Originally Posted by
hologram_universe
spale, poenta moje price nije bila da se ne uzimaju proteini jer se od njih navlaci salo kako si ti to shvatio. Proteini su itekako potrebni, nemoj da izvrces moju pricu. Pitanje je samo u kojoj mjeri. Ako cemo po tvom, mogu i ja da se pravim pametan i da preporucujem svakome: zamijeni svaki gram uh sa proteinom u ishrani u mjeri u kojoj to mozes. I sigurno neces grdje napravit. Samo, cemu to onda vodi? Svak(ko se ozbiljnije bavi bb-om) je limitiran nekim kalorijskim unosom, 500kalorija vise za masu, 500 manje za defku, od potrosnje naravno. Svakako da moze sto vise uh zamijenit sa proteinima, ali ako nema efekta na same misice...Proteini su veoma bitni, nikada nisam rekao da nisu, samo tvrdim da je dovoljno 1.5g, zato argumentuj tvojih 2.5g, ja svojih 1.5 jesam na prethodnoj stranici. Visak energije ide u salo. To je ono sto ti 100% mogu tvrdit. Protein koji se ne iskoristi kao gradivna materija za bilo sta u organizmu ide u salo. Isto kao i uh, isto kao i mast. Kako se raskidaju peptidne veze i prave lipidi to je visa hemija i za mene i za tebe. S tim sto je uh jeftin a protein nije. 95% populacije ne unese, svojom ishranom dorucak-rucak-vecera, ni 0.5g a rastu im i kosa i nokti...
Ne koristi se protein kao energija u nekim ekstremnim slucajevima, nego u svakodnevnim slucajevima, znaci to je nesto sto se stalno desava. Npr tezak si 100kg, uzimas 3g/kg p, znaci 300g dnevno, posto se ne koristi kao energija protein, a uzmimo da ti treba 100g za normalne potrebe organizma koliko i preporucuje svjetska zdrastvena organizacija, 200g ti se ugradjuje u misic, pomnozi to recimo sa 30 dana+ glikogen+voda i eto ti 10kg za mjesec dana, a teretane pune ljudi koji stagniraju i po godinu dana sa unosom od 300g..
Bookmarks