Page 3 of 7 FirstFirst 1234567 LastLast
Results 51 to 75 of 157

Thread: Bosanski i Hrvatski Srbi, istorijski su Vlasi!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by ihtus777 View Post
    Te koje si pomenuo nisam ni cuo za njih,da ti odma kazem.
    Koje? A to su neki slavni ostrašćeni srpski istoričari, nikad ne navode POVIJESNA VRELA, samo pletu bajku svetosavku misleći na ljude kao što si ti, koji vole da slušaju bajke umjesto prave istorije.

Pa znaš ti da ne postoji nijedan jedini hrvatski, dalmatinski, bosanski Srbin, da ne zna da su mu preci bili Vlasi.
    Zašto se neki od njih stide Vlaha meni zaista nije jasno, kad je to 10 puta bolje, ponosnije ime od srpskog.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Ihtus će dokazati nedokazivo!!! ha ha ha ha

Evo sličan tekst i na velikosrpskom sajtu, hoćeš neki citat Ihtuse? :ass:
    Evo i na velikosrpskom sajtu radi se o Vlasima, Srba tada u Dalmaciji i Hrvatskoj nema!
    Hoćeš da citiram Ihtuse?

Boško Desnica: HRABRA SMRT KOD ZEČEVA

Mir i svako dobro.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default Gospodo bez potrebe raspravljate

Kao sto je doticni gospodin vec naveo:

Vlasima su u dalmaciji nazivani stanovnici dalmatinskog zaledja (bez obzira na pripadnost narodu) i to je bio pogrdan germanski naziv za stanovnike
    porobljenog dijela rimske imperije.

To sto je upisan u mnogim djelima izraz Vlah je sasvim normalno i koristi se u nekim sredinama i u odredjenim prilikama cak i dan danas.

Dakle Vlasi u Lici i Dalmaciji, Hercegovini nisu samo Srbi (ili Morlaci - novonaseljenipod turskom najezdom, uglavnom Srbi) vec tu spadaju i pripadnici drugih naroda.

Evo recimo Vuk Mandusic, je rodom iz Rupa i to je mjesto naseljeno samo hrvatima. Pretpostavljam da je i on hrvat, mada mu je rodna kuca na samom izlazu prema susjednom selu koje je opet naseljeno iskljucivo srpskim stanovnistvom.

Dakle zasto komplikovati: Kroz istoriju imamo velike i male narode, koji su se na nasem balkanskom podrucju uglavnom po plemenskoj pripadnosti mjesali s razlicitim plemenima drugih naroda. Oni jaci su prezivjeli. Dakle Srbi u dalmaciji su cinjenica, kao i u drugim drzavama i regijama na Balkanu.

Nastankom nacija i nacionalnih drzava kao i napretkom drustvenog i socioloskog domena drustva, pripadnost jednom narodu gubi na znacaju. Kao sto i u danasnjim modernim gradjanskim drzavama pripadnost naciji ne igra nikakvu ulogu.

Kod nas se nazalost jos uvijek koriste religija i raznorazne teorije o porijeklu, itd. da bi se opravdali ili odbranili neki politicki ciljevi.

Dakle sta ima lose u tome ako su se nasi preci nazivali vlasima. Nista u ostalom to je ispravno jer su zivjeli u rimskoj imperiji. Raspadom te imperije su potpadali pod razne strane vlasti i ovi su ih nazivali rimljanima odnosno vlasima i taj se izraz u nekim prilikama zadrzao do dana danasjeg.

A to da li su srbi ili hrvati i sta su im preci. To svatko od nas najbolje zna.
    Isto kao sto i oni pounijaceni, kao i oni poturceni znaju sta su. I zbog cega, odnosno zbog kojih beneficija su prihvatali da budu nesto sto nisu.

Nazalost moram zakljuciti, da ti trendovi ni do danas nisu zastarjeli. Cak sta vise.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by Slavic View Post
    No ukratko postavljao si linkove kako su se preci Srba Prečana izjašnjavali, rekao mi "ti se smatraš Srbljinom" i počeo pisati da ja nisam nikakav Srbljin, niti da se sva ova bagra slične meni ima ikakvo pravo smatrati Srbima, a onda sam ja ukazao da bih isto tako neosnovano mogao govoriti o tvom porijeklu,
    Naravno ti si sada Srbin, ponosni hrvatski Srbin, ali tvoj prađed se nije smatrao Srbinom, istorijska dokumenta extra klase ne varaju. Tvoj prađed se nije smatrao Srbinom, prije 1918. godine, kad je Aca proglasio Državu 3 naroda, u kojoj je svaki četvrti narod bio zabranjen.

Na ovoj temi je sve pojašnjeno, nijesam primjetio da si išta čak i pokušao da osporiš ovđe, na ovoj temi.

Ti sad jesi Srbin, ali Ćipur je posljednji čovjek na svijetu kojemu možeš prodati lažnu - Vukovu i Garašaninovu istoriju.

Ako siu ti sad Srbin, to naravno ne znači da ti je iko prije prađeda bio Srbin.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Cipur View Post

Pošto je Morovlahe i Vlahe u Srbe pretvorio Vuk Karadžic, u sljedecem tekstu "Pa i sami Morlaci u Dalmaciji ... nijesu ništa drugo do Srbi ...." citava kasnija srpska poštena istoriografija morala je da se muka muci kako da ih oni nucno pretvore u Srbe, što je zaista beskrajno težak zadatak, jer su od ranog srednjeg vijeka uvijek strogo razdvojeni u izvorima Srbi i Vlasi!

Zatim, srpski istoricari potekli iz Garašaninove falsifikatorske istoriografske škole, Ilija Garašanin im je ovako dao uputstvo u svom tajnom programu za posrbljavanje Balkana:

Pa kao prvo Dositej Obradovic pise 1788. godine da dalmatinski pravoslavci su SRBI. I to kad je Vuk imao jednu godinu. U Kninu i oko njega je bio od 1764-1770. godine.

U trecem mesecu ftore godine, buduci ovo mesto bli-zu Bosne, okuze se neke kuce u Golubicu; onda ti kud ko-ji moze, bezi, i ja predjem u Kosovo, gdi prebudem u domu popa Avrama Simica jedan mesec.

Ovi imadjase besede Zlatoustoga na djejanija apostolska; tu ih stanem opet s priljezanijem citati i neka mesta, koja bi mi najugodni-ja bila, prepisivati. Njegova najstarija kci Jelena zamo-li me da joj sto iz te knjige prosto
    SRPSKI napisem. Ta-da ja sve ono sto sam vec bio za se prepisao, prevedem na prosto, i za uciniti da onoj prekrasnoj devici citanje toga bude prijatnije, raspolozim to na glave, pocinjuci svaku po AZBUKI. Ona je to tako rado citala i tome se to-liko radovala, koliko da je svu mudrost Solomonovu u ona dva-tri tabaka imala. To su drugi s velikom molbom od nje prosili i prepisivali; i tako se raznese i rasplo-di po svoj Dalmaciji pod imenom Dositeove bukvice. Ovo je prvi povod i uzrok da se u meni velika zelja zacne i rodi da mi samo dotle bog daruje zivot dok sto SRPSKI na stampu izdam i prekrasnim kcerma i sinovom roda mojega soopstim.

U Sklovu, 1788.

Imas Digitalnu Narodnu Biblioteku Srbije, cijela knjiga je skanirana......

http://digital.nbs.bg.ac.yu/scr/stara.php
    Zbirka knjiga Dositeja Obradovica
    Cast 2, Pisma Dositeja Obradovica, str. 15

Kako je onda Vuk mogao pretvoriti ove ljude u Srbe? Da li si ti svjestan da u Sibeniku 1802. godine postoji srpska skola, zaduzbina hercegovackog trgovca Jovana Bovana koju je i Simo Matavulj pohadjao. Znaci njegov djed je bio Vlah, a Simo je postao Srbin sredinom 19. vijeka. O, logike....

Da li si ti svjestan da je Vuk bio u Kninu 1834. godine i da pojam "zadruga" koristi bas iz Kosova Polja, kod Knina, i pise da stanovnistvo tamo slavi krsno ime i Bozic.

Da li si ti svjestan da su dalmatinski Srbi za vrijeme Turaka, pa i ostali, jer Mletacka Krajina nije spadala u Vojnu Krajinu, bili pod jurisdikcijom Peckog Patrijarha? Preko Mitropolita Dabrobosanskog.
    Je li tebi uopce poznato kako je biran Episkop dalmatinski Simeon Koncarevic? Kako i gdje je hirotonisan 1751. godine? Prije nego sto je i Dositej dosao medju dalmatinske Srbe.

Ti uopce ne poznajes osnovne stvari sto se tice Srba iz Hrvatske.
    Kao prvo, austrijski statisticar Karl Von Czoernig 1857. godine pise o privilegijama za SRBE kada Vuk i Garasanin carobnim stapicem prevode, tj. vec su preveli Vlaje u te iste Srbe:lolblue:.

Evo kompletnih privilegija za Srbe ovdje, u pdf formatu:

Karl von Czoernig, "Etnographie der Österreichischen Monarchie", Vol. II, III, Wien, 1857.

Cjelokupni tekstovi privilegija i akata iz iste knjige:

http://www.shortenurl.com/6nadz

http://www.shortenurl.com/8dzco

I JEDAN JEDINI dokument koji rusi tvoju tezu. Iz iste knjige....tj. pdfova.

Ferdinand's I. Privilegum fur die serbischen Capitane und Wojwoden, v. J, 1538
    Ferdinandove privilegije za SRPSKE KAPETANE I VOJVODE, 1538, Zumberak:

http://tinyurl.com/246nck

Lijepo pise.....Capitaneos et Waiuodas Seruianos, Seu Rascianos
    ...Rasani, ilirsko-rasijanski narod, Iliri, Vlasi, Grko-sizmatici, pravoslavni sizmatici.....to su sve nazivi za pravoslavne Srbe.

Dobro procitaj sve ovo sto sam ti postavio, a posebice Leopoldove privilegije koje su Srbima dale status naroda na cjelokupnom teritoriju Habsburske carevine.

Ne znam uopce da li si svjestan kakve si ti nebuloze naveo u svom gore citiranom tekstu.......

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A kako ste uspjeli usvojiti hrvatsku latinicu i kada je to bilo? Vidim na nekim forumima Srbi se groze ove latinice i kazu da su im to hrvati nametnuli. Da bi trebalo izbaciti iz neke nove srpske latinice slova š,č,ć i da bi trebalo pisati sh,ch.

Ova latinica sto se danas upotrebljava u RH, SRB, BIH i CG je latinica koju je pu uzoru na cesku napravio Ljudevit Gaj.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Morlacco View Post
    Pa kao prvo Dositej Obradovic pise 1788. godine da dalmatinski pravoslavci su SRBI. I to kad je Vuk imao jednu godinu. U Kninu i oko njega je bio od 1764-1770. godine.

U trecem mesecu ftore godine, buduci ovo mesto bli-zu Bosne, okuze se neke kuce u Golubicu; onda ti kud ko-ji moze, bezi, i ja predjem u Kosovo, gdi prebudem u domu popa Avrama Simica jedan mesec.

Ovi imadjase besede Zlatoustoga na djejanija apostolska; tu ih stanem opet s priljezanijem citati i neka mesta, koja bi mi najugodni-ja bila, prepisivati. Njegova najstarija kci Jelena zamo-li me da joj sto iz te knjige prosto
    SRPSKI napisem. Ta-da ja sve ono sto sam vec bio za se prepisao, prevedem na prosto, i za uciniti da onoj prekrasnoj devici citanje toga bude prijatnije, raspolozim to na glave, pocinjuci svaku po AZBUKI. Ona je to tako rado citala i tome se to-liko radovala, koliko da je svu mudrost Solomonovu u ona dva-tri tabaka imala. To su drugi s velikom molbom od nje prosili i prepisivali; i tako se raznese i rasplo-di po svoj Dalmaciji pod imenom Dositeove bukvice. Ovo je prvi povod i uzrok da se u meni velika zelja zacne i rodi da mi samo dotle bog daruje zivot dok sto SRPSKI na stampu izdam i prekrasnim kcerma i sinovom roda mojega soopstim.

U Sklovu, 1788.

Imas Digitalnu Narodnu Biblioteku Srbije, cijela knjiga je skanirana......

http://digital.nbs.bg.ac.yu/scr/stara.php
    Zbirka knjiga Dositeja Obradovica
    Cast 2, Pisma Dositeja Obradovica, str. 15

Kako je onda Vuk mogao pretvoriti ove ljude u Srbe? Da li si ti svjestan da u Sibeniku 1802. godine postoji srpska skola, zaduzbina hercegovackog trgovca Jovana Bovana koju je i Simo Matavulj pohadjao. Znaci njegov djed je bio Vlah, a Simo je postao Srbin sredinom 19. vijeka. O, logike....

Da li si ti svjestan da je Vuk bio u Kninu 1834. godine i da pojam "zadruga" koristi bas iz Kosova Polja, kod Knina, i pise da stanovnistvo tamo slavi krsno ime i Bozic.

Da li si ti svjestan da su dalmatinski Srbi za vrijeme Turaka, pa i ostali, jer Mletacka Krajina nije spadala u Vojnu Krajinu, bili pod jurisdikcijom Peckog Patrijarha? Preko Mitropolita Dabrobosanskog.
    Je li tebi uopce poznato kako je biran Episkop dalmatinski Simeon Koncarevic? Kako i gdje je hirotonisan 1751. godine? Prije nego sto je i Dositej dosao medju dalmatinske Srbe.

Ti uopce ne poznajes osnovne stvari sto se tice Srba iz Hrvatske.
    Kao prvo, austrijski statisticar Karl Von Czoernig 1857. godine pise o privilegijama za SRBE kada Vuk i Garasanin carobnim stapicem prevode, tj. vec su preveli Vlaje u te iste Srbe:lolblue:.

Evo kompletnih privilegija za Srbe ovdje, u pdf formatu:

Karl von Czoernig, "Etnographie der Österreichischen Monarchie", Vol. II, III, Wien, 1857.

Cjelokupni tekstovi privilegija i akata iz iste knjige:

http://www.shortenurl.com/6nadz

http://www.shortenurl.com/8dzco

I JEDAN JEDINI dokument koji rusi tvoju tezu. Iz iste knjige....tj. pdfova.

Ferdinand's I. Privilegum fur die serbischen Capitane und Wojwoden, v. J, 1538
    Ferdinandove privilegije za SRPSKE KAPETANE I VOJVODE, 1538, Zumberak:

http://tinyurl.com/246nck

Lijepo pise.....Capitaneos et Waiuodas Seruianos, Seu Rascianos
    ...Rasani, ilirsko-rasijanski narod, Iliri, Vlasi, Grko-sizmatici, pravoslavni sizmatici.....to su sve nazivi za pravoslavne Srbe.

Dobro procitaj sve ovo sto sam ti postavio, a posebice Leopoldove privilegije koje su Srbima dale status naroda na cjelokupnom teritoriju Habsburske carevine.

Ne znam uopce da li si svjestan kakve si ti nebuloze naveo u svom gore citiranom tekstu.......

koje lazi i mitomanije boze sacuvaj.

slusaj svetosavac,do nepunih 100-godina su se SVI pravoslavci iz Hrvatskih krajeva izjasnjavali Hrvatima.

a ca bi i drugo mogli biti no Hrvati?

tek kad je onaj "srbin" sa TURSKIM prezimenom,KARAdjordje stavio
    sve pravoslavne crkve od triglava do djevdjelije pod skute tzv.spc-e.
    stvar se bitno i mic po mic mjenja.

tako mi Hrvati "preko noci" izgubishsmo na stotine tisuca etnickih Hrvata.
    danas su unuci tih bivshih Hrvata
    najvece "srbende".
    da covik zaplace od muke.

to je bila daleko najveca tragedija za Hrvatski narod,veca nego svi turci i a-ugari zajedno.

e,moj narode....
    Last edited by max95; 13-04-08 at 20:18.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja ne mislim da su pravoslavci iz RH, Hrvati. Treba istrazit to genetski da se vidi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Gledao sam na RTS-u neku seriju, zove se Zona zanfirova i tamo Srbi govore bugarskim jezikom, navodno je pola Srbije govorilo tim jezikom do prije 120 godina. Ima li netko kakvo objasnjenje.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hrvat/Croat View Post
    Ima li netko kakvo objasnjenje.
    Nista dok se to genetski ne ispita

Daj neki link za ono istrazivanje genetskog porijekla.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Probat ću nać. Ima na nekim stranim stranicama, na engleskom jeziku.

evo nešto
    http://p200.ezboard.com/fimotacaffef...tart=1&stop=20

http://www.forum.hr/showthread.php?t=92973
    Last edited by Hrvat/Croat; 16-04-08 at 18:59.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Probat ću nać. Ima na nekim stranim stranicama, na engleskom jeziku.

evo nešto
    http://p200.ezboard.com/fimotacaffef...tart=1&stop=20

http://www.forum.hr/showthread.php?t=92973
    Zahvaljujem.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Gledao sam na RTS-u neku seriju, zove se Zona zanfirova i tamo Srbi govore bugarskim jezikom, navodno je pola Srbije govorilo tim jezikom do prije 120 godina. Ima li netko kakvo objasnjenje.
    ja sam takodjer tia pogledat taj film.
    no,nakon pet minuta sam ga ugasio.
    ni rici nisam razumio.

sto se tice jezika/govora,on je torlacki dialekt.
    njega bugari kao i narod tog dijela ist.srbije smatraju srbijaniziranim bugarima,a makedonci ih smatraju srbijaniziranim makedoncima.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by max95 View Post
    koje lazi i mitomanije boze sacuvaj.

slusaj svetosavac,do nepunih 100-godina su se SVI pravoslavci iz Hrvatskih krajeva izjasnjavali Hrvatima.

a ca bi i drugo mogli biti no Hrvati?

tek kad je onaj "srbin" sa TURSKIM prezimenom,KARAdjordje stavio
    sve pravoslavne crkve od triglava do djevdjelije pod skute tzv.spc-e.
    stvar se bitno i mic po mic mjenja.

tako mi Hrvati "preko noci" izgubishsmo na stotine tisuca etnickih Hrvata.
    danas su unuci tih bivshih Hrvata
    najvece "srbende".
    da covik zaplace od muke.

to je bila daleko najveca tragedija za Hrvatski narod,veca nego svi turci i a-ugari zajedno.

e,moj narode....

Ti meni pricas nesto od prije 100 godina SVI se izjasnjavali, a jedan Dositej lijepo pise kako su se ti ljudi izjasnjavali prije tih popisa na Ellis Islandu.

Obradovic pise prije Vuka, imas originalno pismo gore, link pa citaj.

Imas link i na Kovcezic Vukov na koji se pozivas pa nadji kako se potpisivao Patrijarh, sve imas tamo.

To kako se neko izjasnjava, to je privatna stvar ali nemojte meni dolaziti ovdje soliti pamet kad najglasniji ovdje trube o nekoj teoriji o Vlasima a istovremeno nemaju pojma o Srbima Dalmacije, Vojne Krajine, Slavonije, itd.

Czoernigovi dokazi su NEOBORIVI. Srbi 1538 u Zumberku, kraj Zagreba, Ferdinand im pise povlastice.

40 stranica povlastica za SRBE.:joint:
    Last edited by Morlacco; 19-04-08 at 10:52.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A kako ste uspjeli usvojiti hrvatsku latinicu i kada je to bilo? Vidim na nekim forumima Srbi se groze ove latinice i kazu da su im to hrvati nametnuli. Da bi trebalo izbaciti iz neke nove srpske latinice slova š,č,ć i da bi trebalo pisati sh,ch.

Ova latinica sto se danas upotrebljava u RH, SRB, BIH i CG je latinica koju je pu uzoru na cesku napravio Ljudevit Gaj.

Ko je to "mi", "vi"? S kim ti pricas?

Ti ne znas ni o cemu pricas, latinica nije hrvatska, nit je cirilica srpska oridjinale.

Ako mislis da cu se prepucavati radi nekih gluposti, onda se varas.
    Covjek koji poznaje oba pisma moze samo dobro proci u zivotu i moze se time diciti, a ne hvatati se za sitnice je li to srpsko ili hrvatsko.

Ili svom djetetu klijestima vaditi dijakritike sto je to eto, hrvatsko, a nesto drugo srpsko. Znaci ti kao Hrvat ne bi svoje dijete ucio cak i cirilicu jer eto ako je to nesto toboze srpsko, pa cak i po cijenu da je uskracen da cita npr. ruske pisce u originalu, ili bilo kojeg drugog naroda koji koristi cirilicu.

Oba pisma nose i isticu svoje specificne i univerzalne civilizacijske tekovine, nesto opceljudsko, a ne gledam na to kao na nesto plemensko..

Kako neko moze biti iskompleksiran.....svasta.
    Last edited by Morlacco; 19-04-08 at 11:48.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

I da, sto se tice tih genetskih istrazivanja(svi smo plavi u pm, kao da je to neka tajna da smo se mijesali sa svim i svacim) odvojite ciste pripadnike naroda, mislim da bi to bila dobra ideja da to urade Srbi, Hrvati, Bosnjaci, ma svi na Balkanu. Da se uredno izbroje krvna zrnca i Slavene prisvojite i ovde ostale odbacite....

Srbi neka odvoje ove sto pricaju bugarski jezik jer eto, bugarski je slicniji kineskom nego srpskom jeziku...isto kao sto je kajkavica slicnija baskijskom nego slovenackom...

I da ti cisti slavenski budu primjeni u nacionalni korpus a ovi ostali, necemo ih primati jer nisu cisti.

Svasta. Ima Engleza kod Yorka koji imaju i vikinske krvi, ali on nije Viking nego je Englez, po pismu, kulturi, osjecaju, i mnogo stvari.

Balkancine

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Czoernigovi dokazi su NEOBORIVI. Srbi 1538 u Zumberku, kraj Zagreba, Ferdinand im pise povlastice.
    KOme piše povlastice, kako naziva narod kojem piše povlastice, daj citiraj, daj originaldokumenta, nemoj da mi prenmosiš pisanje nekog prevaranta koji se naziva istoričarem.
    Citat molim, original iz 1538.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    KOme piše povlastice, kako naziva narod kojem piše povlastice, daj citiraj, daj originaldokumenta, nemoj da mi prenmosiš pisanje nekog prevaranta koji se naziva istoričarem.
    Citat molim, original iz 1538.

Evo ti knjige na Google Books ako meni ne vjerujes(imas sva tri toma tamo)....skanirana, donacija Stanford univerziteta. Imas gore sve dokumente, gdje se sto nalazi....ako mislis da cu ti ja popunjavati rupe u znanju, to se varas....

Evo ti link, ako hoces kontaktiracu Google da ti napismeno posalje da je knjiga originalna i da nije prepravljana...

I pise lijepo "Capitaneos i Waiuodas Seruianos, Seu Rascianos.."

Authent. Copie im K.M. Archiv. Lit. 3. Nr. 3. (str. 361 ispod Ferdinandovog potpisa za one koji slabije vide)

http://tinyurl.com/3s8q5q

Last edited by Morlacco; 19-04-08 at 15:35.

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

A kakvi ste mi sa "ti meni" "daj ovo ili ono" "nemoj da mi", "ikompleksiranosti", a stvarno preslatki:mrgreen:.
    Inace, hvala na finim linkovima.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Sadašnji Srbi iz Hrvatske baštine VLAŠKI STATUT iz 1631. godine

Evo ti knjige na Google Books ako meni ne vjerujes(imas sva tri toma tamo)....skanirana, donacija Stanford univerziteta. Imas gore sve dokumente, gdje se sto nalazi....ako mislis da cu ti ja popunjavati rupe u znanju, to se varas....

Evo ti link, ako hoces kontaktiracu Google da ti napismeno posalje da je knjiga originalna i da nije prepravljana...

I pise lijepo "Capitaneos i Waiuodas Seruianos..."

http://tinyurl.com/3s8q5q
    Pušti bajke i bajkovite Srbe zapadno od Drine, prije Vuka Karadžića. Takvi nikad nijesu postojali osim u bajkama svetosavskih istoričara.

Evo, sa sajta SRPSKOG KULTURNOG DRUŠTVA PROSVJETA original STATUTA VALACHORUM od 5. OKTOBRA 1631. godine

http://www.skdprosvjeta.com/page.php?id=34

Dakle, sadašnji Srbi iz Hrvatske nastali Acinim dekretom iz 1918., baštine kao svoj, potpuno opravdano - VLAŠKI STATUT iz 1631. godine, koji im je dao tadašnji austrijski car.
    Znači sadašnji Srbi iz Hrvatske ne spore da su im se preci zvali i bili VLASI!
    Ima još milion dokaza, što ja imam da odgovaram na tvoje boranija postove???? Sve stoji u prvih nekloliko postova ovog topica, fino i neoborivo.

Što pokušavaš da odglumiš?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pušti bajke i bajkovite Srbe zapadno od Drine, prije Vuka Karadžića. Takvi nikad nijesu postojali osim u bajkama svetosavskih istoričara.

Evo, sa sajta SRPSKOG KULTURNOG DRUŠTVA PROSVJETA original STATUTA VALACHORUM od 5. OKTOBRA 1631. godine

http://www.skdprosvjeta.com/page.php?id=34

Dakle, sadašnji Srbi iz Hrvatske nastali Acinim dekretom iz 1918., baštine kao svoj, potpuno opravdano - VLAŠKI STATUT iz 1631. godine, koji im je dao tadašnji austrijski car.
    Znači sadašnji Srbi iz Hrvatske ne spore da su im se preci zvali i bili VLASI!
    Ima još milion dokaza, što ja imam da odgovaram na tvoje boranija postove???? Sve stoji u prvih nekloliko postova ovog topica, fino i neoborivo.

Što pokušavaš da odglumiš?

Pa pokusavam da ti kazem da je Srba odnosno srpskog imena bilo zapadno od Drine prije Vuka. I lijepo sam postavio dokumente, tj. uputio te na stranicu gdje to pishe.

Ali, dzaba....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Ako ih je neko zvao Srbima, to je po državi odakle su došli, ili u vjerskom smislu.

A ETNIČKI SU SMATRANI I SEBE SU SMATRALI KAO V L A S I.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako ih je neko zvao Srbima, to je po državi odakle su došli, ili u vjerskom smislu.

A ETNIČKI SU SMATRANI I SEBE SU SMATRALI KAO V L A S I.

Interesantno, znaci sad ispada da ih je bilo i da ih je NEKO zvao......

Ne mogu biti etnicki Vlasi kad pise 1538. povlastice za SRPSKE KAPETANE I USKOKE.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ko je to "mi", "vi"? S kim ti pricas?

Ti ne znas ni o cemu pricas, latinica nije hrvatska, nit je cirilica srpska oridjinale.

Ako mislis da cu se prepucavati radi nekih gluposti, onda se varas.
    Covjek koji poznaje oba pisma moze samo dobro proci u zivotu i moze se time diciti, a ne hvatati se za sitnice je li to srpsko ili hrvatsko.

Ili svom djetetu klijestima vaditi dijakritike sto je to eto, hrvatsko, a nesto drugo srpsko. Znaci ti kao Hrvat ne bi svoje dijete ucio cak i cirilicu jer eto ako je to nesto toboze srpsko, pa cak i po cijenu da je uskracen da cita npr. ruske pisce u originalu, ili bilo kojeg drugog naroda koji koristi cirilicu.

Oba pisma nose i isticu svoje specificne i univerzalne civilizacijske tekovine, nesto opceljudsko, a ne gledam na to kao na nesto plemensko..

Kako neko moze biti iskompleksiran.....svasta.
    Nisam rekao da je latinica izvorno hrvatsko pismo ili da je cirilica srpsko. Nego sam rekao da je ova latinaca koja se koristi na tzv. Zapadnom Balkanu, hrvatska verzija latinice. Znaci sklepana je po uzoru na cesku ali nema u njoj mnogih slova koja postoje u ceskoj verziji. Sto ova verzija cirilice kojom pisu Srbi nije srpska verzija? Ima li razlike izmedju srpske, bugarske, ruske ili grcke?

Ova latinica koja se upotrebljava u RH, BIH, SRB i CG je hrvatska verzija latinice, tzv. "Gajica".

Ovdje se kolju
    http://p202.ezboard.com/fistorijabal...tart=1&stop=20
    Last edited by Hrvat/Croat; 20-04-08 at 16:47.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default "Nisu se Srbi u novije doba, bez napora vratili svome istinskom imenu"

Quote Originally Posted by nihil View Post
    Ne nose od skora nego su ga istakli kao svoje
    E ti znas a ne znaju ovi srpski istoričari.

Osim toga, lažno je tvrditi da su ga izmislili srpski istoričari, Vuk i Petrovići, jer se ono pokazuje puno prije njih.
    To je istinita tvrdnja, a lažna je tvoja tvrdnja.
    Srpsko ime se kazuje puno prije Petrovića i Vuka to je istina, ali ga zapadno od Tara - Drina skoro mniko nije nosio prije Vuka i Njegoša.

Čitaj opet, Srbi zapadno od Drine od skora nose to ime.

"Nisu se Srbi u novije doba, bez napora vratili svome istinskom imenu"

Page 3 of 7 FirstFirst 1234567 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)