View Poll Results: da li vjerujete u boga?

Voters
90. You may not vote on this poll
  • da

33 36.67%
  • ne

57 63.33%
Page 5 of 16 FirstFirst 12345678915 ... LastLast
Results 101 to 125 of 400

Thread: Ateisti vs. vernici

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Makita_laco View Post
    Mozda za tvrdnju da "Bog ne postoji" u nekom razgovoru moras imati agrumenata,ali vjeruj mi za sopstve vjerovanja ili nevjerovanja covjek ne mora imati ni razloga ni argumenata...Imas vjernike sa argumentima,i bez...IMas ateiste sa argumentima a imas ih i bez,koji i ne znaju...Nemam nista protiv toga,na kraju,to je vjera,stvar sopstvenog ubjedjenja ili misljenja,stvar o kojoj se vjekovima raspravlja,pa niko jos ne izvuce "deblji" kraj.
    Dvostruki standardi, pošto ni jedan jedini vjernik nema apsolutno kukali argument koji potvrđuje postojanje nevidljivog čovjeka na nebu koji vodi računa o kretanju svakog fotona u svemiru.

Quote Originally Posted by Makita_laco View Post
    vecina ljudi su danas ateisti iz mode,moze se tako reci,ateizam koji je poceo da asocira na sarkazam i cinizam,ljude to fascinira,to je i posledica gledanja slavnog doktora.
    S'obzirom da Crnogorci(a ni Srbi) nikada u svojoj istoriji nisu bili neki vjernici, a danas ne možeš naći auto bez krsta od pola metra na retrovizoru.
    Paljenje badnjaka je intiman čin porodice ili cijele familije, a danas događaj u rangu koncerta Mileta Kitića
    Da li se gotovo svaka javna ličnost prilikom primanja nekakve nagrade prvo zahvaljuje bogu.
    Po ovim činjenicama možeš zaključiti da nije ateizam taj koji je u modi već religija(barem kod nas).

do prije 150~200 godina osim kod nekoliko vizionara ateizam nije postojao, a sada su oko 17% svjetske populacije Ateisti
    To što je ateizam u ekspanziji više nego bilo koja vjera je posljedica porasta inteligencije ljudi(gotovo sve što se pripisivalo višoj sili je objašnjeno), vjerskih ratova, gledanje gladi, bolesti i siromaštva čije iskorjenjavanje na zavisi od više sile već od ljudi, odvratnog ponašanja sveštenika (šta misliš koliko je katolička crkva izgubila zbog pedofilije svojih sveštenika).

Ateisti su kroz istoriju uvjek bili proganjani, ali napredak čovječanstva je nezaustavljiv
    Last edited by Rakun; 20-06-11 at 09:23.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Vjerovanjem u Boga/Boginju, vjerujes u Covjeka.
    I obrnuto, naravno.
    Last edited by Raquel; 20-06-11 at 09:27.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Quote Originally Posted by Raquel View Post
    Ali je post izuzetan
    Iskreno, post ne govori apsolutno ništa, kao i većina "argumenata" u sličnim diskusijama. Prazne riječi koje je lako "demontirati", ako je čeljade dokono i prevari se.
    ...dip your hands in the water,
    the same deep water as me...

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Topic mi se chini malo kao... gubljenje vremena. Trazenje racionalnih argumenata za stvaru koje u 90% slucajeva i primjera funkcionisu u domenu iracionalnog, i sa jedne i sa druge strane - i jos u fazonu "protiv" nekog... Bas, bas los nacin za gubljenje vremena.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Ja sam se ponadao da je neki fight club u pitanju, ali avaj...

Thanks Thanks Given 
    455
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Quote Originally Posted by getaway blues View Post
    Topic mi se chini malo kao... gubljenje vremena. Trazenje racionalnih argumenata za stvaru koje u 90% slucajeva i primjera funkcionisu u domenu iracionalnog, i sa jedne i sa druge strane - i jos u fazonu "protiv" nekog... Bas, bas los nacin za gubljenje vremena.
    Sve funkcionise u domenu racionalnog. Problem je sto vjernici pokusavaju da objasne sve na iracionalan nacin. I rade to tako sto odbacuju poznate stvari poput evolucije i sto koriste trenutno ljudsko neznanje o nekim oblastima da promovisu svoje glupave primitivne ideje i vjerovanja.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Sve funkcionise u domenu racionalnog. Problem je sto vjernici pokusavaju da objasne sve na iracionalan nacin. I rade to tako sto odbacuju poznate stvari poput evolucije i sto koriste trenutno ljudsko neznanje o nekim oblastima da promovisu svoje glupave primitivne ideje i vjerovanja.
    Na domenu racionalnog ne funcioniše pitane o konačnosti ili beskonačnosti univerzuma, o duši, o Bogu, o ljubavi, o osjećanjima, o snovima, o strastima itd itd... Nauke istražuju stvarnost i ono što u njoj ono jeste, a filozofija traga za razlozima toga što jeste i što bi trebalo da bude; Zbog toga se nauka poziva na dokaze, a filozofija na pojmovno mišljenje. Filozofija je univerzalno znanje i područje joj nije suženo na nešto ograničeno i određeno kao što je to slučaj s drugim naukama, tako je i sa religijom. Tamo gdje nauke staju i ne mogu dalje u spoznaju ( ili nemaju potrebe), filozofija i religija postavljaju svoja pitanja. Zbog toga je filozofija temeljno znanje, a religija opravdano vjerovanje u nevidljivo. Filozofija je pojmovno mišljenje i misaoni napor da se da odgovor na najteža pitanja čovjekove egzistencije, a nauke to nisu. Istinska i temeljna filozofska pitanja može razumjeti i riješiti samo mali broj ljudi, a nauku može da upozna većina prostim učenjem otkrivenih činjenica. Tako da onaj koji kaže o ovim oblastima da su primitivne i glupave, upravo govori o svojim ograničenostima. :grin:
    Last edited by Dawud; 20-06-11 at 17:15.

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Quote Originally Posted by Roy Fokker View Post
    Iskreno, post ne govori apsolutno ništa, kao i većina "argumenata" u sličnim diskusijama. Prazne riječi koje je lako "demontirati", ako je čeljade dokono i prevari se.
    Kako kome. Ne budi iskljuciv, to nije tvoj stil.
    Drugo, moj ili bilo ciji um ti ne mozes bolje poznavati no mi sami (zbog ove dokonosti i djavoljeg igralista).

Ali zato ni ja nisam iskljuciva.
    Samo oni koji se usude uvelike podbaciti, mogu uspjeti u velikoj mjeri.

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Znas kako getaway, uvijek si slobodan da nesto preskocis.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Kako kome. Ne budi iskljuciv, to nije tvoj stil.
    Drugo, moj ili bilo ciji um ti ne mozes bolje poznavati no mi sami (zbog ove dokonosti i djavoljeg igralista).

Ali zato ni ja nisam iskljuciva.
    To i jeste problem - neke stvari JESU definitivne, dokazive i isključive. Ne možeš da vjeruješ u nauku - ili postoje dokazi za neku tvrdnju ili ona nije istinita... KRAJ.
    Po meni je najštetnija stvar po ljudski um i napredak/opstanak civilizacije pripisivanje nepojmljivih svojstava svijeta i svemira u kome postojimo nekoj nedokučivoj "višoj" sili. To je povratak u mrak pokornosti i čekanja nagrade smrti, i neoprostivo i tragično traćenje dara kakav je ljudski um. Ne postoji dualitet "vjernik protiv nevjernika", nego samo uma koji se boji nedokučivog, i uma koji pokušava da ga odgonetne i dosegne jer mu je TO u prirodi. Svi ti mehanizmi sputavanja slobodne, veličanstvene misli služe upravo tome da manjina drži većinu pod kontrolom, postavljajući iznad svega neku silu koja vuče sve konce. Onog momenta kad čovjek prihvati da nije gospodar svoje sudbine i da je sve predodređeno i nedokučivo, postaje malo više od toga čega se svi tako boje i odbijaju - majmuna.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Roy, Vanja, dobro više imate živaca...

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Ni ja, oni su sami sebi sve dokazali.
    If you turn a man into a fish, you will catch him for a day

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Dodjes (na ovaj vrli svijet), s*ebes se (da prostis) ili te neko s*ebe, tek s*eban si... Kako se vadis iz stanja s*ebanosti? Vjerom. Pa i kad izaberes da samo nakon vadjenja - vegetiras. Ako ne vjerujes, slobodan si ostati u vlastitom Paklu. Recimo da je to vjera u samoobnavljanje, ili bar - izbor.

Razumijes?

Sam si svoj Bog(inja).

Ono si sto izaberes od sebe napraviti.

Praveci sebe, pravis i druge oko sebe.

Jer si bitan.

U toj borbi za samoopstanak, stvari mogu i jesu mnogo nedokucive (psihologija je najmladja grana nauke, ali zato nauka nije sve sto ti je dato na raspolaganje prije no si postao svjestan sebe i svih svojih (ne)mogucnosti).

Otprilike, i najkrace.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Opet - ako znam šta hoćeš da kažeš, zna' me jad.

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Ono sto je rekao Ego. Da ne postoje nevjernici iz nehata

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Mislim da su ti zakljuchci bas ruzna generalizacija. Sta su to primitivne ideje za tebe, a sta ne? Nauka i vjera mogu, a ne moraju da idu ruku pod ruku - to je stvar izbora svakog od nas, ili stvar samog sistema u koji vjerujemo ili ne.

Mislis da, u trenutku kad bi se dokazao naucno nastanak zive materije iz neorganske, kad bi se sve tajne o nastanku ovog univerzuma razrijesile, i jos milion drugih dilema - a ja ne sumnjam da ce se to desiti, jer je moc ljudskog saznanja nevjerovatna sila - da opet ljudi nece vjerovati da je to neko pokrenuo, zato sto je sila koja voli, koja stvara, sa razlogom...? I da naravno, nece postojati oni drugi, koji ce bez ikakvog racionalnog razloga, vjerovati da je to sve pocelo bez nekog razloga? Naravno da hoce.
    Ne mozes da branis ateizam tako sto ces se pozivati na teoriju evolicije ili bilo koje naucno saznanje, to apsolutno nema nikakve veze sa tim da li neko vjeruje ili ne... To je stvar izbora, osjecaja. Posle 5 milijardi godina postojanja ove planete, neki organski entiteti su dosli na ideju da dumaju o tome da li sve ovo postoji iz nekog razloga ili ne... To je sustina.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

To i jeste problem - neke stvari JESU definitivne, dokazive i isključive. Ne možeš da vjeruješ u nauku - ili postoje dokazi za neku tvrdnju ili ona nije istinita... KRAJ.
    Po meni je najštetnija stvar po ljudski um i napredak/opstanak civilizacije pripisivanje nepojmljivih svojstava svijeta i svemira u kome postojimo nekoj nedokučivoj "višoj" sili. To je povratak u mrak pokornosti i čekanja nagrade smrti, i neoprostivo i tragično traćenje dara kakav je ljudski um.....
    Ne mora znaciti da je povratak u mrak.... jer bez pozivanja i nagadjanja da li je neki naucnik bio vjernik ili ateista, znam vrhunskog naucnika za nanostrukture koja je izuzetno religiozna. Doduse nije vjernik tipa kao neki nasi odje, ali zamjeriti njoj da ne zna evoluciju i da je njena rabota korak unazad bilo bi bas previse.
    Ne diskutuje o svojoj vjeri i tvrdi da njena nauka bas nimalo ne iskljucuje vjeru. Na kraju ni zvanicna crkva ne tvrdi da je ucenje Darvina pogresno, to samo tvrde nasi "strucnjaci" za religiju sa kojima diskutujemo.

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Po meni je najštetnija stvar po ljudski um i napredak/opstanak civilizacije pripisivanje nepojmljivih svojstava svijeta i svemira u kome postojimo nekoj nedokučivoj "višoj" sili. To je povratak u mrak pokornosti i čekanja nagrade smrti, i neoprostivo i tragično traćenje dara kakav je ljudski um. Ne postoji dualitet "vjernik protiv nevjernika", nego samo uma koji se boji nedokučivog, i uma koji pokušava da ga odgonetne i dosegne jer mu je TO u prirodi. Svi ti mehanizmi sputavanja slobodne, veličanstvene misli služe upravo tome da manjina drži većinu pod kontrolom, postavljajući iznad svega neku silu koja vuče sve konce. Onog momenta kad čovjek prihvati da nije gospodar svoje sudbine i da je sve predodređeno i nedokučivo, postaje malo više od toga čega se svi tako boje i odbijaju - majmuna.
    Izvini, ali to nije istina. Vjera nema veze sa tim... Najveci umovi ovog svijeta koji su mu podarili najveca naucna saznanja do sad - su velikom vecinom vjerovali u to da je ovaj svijet nastao sa razlogom.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Dodjes (na ovaj vrli svijet), s*ebes se (da prostis) ili te neko s*ebe, tek s*eban si... Kako se vadis iz stanja s*ebanosti? Vjerom..
    znači bog postoji da bi se mi mogli nekome jadati kad krene po zlu. Raquel ostavi momak i iz ništavila izroni božanstvo da bi se mogla izjadati

Sam si svoj Bog(inja).
    na pravom si PDF-u ali si promašila topic. Ovdje je tema Bog kao biće u liku svemogućeg nevidljivog čovjeka na nebu, a ti pričaš o bogu u sebi (valjda te muči žgaravica)
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Znas kako getaway, uvijek si slobodan da nesto preskocis.
    "Znas kako" Raquel (kako ovo ruzno, preruzno zvuci ), ne napadam ja odje nikog, samo mi je glupo kako ljudi ovdje napadaju sisteme vjerovanja drugih ljudi - samo zato sto misle da je njihov sistem vjerovanja ugrozen time.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Ne mora znaciti da je povratak u mrak.... jer bez pozivanja i nagadjanja da li je neki naucnik bio vjernik ili ateista, znam vrhunskog naucnika za nanostrukture koja je izuzetno religiozna. Doduse nije vjernik tipa kao neki nasi odje, ali zamjeriti njoj da ne zna evoluciju i da je njena rabota korak unazad bilo bi bas previse.
    Ne diskutuje o svojoj vjeri i tvrdi da njena nauka bas nimalo ne iskljucuje vjeru. Na kraju ni zvanicna crkva ne tvrdi da je ucenje Darvina pogresno, to samo tvrde nasi "strucnjaci" za religiju sa kojima diskutujemo.
    Hvala puno, to je upravo ono sto sam zelio da ukazem i Vanji i Royu. Pozivati se na naucna saznanja i zelju za znanjem i otkricem kao argument da je ateizam bolji izbor od vjere je zesci silogizam. Sto naravno vazilo i kad bi se dolazivalo da je vjera bolji izbor od ateizma zbog istih razloga.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Svaki naucnik je vjernik. Svaki umjetnik takodje. Da nisu vjerovali da mogu i da nisu zeljeli ostaviti nesto drugima, ne bi ni uspjeli. Vjerovali su i u sebe i u one oko sebe, da ce umjeti i zeljeti kao i oni, nastaviti dalje. I uciniti svijet boljim mjestom.

Darvin je prisutan i u religiji. Borba za putem u evoluciji i PRAVOM RELIGIJOM.

Na kraju sve su to traganja.

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    znači bog postoji da bi se mi mogli nekome jadati kad krene po zlu. Raquel ostavi momak i iz ništavila izroni božanstvo da bi se mogla izjadati

na pravom si PDF-u ali si promašila topic. Ovdje je tema Bog kao biće u liku svemogućeg nevidljivog čovjeka na nebu, a ti pričaš o bogu u sebi (valjda te muči žgaravica)
    Na cijem nebu, Rakune?
    Ko je na pogresnom mjestu, ja ne mogu suditi. Zato ti sudis. I tebi je sudjeno i to bas na nacin koji si svojim sudjenjem izazvao.

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

"Znas kako" Raquel (kako ovo ruzno, preruzno zvuci ), ne napadam ja odje nikog, samo mi je glupo kako ljudi ovdje napadaju sisteme vjerovanja drugih ljudi - samo zato sto misle da je njihov sistem vjerovanja ugrozen time.
    Znas kako getaway, ako ti je nesto bas bas glupo i los nacin za trosenje vremena, slobodan si da ne budes i ti glup ili uzalud trosis svoje vrijeme. Razumijes? Dosta pasivne agresivnosti vise. Da, napadas, pa nastavljas u suprotnom smjeru. Predvidljiv si. I nemoj mi tumaciti svoje postove vise, da bi ih ja tebi opet, te iste tvoje, morala tumaciti samom tebi, jer je to spam, a ja ne spamujem, Hvala ti za ubuduce.

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Dodjes (na ovaj vrli svijet), s*ebes se (da prostis) ili te neko s*ebe, tek s*eban si... Kako se vadis iz stanja s*ebanosti? Vjerom. Pa i kad izaberes da samo nakon vadjenja - vegetiras. Ako ne vjerujes, slobodan si ostati u vlastitom Paklu. Recimo da je to vjera u samoobnavljanje, ili bar - izbor.

Razumijes?

Sam si svoj Bog(inja).

Ono si sto izaberes od sebe napraviti.

Praveci sebe, pravis i druge oko sebe.

Jer si bitan.

U toj borbi za samoopstanak, stvari mogu i jesu mnogo nedokucive (psihologija je najmladja grana nauke, ali zato nauka nije sve sto ti je dato na raspolaganje prije no si postao svjestan sebe i svih svojih (ne)mogucnosti).

Otprilike, i najkrace.
    Meni se donekle svidja ideja da je vjera prije svega sila kojom sebe i svijet oko sebe cinimo boljim i smislenijim... ali iskreno osjecam da je to takodje sila koja je izvan naseg saznanja i poimanja, mozemo samo da je dotaknemo, pustimo da nas nekad oplemeni ili ne. Postoji li neki zakon, razlog, koji iz haosa stvara nesto smisleno...? Matematicki ne. Uzmi jednu sholju, u nju do pola sa jedne strane uspi pirinach a sa druge kafu, i promijesaj je... i nikad se nece desiti da sa jedne strane opet bude pirinach, a sa druge kafa. Eto, najprostiji matematicki dogadjaj iz teorije vjerovatnoce, sa relativno malim brojem promjenjivih... a ovaj nas svijet funkcionise sa mnooooogo vise varijabli, a opet se u njemu nesto stvara, zivi... Da li je to stvar samo nasih izbora? Za mene ne, nego jedne mnogo vece sile koja ovaj univerzum drzi u jednom relativnom skladu. Makar za mene je spoznaja vjere i saznanje da koliko god smo veliki i sa sansom da mijenjamo svijet oko sebe - toliko smo i mali u odnosu na tu silu. Ali dobro... opet, to je samo moj izbor.
    Just to slip the skin...

Page 5 of 16 FirstFirst 12345678915 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)