kakva igra, kakav borac...rafel nadal osvojio prvi put na travi jedan turnir.
federer osvojio Halle i novih 225 poena.
odlican mec djokovic-nadal...evo se prvi set igra vise od jednog sata
dobio nadal prvi set 7-6.
Leo Messi no es de este mundo !!! Gvardiola...14. Grazias Pep.
kakva igra, kakav borac...rafel nadal osvojio prvi put na travi jedan turnir.
Sve cestitke Federeru.
Ima li prenosa Djokovic - Nadal, smorih se na ovaj teletex
Ovaj turnir definitivno nije održan na ,,travi" koja se očekuje.Nijesam u životu vidio sporije kretanje lopte na ovoj podlozi.
Đoković je imao 4-5 izvrsnih izlazaka na mreži sa odličnim volejima ali je Nadal sustizao i osvajao poene kao na Roland Garrosu!
U Wimbldonu ako bude ovakva ,,trava" Nadal će glatko osvojiti najveći turnir .
Zašto ovo kažem.
Vidjeli ste koliko je bilo udaraca sa osnovne linije- to nema veze sa brzom podlogom.
Ubjeđen sam da bar 10 poena koje je Nadal dobio u stilu kao na šljaci, nebi se mogli dogoditi da je normalna brzina podloge.
Đoković je igrao fenomenalno i sigurno bi pobjedio da se igralo na standarno brzoj travnatoj podlozi.
Kada se odigraju onakvi slajz voleji na mreži nema nikakve šanse da se uzvrati , OSIM AKO PODLOGA NIJE MNOGO SPORIJA NEGO ŠTO ODGOVARA TRAVI!
PODLOGA JE BILA NEŠTO BRŽA NEGO NA KLASIČNOJ ŠLJACI ALI NEUPOREDIVO SPORIJA NEGO ŠTO MORA BITI NA TRAVI!
Pa sjećate li se kako je Sampras osvajao poene.
Servis-volej-smeč.
Poslije voleja lopta tako sklizne da igrač koji pokuša da uzvrati nema ni promil šanse.
Na ovom meču, Đoković je odigrao 4-5 fantastičnih slajz voleja a loptica je odskočila od terena kao da je šljaka!
Ponavljam još jednom.
Ako brzina podloge bude ista u Wimbldonu uložiću bih sve na Nadala bez ikakvog razmišljanja!
Pa čekali smo ,,travu" da nebi Nadal ,poslije voleja protivnika, prolazio kao od šale.
Ovo jeste zvanično trava ali ljudi vjerujte nema nikakve veze sa onom travom na kojoj su Sampras, Beker, Mekenro pa i Federer prije 2-3 sezone osvajali turnire.
Wimbldon je već prošle godine bio sumnjiv jer je previše Nadal igrao sa osnovne linije što je nezamislivo za Wimbldon jer je loptica i suviše brza.
Ako bude još brža onda neka Wimbldon nazovu Roland Garros jer svi dosadašnji veliki šampioni poput Federera, Samprasa, Bekera, Mekinroa upravo su ga i osvajali zbog brzine podloge, zbog mogućnosti da servis-volej igra odlučuje...
Ponavljam loptica mora velikom brzinom da sklizne nakon slajz voleja i tada je nemoguće uzvratiti.
Danas to nije bio slučaj.
Odskakala je kao na šljaci.
Organizatori moraju nešto preduzeti jer u protivnom neće biti mpotrebe znati voleje, servise smečeve...
Libertas
Neka si nam ti ponovio dva puta, mi pojma nemamo o tenisu, mozda naucimo nesto iz ovakvih postova.
Jel jos neko gledao taj mec, jel ta trava bas tako spora?
Federer je po peti put osvojio Hale, i to bez i jednog izgubljenog brejka. Ne sjecam se da je nekom teniseru poslo za rukom od kra pratim tenis
Last edited by OCTAVIAN; 15-06-08 at 17:54.
Trava je sporija nego ikad,cak sam u pocetku mislio da je to samo moj licni utisak pa sam posjetio par poznatijih teniskih foruma i sajtova da vidim i neka strucnija misljenja.I uglavnom svi se slazu da je trava nevjerovatno spora,prosto je nevjerovatno da podloga koja je nekad bila prepoznatljiva po servis-volej igri sad postaje mjesto gdje tzv linijski igraci prakticno imaju prednost.Cak koliko sam nacuo Wimbldon ce biti jos sporiji od Queensa,tako da se definitivno moze reci da nekad najbrzi GS postaje tek treci po brzini podloge.
ovako, ja sma gledao oba meca. malo brza podloga je bila u Halle-u jer su tamo maximalno bila po 2-3 udarca i kraj.znaci servis je sve odlucivao.sad ne znam jesu li federer i ovaj kober.... 5x bolji serveri nego li djokivc i nadal ali tamo kad bi loptica takla podlogu vise se nije mogla vratiti.
isto je bila itekako vidljiva zemlja ali ne mislim da je bila nesto mnogoo brza nego li ova u engleskoj.
Ako federer nastavi ovako s igrama i na wimbldonu onda zaista nema trika da mu iko ista moze.
sto se tice meca nadal-djokovic - odmah da kazem da je po meni nadal bio bolji i zasluzeno dobio. e sad je li teren tj. podloga bila spora ili je nadal toliko brz to ne znam ali ima istine u ovome sto prica sinisam. brzo se trava trosi ali se iskreno nadam da ce masine na wimbldonu "saditi" novu travu bar poslije 2-3 meca (vidio sma na tv-u kako pripremaju terene i neke masine same stavljaju komade trave u teren).
da rezimiram, podloga je bila ista i za djoku i za nadala, vise je licila na travu nego li na sljaku i nadal je osvojio prvi turnir u karijeri koji se igrao na travi.
Last edited by laciale; 15-06-08 at 18:07.
Kakva god da je trava bila, bila je ista za obojicu... tako da, ako Djole oce da bude bolji od Nadala, mora da ga dobija na svakoj podlozi, a ne kao sad, da ceka travu da ga dobija...
Ah ta trava..
~
Any experiment of interest in life will be carried out at your own expense. Mark it well.
Naravno, za obojicu su bili isti uslovi.
Niko to ne spori.
Samo sam konstatovao da se dešavalo nešto veoma neobično za travnate podloge.
Možda sam dosadan i težak ali poslije slajz voleja na samoj mreži nemoguće ja da loptica odskoči od terena kao da se igra na šljaci.
Loptica MORA da sklizne , skoro da ni centimetar ne odskoči!
U današnjim uslovima naravno da je Nadal najjači igrač na svijetu i to ubedljivo.
Ako je Wimbldon sličan, Federer nema nikakve šanse ama baš nikakve.
Pa razlika između šljake i trave je da na šljaci kod dobrog voleja brzi igrač može da uzvrati a kod trave nema šanse!
Ko će da se kladi da će ih Nadal ODUVATI AKO ,,TRAVA! BUDE KAO DANAS!
Ali za mene to nije više onaj stari dobri Wimbldon koji su osvajali samo tehnički prefinjeni majstori, fenomenalni volej igrači...
Libertas
pa nista, ako sve zavisi od trave, ti nam posle prve partije na wimbldonu reci ko ce da ga osvoji?![]()
/
Mislim da pretjeruješ i u prethodnom i u ovom citiranom postu. Meni se čini manje vjerovatnim činjenica da se trava ''promijenila'' poslednjih godina u odnosu na neko prošlo vrijeme od činjenice da je Nadal ''promijenio'' neke stvari u tenisu. Njegovo nevjerovatno kretanje, prelazak iz defanzive u ofanzivu iz ''nemogućih'' pozicija, iz punog trka i na bekhend i na forhend strani, pa još uz pozitivni sportski fanatizam do sada nijesu viđeni. On čak i na travi lovi lopte koje većina ne bi mogla ni na šljaci. Možda je to poneko ponekad povremeno radio, ali Nadal to radi stalno i iako ga ni sam ne volim previše, svaka mu čast!Originally Posted by sinisam
Na Vimbldonu trava neće biti brža od ove u Kvinsu, Vimbldon se uostalom igra dvije nedjelje, dakle nedjelju dana više tokom koje će se odnos trava - ''zemlja'' mijenjati u korist ''zemlje''. Sjeti se prošlogodišnjeg finala Federer - Nadal, kada se prvi više nego srećno izvukao, a podloga je bila još sporija nego ova danas u Kvinsu. Nadal je ove godine još bolji, Federeru definitivno neće biti lako (nadam se da će i Novak imati šta da kaže).
Federeru neće biti lako!?
Federer nema nikakve šanse da pobjedi Nadala, ako kažeš da je Wimbldon još sporiji!!
Cijela moja priča se zasniva samo na jednom i tu nema mnogo priče jer se vidjelo preko tv-a.
Da li loptica treba da klizne ili odskoči prilikom volej slajza?
Nadal je hvatao te lopte, upravo zato što one nijesu kliznule već odskočile!
Nema tu filozofije ama baš nikakve.
Ako je tačno ono što si rekao za podlogu u Wimbldonu , kvota za Nadala bi trebala da bude 1.05, za Federera 7.00 a Novaka 15.00!
Libertas
Ma kako ne, nije sve u brzini. Naravno da nece Federeru biti lako da osvoji
wibldon, ali ti pricas da je Nadal neprikosnoven, sto se i vidi po tvojim postovima.
Stani! Jos malo pa da vidimo sto ce biti.
Onda kad se zavrsi turnir, kometarisi kolko oces.
Sinisam, oli primit jednu uplatu od 100 eura na kvotu 7 na Federera da osvaja Wimbledon? Naravno, kad odgledaš prvi meč i uvjeriš se kakva je trava, možeš da je smanjiš slobodno...
Pa pustite ljudi nije sve u podlozi... Sta vam je ? Ko god sad osvoji reci ce se a odgovarala mu podloga a ovome nije, trava nije ili jeste bila brza...
Vidjecemo...
A man,as a general rule,owes very little to what he is born with.A man is what he makes of himself
Pa opet pretjeruješ! Loptica naravno ni približno ne odskače kao na šljaci i to se vidjelo na meču Novaka i Nadala. Uostalom, Nole je čitavo vrijeme bio u meču, imao je loptu da osvoji prvi set, a u drugom setu je servirao za njegovo osvajanje, dakle imao je šansu. Za meč u Parizu se to ne bi moglo reći. Mislim da odlični serveri, uz uslov da zadrže kontinuitet dobrog servisa tokom cijelog meča, imaju neke šanse protiv Nadala na vimbldonskoj travi. Federer koji je neprikosnoveni kralj trave i ima uzastopni niz od 60 pobjeda na istoj je i dalje prvi favorit Wimbledona, ali ni Nadal, pa ni Nole nijesu bez šanse. A evo nešto sa zvaničnog sajta o podlozi, tj. o travi, brzini i odskoku:Originally Posted by sinisam
The Grass
The grass plant itself has to survive in this dry soil. Expert research has again shown that a cut height of 8mm is the optimum for present day play and survival.
The height of cut has been at 8mm for the past 13 years.
Speed of Courts
There has been no intention either this year or in previous years to produce slower courts or ones suited for a particular type of game.
Bounce
The amount a ball bounces is largely determined by the soil, not the grass. The soil must be hard and dry to allow 13 days of play without damage to the court sub-surface.
To achieve the required surface of even consistency and hardness, the courts are rolled and covered to keep them dry and firm. Regular measurements are taken to monitor this.
If the court is too soft, when the players run, jump and slide, the pimples on their shoes will damage the surface and increase the chance of an irregular bounce.
WTA: 1. Ivanović, 2. Janković......
Dve najbolje srpske teniserke, Ana Ivanović i Jelena Janković, na najnovijoj objavljenoj svetskoj WTA rang listi zauzimaju vodeće pozicije.
Ivanovićeva se zadržala na liderskoj poziciji na koju se popela prošle nedelje, dok je Jankovićeva, iako u proteklih sedam dana nije igrala, napredovala do drugog mesta, što joj je najbolji plasman u karijeri.
Jankovićeva je za devet bodova pretekla sada trećeplasiranu Ruskinju Mariju Šarapovu, koju slede zemljakinje Svetlana Kuznjecova i Elena
Dementijeva, a potom i sestre Serena i Venus Vilijams iz SAD.
U najboljih deset još su dve Ruskinje, Ana Čakvetadze i Dinara Safina, kao i Slovakinja Danijela Hantuhova.
1. (1) Ana Ivanović (Srbija) 4.222
2. (3) Jelena Janković (Srbija) 3.715
3. (2) Marija Šarapova (Rusija) 3.706
4. (4) Svetlana Kuznjecova (Rusija) 3.565
5. (5) Elena Dementijeva (Rusija) 2.750
6. (6) Serena Vilijams (SAD) 2.676
7. (7) Venus Vilijams (SAD) 2.606
8. (8) Ana Čakvetadze (Rusija) 2.541
9. (9) Dinara Safina (Rusija) 2.222
10. (11) Danijela Hantuhova (Slovačka) 2.032
Srpski teniseri nisu značajnije menjali svoje pozicije na novoj objavljenoj svetskoj ATP rang listi. Novak Đoković se zadržao na trećem mestu, ali je plasmanom u finale prošlonedeljnog turnira "Stela Artoa" u Londonu povećao bodovni saldo na 5.360 poena.
Razlika izmedju Đokovića i dvojice najboljih tenisera sveta, Rodžera Federera i Rafaela Nadala, ipak, samo se povećala, pošto je Švajcarac osvojio turnir u nemačkom Haleu, dok je Španac bio najbolji u Londonu. Federer sada ima 6.900, a Nadal 5.755 poena.
Janko Tipsarević je, uprkos plasmanu u treće kolo turnira "Stela Artoa", nazadovao za jedno mesto i sada je 40. na svetu. Viktor Trocki, koji je u Londonu ispao u drugom kolu, zadržao se na 100. poziciji.
Srbiju u prvih 200 na svetu predstavljaju i Boris Pašanski (110. na ATP listi), Dušan Vemić (159) i Ilija Bozoljac (198).
1. (1) Rodžer Federer (Švajcarska) 6.900
2. (2) Rafael Nadal (Španija) 5.755
3. (3) Novak Đoković (Srbija) 5.360
4. (4) Nikolaj Davidenko (Rusija) 3.115
5. (5) David Ferer (Španija) 2.905
6. (6) Endi Rodik (SAD) 2.280
7. (8) David Nalbandijan (Argentina) 2.100
8. (7) Džejms Blejk (SAD) 2.015
9. (10) Rišar Gaske (Francuska) 1.625
10. (9) Stanislas Vavrinka (Švajcarska) 1.615
Kakav je ovo uspjeh najbolje potvrđuje lista prvih 10!
Isključivo Ruskinje i dvije Amerikanke i tek na 10-om mjestu Slovakinja!!
U tenisu je neuporedivo teže postići ovakav rezultat nego biti prvi u nekom ekipnom sportu.
Razlog je prost.
U ekipnim sportovima igra samo jedna reprezentacija SAD, samo jedna reprezentacija Rusije, samo jedna reprezentacija Francuske, Španije...
Ovdje Rusiju ,ako tako možemo reći, predstavlja na stotine teniserki.
Uostalom svako ko želi da igra može se oprobati u tenisu!
Rezultat vrijedan divljenja.
Naravno, znajući koliko se danas igra i ulaže u tenisu teško je očekivati da će dvije srpkinje u dužem vremenskom intervalu čuvati tron ali biti prvi i drugi bar i za tren je fantazija!
Svak čast.
Libertas
ovaj put u polufinalu djokovic ide na federera-tako odluceno zrijebom![]()
Milo mi vidjet ovu listu teniserki iz jednog razloga
Ehhhhhhhhhhhhh.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
pocinje Wimbledon...u 13:00 federer-hrbati pa za njima ivanovic-de los rios pa onda djokovic-berer.
lijepo se zelene tereni ali vidjecemo do kad ce![]()
Last edited by laciale; 23-06-08 at 08:13.
ko je ovaj kreten sto komentarise tenis na in?
na svaki prenos moraju da se iskenjaju![]()
There are currently 8 users browsing this thread. (0 members and 8 guests)
Bookmarks