Ja ne pristajem da se dižu spomenici Sekuli Drljeviću...Prvo Saviću Markoviću Štedimliji o kom se istorija najviše ogriješila pa tek onda može doći na red spomenik Sekuli...:dring:
I hoću da vidim spomenik velikom vojvodi Mirku Petroviću opet na trg Republike u PG i to u roku ODMAH! Ako to ne bude iz inata na sljedeće izbore glasam vojvodu Mandića, Buda i Emila...
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
I veliku crnogorsku zastavu hoću da vidim iscrtanu na Vasojevički Kom. Ko onaj natpis Tito na Dečić. Nešto u tim dimenzijama ili veće...Tek tada prihvatam da se nešto učinjelo. Ovo dosad je čist amaterizam...
Ima li neki koljač crnogorski da njemu podignemo spomenik u Andrijevicu, a Savić ide unutar kompleksa kojeg Srbi zovu Nemanjin grad u PG. Samo u tolikoj veličini da je sa stepeništa Skupštine uočljiviji nego spomenik kralju Nikoli preko puta iste.![]()
ORA ET LABORA
Ja bih to rijesio na sledeci nacin bar kad su parlamentarci u pitanju, 10 posto manje od plate za svako neustajanje.
Naravno uveo bih intoniranje himne prije pocetka svake sjednice.
Ponekad se bojim da će CG u krajnje prefinjenoj fašizaciji društva otići mnogo dalje nego što su Srbija i Hrvatska u zenitu svog nacionalizma...
Ne mislim da je dobro na taj način "pomagati" poštovanje državnih simbola CG i to u višenacionalnoj državi kada su oni prihvaćeni mnogo šire nego što je iko to pomišljao. One budale koje prkos i nezadovoljstvo ispoljavaju nad državnim simbolima su ionako prezrene i od strane istomišljenika.
Opet kažem, bojim se da se nešto drugo želi postići...A to je flert sa Đavolom i ovo nema veze sa Srbima i onima koji imaju rezervu prema simbolima. To ima veze prije svega sa nama.
ORA ET LABORA
Evo, samo još ovaj post posvećen Plavu, i neću dalje...
Plav nije ušao u sastav CG 1880, zato što Plavljani nijesu to dali i pored dogovora Turaka i Crnogoraca...A nijesu dali na taj način što je 250 Moračana i Rovčana glavom platilo vojnu expediciju u onih par klanaca prije grada.
I naravno ka što to biva, nije ni Turska zadržala funkcionalnu vlast narednih 30 godina, jer gradom i okolikom gospodarili Redžepagići, Šabovići i ostali, po kojima se i danas zovu džamije i kule.
Kad je bilo izvjesno da će CG uzet Metohiju, glavari Plava su odlučili da mirno predaju grad i uđu u sastav CG. No ne lezi vraže, veći dio vojske što je tad ušao u te krajeve je bio iz Morače, Vasojevića, Kuča...skupili su 800 lidera i momaka i pobili ih za 2 dana, iako smo im bili dali riječ da im dlaka s glave neće falit. Plus što je izvršeno i jedino nasilno pokrštavanje stanovništva.
Poslije u toku rata, muslimanske milicije su čuvale svoje kuće, vuluntari (dobrovoljačke milicije, milizia volontaria) Albanci svoje, a pravoslavci svoje. Najveći zločin su ipak počinjeli četnici u tok kraju, i to nad pravoslavcima iz sela Velika, kad su za jedan dan zbrisali cijelo mjesto od nekoliko stotina ljudi sa lica zemlje.
Mada je bilo sporadičnih ubijanja, Šabovići su, recimo spasili Dašiće i Radenoviće iz Brezojevica i Turkoviće 2 puta od balista (balli kombatari).
Takođe poslije rata najveći dio partizana iz tog kraja se trudio da zaštiti svoje komšije, ma su prijeki sudovi poslali par stotina ljudi na onaj svijet.
Devedesetih je rukovodstvo SDP-a jednom došlo u sukob sa radikalnim muslimanima koji su skinuli zelenu zastavu za džamije i vozili je po gradu...pa je tada za malo krv pala, jer su ovi moji tražili da se ne prvociraju pravoslavci na taj način, a da je zastavi mjesto na džamiji, a ne na kolima.
Takođe, nekoliko lidera partije je iz tog kraja (Lazović, Ljubiša Stanković, Mićo Vlahović), a ovaj put su bila 2 kandidata Crnogorca od 15 naših i 1 Albanac katolik. Ne bi da ti pričam o tome što je trpjelo desetak naših članova od svojih komšija u Murinu proteklih 2 decenije od strane svojih rođaka, kumova i "prijatelja"....
Oko ovoga mučenika neću trošit riječi više...
Primjeri cojstva i junastva Crnogoraca i Arbanasa - Marko Miljanov Popovic...
Šala je bila MonterO i rekao bih da je većina shvatila. Mada da budem iskren nemam apriori negativan stav ni prema Sekuli ni prema Saviću. Posebno ovom drugom.
U CG ih ljudi pominju ko da su im bili prvi komšije a da apsolutno ništa nisu pročitali od njih. No to je tema za drugo mjesto.
ORA ET LABORA
Oskare, uzeću ti ovo kao neinformisanost.
Pokolj u Velici je odradio SS Prinz Eugen i Skenderbeg (just google it)
Ratni period od 1941. do 1945. godine Velika je tri puta razarana i spaljivana. Najveći pokolj Velika je doživjela 28. jula 1944. godine. Tog kobnog dana, na dan mučenika svetog Kirika i Julite, samo za dva sata zvjerski je ubijeno preko 600 veličke nejači, žena, djece i staraca. U tom pokolju su učestvovali motorizovane kolone ostatka 14. puka 7. SS divizije "Princ Eugen" i 21. brdske "Skenderbeg" divizije popunjava sa balistima, vulentarima i fašistima iz Sandžaka, Kosmeta, Plava i Gusinja.
A pazi ovo, iz PobjedeSJEDNICA PARLAMENTA U PLAVU
Dan opštine posljednjeg petka u julu
Plav, 10 jula - Dan opštine Plav biće svakog posljednjeg petka u julu, izuzev ako se taj dan ne podudari sa 28. julom, danom tragičnog pokolja u Velici, odlučno je usvajanjem izmjena i dopuna Statuta opštine na današnjoj sjednici plavskog parlamenta.
Last edited by MonterO; 26-05-10 at 20:27.
Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga
Oscar,
Iznio si puno tačnog ali i puno neistina od kojih je najveća ova koju sam boldovao...
Izuzetno te cijenim i ovdje ću završiti, a možemo otvoriti topic na nekom drugom mjestu ako želiš.
Prosto ne želim natezanje s čovjekom koga ovdje jako uvažavam. Ono zbog čega ti ne zamjeram previše jeste što sam ubijeđen da to ne pričaš po zadatku i namjenski već zato što ti je neko prenio pogrešne informacije koje si uzeo zdravo za gotovo. I to reklo bi se neki "autentičan" bošnjački izvor.
Ipak frapiran sam da kažeš da su četnici pobili Veličane. Iako si iz Cetinja ovo je nešto o čemu znaju mnogi ljudi širom CG.
Za masakr koji su balisti učinili u Velici koja je bila na samoj granici VA četnici su izvršili odmazdu po Pešteru i Sandžaku. I to da ne pišem ovdje kako je izvršen i jedan i drugi zločin da se ljudima ne prevrće u stomaku.
Čuješ "branili muslimani i Albanci svoje kuće 1941. u Plavu"...Znaš li đe je Ulotina? E tu je bila jedinica Limskog četničkog odreda pod komandom majora Đorđija Lašića a Italijani koji su imali punkt na Murini im nisu dali kročit preko Murine prema Plavu. Ni njima ni balistima kako se ne bi međusobno sukobljavali jer su obije formacije bile u službi Italijana. Zbog te činjenice Muslimani i Albanci su vršili odmazde nad pravoslavcima južno od Murina. Sve pravoslavne kuće recimo u Brezojevicama koje pominješ su popaljene i svi ambari a pravoslavci koji nisu pobjegli uz Visitor su ubijani ko paščad po sokaka. Tako su i dva moja parađeda ubijeni. Ljudi od svojih 60 i kusur godina koji su sišli iz šume da potraže je li preostalo što od ljetine nakon divljanja balista. Ne za sebe već za nejač koja je bila u zbjegu po visitorskim šumama.
Itd, itd,..
Last edited by El Re; 26-05-10 at 20:25.
ORA ET LABORA
Nego Elre, kad već znaš toliko o Plavu.. Zašto Albanci gusinjski obilježavaju 1 avgust, a Bošnjaci 2. avgust?
Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga
Pojma nemam, zato i pitam. Jednom sam pitao nekog Albanca i samo mi je rekao "To je bio tužan dan za Albance.."
a za Andrijevicu ti svakako ne vjerujem, može mi bit![]()
Bez šale, stvarno nešto sam čuo ali neću da pričam ono u šta nisam 100% siguran...
Čuo sam neđe da si i ti Vasojević ali mi ti ne odgovori odakle u Vasojevićima ,koje su uzgred najveće crnogorsko pleme (ti bi rekao srpsko) ko da sam te pitao za ime i prezime. A znaš zašto ti ovo kažem? Zato što smatram nepristojnim da ja recimo o Slatini ili o Barama Kraljskim pričam ako je tu već neko iz tih mjesta makar porijeklom. Razumiješ? A ne zato što nemam što reći...
Evo, a sad će da mi se naljuti Oscar, uzeo on meni koji je cetinjanin da "pojasni" istoriju dijela Vasojevića u kojima su moji zadnjih 230 godina.Prosto ljudi trebaju biti malo oprezniji i ništa više. Ja kada se javi Escobar BP ne pomišljam da mu pričam o istoriji BP iako o tome znam zaista pristojno.
ORA ET LABORA
Locirao sam ga na manje od 15 km...Večeras idu "kožni mantili" da i on "prelomi u mozgu" pa da ubuduće DPS ima najmanje 20 mandata u Berane.
Veliki i drugarski pozdrav dragom MonterO-u iako ga u poslednje vrijeme izgleda ozbiljno živciram pa je počeo da mi se obraća na momente sa "Kralju" uz veliko K na početku.![]()
ORA ET LABORA
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks