Neka dođu u Berane slobodno, tamo ih ne čeka niko :)
Primjetićeš i da jednog drugog člana zovem Getzbi, a tvoj nik valjda znači "kralj"?
Printable View
El Re, nijesi ti veci Crnogorac od onih Srba iz Andrijevice ili Savnika, Zabljaka i ostalih mjesta. Oni vole Crnu Goru na svoj nacin i imaju pravo na svoje misljenje. Ako su glasali za zajednicku drzavu sa Srbijom , neka su, imali su pravo na to vidjenje stvari. Ne moze se i ne treba izbrisati srpska svijest u Crnoj Gori. Ona je dio tradicije i kulture. Ta srpska svijest naravno nije isto sto i svijest Srba u Srbiji ali se mora postovati i uvazavati.
Nijesu Andrijevicki Srbi sad glasali DPS zbog himne, zastave i drugih stvari. Oni su i dalje ostali Srbi i nijesu ni malo blizi tvojoj svijesti o Crnoj Gori. Zalosno je samo sto svi potencirate podjele. Pricao sam sa dosta ljudi iz SNP-a i oni su manji nacionalisti od vas ovdje na forumu. Ja bih rekao da vise vole ovu drzavu od vas pojedinih koji branite mafiju na ovom forumu.
Ne znam koliko je ovo tacno,jer veliki broj biraca,a posebno funkcionera DPS na sjeveru cine bivsi narodnjaci,to ce rec nacionalni Srbi do prije nekih 10 godina,koji sad to vise nisu.
Meni licno to i smeta,jer dojucerasnji obozavatelji Mladica,Karadzica,Arkana...postadose Crnogorci i to veliki.
Ma ne smeta meni što i takvi postaju Crnogorci. Šaka smo mi jada da budemo previše izbirljivi...Nismo mi žuti...Ja sam eto pozdravio i to što je Taksin postao Crnogorac..Neka!..Naćemo mu mjesto, svrhu i zadatak. Platiće on taj pasoš ako ne na mostu ono na ćupriji..
Problem je što se tim pridošlicama prvo ne sastruže dobro prva (srpska) farba pa tek onda nanese nova boja.
Ovako nisu dovoljno "resetovani" (što bi rekao minjo) pa čim makar malo zagrebeš na nekoj temi a ono iz njega se pojavi ta prva farba.
Zato su pametni komunisti imali političke komesare i časove u prirodi pa dok mu dobro iznutra ne "izbrije" bradu nema članstva u partiji pa nek šeni kol'ko hoće. I to po dva "druga" da mu obavezno prate dalje "zdravstveno" stanje da se ponovo ne vrati na stari program...:D
Izanalizirali smo sve opštine i složili se da je došlo do porasta povjerenja u procrnogorske stranke, da se narod slobodno izjašnjavao, dajući prednost proevropskim partijama i jasno se opredijelio za poštovanje državnih simbola.
Nego, kako vi analizirate 22. opštinu? Onu u kojoj u uvijek pobjeđuje vlast.
Sa neskrivenim zadovoljstvom vam predstavljam rezultate lokalnih izbora u 22. opštini, poznatijoj kao glasačko mjesto KP Dom.
Radi se o glasovima zatvorenika u ZIKS-u Podgorica i Bijelo Polje
Slažete li se ako konstatujem da su Srbi najpošteniji narod u Crnoj Gori? :pCode:Opština -glasalo zatvorenika- zatvorenika za DPS&co- procenat za DPS
Andrijevica 5 3 0.60
Šavnik 1 0 0.00
Plužine 0 0 0.00
Žabljak 2 2 1.00
Podgorica 362 226 0.62
Rožaje 27 21 0.78
Bijelo Polje 54 40 0.74
Berane 36 24 0.67
Danilovgrad 7 5 0.71
Pljevlja 21 18 0.86
Plav 9 3 0.33
Bar 33 24 0.73
Ulcinj 10 9 0.90
Ukupno 567 375 0.66
Golubovci 29 15 0.52
Tuzi 26 14 0.54
ne razumijem ovu tabelu i ove proracune ?
na sledece izbore glasaju samo Crnogorski drzavljani, tako da je cao ovim prosrpskim strankama,a i doslo je vrijeme vise...
i bice jos ubjedljivije za dps i sdp
pa i nema veze, samo konstatacija :D
"Srbija nema interesa da upravlja političkim procesima u Crnoj Gori i nema interesa da se ponovo integriše sa Crnom Gorom" istakao je Tadić."Napadi na Srbiju,što je prepoznao svijet i EU, služe isključivo u predizbornoj kampanji. Srbija ce nastaviti politiku dobrosusjedstva sa Crnom Gorom.Na napade koji podsećaju na 90-e godine i koji su deo jedne balkanske političke retorike nećemo odgovarati",rekao je Tadić.
:blah:
Pobjeda na licu mjesta: Andrijevica - tri dana nakon izbornog "iznenađenja"
Dojadio koncept političkog srpstva
http://www.pobjeda.co.me/slike/vijesti/1274918751.jpg
Gradonačelnik Veselin Bakić ne potvrđuje najavu obnove proizvodnje želatinskih slatkiša. Dr Zvonko Vuković, na optužbe, da je DPS do glasova došla ucjenama, prijetnjama i potkupljivanjem, odgovara: tužno je kada ljudi koji su Andrijevicom vladali gotovo 20 godina optužuju narod da je potkupljiv i nedostojan
Je li andrijevičkom narodu definitivno dojadila 13-godišnja dominacija koncepta političkog srpstva u koje su pakovani svakovrsni sadržaji, počev od kosovskog mita, preko favorizovanja simbola druge i nipodaštavanja znamenja sopstvene države, pa do "oživljavanja " raznih pogona sa patriotski zvučnom porukom začinjenom ratlokumima Štarka i ostalim želatinskim slatkišima? Kako god tumačili, u nedjelju 23. maja, dosadašnja parlamentarna većina, proširena za još nekoliko stranaka, pa ih je ukupno bilo osam, doživjela je za mnoge prognostičare neočekivani debakl.
Demokratska partija socijalista, na čelu sa Srđanom Mašovićem, dobila je 1.645 glasova i sa 15 osvojenih odborničkih mjesta, uz jedan mandat SDP, imaće većinu u parlamentu, a to znači i predsjednika Skupštine, direktore Javnog komunalnog preduzeća i javnih ustanova - Centra za kulturu, Radija i Eko-katuna. Tokom predizborne kampanje čelnici koalicije Bolja Andrijevica - bolja Crna Gora odbijali su svaku mogućnost gubitka parlamentarne vlasti, a juče su tokom razgovora za Pobjedu još bile vidljive posljedice svojevrsnog šoka.
- Zbilja sam iznenađen - iskren je gradonačelnik Veselin Bakić, inače, nosilac koalicione liste, da bi odmah potom našao - po njegovom mišljenju - prave razloge poraza: Kad se sve analizira, možda je ovakav rezultat trebalo očekivati, s obzirom da je DPS koristila sva uglavnom nedozvoljena sredstva, počev od zloupotrebe državnih resursa, socijalnih davanja, asfaltiranja puteva preko njiva do direktne kupovine glasova. Išli su od kuće do kuće, podmićivali narod, obećavali brda i doline, a kada su procjenjivali da im ni to ne pomaže, čak su pribjegavali ucjenama i prijetnjama – kaže on.
Na pitanje - ima li i jedan dokaz za takve tvrdnje, Bakić umjesto odgovara nudi protivpitanje:
- A, kako je to uopšte moguće dokazati? Uostalom, sami pitajte ljude, ako vam budu smjeli priznati. Ili još bolje - slikajte puteve koje su do privatnih kuća u nekim selima asfaltirali državnim parama (?!).
Za dr Zvonka Vukovića, jednog od ključnih ljudi andrijevičkog odbora DPS još od "rascjepa" 1997. godine, izjave poput Bakićeve nijesu iznenađenje. Sve dosadašnje poraze pravdali su na isti način, pa ni ovaj put nijesu "omanuli".
- Tužno je, međutim, kada ljudi koji su Andrijevicom vladali gotovo 20 godina optužuju narod da je potkupljiv i nedostojan, iako im je taj isti narod svih prethodnih godina davao glasove. To je zbilja sramota, posebno ako se imaju u vidu činjenice da su cijeli ovaj kraj doveli do samog ruba propasti, o čemu svjedoči i podatak da čitave familije odlaze, da o bilo kakvom razvoju nema ni govora i da su opstajali na vlasti samo sebe radi. Zato su sada nervozni jer im narod nije povjerovao da bilo šta mogu učiniti, uprkos obećavajućim projektima želatinskih slatkiša - naglašava dr Vuković.
- Prošla su ta vremena i Andrijevičani su definitivno shvatili o čemu se radi. Siguran sam da će na prvim sljedećim izborima koalicija na čelu sa SNP biti još drastičnije marginalizovana – ocijenio je on.
Vuković ponovo podsjeća na "detalje" koji izborni rezultat od 23. maja čine sasvim očekivanim i realnim. Primjera ima dovoljno:
Nakon podjela u DPS upravo je dr Vuković bio jedini odbornik te partije u lokalnom parlamentu. Na izborima 1998. godine osvojeno je šest, a 2001. čak devet mandata. U novembru 2006. DPS je bila pojedinačno najjača stranka sa 11 odbornika. Takođe, na posljednjim izborima za gradonačelnika Veselin Bakić je pobijedio dr Vukovića za pedesetak glasova, uz tada nepodijeljeno uvjerenje da je kandidat DPS u cijelu kampanju, sticajem okolnosti, ušao veoma mlako, gotovo nezainteresovano, da bi i pored toga dobio oko 1.600 glasova.
- To je već dio andrijevičke istorije, a nove stranice ispisivaćemo neuporedivo odgovornije od naših prethodnika - kaže dr Vuković. Nadam se brzom i jasnom dogovoru sa SDP, pa da odmah krenemo u realizaciu programa koji smo ponudili građanima.
Odlazi li predsjednik
- Spreman sam za proceduru referendumskog preispitivanja legitimiteta i vrlo je vjerovatno da će se skupštinska većina odlučiti na taj korak - kaže aktuelni predsjednik opštine Veselin Bakić.
Takođe, potpuno je realno očekivati da u javnim preduzećima i ustanovama nova većina imenuje nova rukovodstva, ali on se nada da neće biti brutalnosti, odnosno drastičnih primjera nekorektnosti...
- Još je rano za bilo kakve najave, ali da sam ja u poziciji gospodina Bakića, nakon ovakvog izbornog rezultata podnio bih neopozivu ostavku - tvrdi dr Zvonko Vuković. - Tim činom Bakić bi zaslužio poštovanje.
Što se rukovodstava u javnim preduzećima i ustanovama tiče, naravno da će doći novi ljudi, odabrani po sposobnosti, a ne isključivo po partijskoj liniji, mada se lojalnost konceptu evropske Andrijevice u evropskoj Crnoj Gori podrazumijeva...
Bilo bi slatko...
Da li će Štarkov pogon za proizvodnju ratlokuma i želea ponovo biti otvoren, kako je najavljivao uoči izbora gradonačelnik Bakić, tri dana poslije zbrajanja glasova nije mogao da potvrdi. Za Pobjedu je rekao:
- Plan je bio da realizacija počne u septembru, ali se ovih dana nijesam čuo sa njihovim predstavnicima, pa ne mogu tačno reći šta će dalje biti. Nadam se da neće odustati.
Predsjednik OO DPS Srđan Mašović okarakterisao je najavu revitalizovanja pogona uoči izbora kao još jedan pokušaj podvale i javno pitao: Koja bi to kompanija u tržišnim uslovima mogla ući u projekat koji donosi čisti gubitak? Kako otvoriti 30 ili 50 radnih mjesta u fabrici ratlokuma, kada istu količinu jednako kvalitetnih proizvoda tržištu nude mnogi pogoni sa desetak zaposlenih? Takav poklon Andrijevici naprosto nije moguć bez obzira da li ga najavljuju iz Srbije ili neke druge prijateljske zemlje, uprkos pokušajima srbijančenja ili crnogorčenja.
- Svakako, da je tako što bilo moguće lično bih čestitao gradonačelniku i njegovoj sposobnosti da nadjača elementarne ekonomske zakonitosti - kazao je četiri dana prije izbora predsjednik DPS Mašović.
Lokumi, dakle, nijesu pomogli, pa će oni što su ih obećavali tokom naredne četiri godine biti u opoziciji. Dileme uprkos svemu nema: Andrijevičani (i dalje) vole lokume, no nijesu bili voljni da trpe vlast koja je "stara" gotovo dvije decenije.
Izbjegnuti incidenti
U Andrijevici je postizborna noć protekla mirno. Pristalice DPS nijesu pretjerivale u slavlju, ali je oko ponoći umalo došlo do incidenta koji bi nesumnjivo imao teške posljedice, prvenstveno po međuljudske odnose u ovoj varošici.
Među nekoliko stotina mladih Andrijevičana sa crnogorskim zastavama, u samom centru dok su proslavljali uspjeh stranke za koju su glasali, uletio je automobil, a četvorica mladića u njemu provokativnim uzvicima i sa tri uzdignuta prsta očigledno su prizvala sukob. Na sreću, reagovalo je rukovodstvo DPS i smirilo isprovocirane pristalice, omogućavajući "motorizovanim" provokatorima da se bezbjedno udalje.
- Naša partija je skup strpljivih i odgovornih ljudi koji ni u čemu ne pretjeruju, pa tako ni u slavljima - kaže dr Vuković.
- Zato do ozbiljnijih incidenata nije ni moglo doći, mada povremeno nije bilo baš lagano otrpjeti sve što nam se događalo...
R. Tomić
http://www.pobjeda.co.me/citanje.php...5-27&id=185834
Što radi "specijalac" Tomić, sramota novinarske profesije...