Ima tu vise kandidata.
Moze i gori da bude predlozen vjeruj mi
Ne bi trebalo da te odvede u minus ako nema sredstava. Ako imas odobreno prekoracenje po racunu onda bi to gledao kao raspolozivi iznos i poveo bi te u minus.
A opet ima banaka koje bi te poslale u minus. Zavisi kakvo im je rjesenje u pozadini (procesor za karticne transakcije).
To sto se tebi desilo ne mora da bude do banke. Moguce da je i do ecommerce rjesenja koji sajt koristi, onda do procesora koji radi transakciju. Ali svakako predlazem da napises pisani prigovor banci da tu odgovore sto se desilo.
Ne mora da znaci. Zavisi kako je podeseno. Plus guranje racuna u nedozvoljeni minus moze da bude problematicno sa aspekta zakona narocito sto su kamate na ta sredstva astronomske.
Moze. Tekuci racun na koji primas zaradu moze da se odobri minus jedna dvije tri plate npr. Pa sa debitnom karticom ides u minus kao i sa npr kreditnom.
Najcesce ide sve to. Ali vrlo cesto klijent promijeni broj. Iznenadio bi se koliko cesto je to slucaj.
Rekoh ja nedje prije polakote sa tim zakonom. To definise samo dio usluga, i to izmedju banaka u CG a za gradjane i nije neka povoljnost ali ajd.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Slucajno vidjeh da ima NLB Pay aplikacija na kojoj valjda uneses karticu i onda mozes preko telefona da placas, da ne vadis fizicku karticu pri placanju.
Navodno se ta usluga ne naplacuje dodatno.
E sad.. da li se to tako moze koristit' iz same njihove aplikacije ili se mora dodat' na recimo Google Pay da bi se koristilo?
Slabije pratim te tehnologije kad su banke/kartice u pitanju, pa da pitam...
Jer sam vidio da nakon dodavanje kartice ima opcija da se doda na G Pay ali ne znam jel' to dodatni ili jedini nacin placanja...
--------------------------
Do Not Disturb.
Skontao sam ja da nije nista novo nego sam ja tek sad provalio da to postoji.
Za to je potrebno samo telefon da ima NFC, jel'?
Kontam da mi je lakse telefon izvadit' nego karticu...
Do Not Disturb.
Lakše, plus ne kucaš pin (bar na ios tj applepay je tako) samo faceid i cao![]()
I tada ide kamata na nedozvoljeni minus
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
https://www.cdm.me/ekonomija/irena-r...uvernera-cbcg/
Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока
https://bankar.me/2023/11/15/banke-p...te-na-stednju/
Zna li ko šta o ovome detaljnije, strukturu fondova itd.?Erste će ponuditi ulaganje u fondove
CKB će ponuditi pakete štednje kroz investiranje
@hercules
CARDS: Naplata za "Upit u stanje"
Oce li neko reci u vezi cega je ovaj harac ?
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Lezalo po zatvora, na sve spremno, sve probalo, na sve nauceno.
Sad ce Irena Radovic da sredi stvar. Samo dok preuzme stvar u svoje ruke.
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
Ozbiljan si ili ironičan? Ne mogu da zaključim jer ne znam puno o načinu na koji funkcioniše.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Nemoj sto zamjerit ali sam malo sumnjicav. Kad cujem da neko govori 6 jezika i da ima 2 doktorata, odmah postajem sumnjicav. Taj neko bas i nije imao vremena da brusi svoje menadzerske vestine i socijalnu inteligenciju od tolikog ucenja. Jedno je teorija a drugo je praksa.
Na stranu sve, volio bih da nisam u pravu i da me razuvjeri.
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
Šta bih zamjerio, jednostavno slabo znam išta o njoj pa nisam mogao da prokljuvim na šta si mislio.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Ne znam puno. Znam da Erste ima neke pakete kacija firmi koje možeš da kupiš i na međunarodnom tržištu tipa Apple, Google, Amazon, Facebook.
Na bankomatu si odradio upit u stanje po računu. Skoro sve banke ga naplaćuju.
A ako to naplaćuju Visa i Master Cardf što bi onda bilo? Poćerali bi zlotvore zapadnjačke ili bi se pokrili ušima i nastavili da plaćamo?
Mada srediće to novi gurvner, tj guvernerka siguran sam.
Treba da “dovedu” konkurenciju, pa ce sve biti bez troskova. A ko danas klikne na provjeru stanja, pored sms i mBank (koji neki ili svi naplacuju)…
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Treba podici sve pare iz banaka pa nek se hvale posle da imaju dovoljno novca, nemaju bez sto narod drzi kod njih pljackasi najobicniji...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Odgovor je jednostavan. Ono sto ide samo kroz mrezu banke (od bankomata preko procesora do banke, bez posredstva MC/Visa) ne naplacuju Viza/MC i to realno ne bi trebalo da naplacuju, jer troskova (osim papira) nema...
Ako je upit na bankomatu druge banke i ide kroz Visa/MC mrezu, onda dolazi banci kroz procesorsku fakturu, pa onda i procesor to naplacuje banci uglavnom... Naravno mnogo manje nego banka krajnjem klijentu![]()
Mother, should I trust the government? (No Fu*king Way!)
Ko je konkurencija Visa i Mastercard-u? American express koji je vecini CG populacije misaona imenica da ga ima ikad.
Dinacard u Srbiji je jedno od rjesenja, ali funkcionise samo u Srbiji.
Nisam iz te oblasti, ali jesam gledao jedan ugovor sa Mastercardom pa imao je nesto preko 600 strana. Razni procesori kartica nude i po 100 razlicitih naknada koje banke mogu da podese.
A odgovor je i naplacuju i ne naplacuju. Kao sto je Incognito rekao, ako si na tudji bankomat radio upit to banku definitivno kosta vise nego kad radis na njen bankomat.
A i bankomat sam po sebi ima troskove rente prostora, UPS, GSM linije, obezbjedjenja, odrzavanja, punjenja, servisa i slicno.
Nije bas besplatno, a da li je ovoliko koliko banke naplacuju vjerujem da nije.
U konacnom to je dogovor Banke i Visa ili Mastecard. Nekad banke dobiju neka sredstva za marketing ili naknadu za koriscenje jedne kartice, a za uzvrat daju Visa ili Mastecard procenat od tih naknada i slicno.
Jes da me niko nije pitao, ali neko moje razmisljanje glede svih naknada koje klijent placa - ja bih to definisao zakonom kao u Austriju. Banke su obavezne da klijentu ponude paket usluga: tekuci racun, devizni, SMS, kartica i internet kartica. To je minimum a banka ako hoce moze da doda trajni nalog, ebanking, mbanking i slicno.
I sve to mogu da naplate od klijenta jednom kvartalno koliko one same definisu. I to ce biti neka naknada od 15 eura za kvartal recimo i tebi i penzioneru. Pa imao ti 50 transakcija preko ebankinga a penzioner nijednu ali zato penzioner dize na tudje bankomate svako malo po 100 eura... na banci je da preracuna neku prosjecnu cijenu koja joj omogucava da posluje pozitivno i neka ona u tih 15 eura predvidi koliko ce prosjecni klijent da je kosta i koliko ce da zaradi.
Na vecinu ce da zaradi, a na manji broj klijenata ceda izgubi.
E sad, ocekivati da ce banke same sebe ovako da regulisu je krajnje iluzorno, to mora kroz zakonski okvir da se rijesi. Jedan racun za zivota pa ga seli iz banke u banku. Ali isto se pazi ako ti pukne blokada JI, ne mozes poc u drugu banku i nanovo otvoriti racun i nastaviti da funkcionises kao i prije. Dakle varanja nema.
Nego daleko je do murava.
Last edited by hercules; 16-11-23 at 22:18.
Nije daleko do murava, nego nas ubjeđuju da je tamo loše...
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Ne znam jesam li na pravo mjesto da postavim pitanje, al tema je banka pa možda i jesam.
Za uplatu novca preko 10k€ na svoj račun moram priložit dokaz o porijeklu novca. Sve ok.
Može li da se priloži "dokaz" o podizanju novca sa sopstvenog računa prije par mjeseci koje želim da vratim na račun zbog transakcije?
There are currently 6 users browsing this thread. (0 members and 6 guests)
Bookmarks