Pa dobro, ali ako hoces u NATO, onda moras da uzimas iz NATO-a, ne mora da znaci americko, mozda i njemacko, cini mi se da i oni imaju neko oruzije. Jer to bi ti bilo isto da radis u Mercedes, a kupis BMW
.
Valja i Americko, ali im propaganda preko svake muguce medije precerava kao da je njihovo bomba a Rusko go*no.
Rusi mnogo vise modernizuju njihovo staro gvozdje sa cim i na danasnji dan lete, dok Ameri (pre) brzo ispisuju svoje staro ili prodaju drugome, za opet neke extra dobro pare za remont i modernizovanje itd...
Njihov sistem je uvijek tako rotirao...
Ne zna se jos sto ce se sto dogoditi. Mi kao ludaci pratimo guzice Amerike i EU, i uniscavamo staro oruzije, magacine i tako dalje, sve zbog toga te nam Ameri i EU kazuju da nam je tako bolje.
Eh do toga ne uniscavamo samo nase oruzije, nego ih i placemo za tu podrsku, tako da nam kasnije nesto njihovo polovno (visak) prodadnu pod momom da je odlicno za sada (ne kazujici da se za toliko godina opet nesto drugo mora kupovati).
Ameri trenutno imaju mnogo drugog posla, tako da nas i mogu i zaboraviti u potpunosti, mozda da se onda nesto Rusko nabavi :mrgreen:
Inace, ako kupujemo velike stvari, nek ih kupujemo u smislu da bi nam ikad trebalo za odbranu nase zemlje. Nek ne kupujemo velike stvari (u Ameriku) koje ce mo trositi (upotrebljavati) (za) u opet misije koje su oni nepotrebno stvorili.
Ovako ih ne bi placali ni po jedan put, ali i ni po dva nego po 3x duplo.
Last edited by MNT; 16-02-08 at 17:37.
Pa dobro, ali ako hoces u NATO, onda moras da uzimas iz NATO-a, ne mora da znaci americko, mozda i njemacko, cini mi se da i oni imaju neko oruzije. Jer to bi ti bilo isto da radis u Mercedes, a kupis BMW
.
Netacno
Niko te ne tjera da kupujes oruzje iz nato drzava, najbolji je primjer Grcka koja masovno kupuje rusko oruzje npr borbena vozila, pocetkom 90 tih kupili su vise stotina polovnih BMP 1 sada kupuju oko 400 najnovijih BMP-3 (oko 2mlrd eura), zatim protivtenkovske rakete, PVO sisteme ( S 300 i TOR) brodove ( ZUK), slicno je i sa Kiprom, Turska ima dosta ruskog oruzja ( npr BTR), Hrvatska koja ce brzo u NATO je uzela ruske helikoptere a pre par godina i Ceska koja je vec bila u NATO. Takvih primjera ce biti sve vise jer Rusija sve vise ucestvuje u zajednickim projektima sa NATO drzavama ( npr razvijaju nove podmornice sa Francuskom i Italijom, zajedno s Spanijom rade Korvete za Indoneziju).
izraelci imaju dosta ruskog naoruzanja.........prije svega raketne sisteme....s 300 itd.....eto, nisu u nato.....al ka da jesu......
da vam postavim jedno pitanje, posto ste informisani..........ili znate o cemu se radi ili mozete da saznate. Radi se o bombardovanju 99 i americkim apacima koji su unisteni u albaniju ( po saopstenju NATO-a....nesrecan slucaj u kojem su unisteni "par" apaca )...po onome sto sam ja cuo neposredno nakon toga su polecela 3 aviona sa golubovaca......leceli iznad skadarskog, bojane, jadranskog do draca u niskom letu, kod draca se podigli ispalili koliko su mogli, pounsavali neke helihoptere.......i cini mi se, jedan je uspio da se vrati ili nijedan. Znam, kad sam prvi put to cuo od "nebitnog lika" smijao sam mu se i mislio kako budali a onda sam par dana nakon toga pricao sa rodjakom koji je bio glavni vezista pri komandi 2 armije i umirao covjek od smjeha uz pricu "jesi vidio kako padaju ovi apaci" , nista preko toga nije vise pricao......pa, jeli tacno ovo ili nije, znate li sto?
Pa ide prica da su 3 J-22 Orao polecela sa Golubovca preko Skadarskog Jezera, na najvecu brzinu stigli na Aerodrom Tiranu, bombarovali Apachove, i povulki se kuci, a kasnije je zato na prvi dan bombarovanja Aerodrom Golubovci bombardovan.
Ali se isto prica prica, da su pripadnici Vojske Jugoslavije naoruzani sa strelama i iglama, na granici Kosmeta sreli Apahove, koje su ispaljujuci oruzije srusili. Od ovog incidenta se jos mogu naci slike.
A ide i prica da je pilotu RV VJ na svoju volju i snagu odlucili da sa formaciju MiG-21 odlete dobrovoljno naoruzano u Bosnu, na Tuzi da tamo Americke helikoptere bombarduju.
To je vjerovatnu uspjelo, a od tih nekoliko u formaciju se vjerovatno jedan pilot sa avionom vise nije vratio, no gadjan od Bosnanske strane PVO-a (SFOR) i stradao.
Ali ovo sve nije sigurno, Ministarstvo Odbrane tadasnje SR Jugoslavije nije htjelo da izlazi svanicno oko ovih indicidenata, dok je Ruska Vojska ovo potvrdjivala, moze se jos info naci na Ruske websajtove.
Ruska vojska ovo potvrdjivala?
Par ruskih web sjatova je to obajavilo a mjerodavni su taman kao i rts u to vrijeme
A ovo o americkim apacima i nasim vojnickim poduhvatima sa aerodroma golubovci koji je bio pod konstantnim monitoringom je izmisljotina. Pitajte oficire koje su bili tada na aerdromu koliko je bilo aviopolijetanja za vrijeme nato intervencije.
ovo je lessons learned koju US HQ objavljuje poslije bilo kojeg konflikta:
H-64A: This was the signal failure --at every level-- of the US Army in Operation Allied Force. The pilots were under-trained, the site for the Apache base was in low ground and flooded, the helicopters chosen were the older A-model, which lacked important sensors and survivability capabilities; there was a shortage of maintenance parts, and even a shortage of night-vision goggles. The US and the US Army embarrassed themselves day after day with the Apache deployment story. We of the Vietnam era recall that over 5000 helicopters were lost in action even before the general deployment of shoulder-fired heat-seeking missiles, such as the SA-7 "Strela," manufactured in Yugoslavia. To lose Apaches in Operation Allied Force in the pursuit of scattered tanks, infantry fighting vehicles (IVFs) and entrenched infantry would have been an unsatisfactory exchange of a $14 million machine and two officers for, at best, a $500,000 T-55.
Ameri uvijek imaju dobre mome za njihove gubitke kao naprimjer za F-117A, technicko je bio u kvaru wuhahahahaha :lolblue:
Nasi piloti su u tadasnja vremena (iz SFRJ) dobro bili obuceni, i sigurno odluceni da dadnu zivot za svoju zemlju i da se bore za svoje nebo, tako da nije nemoguce da su ove akcije tacne.
Da li vi ozbiljno mislite da su Amerikanci stvarno oni ljudi koje mozete vidjeti u naprimjer Top Gun ili Independance Day :lolblue:
koliko ja znam nije bio aerodrom u tirani vec Drac.........a to je bilo par dana prije ( sjetice se oni koji su bili u pg ) najzesceg bombardovanja golubovaca i Pg-e......ako se sjecate.....bio je april mjesec bombardovali su u tri navrata....oko 11, 3 i 7 popodne......i to je bilo kao odmazda za oborene apace jer su avioni poljeceli sa golubovaca.....i kolko znam tek tad su se zakrvili da raznesu sipcanik posto poto.
DA bas smo u to vrijeme imali odlicne i obucene pilote posle godina sankcija, neletenja, neispravnih aviona, 300maraka platom, koji su mozda imali 20 sati naleta godisnje
Amerikanci uce i na svojim i na tudjim greskama izucavaju vojne taktike i primjenjuju ih veoma uspjesno kombinujuci ih sa naprednom tehnologijom.
A ja umijem napraviti veliku razliku izmedju maste i stvarnosti, kao i kakve su mogucnosti tadasnje srj avijacije
ps
nemoj vise o oficirima i njihovim sposobnostima. da te ne qnem :P
cast izuzecima
@finder
koji su to avioni polijecali?? Montegroairlinesa?
Gde pircam o oficirima...
Ali da kazem, VJ je naslijednicka armija bivse JNA, a u JNA smo dosta naroda (Srba i Crnogoraca imali) koji su izuzetno dobro kvalitete imali sta se tice taktike i strategije. Nasi piloti su od 1995 manje od 20 sati imali naleta godisnje, ali su zato uvijek vrijeme dobro koristili.
Hoces da kazes da su nasi ili bolje receno Srpski piloti bili na tadasnje dane 1999 godine nista? Drugovi su leceli (znajuci da im moze biti zadnja ura na svijetu) sa neispravnim MiG-ovima da brane nase nebo! Nas narod!
Bili su raspolozeni da dadnu svoj zivot za sve! Ja se pitam da li si ti ikada cuo od Pilota Milenka Pavlovica (Neka Mu Je Slava) koji je stradao povise Valjeva, dok je u tom trenutku upravljao pokvarenu 29-tku, koji se protiv 2/3 Americkih borbenih aviona borio?
Samo nasi piloti BIVSE RV VJ, su bili toliko ludi da brane nebo protiv masu stranaca izad njih! A za ove Amerikance i ostale koji su zajedno isli u boj je ovo samo bila velika Pac-Man igra... nista drugo... Amerikanac to naprimjer nikada ne bi sam uradio!
Imam potvrde da je prvog dana bombardovanja poletjeo neispravni MiG-29 sa R-27 rakete na krilu, da hvata i krece na samubistvo (kamikaze) NATO bombardere koji su krecali put ka Nisa, ali ga je nazalost ili Srpska Neva srusila ili Holandski AMRAAM.
Evo vam po koji link pa vidjite sami, ovi nestali piloti nisu samo tako nestali nego stradali...
http://www.aeronautics.ru/tuzlaattack01.htm
Od Super Galebima G-4, od toga su masu bili stacionirani na Golubovce, a 1999 su skoro svi unisceni kada su bombardovali Sipcanik.
Galebi Letecih Zvijezda su na isti nacin uniscene, samo su se valjda nalazili na aerodrom, jedan Oficir je stradao tokom bombardovanja tih aviona.
http://www.aeronautics.ru/rinasattack01.htm
Last edited by MNT; 17-02-08 at 21:38.
nijesi se dobro informisao kako su nastradale letece zvijezde i koji su avioni polijetali...
i ta hvalisanja,propaganda o junastvu srpskih pilota sa rts, vecernjih novosti i sl su sluzili svojoj svrsi za vrijeme slobine vladavine.
Vojno gledano srpski piloti nijesu uradili bukvalno nista, pvo je oborila tri aviona i nekoliko desetina UAV
ps
pilot=oficir
ps
dje ti je zastava?![]()
Izrael nema S 300 i ne poseduje moderno rusko naoruzanje. Ranije je imao gomilu SSSr oruzja koje su zarobili od Arapa( na stotine tenkova i art oruzja) ali su vecinom povuceni ili totalno izmjenjeni.
Price o napadu na Tiranu ili Tuzlu ili Bihac ili Drac ili... su izmisljotina.
Ma nasih pilota... kad su napala 3 nasa aviona jedan americki, ovaj jedan spicio ovu dvojcu a ovaj treci poceo da bjezi hahaha. Molio je ovog Amerikanca preko onog radia ii sta vec da ga pusti i ovaj ga pustio. Mozemo da pricamo sta hocemo, JNA vise nema, a ni tada nije bila najaca u Evropi, ne znam zasto bi mi danas nesto bili bolji.
)))))) eeee sad ga precera....da ga je molio nesto bas u to i ne vjerujem.......veri, samo bez nervoze.......ja da znam 100% jeli ovo istina ili nije ne bi ovo stavljao ovdje....a po svemu ovome sto sam pokupio da sad lici mi da je tacno..........a to sto kazes da je cista izmisljotina.....daj neke dokaze
Malo si pobrkao loncice.
Kako cu ja dokazati nesto, sto se nije desilo?![]()
Imas li koje potvrde? Jer NATO logbooks prikazuju logove scenirani i raportirani poslijed ovih nepotvrdjenih napda...
Ovo je najglupiji post ovog topika!
Da li imas uopste koje potvrde za ovaj dogadaj? Oni te u Bosnu uce lijepe bajke chovjece...
Piloti se nikad ne mole neprijatelju! Takve figure obicno ostaju na zemlju i ne dizu se nebu...
Ne uce oni mene nista u BiH, tj. ni jednu rijec sa nekim nisam progovorio o tome. Nasa vojska=nula, manje gledaj dnevnik RTS-a.
Ma bjezi ti mi nesto znas, cu SRJ vojska nesto bila jaka, ma Hrvati su od njih sad jaci, sta mi tu pricas, a ne citav NATO. Slucajno su pogodili jedan avion i kao slavlje. Najace je bil kad su proglasi pobjedu tj. da smo pobijedili Amerikance HAHA.
Ono za moljenje je istina pa... :P
rm -rf /
Naravno da jeste, ali neka i oni dalje zive u snovima da je Srbija vojna sila, ili eto eventualno Vojska SRJ/SCG..
ne ne....ovaj je ovom amerikancu rekao.........cas me vidis cas ne vidis)......imala je i srj "nevidljive"
)
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks