Imate link od Gorica Homes? Ne mogu nidje naci.
Printable View
Imate link od Gorica Homes? Ne mogu nidje naci.
https://www.facebook.com/RR-Invest-102583261766245/
Sent using Tapatalk
Sta misliste sada prodas stan kada su cijene po 2000 eur pa da sacekas i kupis za te pare kada bude 1500 :) Ko zna i smije mozda nije losa poslovna odluka?
Nikad slobodno :)
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Kupili mi stan 2006-te za 38.000(bila realna cijena ništa ekstra).Nisam imao para da ga odmah renoviram i za stan u istom stanju mi posle godinu,godinu ipo čovjek nudi 50.000,posle toga je išlo to još gore,i veli mi drug:"Prodaj stan,pašće cijene"
Na njegovu ekonomsku reputaciju treba čovjek ima želudac da to uradi,međutim tako je bilo.Mogao sam posle 2-3g kupiti stan za 7-10 m˛ komforniji.Dobro taj pad je bio kratkotrajan i posle su opet počele da radtu cijene,mada ja bih to pripisao propadanju eura a ne rastu cijena nekretnina
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
U budvi kad su onda rusi kupovali mogao si da prodas koliko hoćeš, posle toga pale cijene zestoko.
Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока
Zlatno doba. [emoji23]
Da mi je jos samo jedna godina onakva. [emoji23]
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ako nama cijene i plate ostanu kakve jesu trenutno uz blagu inflaciju,kao što je i bila do sada,realno je da ostanu i cijene građevinskog materijala. To znači da kvadrat može samo da ide gore. Čitam za ove cijene u PG,a do skoro je bilo za 900 kvadrat na "stari". Uvijek je bilo da neka starogradnja "iskoči" ispod cijene. To je uvijek bilo i u BD i u PG. Samo treba bit u toku,i dobro povezan i spreman sa kešom sačekat priliku.
Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока
Danas preuzeh kljuceve, Juzna kapija grada, dvosoban, 67 kvadrata, 1300e. Gledali smo dosta, to sto bi nam najbolje leglo lokacijom je preko 1600e, a sad vec preko 1700e, mislim da je preskupo. U Juznu kapiju je kvalitet gradnje odlican, raspored prostorija je fenomenalan, svaki centimetar je iskoriscen i moze se koristiti, nema greda i onih kamarina na sred hodnika. Sobe su velike 11,8 i 14,5 kvadrata, kupatilo isto veliko.
Moram da kazem da me Green Level odusevio, sve je vrhunskog kvaliteta, stanovi posjeduju smart hub preko kojeg mozes bukvalno sve u stanu da ukljucis/iskljucis, isprogramiras, pa cak i vodu mozes gasiti. Imaju podno grijanje, multisplit sa windfree jedinicama, aluminijumske kase na prozore i same prozore od aluminijuma, parket vrhunski i isti u svaku prostoriju, sanitarije i pravarija ludilo, keramika top level. Jedina zamjerka, bar za mane, sto su prostorije uske a dugacke. Nego je sad oko 2000e pa mogu mastat.
Neka je sa srecom kolega !
Sent from my iPhone using Tapatalk
Srecno bilo, korektna cijena za ovo vrijeme i bas fina kvadratura sobaa ne po 9 kvadrata.
srecno, pa podijeli sa nama opremanje :D
Zahvaljujem [emoji16]Fala, mislim da je bila najbolja opcija u tom cjenovnom rangu, vrijeme ce pokazati [emoji123]A neka, pomama me fata kad i pomislim na to [emoji2957]
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b733a05aa4.jpg
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Jakove, Direktor cestita kupovinu stana, sprijecen je da ti licno cestita!
Čestitam od srca, da ga napunite ljubavlju
Sent from my OnePlus 8 Pro using Tapatalk
Pridružujem se čestitkama, stvarno od dosta ljudi čuh da je Južna kapija odlično odrađena.
Btw, kakva je praksa kod starogradnji, kod prodaje stanova, konkretno stan od 79m2 + 6m2 terasa koja nije upisana (tako je valjda kod starogradnji bilo, terasa se nije računala).
Prodaje li se stan ka 79m2 ili ka 85? :D Ili se prodaje ka 79m2 pa se začini malo cijena kvadrata? :)
s obzirom da se sad terasa računa kao puna kvadratura kad ti država naplacuje porez, mislim da i prodavci starogradnje racunaju punu terasu u kvadraturu
Mogu pricati samo sa aspekta Novog i relativno ne tako stare kupovine stana... Manje tarase prakticno svi racunaju "u cijenu" tako sto je "zachine" nebitno dal' su uknjizene il' ne, dok je za vece nesto drugacija situacija (iznenadio bi se koliko stanova u mini zgradama/vecim kucama imaju tarase od 30+ kvadrata).
Uz to bih dodao da najveci dio stanova u starogradnji ni nema uknjizenu terasu al' svi je na neki nacin uracunaju u cijenu. :D Evo u mojoj zgradi npr. imamo slucaj gdje je medju identicnim stanovima jedan dio uknjizen sa obje terase, drugi dio samo sa jednom a treci dio bez terasa. :D:D
Zato i pitah, jer se razmišljam o jednoj prodaji. :D Btw, ovo nije nikakav pomoćni objekat, wannabe terasa i slično već skroz funkcionalna velika terasa kakve nema u 80% novogradnji. E sad, to što se u komunizmu nisu računali terase u sklopu kvadrature je druga priča... :)
Mogu li ja predati kakav zahjev da se i terasa uknjiži ?
Ja sam mislio da se terasa i tada knjizila samo sto ej bila 50% od m2
Ne znam sto bi bilo kome odgovaralo da se uknjizi veca povrsina, kad ce ti automatski biti i veci godisnji porez.
Svaki kupac moze da izvede geometra ili sam premjeri stan i da zna koliko kupuje.
To sto se danas trendovi mijenjaju pa se i terase računaju/prodaju kao m2 stana, ne znaci da neko u starogradnji treba da ti pokloni xy m2 terase jer mu nije uknjizeno.
Znam da moze ali ne i koja je tacna procedura, sibni na ovom linku ispod jer se pricalo o tome pa mozda neko ima detaljnije informacije.
https://forum.cdm.me/showthread.php?...34#post5683534
Yep, al' opet ne u svim slucajevima. Negdje je uknjizeno na pola, negdje nije uopste. :D
Valjda je bila razlika od "terase" mislim na ovo https://www.4zida.rs/blog/terasa_balkon_lodja/
Nema potrebe da knjizis to. Kazes fino, stan je 79 kvadrata a uz njega dobijate terasu na koju ne placate porez.
Da sam mu kupac, poluokrenula bih se na petama momentalno. Kad tad će od toga imati problem.
Da sam prodavac ni ja to ne bih knjižila, vazda će naići naivni kupac.
Ako sam te dobro razumio ti bi platila samo uknjiženu kvadraturu?
Mislim da je 90% starijih stanova uknjiženo na manju kvadraturu u koju se nije uračunavala terasa. Niko od vlasnika se naravno ne buni zbog poreza i drugih troškova.
Moj stan je uknjižen na 75m2 a ima još 2 terase od ukupno 12 m2. Stan je davno premjeren i skiciran i ima 87m2.
Da ga prodajem, svakako bih cijenu formirao na osnovu veće kvadrature, kao što je slučaj kod novogradnje. I ne vidim zašto bi potencijalni kupac bio naivan, ako je zainteresovan da kupi stan nek ga slobodno premjeri ili dovede geometra koji će to laserom obaviti za 10 min i izračunati stvarnu kvadraturu u decimalu.
Podrumi su druga priča i obično dolaze kao "bonus" a dobar podrum sigurno vrijedi bar par hiljada
Kakve veze ima je li uknjižena terasa ili nije? Ako prodajete stan u čiju zvaničnu kvadraturu ne ulaze terase, uračunate u cijenu koliko mislite da te terase vrijede i kažete stan košta toliko i toliko. Pa neka kupac preračunava koliko mu to dođe po kvadratu.
Sa druge strane, treba obratit pažnju na ostave koje su napravljene pregrađivanjem zajedničkih prostorija i hodnika u starijim zgradama koje su imale prostora za tako nešto. Ne znam kakva je sitaucija sad, ali neđe oko 2004. ili 2005. godine zakon je izmijenjen tako da se ostave ne mogu praviti od čvrstih materijala, već montažno-demontažnog tipa. Tu spadaju razni limovi, metalne konstrukcije i slično. Prethodno su ljudi radili ili pomoću tih metalnih materijala, ili su koristili blokove i cigle i zidali su ostave. Do te 2004. ili 2005. godine postojala je mogućnost da se te ostave od čvrstih materijala legalizuju. Bilo je potrebno da se posjeduje uredna dokumentacija o stanu na koji će ta ostava da se poveže, da se uplati pedesetak eura takse i takva ostava je ulazila u kvadraturu stana, porez se obračunavao na ukupnu kvadraturu stana + ostava i slično. To je bukvalno postalo vlasništvo onoga ko je legalizovao i takve ostave mogu i danas da se prodaju uz stan. I da kupac postane vlasnik i ostave. I za ostave od čvrstih materijala i za montažno-demontažne ostave bilo je neophodno da se prikupe potpisi 50%+1 stanara u ulazu i potpisi svih stanara sa sprata -1. Znači, mogao je jedan stanar sa sprata da ne potpiše i to ne bi spriječilo pravljenje ostave. Ako ne potpiše više od jednog, onda nema ni ostave. Ovakva saglasnost je bila potrebna i za ove ostave od čvrstih materijala, ali one su kasnije postajale dio stana za koji su se vezivale pa je prikupljanje potpisa bilo jednokratno. Sa druge strane, za montažno-demontažne ostave saglasnost se dobija samo za korišćenje zajedničkih prostorija, pri čemu nema prelaska u vlasništvo. Ako neki korisnik takve ostave proda svoj stan, kupac bi morao da ponovo skuplja potpise za saglasnost 50%+1 stanara iz ulaza i svih stanara sa sprata -1. Čisto da znate ako vas neko ubjeđuje da uz stan dobijate i takvu ostavu.
Osim ovih saglasnosti, potrebno je i da se odobri projekat pravljenja ostave, a to se radilo neđe kod hotela Ribnica u nekoj od onih institucija.
Uvijek postoji mogućnost da su se stvari promijenile u zadnjih 17-18 godina, ali čisto sumnjam da su se promijenile suštinski.