http://www.youtube.com/watch?v=OPBSwc8KAhQ
Evo malo da se opustite.
Printable View
http://www.youtube.com/watch?v=OPBSwc8KAhQ
Evo malo da se opustite.
Hmmm...Interesantno, šta bi bila logika osim direktni spoljni uticaj, bar što se tiče morala. On je žestoko promjenjiv i bazira se na vrijednostima kratkotrajnog karaktera.
U zavisnosti od političke,društvene kristalizacije u određenom periodu takođe ova vrsta 'ateističkog' morala biva pomjenjiva vrijednost. Nešto što je bilo prije 10 godina OK sada nije...dok što se tiče onog abrahamskog 'licemjera' on bar drži određeni pravac u svom djelovanju.
Sama definicija 'ateistički moral' mi je nevjerovatno debilna, prije bih to svrstao pod definicijom građanske svijesti, koje nam itekako hvali.
Dok religijski moral crpi iz abrahamskih religija svoja načela i podijelu dobro-loše, onda bi definitivno 'ateistički' moral crpio sopstvena načela iz policijske stanice koji presuđuju šta je dobro a šta nije.
Nemojmo zaboraviti da prije dvadeset godina ići u rat i ubijati bilo 'moralno',prije četrdeset smatrati crnce nižom rasom,a prije šestdeset imati konc-logore. Sve je bazirano na osnovu zaista unutrašnjeg osjećaja i logike. nesmijemo zaboraviti koliko se ponekad neke vrijednosti promjene.
A gledaj ovu dvojicu gore. Umjesto da se potrude da nauce nesto novo, da procitaju po nesto o evoluciji i geologiji, radi sebe a ne radi nas, oni se i dalje iscudjavaju i dive zivotinjama i prirodnom okolinom. Zalosno.
obožavam plavu boju...štraftu...
Znanje je uvijek dolazilo iz proucavanja, a ne od sumnjanja i laganja. Tvoje znanje i interesovanje o Geologiji je svima ocigledno, a tek koliko znash o evoluciji i sta zapravo taj pojam znaci je u najmanju ruku vidljivo kao neukost svedena na nivo banalnosti. Nekome se to moze ucinjeti kao tvrdoglavost, ali samo onom koji ne cita sta ti pishesh.
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...893_n.jpg?dl=1
Dok ti skidash clanke sa wikipedije da bi izgradio svoje stavove, ja sam poveden da vidim Geologiju na licu mjesta. Hiljade kvadratnih milja pretvoreno u pustinju i prasinu samo sa jednim udarom.
A te vase predpostavke i "teorije" vase evolucije od majmuna do nevjernika, su samo vashe i onih koji su sebe u zabludu doveli sami.
Uf, sad mi je toliko stvari jasnije.
Nema tog vjernika koji od vjernika u pokusaju nije napravio nevjernika. I obrnuto.
Mozda se Ego zaebava. A mozda i nije. Koga briga? Da nece sto promijeniti? Nece. Neko drugi? Naravno da ne. Zbog cega? Jer ne zele? Jer ne umiju?
Koga briga.
Što jes' jes', sad bi i vjernici i normalan narod trebalo da spavaju, nema leba od ove priče. :D
E, da, prije nego se neko pobuni i povede krstaški rat - zaj**avam se samo.
Nije isto vidjeti nesto i razumjeti ga. A nemas pravo da pricas o tome koliko se ja razumijem u geologiju i evoluciju kad ti ne vjerujes u evoluciju i vjerujes u knjigu koja kaze da je svijet star 6000 godina. Postavljao sam ti i linkove za knjige "porijeklo vrsta", "adaptacija i prirodna selekcija" i "sebicni gen". Bilo koju da si procitao, dakle ne sve tri no samo jednu, ne bi ovakve stvari izjavljivao. Ali ti si sasvim srecan i zadovoljan svojim neznanjem.
Pretpostavljam da treba da postavljam citate iz knjiga da bih pokazao "znanje" bas kao i ti. Nije moj posao da edukujem nikog, dovoljno je sto sam vas usmjerio, vase je da li cete da ucinite nesto po tom pitanju.
I toliko o tome. Ako pokusavas da dokazes nesto bilo bi dobro da ne pokopas samog na ovaj nacin svaki put. Manje je ponekad vise.
EDIT: vidim da nisam jedini koji ne moze da spava. Kakva vrucina sve vi je*em. E moj Ego, ne moras da vjerujes u pakao, jer ako zivis u Pg vec si tamo!
Kod mene je savršena temperatura za spavanje, nego sam se nakanjivao da radim nešto. A možda tebe Bog (neki od njih) kažnjava, Vanja, pa ti je vrućina?
Ne postoje ni vjernici u pokusaju, ni nevjernici iz nehata.
Sto je bitno? i koga je briga?
bitno nije lishe tebe, niti brige lishe tebe. To jest: niko u diskusiji nije nista drugo uradio bez izrazio samog sebe. Ko je i u sta vjeruje.
A sve je iskusenje. A iskusenje nas otkriva samima sebi. Vlast je covjeku data da je njegova volja. Ne brine se o kucanju srca ali o svojoj volji se brine i sa njom odlucuje.
Prihvatanje odgovornosti je ono sto zapravo prestavlja razliku izmedju vjernika i nevjernika, koga je briga i kojeg nije.
Vec se sve promijenilo i nista vise nije isto... to je dio prirode zivota.
evo ti malo božijih djela da se malo "opustiš"
http://www.youtube.com/watch?v=RNK5pcoeA3o&feature=related
Jos jedan apel, Rakune...opusti se.
Dvostruki standardi, pošto ni jedan jedini vjernik nema apsolutno kukali argument koji potvrđuje postojanje nevidljivog čovjeka na nebu koji vodi računa o kretanju svakog fotona u svemiru.
S'obzirom da Crnogorci(a ni Srbi) nikada u svojoj istoriji nisu bili neki vjernici, a danas ne možeš naći auto bez krsta od pola metra na retrovizoru.
Paljenje badnjaka je intiman čin porodice ili cijele familije, a danas događaj u rangu koncerta Mileta Kitića
Da li se gotovo svaka javna ličnost prilikom primanja nekakve nagrade prvo zahvaljuje bogu.
Po ovim činjenicama možeš zaključiti da nije ateizam taj koji je u modi već religija(barem kod nas).
do prije 150~200 godina osim kod nekoliko vizionara ateizam nije postojao, a sada su oko 17% svjetske populacije Ateisti
To što je ateizam u ekspanziji više nego bilo koja vjera je posljedica porasta inteligencije ljudi(gotovo sve što se pripisivalo višoj sili je objašnjeno), vjerskih ratova, gledanje gladi, bolesti i siromaštva čije iskorjenjavanje na zavisi od više sile već od ljudi, odvratnog ponašanja sveštenika (šta misliš koliko je katolička crkva izgubila zbog pedofilije svojih sveštenika).
Ateisti su kroz istoriju uvjek bili proganjani, ali napredak čovječanstva je nezaustavljiv
Vjerovanjem u Boga/Boginju, vjerujes u Covjeka.
I obrnuto, naravno.
Topic mi se chini malo kao... gubljenje vremena. Trazenje racionalnih argumenata za stvaru koje u 90% slucajeva i primjera funkcionisu u domenu iracionalnog, i sa jedne i sa druge strane - i jos u fazonu "protiv" nekog... Bas, bas los nacin za gubljenje vremena.
Ja sam se ponadao da je neki fight club u pitanju, ali avaj...
Sve funkcionise u domenu racionalnog. Problem je sto vjernici pokusavaju da objasne sve na iracionalan nacin. I rade to tako sto odbacuju poznate stvari poput evolucije i sto koriste trenutno ljudsko neznanje o nekim oblastima da promovisu svoje glupave primitivne ideje i vjerovanja.
Na domenu racionalnog ne funcioniše pitane o konačnosti ili beskonačnosti univerzuma, o duši, o Bogu, o ljubavi, o osjećanjima, o snovima, o strastima itd itd... Nauke istražuju stvarnost i ono što u njoj ono jeste, a filozofija traga za razlozima toga što jeste i što bi trebalo da bude; Zbog toga se nauka poziva na dokaze, a filozofija na pojmovno mišljenje. Filozofija je univerzalno znanje i područje joj nije suženo na nešto ograničeno i određeno kao što je to slučaj s drugim naukama, tako je i sa religijom. Tamo gdje nauke staju i ne mogu dalje u spoznaju ( ili nemaju potrebe), filozofija i religija postavljaju svoja pitanja. Zbog toga je filozofija temeljno znanje, a religija opravdano vjerovanje u nevidljivo. Filozofija je pojmovno mišljenje i misaoni napor da se da odgovor na najteža pitanja čovjekove egzistencije, a nauke to nisu. Istinska i temeljna filozofska pitanja može razumjeti i riješiti samo mali broj ljudi, a nauku može da upozna većina prostim učenjem otkrivenih činjenica. Tako da onaj koji kaže o ovim oblastima da su primitivne i glupave, upravo govori o svojim ograničenostima. :grin: https://forum.cdm.me/images/icons/icon13.png
To i jeste problem - neke stvari JESU definitivne, dokazive i isključive. Ne možeš da vjeruješ u nauku - ili postoje dokazi za neku tvrdnju ili ona nije istinita... KRAJ.
Po meni je najštetnija stvar po ljudski um i napredak/opstanak civilizacije pripisivanje nepojmljivih svojstava svijeta i svemira u kome postojimo nekoj nedokučivoj "višoj" sili. To je povratak u mrak pokornosti i čekanja nagrade smrti, i neoprostivo i tragično traćenje dara kakav je ljudski um. Ne postoji dualitet "vjernik protiv nevjernika", nego samo uma koji se boji nedokučivog, i uma koji pokušava da ga odgonetne i dosegne jer mu je TO u prirodi. Svi ti mehanizmi sputavanja slobodne, veličanstvene misli služe upravo tome da manjina drži većinu pod kontrolom, postavljajući iznad svega neku silu koja vuče sve konce. Onog momenta kad čovjek prihvati da nije gospodar svoje sudbine i da je sve predodređeno i nedokučivo, postaje malo više od toga čega se svi tako boje i odbijaju - majmuna.
Roy, Vanja, dobro više imate živaca...
Ni ja, oni su sami sebi sve dokazali.
Dodjes (na ovaj vrli svijet), s*ebes se (da prostis) ili te neko s*ebe, tek s*eban si... Kako se vadis iz stanja s*ebanosti? Vjerom. Pa i kad izaberes da samo nakon vadjenja - vegetiras. Ako ne vjerujes, slobodan si ostati u vlastitom Paklu. Recimo da je to vjera u samoobnavljanje, ili bar - izbor.
Razumijes?
Sam si svoj Bog(inja).
Ono si sto izaberes od sebe napraviti.
Praveci sebe, pravis i druge oko sebe.
Jer si bitan.
U toj borbi za samoopstanak, stvari mogu i jesu mnogo nedokucive (psihologija je najmladja grana nauke, ali zato nauka nije sve sto ti je dato na raspolaganje prije no si postao svjestan sebe i svih svojih (ne)mogucnosti).
Otprilike, i najkrace.
Opet - ako znam šta hoćeš da kažeš, zna' me jad.
Ono sto je rekao Ego. Da ne postoje nevjernici iz nehata :)
Mislim da su ti zakljuchci bas ruzna generalizacija. Sta su to primitivne ideje za tebe, a sta ne? Nauka i vjera mogu, a ne moraju da idu ruku pod ruku - to je stvar izbora svakog od nas, ili stvar samog sistema u koji vjerujemo ili ne.
Mislis da, u trenutku kad bi se dokazao naucno nastanak zive materije iz neorganske, kad bi se sve tajne o nastanku ovog univerzuma razrijesile, i jos milion drugih dilema - a ja ne sumnjam da ce se to desiti, jer je moc ljudskog saznanja nevjerovatna sila - da opet ljudi nece vjerovati da je to neko pokrenuo, zato sto je sila koja voli, koja stvara, sa razlogom...? I da naravno, nece postojati oni drugi, koji ce bez ikakvog racionalnog razloga, vjerovati da je to sve pocelo bez nekog razloga? Naravno da hoce.
Ne mozes da branis ateizam tako sto ces se pozivati na teoriju evolicije ili bilo koje naucno saznanje, to apsolutno nema nikakve veze sa tim da li neko vjeruje ili ne... To je stvar izbora, osjecaja. Posle 5 milijardi godina postojanja ove planete, neki organski entiteti su dosli na ideju da dumaju o tome da li sve ovo postoji iz nekog razloga ili ne... To je sustina.
Ne mora znaciti da je povratak u mrak.... jer bez pozivanja i nagadjanja da li je neki naucnik bio vjernik ili ateista, znam vrhunskog naucnika za nanostrukture koja je izuzetno religiozna. Doduse nije vjernik tipa kao neki nasi odje, ali zamjeriti njoj da ne zna evoluciju i da je njena rabota korak unazad bilo bi bas previse.
Ne diskutuje o svojoj vjeri i tvrdi da njena nauka bas nimalo ne iskljucuje vjeru. Na kraju ni zvanicna crkva ne tvrdi da je ucenje Darvina pogresno, to samo tvrde nasi "strucnjaci" za religiju sa kojima diskutujemo.
znači bog postoji da bi se mi mogli nekome jadati kad krene po zlu. Raquel ostavi momak i iz ništavila izroni božanstvo da bi se mogla izjadati
na pravom si PDF-u ali si promašila topic. Ovdje je tema Bog kao biće u liku svemogućeg nevidljivog čovjeka na nebu, a ti pričaš o bogu u sebi (valjda te muči žgaravica)