Ako je mandat izvorno neke od 3 veće partije BCG onda je itekako bitno može li Peco (ili neki njegov delegat) pravit u PG novu većinu s DPS-om i pokušat da se politički reklamira i prodaje na račun tuđeg političkog rezultata.
NS je partija koju je osnovao KOS po priznanju njenog bivšeg predsjednika što niko iz partije nikad nije osporio. Da su najidealniji samo ta činjenica bi zasluživala da sami pokrenu gašenje stranke kao uslugu prije svega dobrom ukusu. A i ne moraju. Mogu i dalje parazitirati po ćošnicima crnogorske političke scene čekajući da im neko osmisli postojanje makar i na kratko.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
Probem sa tim Turkovićem je što je brat od onog Turkovića koji je bio načelnik CB u Herceg Novom 1991 i izrčio one nedužne ljude Karadžiću, pa se kod dijela građana javlja razumljiv otpor prema njegovim projektima u sredini koja je većinski bošnjačka...
Zamislite kako bi se proveo Tačijev brat da otvori etno selo u na obali Lima u Beranama recimo...i bi li imao problema sa lokalnim stanovništvom.
Primjeri cojstva i junastva Crnogoraca i Arbanasa - Marko Miljanov Popovic...
Meni lično su narodnjaci uvijek bili simpatični, međutim poslije priča sa Nikitovićem, Amflohijem, konstantnih odlazaka u Beograd na sve skupove dijaspore i slično...čini mi se da su postali malo previše otuđeni o CG. Uz to, javna je tajna da je njima najbolje bilo oni 3 godine dok su bili u vlasti (što je sasvim logično) i da im nije lako što su danas partija bez uticaja, odbornika i parlamentarnog statusa. Čini mi se da se Peco nije ni jednom pojavio u kampanji, pa ni u njegovom Baru đe su uvijek imali solidan broj pristaša.
Zato mi je sad pomalo iznenađujuće što se čoče javlja ka uvrijeđena mlada e ga nijesu zvali da se konsultuju sa njim i da pitaju što o ponudi misli taj njihhov jedan odbornik?
Znam, ali kazem ti to su zastave tih stranaka. Ako bi DPS bio u koalciji sa nekom prosrpskom strankom, vidjeo bi i trobojke. Isto kao i sto nikad nijesmo gledali crnogorsku zastavu na skupovima NOVE. Da je sam DPS bio, sigurno niko ne bi dolazio sa albanskim zastavama. Mislim da nezavisno od partija, treba da se vijore samo crnogorske, jer je to zastava drzave, ne samo jednog naroda, ali eto.
"Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson
Think different!
Radiji bih bio da ovo nisi napisao...Možeš ti bolje od ovoga Oscar...
Ne vjerujem da su ti Bošnjaci draži nego meni i nemaš ih razloga od mene branit.
Tačno je da je Turković brat bivšeg (a odavno pokojnog) načelnika CB HN) Znam svaki detalj u vezi te priče možda i bolje od tebe jer ti je možda promaklo da mi je taj kraj đedovina u kojoj imam puno rodbine i gdje dosta često idem. Dakle, tačno je to za njegovog brata, ali je tom njegovom bratu za to stigla depeša iz kabineta ministra UP Pejakovića kome je Đukanović bio makar formalno šef pa je taj Đukanović prilično rado viđen i danas tamo. Na stranu što Plavljani nešto i nisu vezani toliko za Sarajevo ko Bošnjaci recimo u BP i PV pa nešto nisu Bog zna koliko ni plakali nad stradanjima Bošnjaka po Bosni..
Bošnjaci Plava ne pate mnogo od te solidarnosti s drugim crnogorskim Bošnjacima niti bilo kojim Bošnjacima. Oni su vrlo specifična priča za sebe. Nisu to loši ljudi. Naprotiv, ali za sebe smatraju da su čistiji Bošnjaci (pa čak i Sandžaklije) od onih u BP, PV, ili RO.
Interesantno je da je Plav jedini crnogorski (većinski bošnjački) grad koji je bio dio Velike Albanije tokom WWII i militantniji i ekstremniji su bili plavski Bošnjaci za pravoslavno stanovništvo od tamošnjih Albanaca koji su formalno bili građani prvog reda u VA za razliku od ostalih pa i plavskih Bošnjaka. Puno je krvi palo i s jedne i s druge strane. Istina i to je imalo predistoriju. Ipak nešto slično tome se nije ni izbliza dogodilo nigdje drugo u crnogorskom dijelu Sandžaka. O tome se i danas govori ali isključivo u tišini i unutar svojih. I danas se podgrijava nepovjerenje jednih prema drugima i time napajaju nove generacije bez ikakve naznake da će se išta promijeniti uskoro. To je ono na šta ja mislim kad kažem da oni ne žive zajedno već - jedni pored drugih.
Da se vratimo na Turkovića...Nije problem Turkovića što mu je brat bio načelnik CB HN jer mnogi plavljani i ne znaju đe bješe to HN, već je problem svih Turkovića što je njihovo (Vojno selo) mala pravoslavna enklava u srcu bošnjačkog dijela opštine. Uostalom Kaleziću brat nije isporučivao Bošnjake Karadžiću pa je i njemu sugerisano da je nepoželjan u Plavu i on i njegov novac.
A sve i da si u pravu kad kažeš da su mu to činili zbog brata. Treba li to da znači da on i svi Turkovići iz Vojnog sela treba da plate nepočinstvo i zločin jednog Turkovića. Kakva je to logika Oscar-e? Takvom logikom smo i pravdali međusobna krvoprolića po bivšoj YU i ti to znaš bolje nego većina ovdje..
Čovjek je uložio u hotel preko 5 miliona eura i taj novac da je kakav prikriveni četnik bilo bi prirodno da je prije poželio plasirati negdje na primorje ili ŽB,KL, kako ne bi gledao Bošnjake,..ali nije! Zato što mu nije smetalo da živi među njima. Umjesto da ode negdje drugo darovao je Plavu nešto čim se Plav može ponositi a zauzvrat dobio da je jedva vodu i struju prikopčao a 30 metara do njegovog hotela (na državnoj svojini) plavska uprava mu nije htjela dozvoliti da makar on sam asfaltira ako oni neće već turisti moraju ići ko kakvom šumskom stazom i lomiti auta. Ako to nije bruka i sramota onda ne znam šta je.
Ipak, danas vjerujem da je situacija mnogo drugačija. Mladi plavljani uglavnom ignorišu "poželjno ponašanje" koje sugerišu stariji i taj hotel je njihovo omiljeno mjesto okupljanja u koje dovode s ponosom i rodbinu koja ljeti dođe iz Amerike i zapadne Evrope. Istine radi među mlađim plavljanima ima i mali broj onih koji su okupljeni u najzatvorenijoj i najrigidnijoj zajednici vehabija koja egzistira u CG. No oni svakako nisu reprezentativni primjer prosječnih mlađih plavljana.
Ponavljam, moja namjera je samo otvoreno razgovarati i ništa više. Ja sam od onih što su ponosni na kralja Nikolu I koji je zamolilo Bošnjake/Muslimane da se ne iseljavaju iz CG nakon propasti Otomanskog carstva.
Last edited by El Re; 26-05-10 at 15:58.
ORA ET LABORA
Ja ti moram reći da sam takođe dosta često tamo, često poslom, često i kod prijatelja koje imam (i muslimana i pravoslavaca). Odem tamo na planinarenje, šetnju po nekim zabitima isto ka što radim na Sinjajevinu ili Lovćen.
Prije par mjeseci sam svratio na ručak kod Turkovića, ka mnogo puta do tada, i zovnem druga iz Plava da mi se pridruži, a on mi bukvalno kaže: "progone li te jauci onih koje je njegov brat poslao Karadžiću pod nož?!". Možeš mislit kako mi je i taj ručak i taj put pao....
Par puta sam još čuo pominjanje brata, i kako ih je stigla kletva sa porodičnim tragedijama što su im se desele....Sve u svemu, ne pada mi na pamet da idem tamo, a iskreno ću pomanje i put Plava poslije ovoga.
Inače znam i par momaka pravoslavaca koji su dobri likovi, ali i kod njih postoji jasna etnička distanca prema sugrađanima. I naravno da ne zaboravim, nijesam ja prije neki dan pisao grafite po Murinu no momci iz tog sela.
Sve u svemu, da ne dužim puno...ne stavljam se ni na čiju stranu...Jednostavno da smo rođeni u nekoj drugoj zemlji ovo ne bi bilo puno bitno, ovako nijesmo i onda je bitno. Toliko o tome.
Oko vehabija bih moga dosta jer sam pričao sa par imama iz Plava i Vusanja oko njihove pojave, ali da ne smaramo narod.
Kakvi su to bili grafiti u Murinu?
A malo su cerali izdajnike i tako...
El Re,ne znam koliko se treba ponosit onime sto je Nikola dozvolio Avru Cemovicu,"Balsi Balsicu" i kompaniji da naprave ljudima u tom kraju.
Samo nisam siguran da li takve stvari uopste treba pamtit,jer ako cemo tako gledat,imali bi dovoljno razloga da se medjusobno istrijebimo.
Last edited by GreatMontenegro; 26-05-10 at 17:35.
Pa što je pisalo?
Eto tebi je presio ručak kod Turkovića a hotel mu je pun ko šipak Bošnjaka svaki dan i noć pa njima ne presijeda da mu pune buđelar. Pa ne dolaze tamo nikšićani da sjede kraj jezera no plavljani. Pravoslavci mu mnogo rjeđe zalaze od muslimana jer ga smatraju za režimliju a i pravoslavci obično rijetko idu dalje od tkz. "Ribarske" ako znaš đe je to. Ako pravoslavac mora da prolazi (posebno pješke) kroz bošnjačko naselje on i ne ide i obratno,
Istina više mi je zasmetalo što po tebi vlasnik tog hotela treba da plati za zlo koje je učinio njegov brat, pa još i aluzija da mu je porodična tragedija rezultat neke valjda Božje pravde.
Ja sam samo potencirao da u Plavu imamo tihi bosanski scenario đe ljudi žive jedni pored drugih svako u svom nacionalnom toru. I svi su to prihvatili kao normalno i niko ne čini ništa oko toga. To je recept za katastrofu. Da se sjutra desi ne daj Bože neki ozbiljniji međunacionalni incident SDP će se praviti da on nije to vidio i registrovao te da mu je sve to novo. Biće izjava osude za medije i to je to. Ja vjerujem da SDP i DPS imaju državničku obavezu da spajaju taj narod a ne svraćaju tamo samo po glasove.
Plav je jedino mjesto u CG đe se na tribinama ističu zastave Turske. Ali to DPS i SDP ne vide i ne žele da vide. A i što bi kada na svemu tome mogu sjutra profitirati nudeći se kao "glas razuma".
Last edited by El Re; 26-05-10 at 19:19.
ORA ET LABORA
Čitate li vi što ja pišem?! Taman posla da je Nikola bio bezgrešan. Ipak on je pozvao Bošnjake (tj. "muhamedance" kako su ih tada zvali) da se masovno ne iseljavaju iz CG. I mnogi su ga poslušali i ostali. Nijedan hrišćanski vladar na Balkanu nije to uradio.
Pogotovo su ga poslušali umjereniji muslimani Bara, Podgorice, Ulcinja...Neki i nisu kao recimo nikšićki muslimani ili muslimani iz Spuža koji su čitav Spuž napuštili do jednog i otišli u Sandžak ili Tursku. Plavski muslimani su odbili ulazak u CG i 1880. prijeteći opštim ustankom pa je CG zbog toga od velikih sila neplanirano dobila Ulcinj. Kasnije su plavski muslimani takođe pružili žestok otpor Crnoj Gori 1912. i kralj Nikola je izdao naređenje da se pokrste svi u Pavu koji žele ostati. Kasnije je od toga odustao ali je zločin od strane crnogorske vojske (koja je tada zauzela i Vrmošku dolinu inače danas u AL) učinjen. Mnogo je plavskih muslimana strahujući za goli život tada i prešlo u pravoslavlje među kojima su čini mi se i ovi Turkovići. ipak 1941. i 1944. muslimani su izvršili nekoliko teških i krvavih odmazda nad pravoslavnim življem i tako je krug zločina nastavljen. Pa kada su partizani ušli u Plav (moj đed je eto s mjesta partizanskog komandanta bio prvi partizanski upravnik grada) tada su jedinice mahom iz drugih krajeva CG pretvorile Plav u vješalište. Itd, itd...
Greatmontenegro, ja samo govorim da se rane trebaju zacjeljivati govoreći o zločinima a ne praveći se da su to sve jedni drugima radili Marsovci, pa se posle čudimo što zapušteni problem eskalira.
Ti ljudi u Plavu (muslimani i pravoslavci) ne vjeruju jedni drugima i ne druže se. I svakom je to normalno. Niko ne pita "šta se to događa u Plavu". Ovo nisu '90-te.
Prosto žao mi je kada dođem u Plav što je ljudima odmah važno što sam po nacionalnosti. Nigdje u CG to nije prvo interesovanje, ali u Plavu jeste.
Last edited by El Re; 26-05-10 at 18:15.
ORA ET LABORA
Sta znam,nisam primijetio da je bas toliko izrazeno,t.j. da postoji mrznja,ali postoji distanca definitivno.Imao sam jednu za mene vrlo cudnu raspravu u Plavu oko toga da li treba muslimani i pravoslavci da se medjusobno uzimaju.Svi odreda tvrde da ne treba,a kad ih pitas za razlog spetljaju se pa pricaju neke gluposti-npr. kako davat djeci imena,ne mogu nikako Bajro i Milica i slicno.Tacno mozes da vidis sta je u pitanju,ali valjda iz neke pristojnosti nece da kazu zasto to stvarno misle.
Posto vidim da dobro poznajes tamosnje odnose,mozes li mi rec sto se Plavljani i Gusinjani bas nikako ne vole :???: ?
Zato što ih plavljani gledaju ko mi iz PG na Zećane. i to oni umjereniji. Tu ima još jedan mnogo veći problem. Plav odavno ne ulaže ništa u Gusinje i pljačkaju ga samo zato što u Gusinju ima brojna populacija Albanaca katolika pa se iz gradske uprave Plava mnogo i ne interesuju za njih tamo.
Ti Albanci katolici su ih znali ponižavat za vrijeme WWII rata jer su upravu grada Plava činili Bošnjaci na čelu sa begom Rizom Ferovićem iz čuvene begovske kuće Ferovića koja je gospodarila vjekovima velikim dijelom gornjeg Polimlja i gusinjskih Prokletija.
Dok je bila Turska Bošnjaci su se podjednako iživljavali nad Albancima katolicima pa i Albancima muslimanima,kao i nad pravoslavcima koji su bili nihovi sluge-kmetovi (čivčije) ali kad su Italijani stvorili Veliku Albaniju albanski harambaše iz tih sela oko Gusinja postali su preko noći kapetani, majori i pukovnici vojske balista i vulnetara (policije) tako da su uvijek s visine gledali na bivše gospodare kod kojih su vjekovima bili sluge.
Albancima je odgovaralo da se Bošnjaci i pravoslavci ubijaju ali su uvijek podsjećali Riza Ferovića da njegova ura može završit kada god Albanci odluče da više nije potreban.
Puno je tu trauma iz WWII kao i onih prije toga a koje se prepričavaju i danas jer gotovo da nema nekog u Plavu ko ili nije izgubio koga iz rodbine od ruke Bošnjaka ili Bošnjaka kome nije neko stradao kada su partizani povješali i postrijeljali plavski državni aparat Velike Albanije po oslobođenju grada.
Zbog te krvi žive su i rane. I dan danas posle 60 i više godina...
Inače ovi Turkovići su 1941. od strane plavskih Bošnjaka bili opkoljeni u tom svom Vojno-selu (kako ga plavljani zovu) a koje je, već sam rekao, pravoslavna enklava unutar bošnjačkog dijela opštine, i tu je stradalo puno članova bratstva Turkovića ali i puno Bošnjaka koji su vršili opsadu jer su se ovi žilavo branili. Zato ovog Turkovića stariji Bošnjaci posebno gledaju ispod očiju a ne zbog toga što mu je brat izručivao Bošnjake 1992. Karadžiću loveći ih po HN đe je bio šef policije.
Last edited by El Re; 26-05-10 at 18:52.
ORA ET LABORA
Muke :shock:
Pa neko sad prica kako nije postojala sansa da 90-tih i kasnije dodje do rata u CG i kako je to sve prenaduvano.
CG nije ništa manje bure baruta bila od recimo HR ili Bosne. Ipak Bog nas je pogledao i posle toliko krvarenja smilovao se i rekao. "pošteno je da Crnogorci propušte ovaj rat"
Nekima to nije odgovaralo pa su otišli van CG da svom "patriotizmu" daju na volju.
Inače istorija CG je najzanimljivija istorija Balkana iako će neko reći da sam pristrasan jer sam Crnogorac. Baš sve što se dogodilo na Balkanu imalo je uticaj na nas za razliku od drugih koji imaju sporadična iskustva.
Ali o tome na nekom drugom mjestu...
Ovo dosad je itekako relevantno za razumijevanje izbornih rezultata na lokalnim nivoima jer sve je to posljedica neke istorije.
Last edited by El Re; 26-05-10 at 18:53.
ORA ET LABORA
Đukanović najavio kažnjavanje nepoštovanje državnih simbola
a vrijeme je vise bilo.... po dzepu ili u spuz, pa da vidis kako ce postovat svi![]()
AJMO CRNA GORO !!!
Čisto sumnjam.
Neki ljudi jedva čekaju ovakve najave (ili čak mjere) da bi mogli da pokažu prkos i pomamljuju svoje istomišljenike.
Nego dobro - to se vraća izbornim rezultatima.
Ah,..vidio sam to...I pozdravio dakako samu ideju da se povede više računa o pitanju poštovanja simbola...
No se sve bojim da se ovo više radi zato što se shvatilo da je nacionalizam uspio kao voćka u CG bolje no što se očekivalo i da ga valja sada njegovati i brati njegove plodove jer je očigledno doživljen kao jako koristan, a sve se bojim ne zato što je nekom toliko stalo do poštovanja simbola pa taman bio on i sam Đukanović.
Nacionalizam je zaraza koja umije jako da prija, ali problem nastaje u onom trenutku kada čovjek više nije u stanju da shvata da je ozbiljno obolio. No svi balkanski narodi su odbolovali tu nacional-romantičarsku fazu pa je ni Crnogorci izgleda neće izbjeći...
ORA ET LABORA
Oštrije kažnjavanje za nepoštovanje državnih simbola je... prevaziđena kategorija
Pogotovo u crnogorskom slučaju, gdje je regulativa sklepana navrat-nanos, ne bi li imala premijeru na 13.jul.2004.
Slična je situcija, sa trećim trakama koje potanjaju..
Uglavnom, ništa novo neću reći, regulativi o isticanju simbola je potrebna izmjena, a ne strožija kaznena politika.
Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga
Za sad je bitno samo da se pocnu kaznjavati funkcioneri svih partija zbog nepostovanja drzavnih simbola, pa ce se lako za pojedinacne divljake.
Sto se funkcionera tice na'm pada, prvenstveno, Tarzan (prikladnog li imena za datu situaciju) i njegovo intoniranje himne bez zadnje dvije strofe ne bi li se Vepar Milic odlijepio od stolice.
Mozda bi najbolje bilo da se da nekom MC-u da izmiksa po strofu-dvije iz 'Namo 'Amo, Bozen Pravde i Majske zore, pa da je nazovemo himnom nacionalnog pomirenja, ka onomad sto se SPS i DS u srbiju izmirise. Ujedinio se narod, po(d)mirili se politicari.
Prosto cojeku dodje da digne spomenik Sekuli Drljevicu, pa da se svi fino inatimo i ponosno prkosimo. Pi.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks