"A ko to kaze da ne prosperira dvije decenije? Okle ti taj podatak u Kaliforniji? Pa zemlja se nemoze prepoznat! Pitanje je -problem bolje receno- velikih socijalnih razlika, a u CG je SVAKA javna ustanova (sudovi, opstine, direkcije katastri itd), cijela infrastruktura je bitno popravljana, osim puteva i struje, a i svaka skoro privatna kuca je izgradjena ili obnovljnena.... vise je izgradjeno no za prethodnih 80 godina!"
Znate, postoji vise pogleda na taj tkz. prosperitet od, kako vi kazete 20 godina. Desava se da ljudi koji su shljegli u CG zadnjih 15 godina, eto, vise znaju od nas i o CG "prosperitetu" koji smo zahvaljujuci njima i tom "prosperitetu" morali da napustimo CG.
Ako neko poredi PG sa ZG, Sarajevom, Beogradom i slichnim nekad u odnosu na PG veoma prosperitetnim gradovima, mora uz to poredjenje da se zapita "A sta se deshavalo sa tom PG i CG do tih famoznih 15 god unazad?"
Neko ce, vidjevsi slike tih velikih gradova iz 50-tih god, reci "pa Beograda nije ni bilo". Nije,bilo je nesto zgrada i ogroman prostor, ali su Crnogorci gradili Beograd, nisu Slovenci, Bosanci, Hrvati..ne tim intenzitetom i srcem i vjerom komunistichkom sigurno.
U redu, gradili i uzivali u tim velicinama, normalno nikad i ne pomislivsi u tim godinama da ce se ikad vratiti u tu "primitivnu" CG od koje su samo plemenski i sa prezimenima odlazili na funkcije po YU (zasluzilo onoliko CG generala) i tamo radeci mnogo sto sta, i od ljuskih obaveza prema CG jednostavno prezirali.
Elem, desava se "chudo", rat, prijetnje, izbjeglice sa svih strana hrle u CG, i logicno sa razlichitim mentalitetom izbirikani i ljeporechivi dolaze do funkcija i boljih nego sto su ikad mogli imati.
E, tako dolazimo do nas Crnogoraca koji od tog pridoshlichkog, prepametnog, elokventnog na fin i "gradski" nacin savjetnichkog posla, mi Crnogorci ne mozemo nista uraditi za CG.
Sad oni bolje znaju od nas gdje smo i u sta zivjeli, znaju sta valja za CG a sta ne. Znaju naljegnut na pozicije i sav razvrat uz nerijech, bezobrazluk, prevare, licemjerstvo koje je bilo nepojmljivo u CG kao vrlina, a sad eto nametnuto jeste, i cilj ne bira sredstva, prognashe Crnogorce koji nesto vrijede iz CG. Ali ne u BG, ne u ZG, nego mnogo dalje odakle ti Crnogorci em znaju sta se radi, em rade posao koji u CG pokupishe gulaferi i lijepoprichalice, sve skidajuci one Crnogorce koji ih na te pozicije i postavise. Namagarcheni sad mogu samo da se krste i chude dok posmatraju te doshljake sto chine i kako sredjuju CG mentalitet, JEZIK, i moralne norme. Da ne kazem nemoralne, jer iz njihove vizije to je za njih moral.
Koliko pratim godinama sta se chini od povike i straha oko uvodjenja CG jezika u CRNOJ GORI, a ne ko zna dje drugo, pa josh chitam komentare i povampirenosti, uz sve ovo sto navedoh ranije, nije za chuditi.
Komoditet i gostoprimstvo dadosmo. Pozicije takodje, ne na profesionalnu pamet i iskustvo, nego eto gostu NAJBOLJE. Po CG tradiciji djeca ne smiju ni gledat a kamo li tac kad je gozba za gosta u pitanju. E, pa to se iskoristilo ko onaj sa teglom slatkog od dunja, nije znao za obichaj.
Posto mi odosmo, a i mnogi ce otic jer se tu stranci ugnijezdishe. Stranci koji nisu disali CG ariju dok im nije prigorelo do ...pa se povrnushe i zgrabishe oholo. Sad im je primitivnost govoriti Crnogorskijem jezikom. Ispod njihovog nivoa.
E tako i mi Crnogorci odosmo, jer od ljepogovorljivih pridoshlica i savjetnika mi Crnogorci ne mozemo nista za CG uchinjet, a nije da ne znamo, jer nas ne bi dochekivali kako treba i po znanju po inostranstvu.
Toliko i o Crnogorskom jeziku i o "prosperitetu".
Udomacenim strancima kojima CG dade sve pogodnosti uz LK i drzavljanstvo njima zelim ugodan boravak i rad u CG, da im ovaj nash Crnogorski ne para "gospodske" ushi, a mi cemo se Crnogorci nekako snac po bijelom svijetu. Tako nam je namjesteno.
Prastajte sto ga uvedosmo u Crnoj Gori, nismo ni sanjali da ce gostima smetat inache ne bi vala, ko ni dosad. Nemojte sto zamjerit, ja eto ako mogu rec o CG od vas, ja rechem. Sto znam, mozda ni tolicko nemam vise pravo, ne znam kako ide u CG sa tim komentarima, jer treba pazit da se ne uvrijede gosti, ali moram pitat:
- Dokle ce Crnogorci u svojoj drzavi izigravati otirach za noge slatkorjechivim doshljacima i mrziteljima i neba i zemlje, i mentaliteta i JEZIKA Crnogorskog sami nezahvalni sto ih ugostismo?

Reply With Quote
Bookmarks