View Poll Results: 23. maja moj izbor će biti ...

Voters
205. You may not vote on this poll
  • Glasaću za DPS-SDP

51 24.88%
  • Glasaću za opoziciju

81 39.51%
  • Glasaću za neku treću (minornu) opciju, ako je bude

6 2.93%
  • Ne znam još, vagam

13 6.34%
  • Neću izaći

54 26.34%
Page 99 of 105 FirstFirst ... 49899596979899100101102103 ... LastLast
Results 2,451 to 2,475 of 2603

Thread: Izbori, 23. maj 2010.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by MonterO View Post
    Evo i za tebe je bio šok. U stvari bio je šok za sve koji Andriejvicu posmatraju kao pitoreskno seoce u kome po čitav dan oko vatre pjevaju srpske pjesme, a naokolo vise trobojke i crni barjaci.
    Kampanja DPS-a u Andrijevici traje poslednjih 10 godina i sa tamošnjim glasačima se ne priča o državnim simbolima nego o tome kako DPS može konkretno da im pomogne.
    DPS ne širi vjeru po Vasojevićima. Ne idu tamo sa barjakom i Ifonom sa himnom i tjeraju glasače da se poklone zastavi i u stvau mirno poslušaju himnu. DPS ide po selima i ispunjava želje svim sredstvima.

Godina, po godina, uz konstantnu blokadu pod kojom je opština bila, došlo se do većine.
    A evo vidjećemo kako to izgleda. Andrijevica je jedna od rijetkih opština koja nema višak zaposlenih i manjak kancelarija. A vidjećemo kako će to izgledati kad dobije nove stanare.

Pobjeda DPS sa SDP-om je dokaz da se vladajućim strankama uz svu demagogiju i zlu krv koju prosipaju, ni malo ne gade glasovi onih koji su bili za zajedničku državu.
    MonterO,
    ako znam što si htio reć Bog me ubio...Nije mi jasno što si sporio u mom postu? Jesi li ti andrijevičanin? Ako jesi daću ti prvenstvo da govoriš u njihovo ime, a ako nisi dozvoli meni Vasojeviću da budem (prijatno) iznenađen mojim Vasojevićima kojima su do sada samo intelektualci spasavali obraz. Meni čini čast da je Vasojević bio na čelu bloka za nezavisnost CG. Kao što mi čine čast i ponos i Miljan Vukov i Gavro Vuković i Mojsije Zečević i mnogi drugi viđeni Vasojevići i Crnogorci.
    U Andrijevici je dobio DPS i SDP i to vrlo ubjedljivo. To je jedino relevantna činjenica. A nijesu dobili na ideologiji Ratka i Raša, srpskih vitezova i Kosova nego na istoj ideologiji na kojoj su dobili i u Cetinju i u Ulcinju. Sigurno neće u Andrijevici podsticati srpske barjake, Amfilohija i ćirilicu, već je jedino logično da će sprovoditi svoj program koji je među tvojim sunarodnicima široko poznat kao - dukljanski.
    I ne vjerujem da su andrijevičani toliko tupavi pa nisu znali za koga glasaju.
    I nemoj mene i SDPS da kriviš zbog toga... Ako već hoćeš da ljutnju pokažeš krivi one koji su izgubili Andrijevicu. Nijesu Crnogorci i njihove partije jaki i moćni što ih je Bog dao takvima, već što tvoji Srbi pokazuju čudno ponašanje. Možda nisu ništa gori od drugih Srba i naroda ali dragi MonterO, tanko im je nešto to srpstvo kada ga se tako lako odriču.
    Ako Srbi žele da se sačuvaju od asimilacije kao narod onda je glasanje za crnogorske partije ravno samoubistvu.
    Ako misliš da je to svejedno za koga ljudi glasaju, onda vam ja želim da što više sebi "pomažete" glasajući DPS i SDP. Uostalom ni novi popis nije daleko pa ćemo vidjeti da li glasanje za DPS i SDP ne znači istovremeno i otklon od ranijeg nacionalnog iskaza. Šta drugo da ti kažem?...
    Last edited by El Re; 25-05-10 at 16:15.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by OSCAR View Post
    Husnija Šabović, poslanik DPS-a u Skupštini CG, koji je polimio barjak na kojem se viorila bošnjačka zastava, što je imalo negativan efekat na rezultat liste na kojoj je bio...
    Inače će se vlast formirat od DPS-SDP-DS-DUA-FORCA koalicije, koja će imat 17 mandata i puno naraslih apetita...
    Kakav idiot...Nisam znao za ovo...Šta ćeš...To je cijena velikih partija gdje priliku da "pomognu" ugrabe i budale...
    Opet utjeha je što je to uradio čovjek islamske vjere. Kakvu bi to tek katastrofu napravilo da je to uradio neki Crnogorac hrišćanin.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by lale47 View Post
    I BTW, bavis se trivijalnim stvarima Oscare. Ova drzava je u ozbiljnoj opasnosti ali ne od cetnika nego od kriminalaca.
    BTW, narod je upravo rekao da je ova država po njemu u većoj opasnosti od četnika nego od kriminalaca. Možda nisi bio ovog vikenda u CG...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    BTW, narod je upravo rekao da je ova država po njemu u većoj opasnosti od četnika nego od kriminalaca. Možda nisi bio ovog vikenda u CG...
    http://slavkoperovic.wordpress.com/2...10-g/#comments

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Utoliko gore po narod. Srecna ti pobjeda El Re.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Global Warming View Post
    svi vi dps jurisnici terate dokle ima para od dpsa na vasim racunima svako 1 u mesecu . kad tih para nestane, a vec se grebe po dnu , pljuvacete ih onako jednako kako ih danas u nebo dizete.
    Tebi bi bilo bolje da brineš brige u Srbiji, a nas u CG pušti da umremo od tuge za vama. Puštite nas makar da vas se uželimo,..mada kako stvari stoje neće se to dogoditi brzo...Srećom...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Srecna ti pobjeda El Re.
    Moja pobjeda će doći kada Crnom Gorom bude vladala autentična crnogorska partija otvorena za sve građane ove zemlje bez obzira na vjeru i naciju. Nešto nalik SDP-u ali partija koja neće žmuriti na kriminal, a ne ovaj ideološki fluidni "bosanski lonac" od DPS-a koji okuplja i mafiju i sirotinju, a čiji mi kadar na mjestu šefa države svako malo okreće u stomaku svojim izjavama i crnorukaškim tajnim druženjima po podruma u Beogradu.
    Last edited by El Re; 25-05-10 at 16:23.

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Utoliko gore po narod.
    Čini mi se da si se malo previše uzdigao iz tog naroda, da se tako izrazim.

Ne vidim po čemu je tvoje mišljenje više validno ili relevantno od mišljenja bilo kog od tih ljudi prema kojima imaš tako patronizirajuć odnos. Isto tako ne vidim odakle ti ideja da znaš što je dobro za nekoga bolje od njega samog.

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Zbilja ko bi rekao, sjecate li se neposredno poslije referenduma citava sela su se prodavala i to sa popustom ukoliko je kupac iz Albanije ? Sta se to desilo sa tim Vasojevicima najvecim srpskim plemenom i da li se uopste i desilo . . . ?

Naravno sjetim se kako mi je pokojna baba govorila da je lisica rodom iz Vasojevica, ne ja im necu vjerovati.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ako na predizbornim skupovima opozicije kao i rijetkim slavljima pobjeda budu se vijorile SAMO Crnogorske zastave, onda mozda razmislim da ih glasam, do tada DPS/SDP/liberali....
    AJMO CRNA GORO !!!

Thanks Thanks Given 
    15
    Thanks Thanks Received 
    24
    Thanked in
    18 Posts

Kakav idiot...Nisam znao za ovo...Šta ćeš...To je cijena velikih partija gdje priliku da "pomognu" ugrabe i budale...
    Opet utjeha je što je to uradio čovjek islamske vjere. Kakvu bi to tek katastrofu napravilo da je to uradio neki Crnogorac hrišćanin.
    Na žalost ovaj Šabović nije budala, već ne zna šta ima. Vjerovatno ima neku vezu u vrhu DPS-a pa mu se može. Žalost je što je ovaj kraj totalno zaboravljen od države (kompletan dio južno od Rožaja uključujući i njih). Tamo radi ko šta hoće i šta mu se ćefne (DPS članovi) uz prećutnu saglasnost vrha stranke. Vjerovatno interes imaju i jedni i drugi. Lokalci znam zašto, ali mi nije jasno zašto država ne reaguje?
    Last edited by Escobar_BP; 25-05-10 at 17:34.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MadGod View Post
    Čini mi se da si se malo previše uzdigao iz tog naroda, da se tako izrazim.

Ne vidim po čemu je tvoje mišljenje više validno ili relevantno od mišljenja bilo kog od tih ljudi prema kojima imaš tako patronizirajuć odnos. Isto tako ne vidim odakle ti ideja da znaš što je dobro za nekoga bolje od njega samog.
    Nisam rekao da je moje misljenje validno i relevantno. Ja ne mogu ni na koga uticati. Samo mislim da je nesto trulo u Drzavi Crnoj Gori.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Escobar_BP View Post
    Na žalost ovaj Šabović nije budala, već ne zna šta ima. Vjerovatno ima neku vezu u vrhu DPS-a pa mu se može.
    Ne vjerujem da će mu ova glupost proći tek tako. Samo DPS je mašinerija i oni to rade u tišini.

Žalost je što je ovaj kraj totalno zaboravljen od države (kompletan dio južno od Rožaja uključujući i njih). Tamo radi ko šta hoće i šta mu se ćefne (DPS članovi) uz prećutnu saglasnost vrha stranke. Vjerovatno interes imaju i jedni i drugi. Lokalci znam zašto, ali mi nije jasno zašto država ne reaguje?
    Država se moj Escobar tek počela pružati po sjeveru CG. Do sada je državna vlast na sjeveru funkcionisala tek onoliko koliko je bilo potrebno da se pokaže da je prisutna i tamo. Ovo su sve godine konsolidacije državne vlasti na njenoj cjelokupnoj teritoriji. Dosad smo gledali nešto nalik životinji koja je samo "obilježavala" teritoriju. Zato su klanovi po sjeveru koji su bili uz DPS i radili poput lokalnih begova što ih volja.
    Taj kraj poznajem odlično jer (dosadio sam više s ovim) i moje porijeklo je starinom odatle i povremeno (kad prilike dozvole) svratim u đedovinu. Najviše i razgovaram s tamošnjim ljudima o životu u Polimlju. Volim jako da se krećem a ne da se usidrim na jedno mjesto, pa svaki put uočim šta je novo u Plavu, Andrijevici, Beranama i Gusinju. Obavezno svuda prošetam...
    Inače bošnjaštvo u Plavu je specifično u odnosu na druga mjesta u kojima žive Bošnjaci. I tu vidim i prostor zbog koga će gotovo sigurno biti i nekih ružnih situacija u "sređivanju" situacije u Plavu. Neki ljudi su tamo postali pravi mali lokalni bogovi. Onom čovjeku Kaleziću (iz "Jastreb"-a) koji je pošteno kupio hotel "Plavsko jezero" već više od 4 godine jedna ekipa iz Plava ne dozvoljava restauraciju hotela podstičući njegove komšije na raznorazne opstrukcije. Takođe onom Turkoviću (pravoslavcu) koji je napravio elitni hotel i etno-selo "Vila Damjanova" na obali jezera a kojim bi se ponosila Boka, takođe par istih tipova iz opštine pravi najstrašnije i najprimitivnije ometanje rada samo zato što nije Šabović, Redžepagić ili Šarkinović već je neki drugi iako je sve to napravio na svojoj đedovini.
    Bošnjački narod mi je uistinu drag i vjeruj ako ovo ja kažem onda su stvari tamo otišle predaleko. Ovome Turkoviću stalno sugerišu iz Podgorice da će oni to riješiti s plavljanima i da s tim nikako ne ide u javnost i on nesretnik ćuti i trpi već dvije godine.
    Ali kao što rekoh, doći će sve na svoje mjesto i ova država će morati biti podjednako komotna za sve ili se neće imati čemu dobrom nadati.
    Last edited by El Re; 25-05-10 at 18:07.

Thanks Thanks Given 
    15
    Thanks Thanks Received 
    24
    Thanked in
    18 Posts

Ne znam sad tačno koji hotel je u pitanju (provjeriću pa ću napisati), Plavljanin iz Amerike je nudio za njega 250000 eura, a taj hotel je prodat za 120000 eura, Plavljani kažu nekom Podgoričanu.
    Što se tiče Turkovića, moji prijatelji iz Plava (inače glasači BS, mada to nije važno) imaju samo riječi hvale za njegov rad. Moguće je da su ovi lokalci pušteni sa uzde, pa rade šta hoće dok ih neko ne ukroti.
    Evo DPS-u odlična prilika da tako reaguje u slučaju Šabovića, povlačenje iz skupštine izbacivanje iz stranke ili nešto slično. Gradonačelnik Plava je skroz drugačija ličnost i uvažen je među svim Plavljanima (što, pošto znaš Plavljane, ima veliko značenje)

Što se mene tiče, ja sam pristalica ni DPS-a ni BS-a ali neke stvari moraju da se rješavaju efikasnije i efektivnije.
    Last edited by Escobar_BP; 25-05-10 at 18:12.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ne znam sad tačno koji hotel je u pitanju (provjeriću pa ću napisati), Plavljanin iz Amerike je nudio za njega 250000 eura, a taj hotel je prodat za 120000 eura, Plavljani kažu nekom Podgoričanu. .
    Kalezić je danilovgrađanin ali plavljanima je sve do Budoša Podgorica. No nije važno to...Ne znam za tu ponudu tog čovjeka iz Amerike. Privatizacija tog hotela je odavno gotova stvar i kada je već tako u interesu je i samih plavljana da se taj hotel restaurira, ali nacionalizam nije svojstven samo Crnogorcima i Srbima dragi Escobar. I to u Plavu ima i svoju dugu istoriju, na žalost. Ja sam recimo ponosan na Bošnjake Bijelog Polja i na njihovu otvorenost da sa svima ostalima izgrađuju BP. U Plavu je situacija drugačija. Tamo su pravoslavci i muslimani gotovo bukvalno podijelili opštinu i muslimani se ne miješaju u to što pravoslavci u njihovom dijelu opštine žele graditi i obratno pravoslavci muslimanima. I jedni i drugi besramno pljačkaju Albance katolike iz okoline Gusinja (koji je takođe dio Plava) a koji, iako ih nije malo, se ne pitaju decenijama sa sobom. Lično mi je degutantno gledati to kako funkcioniše Plav i uvijek mi je on bio na umu kada sam razmišljao o "Boljoj CG" i državi naroda a ne građana. Ta plavizacija Crne Gore je najgore što ovoj zemlji može da se dogodi. Više ne bi živjeli zajedno već jedni pored drugih.

Što se tiče Turkovića, moji prijatelji iz Plava (inače glasači BS, mada to nije važno) imaju samo riječi hvale za njegov rad. Moguće je da su ovi lokalci pušteni sa uzde, pa rade šta hoće dok ih neko ne ukroti.
    Evo DPS-u odlična prilika da tako reaguje u slučaju Šabovića, povlačenje iz skupštine izbacivanje iz stranke ili nešto slično. Gradonačelnik Plava je skroz drugačija ličnost i uvažen je među svim Plavljanima (što, pošto znaš Plavljane, ima veliko značenje)

Što se mene tiče, ja sam pristalica ni DPS-a ni BS-a ali neke stvari moraju da se rješavaju efikasnije i efektivnije.
    Za Turkovića ne znam da li se izjašnjava kao Srbin ili Crnogorac ali sigurno znam da nije četnik inače ga ne bih pominjao. Možda je u međuvremenu nešto od problema koje je imao i riješeno ali znam da nisu htjeli da mu daju ni vodu a kamoli da prošire put Plav-Skić-Vojno selo iako je taj hotel već počeo da dovlači goste iz čitavog svijeta i ništa modernije ne postoji od albanske granice do Bijelog Polja.
    Nije se ni gradonačelnik Plava mnogo proslavio u tom slučaju kako se ne bi time zamjerio rodbini.
    Ja sam za to moj dragi Escobar da o svakom problemu ljudi pričaju otvoreno. Ako se ćuti o nečem to samo podstiče nerazumijevanje, samoizolaciju i konstantno zatvaranje u nacionalne torove.
    Last edited by El Re; 25-05-10 at 18:36.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Još jedan tekst britkog pera pravo u "sridu"...

-----------------------------------------------------------------------
    Portal Analitika; 25. maj 2010.
    Nova politička mapa Crne Gore

Đukanovićeva partija rascijepila je biračko tijelo Milićeve SNP na sjeveru Crne Gore ali je i Krivokapićeva SDP osvojila značajan dio suverenističkih glasova u Podgorici. Istovremeno, lokalni izbori su otkrili da se unutar DPS-a nazire postojanje struje koju predvodi Filip Vujanović.
    Iako su prije dva dana održani lokalni izbori, rezultati ukazuju da će glasanje 23. maja izazavati globalne posljedice na crnogorskoj političkoj sceni. Nije samo riječ riječ o već izanđaloj priči o nesmjenjivosti vlasti i uzaludnim pokušajima opozicije – mnogo novosti naznačili su lokalni izbori
    Ukrštanjem podataka iz 14 gradova u kojima su održani mogu se uočiti tri trenda na političkoj sceni Crne Gore. Prije svega, sada je sasvim jasno da je suverenistička opcija u osjetnom napredovanju; uočljivo je, takođe, da je Đukanovićeva partija značajno ušla u biračko tijelo Socijalsitičke narodne partije; ali su izbori u Podgorici ukazali na postojanje struja unutar DPS-a.

Povećanje referendumske prednosti:
    Tokom kampanje udružena opozicija je pokušala da pobjegne od identitetskih pitanja; „bjelokošuljaši“ su na promocijama nastupali bez državnih obilježja, bez zastava. Crna Gora je praktično pominjana - samo u nazivu koalicije.
    Raznorodni pa i suprotstavljeni stranački programi - od crnogorskog DC do „čistog srpstva“ Kadićeve partija - sputavali su manevarske sposobnosti koalicije. A suparnicima, vladajućoj DPS-SDP koaliciji, ostavili mogućnost da, pričom o nezavisnoj Crnoj Gori i opasnosti od političkog upliva Beograda, sebe postave kao garanta očuvanja države. Tačno ono što je odgovaralao Đukanoviću i njegovim kolegama.
    Na kraju je udruženu opoziciju sustigla suverenistička priča tamo gdje nijesu očekivali - u gradovima na sjeveru Crne Gore. Upoređujući rezultate u opštinama na sjeveru Crne Gore može se uočiti silina uzleta vladajuće koalicije. U Andrijevici je DPS osvojio, ne samo vlast, nego i 553 glasa više nego na izborima 2006. godine. Slično se dogodilo i u drugim sjevernim opštinama: na Žabljaku vladajuća koalicija broji novih 152 glasača; u Beranama 422 koaliciona glasa više; Šavniku 90 novih pristalica; u Kolašinu 93...Što bi se, plemenskim rječnikom, kazalo – Vasojevići su se vratili Crnoj Gori.
    O porastu broja suverenističkih glasova na sjeveru Crne Gore ilustrativan je podatak iz Pljevalja - iako su tamo izgubili izbore, koalicija DPS-SDP je zadobila povjerenje 2.382 novih birača, trideset odsto više nego na prošlim izborima.
    Nije to samo „sjeverni trend“, vladajuća koalicija popravila je skor svuda: u Baru 304 glasa više, Ulcinju 503 glasača više; u Danilovgrad 209 glasača više... Ipak je najslikovitiji primjer Podgorice: na referendumskom izjašnjavaju 21. maja 2006. godine svi suverenisti su imali 53,7 odsto. Prije dva dana su samo DPS, SDP i DUA osvojili - 57 odsto glasova.

Upadi u biračko tijelo:
    Drugi trend u međustranačkom pregrupisavanju su - upadi u biračko tijelo protivnika ili saveznika
    Najteže je Milićevoj Socijalističkoj narodnoj partiji. Nakon godina uzaludnog truda da oslabi najjaču opozicionu partiju, Đukanovićeva partija je ovog maja gotovo rascijepila biračko tijelo SNP-a na sjeveru Crne Gore. Milićeva SNP je snagu vlastite partije darovala udruženoj opoziciji i tako izgubila stranački identitet u gradovima koji su bili njihovo uporište.
    Teško je do kraja analizirati samo na osnovu podjele glasova, ali najvjerovatnije je da Milića napušta dio glasača koji do sada nijesu bili zadovoljni smjerom SNP-a ali niejsu imali političke hrabrosti da zakorače u pravcu DPS-a. Onoga časa kada je rukovodstvo SNP-a uskočilo u nedovoljno razrađenu i programski nejasnu koaliciju sa Medojevićevim PZP-om i Mandićevom Novom, kao da su stege popustile. Brojke ukazuju da bi SNP morao da računa sa gubitkom nekoliko hiljada glasača.
    To je, istovremeno, upozorenje i drugim strankama opozicije. Ujedinjavanje bez jasnog programskog okvira, bez želje najjačih partija da se – makar i formalno i simboličkoj ravni – prizna nezavisnost i državni simboli, svaku borbu pretvara u referendumsko odmjeravanje. Takvom taktikom, definitivno, udružena opozicija ne može savladati vlast. To je suštinski problem koji lideri opozicije i neki zajapureni domaći analitičari ne žele da vide; kao da misle da će se realnost promijeniti ako budu dovoljno dugo žmurili.

Krunjenje oreola DPS-a:
    Zanimljivost ovih izbora je da ni izborni pobjednik – a Demokratska partija socijalista to jeste – nije prošao bez gubitaka. I to ozbiljnih. Istini za volju, DPS je u Podgoici dosegla do brojke od skoro 43 hiljade glasača, koliko su 2006. imali skupa sa SDP-om. U nekoj drugoj situaciji to bi se moglo tumačiti kao veliki uspjeh
    No, Mugošina ekipa, uprkos predanog rada, nije dosegla apsolutnu vlast i to je glavni problem podgoričkog gradonačelnika. Istovremeno, dojučerašnji saveznici a sadašnji suparnici iz SDP-a pokazali su što može da učini dobro osmišljena i dobro vođena kampanja. Osvojivši više od osam odsto glasova (oko 9.000 glasača) Krivokapićeva SDP osvojila priličan broj novih glasova u Podgorici.
    Ko su ti novi socijaldemokratski glasači? Očito - suverenisti kojima se nije svidio način vladavine Miomira Mugoše ali i protivnici nedavne političke vratolomije potpredsjednika DPS-a Filipa Vujanovića, koji je svjesno krenuo u osporavanje identitetskih obilježja Crne Gore.
    ]
    Poraz Vujanovićeve strategije:
    Teško je precizno odgovoriti na pitanje zbog čega je potpredsjednik Demokratske partije socijalista naprasno otvorio priču revidiranja državnih simbola upravo pred lokalne izbore. Vujanović je već napravio „gaf“ pred izbore na Cetinju, kada je najavio skraćivanje himne u dogovoru sa Srđanom Milićem. Taj politički izlet njegovu je stranku, prema tumačenju cetinjskog odbora DPS-a, koštao koje stotine birača.
    Uprkos opomeni sa Cetinja, Vujanović je i pred majske lokalne izbore započeo kavgu sa Krivokapićevim socijaldemokratama, indirektno priznajući da je – mimo očiju javnosti – pohodio kabinet Borisa Tadića. Ako se zna za njegovo zastupanje interesa Srpske pravoslavne crkve, onda se Vujanovićevi potezi ne mogu tumačiti kao incident ili neopreznost: liči na vidljivi otklon od zvaničnog suverenističkog pravca Demokratske partije socijalista. U mozaik se uklapa i podatak da je Vujanović bio glavni zagovornik da se u Podgorici ide bez SDP-a.

Struje unutar DPS-a
    Možda je to pokušaj da se jedan od vodećih ljudi DPS-a pozicionira u vlastitoj partiji, očekujući novo (ne)najavljeno povlačenje premijera Đukanovića. Uz to, izgleda da je Vujanović postao glasnogovornik jedne struje unutar DPS-a koja se zalaže za politiku koja otvara mostove za moguću saradnju sa SNP-om. Nije tajna da je, osim Vujanovića i sam Mugoša bio protiv koalicije sa socijaldemokratama i taj podatak jeste neka vrsta putokaza. Nasuprot njima, neki drugi funkcioneri DPS-a, poput Marovića, Sekulića ili Vukovića nijesu bilo voljni za raskid saveza sa SDP-om.
    Koji god bili motivi, rezultat je opominjući za vrh Demokratske partije socijalista. Uspjeh socijaldemokrata u Podgorici nije slučajnost nego znak da depeesovci nemaju naklonost dijela birača koji hoće jasno stranačko određenje o državi. U nedjelju je uzdrmana Vujanovićeva ideja da se DPS, četiri godine nakon referenduma, ne mora tako čvrsto vezati za crnogorska identitetska pitanja. Pokazuje se, naime, da je to riskantan zaokret koji bi tu partiju mogao da košta - ne samo gubljenja glasova u Podgorici - nego i strateških saveznika. A to znači u bliskoj budućnosti i – gubitak vlasti. Zato je sasvim logično zaključiti da je politički rejting Filipa Vujanovića, nakon podgoričkog "nedovoljnog uspjeha", u padu unutar svoje stranke.
    Tako se, na kraju, uočava da su lokalni izbori 23. maja ukazali na čitav jedan skriveni svijet zamršenih međustranačkih i unutarstranačkih odnosa i oslikali novu političku mapu Crne Gore. Koja tek treba da se docrta nakon stranačkih pregovora u Podgorici.

Draško Đuranović

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Još jedan tekst britkog pera pravo u "sridu"...

-----------------------------------------------------------------------
    Portal Analitika; 25. maj 2010.
    Nova politička mapa Crne Gore

Đukanovićeva partija rascijepila je biračko tijelo Milićeve SNP na sjeveru Crne Gore ali je i Krivokapićeva SDP osvojila značajan dio suverenističkih glasova u Podgorici. Istovremeno, lokalni izbori su otkrili da se unutar DPS-a nazire postojanje struje koju predvodi Filip Vujanović.
    ..................
    Poraz Vujanovićeve strategije:
    Teško je precizno odgovoriti na pitanje zbog čega je potpredsjednik Demokratske partije socijalista naprasno otvorio priču revidiranja državnih simbola upravo pred lokalne izbore. Vujanović je već napravio „gaf“ pred izbore na Cetinju, kada je najavio skraćivanje himne u dogovoru sa Srđanom Milićem. Taj politički izlet njegovu je stranku, prema tumačenju cetinjskog odbora DPS-a, koštao koje stotine birača.
    Uprkos opomeni sa Cetinja, Vujanović je i pred majske lokalne izbore započeo kavgu sa Krivokapićevim socijaldemokratama, indirektno priznajući da je – mimo očiju javnosti – pohodio kabinet Borisa Tadića. Ako se zna za njegovo zastupanje interesa Srpske pravoslavne crkve, onda se Vujanovićevi potezi ne mogu tumačiti kao incident ili neopreznost: liči na vidljivi otklon od zvaničnog suverenističkog pravca Demokratske partije socijalista. U mozaik se uklapa i podatak da je Vujanović bio glavni zagovornik da se u Podgorici ide bez SDP-a.

Struje unutar DPS-a
    Možda je to pokušaj da se jedan od vodećih ljudi DPS-a pozicionira u vlastitoj partiji, očekujući novo (ne)najavljeno povlačenje premijera Đukanovića. Uz to, izgleda da je Vujanović postao glasnogovornik jedne struje unutar DPS-a koja se zalaže za politiku koja otvara mostove za moguću saradnju sa SNP-om. Nije tajna da je, osim Vujanovića i sam Mugoša bio protiv koalicije sa socijaldemokratama i taj podatak jeste neka vrsta putokaza. Nasuprot njima, neki drugi funkcioneri DPS-a, poput Marovića, Sekulića ili Vukovića nijesu bilo voljni za raskid saveza sa SDP-om....................
    El Re, i sami smo uocili da se Filip mota i da mu sve to ispada kao ono kad ga caćavali ne Zabljak, ali mi se cini da Drasko nije objasnio da je Mugi sasvim slucajno bio na stranu filipista.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by gatsbyy View Post
    ako na predizbornim skupovima opozicije kao i rijetkim slavljima pobjeda budu se vijorile SAMO Crnogorske zastave, onda mozda razmislim da ih glasam, do tada DPS/SDP/liberali....
    Stani malo Getzbi. Na promocijama DPS koalicije, pa i slavlju, se nisu vijlorije SAMO crnogorske zastave, pa ti to koliko vidim nije smetalo. Ili je problem u samo jednoj zastavi?
    Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MonterO View Post
    Stani malo Getzbi. Na promocijama DPS koalicije, pa i slavlju, se nisu vijlorije SAMO crnogorske zastave, pa ti to koliko vidim nije smetalo. Ili je problem u samo jednoj zastavi?
    ne mora da bude samo Crnogorska, ali barem da Crnogorske zastave budu u vecini...
    AJMO CRNA GORO !!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by gatsbyy View Post
    ne mora da bude samo Crnogorska, ali barem da Crnogorske zastave budu u vecini...
    Prvih 15 sekundi

pa prebroji..
    Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga

Thanks Thanks Given 
    15
    Thanks Thanks Received 
    24
    Thanked in
    18 Posts

Kalezić je danilovgrađanin ali plavljanima je sve do Budoša Podgorica. No nije važno to...Ne znam za tu ponudu tog čovjeka iz Amerike. Privatizacija tog hotela je odavno gotova stvar i kada je već tako u interesu je i samih plavljana da se taj hotel restaurira, ali nacionalizam nije svojstven samo Crnogorcima i Srbima dragi Escobar. I to u Plavu ima i svoju dugu istoriju, na žalost. Ja sam recimo ponosan na Bošnjake Bijelog Polja i na njihovu otvorenost da sa svima ostalima izgrađuju BP. U Plavu je situacija drugačija. Tamo su pravoslavci i muslimani gotovo bukvalno podijelili opštinu i muslimani se ne miješaju u to što pravoslavci u njihovom dijelu opštine žele graditi i obratno pravoslavci muslimanima. I jedni i drugi besramno pljačkaju Albance katolike iz okoline Gusinja (koji je takođe dio Plava) a koji, iako ih nije malo, se ne pitaju decenijama sa sobom. Lično mi je degutantno gledati to kako funkcioniše Plav i uvijek mi je on bio na umu kada sam razmišljao o "Boljoj CG" i državi naroda a ne građana. Ta plavizacija Crne Gore je najgore što ovoj zemlji može da se dogodi. Više ne bi živjeli zajedno već jedni pored drugih.
    Plav, Gusinje, Andrijevica, tj kompletan kraj su tvrdolinijaši od kad znam za njih, a svi se moraju promijeniti ako misle bolje za sebe u novoj Crnoj Gori. Andrijevica je ovog puta podržala DPSDP krilo, vidjećemo i zašto. Nedavno su Milić i ambasador Srbije otvotili pogon Štarka za proizvodnju kafe i ako bude šta od toga biće mi milo, da se konačno krene sa nule. Plav i Gusinje su bili sigurna DPSDP mjesta ali obični građani od toga nijesu imali nikakve koristi.

Taj hotel je davno privatizovan, tako da je moguće da pričamo o istom, ali provjeriću.

Što se tiče odnosa između Bošnjaka, Srba i Crnogoraca u Bijelom Polju on je na zavidnom nivou, odnosno Bijelo Polje je grad koji drugačije ne bi mogao da funkcioniše. Ovdje nema mjesta za nacionalne stranke i stavove. Postoje tvrde struje kod svih ali neznatan broj. Međutim zabrinjavajuće je što se djeca manje miješaju nego ranije, ima dosta "čistih grupa" ali o tome na drugom mjestu.
    Last edited by Escobar_BP; 25-05-10 at 19:51.

Thanks Thanks Given 
    15
    Thanks Thanks Received 
    24
    Thanked in
    18 Posts

Za Turkovića ne znam da li se izjašnjava kao Srbin ili Crnogorac ali sigurno znam da nije četnik inače ga ne bih pominjao. Možda je u međuvremenu nešto od problema koje je imao i riješeno ali znam da nisu htjeli da mu daju ni vodu a kamoli da prošire put Plav-Skić-Vojno selo iako je taj hotel već počeo da dovlači goste iz čitavog svijeta i ništa modernije ne postoji od albanske granice do Bijelog Polja.
    Nije se ni gradonačelnik Plava mnogo proslavio u tom slučaju kako se ne bi time zamjerio rodbini.
    Ja sam za to moj dragi Escobar da o svakom problemu ljudi pričaju otvoreno. Ako se ćuti o nečem to samo podstiče nerazumijevanje, samoizolaciju i konstantno zatvaranje u nacionalne torove.
    Za Turkovića moji prijatelji iz Plava imaju samo riječi hvale, a raspitaću se kako je sada stanje.
    Putevi u Plavu? Za 3 godine urađeno je manje od 1 km (< 1 km).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne znam sad tačno koji hotel je u pitanju (provjeriću pa ću napisati), Plavljanin iz Amerike je nudio za njega 250000 eura, a taj hotel je prodat za 120000 eura,

Nije to ništa! Naš gradonačelnik imovinu građana koju je neko spreman da plati 10 miliona prodaje svom prijatelju za 3, pa sad pokušaj da razumiješ kako uopšte neko ko voli Pg može ovo da proguta i podrži dotičnog.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    El Re, i sami smo uocili da se Filip mota i da mu sve to ispada kao ono kad ga caćavali ne Zabljak, ali mi se cini da Drasko nije objasnio da je Mugi sasvim slucajno bio na stranu filipista.
    I Mugi je frakcija. Tj., bolje reći bio je. I to mnogo opasnija od Filipa. Zato sam napisao da smatram da Đukanović u svemu ovome sa neuspjehom Mugoše u PG vidio idealnu situaciju da makar jednog svog jastreba zauzda a za koga je gotovo sigurno da bi pravio probleme pri inauguraciji Lukšića za nasljednika. Odranije je poznato da se Lukšić i Mugoša blago rečeno - ne podnose.
    O Mugoši imam lično jako pozitivno mišljenje kao o onom ko je učinio za PG više nego što će mnogi poslije njega. Donekle mi ga je žao jer je sudbina surovo kaznila njegovu ličnu (pokazalo se pogrešnu) procjenu da je trenutak da se otrese dosadnog SDP-a kojeg je doživljavao svo vrijeme ko bukagije oko nogu. Sada je ispalo da je on kriv što se mora pregovarati sa SDP-om i da on treba da plati ceh sopstvenom karijerom. Čak je stvoren već opšti utisak da je ispao gubitnik ovih izbora iako DPS u PG od 1997. nikada nije bio jači. Ali u politici sve je stvar procjene i ko pogriješi obično i završi ko Mugoša.
    Ja lično nemam nikakvu dilemu da je odvojen nastup SDP-a u PG dogovoren u kabinetu Đukanović-Krivokapić i da su oni samo lukavo puštili da to u DPS-u izgleda kao posledica želje Mugoše i Vujanovića da se otrese SDP.
    Što se tiče Filipa,...problem je što je nemoguće udariti na njega a ne i na njegovog pokrovitelja i ključnog saveznika. Bilo kakav izolovan udar na Vujanovića značio bi momentalno reakciju Marovića i raspad partije. To ne bi više bio obračun već rat u partiji. Prosto, jasno je da Vujanović nije problem već posledica i obračunavanje prvo (ili samo) s njim bilo bi vrhunac gluposti. Zato ja očekujem prije udarac direkt u srž frakcije - Marovića. Ako se Đukanović riješi Marovića Vujanović je već izgubio prije nego i shvati da je počelo.
    Juče slušam Medojevića na RTS kako kaže da oni svoju novu šansu vide vrlo brzo tj., u trenutku sve izvjesnijeg raskola u DPS-u. Zaista me nasmijao. On je toliko naivan pa misli da će Đukanović tek tako krenuti da sređuje po partiji a da pritom nije osigurao da se njegovim plijenom ne nahrane hijene poput Medojevića. Đukanoviću je dovoljno da prije nego udari na Marovića kompromituje trajno nekom aferom Medojevića a bez njega ova dvojica ostalih lidera koalicije "Bolja CG" ostaju ono što suštinski i jedino jesu - lideri crnogorskih Srba i ništa više. Oni kao takvi su lišeni ikakve šanse da privuku ijednog novog pristalicu u trenutku kada dođe do te sve izvjesnije "noći dugih noževa" u DPS-u.
    Last edited by El Re; 25-05-10 at 21:24.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

I Mugi je frakcija. Tj., bolje reći bio je. I to mnogo opasnija od Filipa. Zato sam napisao da smatram da Đukanović u svemu ovome sa neuspjehom Mugoše u PG vidio idealnu situaciju da makar jednog svog jastreba zauzda a za koga je gotovo sigurno da bi pravio probleme pri inauguraciji Lukšića za nasljednika. Odranije je poznato da se Lukšić i Mugoša blago rečeno - ne podnose.
    O Mugoši imam lično jako pozitivno mišljenje kao o onom ko je učinio za PG više nego što će mnogi poslije njega. Donekle mi ga je žao jer je sudbina surovo kaznila njegovu ličnu (pokazalo se pogrešnu) procjenu da je trenutak da se otrese dosadnog SDP-a kojeg je doživljavao svo vrijeme ko bukagije oko nogu. Sada je ispalo da je on kriv što se mora pregovarati sa SDP-om i da on treba da plati ceh sopstvenom karijerom. Čak je stvoren već opšti utisak da je ispao gubitnik ovih izbora iako DPS u PG od 1997. nikada nije bio jači. Ali u politici sve je stvar procjene i ko pogriješi obično i završi ko Mugoša.
    Što se tiče Filipa,...problem je što je nemoguće udariti na njega a ne i na njegovog pokrovitelja i ključnog saveznika. Bilo kakav izolovan udar na Vujanovića značio bi momentalno reakciju Marovića i raspad partije. To ne bi više bio obračun već rat u partiji. Prosto, jasno je da Vujanović nije problem već posledica i obračunavanje prvo (ili samo) s njim bilo bi vrhunac gluposti. Zato ja očekujem prije udarac direkt u srž frakcije - Marovića. Ako se Đukanović riješi Marovića Vujanović je već izgubio prije nego i shvati da je počelo.
    Juče slušam Medojevića na RTS kako kaže da oni svoju novu šansu vide vrlo brzo tj., u trenutku sve izvjesnijeg raskola u DPS-u. Zaista me nasmijao. On je toliko naivan pa misli da će Đukanović tek tako krenuti da sređuje partiju a da pritom nije osigurao da se njegovim plijenom ne nahrane hijene poput Medojevića. Đukanoviću je dovoljno da prije nego udari na Marovića kompromituje trajno nekom aferom Medojevića a bez njega ova dvojica ostalih lidera koalicije "Bolja CG" ostaju ono što suštinski i jedino jesu - lideri crnogorskih Srba i ništa više. Oni kao takvi su lišeni ikakve šanse da privuku ijednog novog pristalicu u trenutku kada dođe do te sve izvjesnije "noći dugih noževa" u DPS-u.
    Mugi nije nikakva frakcija - nikad bio. Na pomen imena brace Djukanovica drhti kao prut.
    Vujanovic i Marovic takodje nisu frakcija. Milo je broj 1 i sef i gospodar i kralj ( i tvoj miljenik, el Re). Milo moze jednim potezom da skloni bilo koga ali to nece uraditi. Zasto? Zato sto su mu svi potrebni da mu cuvaju dupe kad ode a jednom mora otici. Medojevic prica gluposti o raskolu u DPS. DPS moze da nestane kad Milo ode.

Page 99 of 105 FirstFirst ... 49899596979899100101102103 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)