Пошто су грбови ЦГ и Русије јако слични, мало поиздаље гледано готово идентични, не смета :)
Printable View
nedje davno komentarisem sa drugom kakvi smo mi ovdje u CG ( bar primorci )
kroz Tivat se dosta cesto vide Hrvatski dresovi, Srpski, Ruske majce i sl. vjerujes li mi niko se i ne okrene ka njima.
povod price je bio neka dva momka sa HR dresovima su setala, pa poslije u diskoteku bila. valjda neki ribolovci pa osvojili prvo mjesto i jos slavili po diskoteci, niko im rijec nije rekao . pa komentar bas bi tako mogli po HR ili SRB da se setaju u Cg dresovima i slaviti po citave dane bez komentara.
Moguce da na balkanu ne smeta..ali ovdje na pragu USA jako puno provocira jer niko drugi to ne isticu.. mozda kompleksi od decenijske blokade oko viza ili sta vec... ali neukusn9 i skorojevicki svakako.. posebno na golf terenu.. ovo su komentari ne-rusa ovdje...sta znam
Hvala Lepo
mozda patriotizam zbog novonastale situacije :D
od kada ja znam za njih oni nosaju majce sa grbom svoje zemlje, a sigurno Americi to smeta posto eto oni svoju zastavu ne da ne skidaju nego samo sto je na toalet papir ne stavljaju.
ima li sto ljepse nego vidjeti da neko sa ponosom nosi svoje pa dje god bio
plasim se da je to, jer ih u slicnim hotelima po evropi i aziji nisam gledala u ovako drcnom stilu... u usa ni najmanje...
primjecujem da iritiraju druge s tim i to bespotrebno. vec pricaju o njihovom komunizmu i lakoj zaradi na resursima svoje drzave a kite se patriotizmom na odmoru po zapadu..tu je ta disfunkcija...
e da, nasmijasmo se na plazi jer neko rece, dobro ne nose bar majice ovdje, kad prolazi lik sa tetoviranim grbom na misici :D
Hvala Lepo
Novitet u turističkoj ponudi Boke i Budve - mini podmornica za razgledanje podvodnog svijeta
http://www.montenegrosubmarine.me/im...dmornica/2.JPG
http://www.montenegrosubmarine.me/im...mornica/18.JPG
http://www.radiojadran.com/index.php...odmornica.htmlQuote:
PANORAMA PODMORNICA
08:00 - 19:00
1 sat panorama: Baza gradski Park - Muo-Prcanj- Baza gradski park razgledanje podmorja
Extra panorama: Baza gradski Park - panoramska voznja sa sjedanjem na palubi do peraskih ostrva 50min- silazak u podvodni dio podmornice i razgledanje ispod vode oko ostrva 30 min - povratak panoramska voznja do rive 50 min - ukupno vrijeme 2:30h
Noćne Vožnje: pod reflektorima od 20:00 - 24:00 Kotorska Baza gradski Park - Muo- Baza gradski Park u trajanju od 45 min.
Privatne dnevne i noćne ture, po dogovoru
Ja ne znam sto se to u nase more moze vidjet ispod vode da je interesantno?
^^
Olupine, gume, staklo... Valorizujmo otpad. :D
vidjece se dosta starih ves masina i sporeta bacenih,guma izraubovanih od auta,dosta mulja i trave......
mozda vide ministra i njegovu svitu gdje izigravaju korale, sarene ribice, skoljke i tako to...
Hvala Lepo
jeste li ronili kada, uzeli boce bili na nekih 30 tak metara pa znate o cemu pricate posto sam se ja spustao do 40 m i znam kakv je osjecaj biti dolje. ako niste nemojte da pricate nesto na pamet, mada za neke ne sumnjam da su bili, bice su jeli i srnetinu na 25 metara, a prstace direkt iz kamena pa odmah usta.
ja evo pitam, reci da znamo posto ja ne umijem ni da ronim.
nema nista, samo voda i pustinja dolje. kao da si u Saharu okruzen vodom. bas je ljudima losa ideja i u pravu ste, trebalo ih je odmah popljuvati, ja zaboravih na taj divan obicaj ovdje na CDMu, sto god neko nesto pokusa odmah popljuvati
pi kretena dje kupise to, ne znam ko ce u opste da sjedne u to, a i sto ce da rade kad budu dolje kad ne mogu puskom biti ribu. pljuc pljuc pljuc....
izvini molim te sto te uvrijedih pitanjem. mozda htjedoh da vidim o cemu se radi prije nego sto bih dao pare na to. strpljenje ti nije jaca strana, no mozda ti dodje s godinama.
nema to veze sa strpljenjem nego sto se prvo ispljuje po CG a da se nije ni zaronilo dolje, nego eto cisto po "folderu" da bi se pljuvalo po CG kao sto i vecinu vremena sto se provodi ovdje sluzi tome. ne mislim konkretno na tebe, nego ima ih par. a ne procitah tvoj post nekako ga preskocih kad si prije ovoga pitao ima li sta dolje, pa pomislih da si ironican.
sto se tice oko Mua Prcna i Kotora da ja znam nema nekih olupina niti ih se moze ocekivati, cini mi se da je potopljen sada neki remorker kod Risna.
imas kod rta Kobile na 30 tak metara ostatke galije, kod Mamule imas teretnjak na nekih 40 tak metara,
kod platamuna isto u B K Italijanski teretnjak Marija Pompej
ima jos nesto kod Petrovca, Bara mada podmorje jos nije istrazeno kako treba. znaci ko voli i hoce ima dje i sta traziti.
a biti na toj dubini je dozivljaj sam po sebi, pa taman ne vidio ni ribicu taj osjecaj je fenomenalan i ako nisi probao onda obavezno probaj nedje da ronis na tim dubinama
sve si to u pravu,ali koliko vidim da ovo nece bit zaron,nego je gaz na dva metra dubine,mozda ce bolja solucija bit uvece da se podje na voznju sa ovim plovilom,radi reflektora,jer makar riba ide na svijetlo.svakako Ilija nece uc u posao a da nije dobro izmjerio mogucnosti zarade;)
ja bih ulozio u biznis ako je dobra prilika :)
Moja sestra je ronilac, tacnije zavrsila je kurs i dobila dozvolu, roni uglavnom na izlazu iz Boke, i najdalje do Tivta, nije ronila u kotorski zaliv, ali kaze da je to raj. Drugi svijet. Mir. Ljepota. Ona je odusevljena. E sda ne znam da li je to taj dozivljaj sa ovim podmornicama.
koliko ja kapiram ovo je nesto djecije..za 10tak osoba i metar stakla pod vodom..dizni fazon..fino za decu i njihovu mastu..
inace posle pacifika,antlantika i indijskog okeana uz najvece aqariume na svijetu..mozda ozbiljno i ne shvatam salu...;)
Hvala Lepo
i ja bih nego nama dvojici fali ideja,hahaha:sorrow::D
i do cega se stiglo? 20 metara, 40 metara?:D aparatura, motori, kiseonik ovo ono...:D strasno...plus zacinjena divljac i tako to...:D
dobro da ovdje na karibima ne kritikuju turiste i koliko ko jastoga, skoljki itd pojede...;)
Hvala Lepo
bilo jednom jedno kraljevstvo, imalo je princezu. i tako mi i dalje zivimo u svijetu maste.
eto, a cekamo princezu da nam objasni kako ce ona "podmornica" da se spusti na 20 i 40 metara, i to da bude mastovito, bez ozbiljnih dodataka o scfi kursevima za podmornice, bez motora i skalamerije, price o kompresiji i dekompresiji u slucaju ovog i onog i to sve za turiste ...i to bez godisnjeg gundjanja o"etickom" ukusu divljaci za ljubitelje istog...:D ...no brodici u diznilendu su super..;):D stvarno masta ucini svasta ...od coeka do Princeze...;)
Hvala Lepo
e tako sam ja zivio u svijet maste , bio svuda po svijetu, poznavao razne predsjednike , vlade, ministre i gospodje ministarke. pametovao po forumu, a u isto vrijeme letio, jeo divljac, divlju ribu, pitomu ribu, u Kinu sam i pse jeo. u jednom momentu sam na Maldive a u drugom Bahame, pa sad u sekundi u Monte Karlo i tako stalno.
onda se pohvalim na forum o tome dok se vozim HR primorjem, pa sa svojim Bosancima zbijam sale. ah kako ih volim.
i sve to uspijem dok sam u sobi, u svom svijetu maste.
mastam ja tako stalno, i pljujem po Cg jer ovdje nista ne valja, iz moje sobe sve se to dobro vidi. kad pogledam kroz prozor sve ja dobro vidim, a to sto vidim nista ne valja.
sto se turizma tice isto tako, cak nam ni turisti ne valjaju. svi ti turisti su poltroni DPSa i oni samo dolaze kod nas da bi punili budzet i da bi DPSu bile bolje.
acak i ovo sunce ne valja, nekako lose sija u CG, a i on je poltron DPSa. cim sto sija ljeti da bi turisti dolazili koji su poltroni .
eh kako je meni lijepo u svijet maste.
hvala lepo svima sto ste sa mnom u svet maste.
Pa što bi na kraju je li podmornica ili brodić :-).
samo da mi posluze dorucak ...svezi, ukusni dominikanski mango, maracuju, pecene koktel banane, njihov preslatki ananas ( nije kao onaj koji mi posluze na hawaiiali ok..), svezi kokosov sok, domenikansku kafitzu i sacekacu odgovor "mastovite dps princeze", kako dpsovci mogu da uzivaju u barci za decu mastajuci kako s njom idu u dubine na 20 - 40 metara ispod nivoa mora... dps im kaze da je to to i eto oni vjeruju:D i klevetali bi i vrijedjali sve koji bi se nasmijali njihovoj gluposti... zato takve princeze sa lepetana zive od dps mrvica maste ubijedjenE da odavno vide most na Verige, hahahaha i ostale price za malji deca, koje im serviraju bajkoviti pr partija dok im glavni sefovi sa porodicama lagodno sopinguju po svijetu... mi sa zapada sve to posmatramo i smijemo se zaglupljenom narodu koji partijcima daju neradom i nesposobnoscu dobijene privilegije.... mi sa zapada eto zivimo u realnosti...
Hvala Lepo
Ne treba ismijavati ni jednu ideju koja može proširiti turističku ponudu. Te podmornice nisu predviđene za velike dubine, spuštaju se svega 1,5-2 metra, a ljudi koji su probali kažu da je zanimljivo. U Dubrovniku se čekao red za ukrcaj. Sigurno da se neće spuštati do 20 ili 40 metara, ali i dva metra ispod površine ljudima može bit zanimljivo. Vidim da su cijene vožnje iste u Boki i u Dubrovniku. 12 eura nije puno, a kako izgleda izlet može se vidjeti ovdje.
Evo naše dubrovačke: http://dubrovacki.hr/clanak/52955/du...je-perspektive
I možemo zaključiti da je u ovom, ko zna kojem po redu, "obračunu" Lepetanac vs Maja, pobjedu odnijela Maja :)
Ma vi u Dubrovniku se sitnicama zadovoljite, ali kod nas je muka jer svi plovili po par mjeseci na brodu Kustoa, ronili veljim podmornicama, bar po pet torpeda opalili i po tri morska pasceta na lanac svezali da po noći ne laju. Vasa igracka od stotinjak iljada eura plovi pod barjakom Svetoga Vlaha, a kod nas će morati referendum da se odredi pod kojom zastavom, koja će biti registracija, koji će je pop prekaditi, pa provjeriti da to nije radjeno po nacrtu Mahmut pase Busatlije Crnojevića....... Nije onda cudo da se oko toga u ekoloskoj drzavi toliko prdi, ali bilo bi cudno da je drugacije.
dovoljno je posjetiti diznilend...ne onaj sto su cg zatucani politicari odbili da se gradi na jazu...jer sad ne bi imali gdje madonu dovest', a utoparking na ljivadu naplacivati, slaufe prodavati, ilegalno kuce graditi, toalete za bolju turisticku ponudu naplacivati itd...zato odose u pariz, a cg ni gratis shelovog autoputa, bez veceg tivatskog aerodroma i klima uredjaja u sezoni..ali zato politicko samozadovoljavanje i dec,enijsko zivotarenje sa medjedima traje...traje...i indoktrinirano ce trajati i dalje....
Hvala Lepo
Ok, ajmo na ozbiljnije teme
Hotelijeri traže smanjenje PDV-a na sedam odstoQuote:
"Primjena niže stope PDV-a za ugostiteljstvo mogla bi doprinijeti rastu investicija i većem zapošljavanju, što je bilo iskustvo i drugih zemalja koje su snizile tu stopu", kazali su predstavnici sektora hotela u CTU.
Oni su podsjtili i da u većem broju zemalja EU stopa PDV-a iznosi u prosjeku od pet do deset odsto, prenosi agencija MINA-business.
+
Konačno se neko dosjetio u 2014-oj
Quote:
...sistem naplate konzumacija, koji trebalo da omogući da se fiskalni računi izdaju nakon obavljene usluge kroz sistem otvorenih stolova.
"Sistem otvorenih stolova podrazumijeva izdavanje fiskalnog računa kada ga gost zatraži, a ne po pojedinačnoj narudžbi", objašnjeno je iz CTU.
Izvor: Portal CDMQuote:
Oni očekuju pomoć i pri rješavanju problema davanja napojnica za konobare, koji je u svjetskom ugostiteljstvu odavno riješen uvođenjem posebnog polja na fiskalnom računu.
"U to polje se naknadno, po želji gosta, na ukupan račun upisuje dodatna cifra kao nagrada za uslugu. Predviđanjem takve mogućnosti značajno bi se uticalo i na promociju zanimanja u ugostiteljstvu, koja su deficitarna i neatraktivna za mlade", kazali su predstavnici CTU.
ja nijesam pricao o staklarniku niti o bilo cemu, ako bolje procitas pricao sam o Crnogorskom podmorju sto se sve ima vidjeti a sta nema. posto je prva recenica bila o tome kako se kod nas samo ima vidjeti smece, ves masine i gospodje ministarke. sada ti i gospodjica nadjite dje sam ja rekao da se sa time spusta na 30 i 40 metara.
ja sam pricao o ronjenju i pitao jel ko ronio na tim dubinama pa zna sta ima a sta nema dolje.
ako ne nadjes da sam o tome pisao ocekujem bar da se ti izvines kad vec kvalifikujes tako sve i svasta i drzis joj stranu a ne znas ni o cemu sam pricao.
a o njenim snovima i mastarenjima i ne ocekujem vise nego ono sto i pise. ali vi bar ostali mozete bar biti korektni i komentarisati ono sto se napise a ne ono sto mislite da se napisalo
Lepetanac, očigledno roniš u plićaku.. :D
Prenosim tekst star dvije godine; vjerujem da je i dalje isto, ako ne i gore stanje
Izvor: Radio JadranQuote:
PODMORJE BOKE - NEMA VIŠE, KORALA, PALASTURA...
http://www.radiojadran.com/arhiva/im...ast_otpad1.jpgDa su more i obala Boke sve ugroženiji zbog ljudskog nemara i inertnosti nadležnih da zaustave bahatost pojedinaca, pokazalo je i današnje čišćenje akvatorijuma Perasta. Kotorski ronioci su u akciji Instituta za biologiju mora i JP „Morsko dobro" ,uz podršku kompanije „Yu briv",koja je, bez finansijske nadokande, ustupila svoje plovilo i mehanizaciju, izvadili tone otpada.
Dizalica je izvlačila olupine automobila i korpe pune metalnih predmeta i plastike. Eto odgovora i zašto nam je more sve zagađenije, a ribe je u njemu sve manje.
- Ja sam nekada ovdje davno ronio prije zemljotresa, bilo je prelijepo, a sad ima mnogo smeća, oklopa auta, građevinskog materijala, alata, mašina, cijevi... nema više riba, nema korala, nema palastura. Vidite i sami kako se istovara u more. Za par dana nekoliko deponija šuta, uz perašku obalu - priča nam Dragan Uljarević iz Ronilačkog kluba „Kotor".
Njegov kolega Željko Uljarević, koji roni desetak godina, upoređuje morsko dno i kaže da je svake godine sve gore.
- Sve je više otada, a manje ribe. Nismo ništa ni viđeli sad, samo nešto sitno, ali zato smeća na tone!
Dvoje austrijskih turista i po neki mještan su se zaustavljali prilikom akcije vađenja otpada, misleći da je kakva saobraćajna nesreća. A kada su čuli o čemu je riječ, podržavaju inicijativu. Austrijanci kažu da je kod njih ovakav odnos prema prirodi rijetkost i da se strogo kažnjava. Mještanin Radoš Leovac smatra da treba očistiti cijeli zaliv koji je krcat šporetima, olupinama, plastikom. Ne vjeruje da se može mnogo promjeniti svijest nemarnih stanovnika.
http://www.radiojadran.com/arhiva/im...iv_trajekt.jpgZa razliku od njega dr Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora, koja godinama istražuje naše podmorje i traži od bokeljskih opština, Morkog dobra, resornog Ministarstva, da povedu opsežnu akciju vađenja otpada sa dna mora, vjeruje da ima lijeka.
- Osim edukacije, moramo da radimo na kažnjavanju i ažurnosti inspekcijiskih službi. Znam da nemaju u zakonima dosta jasne instrukcije ali ne smiju biti toliko inertni. Ja sam doktor nauka i nije moj posao da čsitim smeće, ali mislim da dajem prmjer da kažemo da te stvari postoje i da svi zajendo možemo nešto da doprinesemo - priča nam dr Mačić.
Osim podmorja kod Perasta, najugroženiji lokaliteti su u zalivu Boke još kod Orahovca i Veriga. Jer, tu je najviše karoserija automobila, kamiona, veš mašina, mješalica! Na pitanje kako se ovakav otpad koji leži na dnu mora odražava na životnu sredinu dr Mačić kaže:
- Prije svega tu je fizički uticaj i kompletno uništavanje onoga što je prije živjelo na morskom dnu, a zatim je i trajno zagađenje, jer u olupinama ima teških metala, zauljanih materija, benzina, kiseline iz akumulatora... Sve to utiče na živi svijet, ne samo na ovoj lokaciji nego zagađuje cijeli akavtorij, tako da se u većem broju organizama osjeća negativan uticaj tih olupina.
U JP „Morsko dobru" tvrde da neće stati sa ovom akcijom:
- Ovakvim ponašanjem i navikama pojedinaca ozbiljno su ugrožena posebna staništa i zaštićene vrste koje se nalaze u ovom dijelu zaliva koji je pod zaštitom UNESCO-a. Apelujemo da se sa ovakvim ponašanjem prestane. Lučka kapetnaja će sigurno pojačati nadzor i kažnvanjem onih koji devastiraju more i podmorje dati veći doprinos - kaže nam pr „Morskog dobra", Sandra Radulović.
Ipak, znamo da su crnogorskim zakonima predviđene kazne za bacanje otpada izvan deponija i zagađenje sredine, kao i za ribanje dinamitom, za izlov kočama, za vađenje prstaca... Samo nema još vijesti da je neko zbog toga sankcionisan.
+
CG: Plastika guši podmorje
16. mart 2014
Izvor: NovostiQuote:
Dno južnojadranskog mora iz dana u dan je sve punije otpada, među kojem dominira plastika
http://www.novosti.rs/upload/thumbs/...MORE_620x0.jpg
SVOJ najveći prirodni resurs Crna Gora veoma slabo štiti. Dno južnojadranskog mora iz dana u dan je sve punije otpada, među kojem dominira plastika, taj najveći neprijatelj zdrave sredine. Upozorenje stiže sa svetskog ekološkog portala, u kom piše da je koncentracija otpada na dnu Jadrana, odnosno njegovog južnog dela među najvišima u Evropi, odmah iza severoistočnog dela Mediterana i Keltskog mora.
Na ovu činjenicu već duže vreme upozoravaju i stručnjaci iz Instituta za biologiju mora u Kotoru, uz napomenu da su ronioci otkrili na morskom dnu velike količine smeća - plastike, guma, raznih kućnih aparata, automobilskih karoserija...
A koliko ti predmeti loše utiču na prirodu, objašnjavaju svetski stručnjaci. Najduži period degradacije otpada je kod - plastike. Za potpuno razlaganje, recimo, plastičnih kesa koja najčešće stižu u vodu, treba od 450 do 1.000 godina! Isti je slučaj sa sintetičkom odećom, dok je za limenke taj period od 10 do 100 godina.
Koliko porazno sve to deluje na žive organizme u moru, pokazuje i podatak da svaka treća kornjača u Jadranskom moru ima u svom stomaku plastiku, koja uzrokuje njihovu smrt.