PODMORJE BOKE - NEMA VIŠE, KORALA, PALASTURA...

Da su more i obala Boke sve ugroženiji zbog ljudskog nemara i inertnosti nadležnih da zaustave bahatost pojedinaca, pokazalo je i današnje čišćenje akvatorijuma Perasta. Kotorski ronioci su u akciji Instituta za biologiju mora i JP „Morsko dobro" ,uz podršku kompanije „Yu briv",koja je, bez finansijske nadokande, ustupila svoje plovilo i mehanizaciju, izvadili tone otpada.
Dizalica je izvlačila olupine automobila i korpe pune metalnih predmeta i plastike. Eto odgovora i zašto nam je more sve zagađenije, a ribe je u njemu sve manje.
-
Ja sam nekada ovdje davno ronio prije zemljotresa, bilo je prelijepo, a sad ima mnogo smeća, oklopa auta, građevinskog materijala, alata, mašina, cijevi... nema više riba, nema korala, nema palastura. Vidite i sami kako se istovara u more. Za par dana nekoliko deponija šuta, uz perašku obalu - priča nam Dragan Uljarević iz Ronilačkog kluba „Kotor".
Njegov kolega Željko Uljarević, koji roni desetak godina, upoređuje morsko dno i kaže da je svake godine sve gore.
- Sve je više otada, a manje ribe. Nismo ništa ni viđeli sad, samo nešto sitno, ali zato smeća na tone!
Dvoje austrijskih turista i po neki mještan su se zaustavljali prilikom akcije vađenja otpada, misleći da je kakva saobraćajna nesreća. A kada su čuli o čemu je riječ, podržavaju inicijativu. Austrijanci kažu da je kod njih ovakav odnos prema prirodi rijetkost i da se strogo kažnjava. Mještanin Radoš Leovac smatra da treba očistiti cijeli zaliv koji je krcat šporetima, olupinama, plastikom. Ne vjeruje da se može mnogo promjeniti svijest nemarnih stanovnika.

Za razliku od njega dr Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora, koja godinama istražuje naše podmorje i traži od bokeljskih opština, Morkog dobra, resornog Ministarstva, da povedu opsežnu akciju vađenja otpada sa dna mora, vjeruje da ima lijeka.
- Osim edukacije, moramo da radimo na kažnjavanju i ažurnosti inspekcijiskih službi. Znam da nemaju u zakonima dosta jasne instrukcije ali ne smiju biti toliko inertni. Ja sam doktor nauka i nije moj posao da čsitim smeće, ali mislim da dajem prmjer da kažemo da te stvari postoje i da svi zajendo možemo nešto da doprinesemo - priča nam dr Mačić.
Osim podmorja kod Perasta, najugroženiji lokaliteti su u zalivu Boke još kod Orahovca i Veriga. Jer, tu je najviše karoserija automobila, kamiona, veš mašina, mješalica! Na pitanje kako se ovakav otpad koji leži na dnu mora odražava na životnu sredinu dr Mačić kaže:
- Prije svega tu je fizički uticaj i kompletno uništavanje onoga što je prije živjelo na morskom dnu, a zatim je i trajno zagađenje, jer u olupinama ima teških metala, zauljanih materija, benzina, kiseline iz akumulatora... Sve to utiče na živi svijet, ne samo na ovoj lokaciji nego zagađuje cijeli akavtorij, tako da se u većem broju organizama osjeća negativan uticaj tih olupina.
U JP „Morsko dobru" tvrde da neće stati sa ovom akcijom:
- Ovakvim ponašanjem i navikama pojedinaca ozbiljno su ugrožena posebna staništa i zaštićene vrste koje se nalaze u ovom dijelu zaliva koji je pod zaštitom UNESCO-a. Apelujemo da se sa ovakvim ponašanjem prestane. Lučka kapetnaja će sigurno pojačati nadzor i kažnvanjem onih koji devastiraju more i podmorje dati veći doprinos - kaže nam pr „Morskog dobra", Sandra Radulović.
Ipak, znamo da su crnogorskim zakonima predviđene kazne za bacanje otpada izvan deponija i zagađenje sredine, kao i za ribanje dinamitom, za izlov kočama, za vađenje prstaca... Samo nema još vijesti da je neko zbog toga sankcionisan.
Bookmarks