Apropo osjecaja za sopstvenu drzavu:
Priznajem, mozda sam i profesionalno deformisan, mada, i priroda je to... Ali, nekako sam uvijek stvari posmatrao vise matematicki, tj. po vazecim principima demokratije nego sto sam se upirao da spoznam koja je opcija ili ono za sta se neki zalazu dobro ili ne. Cak sam sklon da cesto ne priznajem dobro i lose, vec samo razlicito. U politici i visestranacju to dolazi do jakog izrazaja. U tom smislu, i sve vazece opcije koje su na politickoj sceni u CG smatram legitimnim. Kao i politicku borbu da neke ojacaju naustrb drugih.
Iako sam Crnogorac, i nezavisnost CG mi je vec 15 godina bila jedini moguci nacin rjesavanja drzavnog pitanja, uvijek sam smatrao legitimnim i nastojanje ocuvanja zajednice sa Srbijom. Ne samo zbog onih koji se u Crnoj Gori osjecaju Srbima, vec i zbog onih koji su Jugonostalgicari pa su nekadasnje Jugoslovenstvo translirali u Srboslovenstvo. Uglavnom, mislim da su to sve, u sustini, iskrena zalaganja i izviru iz postenog odnosa prema odredjenim opcijama. Naravno, u tom smislu, nikad nijesam smatrao da su bolji ljudi oni koji se zalazu za CG nego za uniju. Svi imaju svoje razloge za ta zalaganja koji nemaju veze sa kvalitetom pojedinca. Imam prijatelja i u jednoj i u drugoj opciji, ali i nesimpaticnih i tamo i ovamo.
Dalje, corpus delicti je nezavisna Crna Gora. Do koje mjere i granice je ljudski, moralno, legitimno a i legalno da se dio CG zalaze i dalje za uniju? Jeste legitimno! Jer, legitimno je skoro sve. U stvari, dokle se moze ici u nepriznavanje drzave? Ili, da li je ovo pocetak borbe Srba u CG za prisajedinjenje majci Srbiji. Za neke sjeverne opstine gdje nikad nije postojao jak osjecaj pripadnosti CG narodu, osim po partijskoj liniji, donekle i razumijem. Ali za ove juznije, gdje je jedan brat Crnogorac a drugi Srbin, cudno je. I izvire iz inata! Mada i iz poimanja Crnogorstva kao dijela Srpstva.
Trece, da li se moze ojacati osjecaj Muslimana i Albanaca u CG da im je ovo jedina moguca drzava kojoj iskreno pripadaju, pogotovo ovi drugi. Vrijeme je majstorsko reseto. A jacanje drzave najvaznija stvar. Nema boljeg motiva od cinjenice da se, recimo, u CG bolje zivi nego u Albaniji, pa da Albanci u CG budu vezaniji za CG. Znam da su u posleratnim decenijama Albanci u CG sazaljevali cak svoje sunarodnike u Albaniji s obzirom na rezim E. Hodze. A ne daj boze da im je padalo na pamet da se tamo sele ili ujedinjuju sa njima. Sad se stvari malo mijenjaju. Albanija se razvija. Strani kapital je usao na velika vrata. Uvode se demokratski principi. Narod vidi perspektivu da od dobrog rada dobro zivi. Sve normalne teznje i motivi. Slicno kao i kod nas. E, znaci, vidjecemo ko ce bolje iskoristiti takav demokratski i ekonomski ambijent i obezbijediti bolji zivot. To su vazne stvari za buduce stanje albanske manjine u CG. Vjerujem da CG ima vecu perspektivu i da ce iskoristiti bolje okolnosti koje su nam na raspolaganju. Eto, ja to onako, usput ;)...