Treba podici sve pare iz banaka pa nek se hvale posle da imaju dovoljno novca, nemaju bez sto narod drzi kod njih pljackasi najobicniji...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Printable View
Treba podici sve pare iz banaka pa nek se hvale posle da imaju dovoljno novca, nemaju bez sto narod drzi kod njih pljackasi najobicniji...
Odgovor je jednostavan. Ono sto ide samo kroz mrezu banke (od bankomata preko procesora do banke, bez posredstva MC/Visa) ne naplacuju Viza/MC i to realno ne bi trebalo da naplacuju, jer troskova (osim papira) nema...
Ako je upit na bankomatu druge banke i ide kroz Visa/MC mrezu, onda dolazi banci kroz procesorsku fakturu, pa onda i procesor to naplacuje banci uglavnom... Naravno mnogo manje nego banka krajnjem klijentu :D
Ko je konkurencija Visa i Mastercard-u? American express koji je vecini CG populacije misaona imenica da ga ima ikad.
Dinacard u Srbiji je jedno od rjesenja, ali funkcionise samo u Srbiji.
Nisam iz te oblasti, ali jesam gledao jedan ugovor sa Mastercardom pa imao je nesto preko 600 strana. Razni procesori kartica nude i po 100 razlicitih naknada koje banke mogu da podese.
A odgovor je i naplacuju i ne naplacuju. Kao sto je Incognito rekao, ako si na tudji bankomat radio upit to banku definitivno kosta vise nego kad radis na njen bankomat.
A i bankomat sam po sebi ima troskove rente prostora, UPS, GSM linije, obezbjedjenja, odrzavanja, punjenja, servisa i slicno.
Nije bas besplatno, a da li je ovoliko koliko banke naplacuju vjerujem da nije.
U konacnom to je dogovor Banke i Visa ili Mastecard. Nekad banke dobiju neka sredstva za marketing ili naknadu za koriscenje jedne kartice, a za uzvrat daju Visa ili Mastecard procenat od tih naknada i slicno.
Jes da me niko nije pitao, ali neko moje razmisljanje glede svih naknada koje klijent placa - ja bih to definisao zakonom kao u Austriju. Banke su obavezne da klijentu ponude paket usluga: tekuci racun, devizni, SMS, kartica i internet kartica. To je minimum a banka ako hoce moze da doda trajni nalog, ebanking, mbanking i slicno.
I sve to mogu da naplate od klijenta jednom kvartalno koliko one same definisu. I to ce biti neka naknada od 15 eura za kvartal recimo i tebi i penzioneru. Pa imao ti 50 transakcija preko ebankinga a penzioner nijednu ali zato penzioner dize na tudje bankomate svako malo po 100 eura... na banci je da preracuna neku prosjecnu cijenu koja joj omogucava da posluje pozitivno i neka ona u tih 15 eura predvidi koliko ce prosjecni klijent da je kosta i koliko ce da zaradi.
Na vecinu ce da zaradi, a na manji broj klijenata ceda izgubi.
E sad, ocekivati da ce banke same sebe ovako da regulisu je krajnje iluzorno, to mora kroz zakonski okvir da se rijesi. Jedan racun za zivota pa ga seli iz banke u banku. Ali isto se pazi ako ti pukne blokada JI, ne mozes poc u drugu banku i nanovo otvoriti racun i nastaviti da funkcionises kao i prije. Dakle varanja nema.
Nego daleko je do murava.
Nije daleko do murava, nego nas ubjeđuju da je tamo loše...
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Ne znam jesam li na pravo mjesto da postavim pitanje, al tema je banka pa možda i jesam.
Za uplatu novca preko 10k€ na svoj račun moram priložit dokaz o porijeklu novca. Sve ok.
Može li da se priloži "dokaz" o podizanju novca sa sopstvenog računa prije par mjeseci koje želim da vratim na račun zbog transakcije?
Može. Isplatni listić iz banke je najbolji dokaz o porijeklu sredstava.
Ja nisam bas toliko siguran da moze tek tako sa priznanicom starom par mjeseci. Prije godinu dana su meni rekli da to tako ne moze jer sam ja MOZDA obrnuo neke pare sa tim novcem, kamatasi i slicno :)
Onda sam uplacivao u par puta sa odredjenim razmakom, kao da to nije vise sumljivo nego ajde, proslo je.
Gledao sam provizije za međunarodna platna transakcije prilikom prijem novčanih sredstava i djeluje da je hipotekarna najpovoljnija.
5e do 2500e.
U NLB je to 0.5% u odnosu na uplatu, a u CKB 1 % u odnosu na uplatu.
Ostale nijesam provjeravao. Djeluje da je to to?
Uveli su sad paket u CKB za pomorce, nema naknade na uplate iz inostranstva.
Sent from my Pixel 8 using Tapatalk
Paket dobro djeluje.
8e je cijena.
CKB Go, odrzavanje racuna, debitna kartica, visa platinum i bez naknade za prilive novca na devizni račun.
Slicno su meni nudili bili u nlb cini mi se 7e da je bilo mjesecno al stvarno prije mozda 3 godine isto bez naknada za priliv i tako te stvari...
Послато са SM-A715F помоћу Тапатока
Djerujem da u CKB traze dokaz da si pomorac... Sto ja nijesam :) Inace bi paket bio odlican.
Ako neko zna ima li neki paket (koji nije samo za pomorce!) gdje nema poreza na uplate na devizni, bio bih zahvalan
Zna li neko kako na novi telefon se verifikuju kartice koje sam imao na google wallet na prethodnom telefonu, Mastercard premium od HB i Visa od CKB, na finish setup nudi na obje "call bank" dok za HB nudi preko njihovoe app hb klik koje nemam, cudi me da ne budi sms kao mogucnost, cak i ovi iz ckb poslali poruku da zatrazim jednokratni kod a ne nudi drugi nacin sem pozivhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...04f7c64dba.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...7754c7bf63.jpg
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Zvace te iz banke,da ti potvrde za wallet.
Mene i suprugu nisu zvali, direktno ide na sms,do je neko od skorije korisnik ide poziv.
Sent from my 22101316G using Tapatalk
Traze potvrdu sad i za Apple pay, zbog ucestalih "phishing" mailova i poruka...
Ako je bas paket za pomorce onda da jer u nlb traze pomorsku knjizicu kao dokaz
Al ne bih lijen pa udjoh na sajt ckb i vidjeh da oni imaju taj super paker za 8e i rekao bih da je to taj paket... neka me neko ispravi ako grijesim
Послато са SM-A715F помоћу Тапатока
U hipotekarnu je sad novina da se master premium kartica vise ne moze vezati samo za devizni racun vec se mora otvoriti i tekuci/transakcioni racun sto je jos 1.30€ mjesecno odrzavanje.
Ako se uzme premium paket onda je to sve 3.5€
Za uplatu plate mi uzmu 10 eura jer je firma ta koja je aktivirala "share" sistem kako ne bi posla u minus :)
https://i.postimg.cc/L8YZ0gz5/Screen...117-190219.jpg
Cijena je 8 i kusur mjesecno, zaboravih tacno koliko.
https://www.ckb.me/retail/cards/debi...sa-platinum-en
Ja je imam i jos nisam probao ove benefita speed pass na aerodromima i lounge pristup dva puta godisnje. Imam osjecaj da nije svuda dostupno.
Sent from my Pixel 8 using Tapatalk
I sada zbog par prevara svi moramo da zovemo banku… radi aktivacija iz mBank za HB
Imam račune kod NLB, CKB i HB o oni nemaju provizije za pomorce ukoliko je uplata u eurima i ako uplatilac snosi troškove transfera.
U slučaju takve uplate u dolarima, samo HB ne naplaćuje proviziju, tj.njihova korespondentska banka.
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
Hoću kakim, neću kakim. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8a8e2ad48e.jpg
Послато са SM-A546B помоћу Тапатока
Zvao banku (zbog drugog raloga, izgubih karticu na ulici, bravo ja!) i usput pitam za ovo... rece mi da ne mogu da placam preko njihove aplikacije nego samo preko Google Pay-a a da njihovu aplikaciju slobodno deisntaliram.
Bio sam u soku jedno 10 sekundi zbog tog 'savjeta' radnika banke...
I meni je ista poruka stigla...nesto su zajebali
Dakle, što se tiče Super CKB paketa:
https://www.ckb.me/gradjani/paketi-p...kb-super-paket
definitivno jeste samo za pomorce pogodnost ukidanja taksi pri prilivu na devizni.
Djeluje mi onda hipotekarna kao najbolja opcija za sve koji često imaju prilive iz inostranstva.
5e do 2500e, fiksno.
To ne treba da postoji, a posebno ne toliki iznos. Ili jos gore - prenos sa deviznog na tekuci… uzas [emoji2357]
Imao sam 35k€ na račun. I nisam želio da mi stoje na banku. Podigao sam keš i imam potvrdu iz banke da sam sa svojeg računa uzeo keš (i morao sam da najavim par dana unaprijed da ću da dignem keš).
E sad bih da uplatim nekih 25k-26k i da prebacim čoeku na račun.
Konkretno u mojem slučaju, uplaćujem ono što imam (manje nego što sam imao) i to bi trebalo da ne bude problem?
Naravno.
To je pri prijemu za “raspored” priliva… Ima u tarifi 5/10/20…
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8963fa2041.jpg
Izgleda da ne naplacuju prenos sa deviznog preko eBank.
I meni djeluje to čudno.
Očekujem da je prenos sredstava sa deviznog na tekući besplatan (govorimo o Hipotekarnoj banci).
Neka neko potvrdi.
Dobro je da se ogradih tako sto rekoh da sam malouman
Zaboravih da napomenem da je ovo o cemu pricam za firmin racun, jedan period kad sam radio i primao platu na svoj licni devizni nije bilo nikakvih naknada za prebacanje premo mbanking-a. Sad bas provjerih transakcije.
Za firme nema naknade za pijem (osim ako je poslato kao SHA, pa posrednicka banka uzme proviziju). Ali zato ima naknada za prenos sa deviznog:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8539faecf9.jpg
https://www.hipotekarnabanka.com/fajlovi/
Za firme je najbolje da se uzme biz paket za 4.99 eur koji ukljucuje karticu, sms (samo za jedan racun!), tekuci, devizni, mBank ILI ebank.
Sto se tice fizickog lica, ne naplacuju prebacivanje sa deviznog na tekuci (hipotekarna banka). Uzeh premium paket za 3.5 eura koji sve sto mi treba pokriva zajedno sa mHb klikom.
Ekipo, treba mi savjet u koju banku da predjem iz Erste(osim ckb) da podrzava apple pay, da ima aplikaciju koju ne naplacuju kao kavijar u monako...
Hvala...
Samo CKB, Erste i Hipotekarna ti imaju ApplePay trenutno, pa biraj...
Sto se tice naknada, svaka na necemu manje ili vise zaradjuje, najbolje je da vidis po cjenovnicima sto ti najvise odgovara... Ali nema drasticnih razlika generalno...