicu koja sadrži tekst ustava to uopšte nije kažnjivo.
Ustajanje na himnu nije obavezno,to nije predviđeno kao neka obaveza.
Mnogi ljudi odbijaju da se klanjaju himni i državnim simbolima iz raznih razloga.
Moj lokalni paroh-pravoslavni Srbin je odbijao da pozdravlja zastavu Srbije u vojsci i da stoji mirno kada se svira himna "Bože pravde",jer smatra da se hrišćanin takvo poštovanje treba da iskazuje jedino Bogu i nije snosio nikakve sankcije.
Ja takođe smatram Ustav Srbije nenarodnim, nametnutim, lošim. I voleo bih da vidim ko će mi "uterivati poštovanje" prema njemu. To se ne događa, nikad se ne ustručavam da iznesem svoje političko mišljenje i ipak u Srbiji danas ima slobode više nego ranije, još je ima mnogo manje nego što bi moglo biti.
Ovaj Ustav CG nije uopšte loš po mom mišljenju, ali to nije suština. Suština je da navodno slobodoljubivi ljudi na brdovitom Balkanu u stvari vole tiranstvo i vazda su se naslađivali kad se nekom njihovom sugrađaninu, pa čak i bratu, uteruje lojalnost prema državi pendrekom.
Da li je ovde u stvari ikada bilo slobode, one prave? Da svako diše punim plućima i da svi imaju isti status pre zakonom? To se ne može samo tek tako propisati na komadiću papira. Nego ranije je narod bio pametniji, tačno je znao ko ga guši - kralj, car, lokalni feudalac, funkcioner, gazda itd, to i jeste bila prava svrha ustava - ograničenje samovolje i čuvanje individualnih prava i dostojanstva a sad ne - nego udri gologuzijo po gologuziji!
Dule, tvoj paroh je to radio iz vjerskih razloga i nije mu namjera bila da vrijedja te simbole, dok ovi nasi duduci to rade upravo s tom namjerom.
Papir koji je pocijepao poslanik SL jeste cin vrijedjanja Ustava, sto je on fino i objasnio. Naravno, problem je CG sto, srecom sve manje, politicko neslaganje se ne umije iskazati na nacin na koji se ne unizava ni sagovornik ni sam govornik.
Neko to radi iz verskih a neko iz drugih razloga/ubeđenja(političkih,nacionalnih itd.).Sve je to u istom rangu.
Ustav nije simbol,nego pravni akt i ne može se "uvrediti".
Ustav je izraz nečije političke volje,i ako nije opšteprihvaćen od svih značajnih političkih faktora on neće biti prihvaćen kao ustav svih,nego kao nametnuta volja jedne političke vrhuške.
Poenta je da vlast i opozicija treba da se dogovore oko ustava kao najvišeg pravnog akta,a u konkretnom slučaju ustav je donet mimo volje većeg dela opozicije.DPS je našao "trojanskog konja" u opoziciji,ponovo "pobedio" opoziciju i uspeo da nametne volju jedne političke stranke kao najviši pravni akt.
U takvoj situaciji,glupo je očekivati da će veći deo opozicije aplaudirati tome,i klanjati se ustavu,jer će za njih to uvek biti samo DPS-ustav.
Ja stvarno ne shvatam pojedine ovdje zar nije 2/3 sasvim dovoljno da nesto bude prihvaceno kao i sto jeste prihvaceno svidjelo se to nekima ili ne. Znaci po tvojoj logici bez obzira dali opozicija ima 30%,20% ili 5% ako se ona ne slaze sa tim onda znaci ne treba biti prihvaceno....
....svasta!......
Shvati Ustav nije volja politicke stranke kako zelite stalno da nametnete vec pravni akt Drzave Crne Gore i njenih gradjana!!!
Sto se tice toga da opozicija nece "aplaudirati" i "klanjati" se mnogo me ne tangira jer kako su krenuli sa ovim uzimanjem drzavljanstva moguce je da ce njihov ustav biti neke druge drzave pa eto im prilike da kritikuju i Ustav te druge Drzave...tstststts....
Dule, needles to say - Ustav su podrzale politicke partije koje predstavljaju vise od 2/3 gradjana sa birackim pravom. To bi kao pravnik, koji standarde ne prilagodjava trenutnim politickim stavovima trebao da prihvatis.
I ovo jeste bio par excellence dogovor vlasti i opozicije. Ne kompletne naravno, ali imajuci u vidu da je za Ustav glasalo 14 opozicionih poslanika (PzP, BS i LP), uz 2 (AA i DS) koje principijelno nisu protiv njega (jer se glavno pitanje spora sa njima - opstina Tuzi nije moglo precizirati Ustavom, nego su svoju pdorsku uslovili politickom podrskom tom projektu; ovo vazi za AA, dok ni DS nije daleko od toga) - ostaje nam 22 protiv.
A na to jos dodaj 42 poslanika SDPS, HGI, DUA koji su za Ustav od starta, s tim sto predstavnik DUA nije bio prisutan na sjednici iz licnih razloga
Dakle uradi matematiku i vidjeces da se uopste ne radi o nekom malom dijelu opozicije. Ono sto si ti htio reci - dogovor nije napravljen sa jasnom profilisanom pro-srpskom politickom grupacijom. To ostaje kao fakat i potencijalni problem za buducnost. Ali nazovim stvari pravim imenom :)
Što se tiče tvojeg očekivanja da će 32% Srba uzeti državljanstvo Srbije,pa time izgubiti sva prava u C.Gori pa i da kritikuju ustav,to su obične besmislice.
Niti će Srbi iz C.Gore u značajnoj meri uzeti državljanstvo Srbije,niti će to biti poznato državnim organima C.Gore pa da ih izbrišu iz crnogorskog državljanstva.Novi Zakon o državljanstvu Srbije predviđa tajnost podataka o upisu u srpsko državljanstvo,pa će ta informacija biti nedostupna organima C.Gore,i neće moći da brišu iz državljanstva.
fakat je da je '2/3 opozicije' mnogo manje nego vecina koja je glasala za ustav...
josh jedan fakat je da tih istih 2/3 opozicije nije ekskluzivni predstavnik '30% građana-Srba', vec da nemali broj njih u parlamentu predstavljaju dps i pzp. isto tako je i fakat da ko gubi ima pravo da se ljuti :)
btw, neka je sa srecom ovi ustav, zdravo ga nosili i za bolji promijenili :)
Nema zemlje u Evropu dje je dozvoljeno omalovazavnje drzave ili njenoga pravnoga akta tj USTAVA za takova NEdijela je odredjena zatvorska kazna i ujedno novcana ,no se tebe vidi da nijesi daleko isa od serbije !!!!
Isto vazi za ustajanje dok se itonira himna sto do sad nije vidjeno u Evropu ! A za tvoje lokalne parohe .......ja mnim od njih ne nista ne iznenadjuje dosta smo vijdeli proteklije decenija !
Bonja the Zmaj Quote:
Dje nazad? A?
Da li iko od vas SuperCrnogoraca shvata da ovakvim ponasanjem dajete potpuno za pravo svima onima koji su 1991 to isto pricali suverenistima?
Ma kome ja to pricam... Isti ljudi i tad i sad, samo drugi objekti mrznje i primitivizma. Idem u WC
Mi super nadri Crnogorci bi nacinjeli tj . prosirili spuz ,jusovacu itd itd i napunili onijema koji cine sprdnju od simbola Crne Gore , njenoga ustava ,vlade itd itd jerbo zlu se mora stat nogom za vrat !
E blagosh blagosh znaci uzece drzavljanstvo druge zemlje za kojeg niko nece znati osim onih po kuci a ni to nije sigurno,toliko cete biti ponosni na to drzavljanstvo da nece moci ni interpol da ga odkrije(aahhahahha)toliko o laznom rodoljublju e vala vidji ja bi Crnogorski pokaza pa kad bi me krshima gadjali a ne ga krio pod tepisima,jastucima i dje li sve ne...
Do sada je od maja prošle godine u Srbiji predato oko novih 25 000 zahteva za dobijanje državljanstva Srbije.Od toga ogromna većina sa prebivalištem u Srbiji,oko 19 000,tako da ostaje oko 6000 ljudi koji su tražili državljanstvo,a nemaju prebivalište u Srbiji.
Znači nema ni govora o masovnom uzimanju državljanstva Srbije.
Cudno zaista, ali ja mislim da je to samo zbog toga sto siroke mase nijesu upoznate sa ogromnim prednostima vaseg drzavljanstva. Sta se desi sa ona 2 meleona crnogorskih drzavljana, Vojovom listom....., a kad sam ti ja govorio da cete morati davati drzavljanstva zbog nedostatka kvalifiikovanog kadra nijesi vjerovao. Bidje veze ne rade ka kod Crnogoraca kad su van Crne Gore, a ti vala kao nas kolega sa foruma neces dobiti otkaz do zadnjega.
Ne znam je li a ovu temu bilo poskupljenje , pa da nam se to nebi desilo da se nismo odvojili od Srbije.
http://www.cafemontenegro.cg.yu/inde...p=25&news=9094
http://www.cafemontenegro.cg.yu/inde...p=24&news=9171
:D
Šta se ti javljaš,ne smatraš sebe valjda kvalifikovanom radnom snagom.
Za mene ne brini,ja ne mogu dobiti otkaz jer nisam u radnom odnosu,niti sam ikada bio.
Tebi bi preporučio da nađeš neki pristojan posao a ne ovde da dosađuješ ljudima.
A vaša nerepublika C.Gora mora da je divna država čim se značajan deo njenih građana zalaže da dobije ddržavljanstvo susedne države.
Ne vala Dusane nimalo, ali za direktora tamo..... i opet ne razumijes da oni to drzavljanstvo uzimaju za tvoje dobro .