Page 18 of 130 FirstFirst ... 81415161718192021222868118 ... LastLast
Results 426 to 450 of 3236

Thread: Vojska Crne Gore

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Izgleda fino, nadam se da je i tako u pucnjavi. Evo jedan poredak M-16 i AK-47
    http://www.ak-47.us/AK-47vsM-16.php
    Last edited by Rave92; 19-11-07 at 10:58.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Rave92 View Post
    Izgleda fino, nadam se da je i tako u picnjavi. Evo jedan poredak M-16 i AK-47
    Whehehe, brate ovo ti je starija verzija AK-47, od odavno vec ipak svaka fabrika neke zemlje pod licencijom prave svoje modifikovane Kalasnjikove 47 ... taman kao sto Tamar objasnjuje...

-----

Hrvatska ce neku novu jurisnu pusti da izvodi u druge zemlje ali mi ne izgleda bas tako "portable"...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A ma nemoj molim te u poredjenju su uzeli RUMUNSKI kalsnjikov i porede ga sa M 16.
    Najbolji kalsnjikov je naravno ruski a onda su finski i Zastavin a oni velikodusno uzeli rumunski kao niko nece ni citati sta pisemo.
    Inace ako poredis AK 47 sa M 16 onda poredi sa verzijom M 16 iz 60 tih godina a ne sa novim verzijama.
    Kalsnjikov je nedavno proslavio 60 godina proizvodnje, i dalje je najmasovnije proizvodjeno oruzje na svjetu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nemojte AK-47 i M-16, ljudi... Te puske i njihovi skraceni, karabinski koncepti su malo prezvakane varijante. Kalash suvjereno drzi tron kao najbolja jurisna puska, ali iz razloga sto njemu NEMA SMRTI! Kako je neki americki veteran znao reci: "U Vijetnamu smo znali zateci babu u selu, koja je iz zemlje iscupala AK, sav prasnjav, prljav... koji je tu bio Bog zna koliko vremena. To nije ni licilo na pusku, ali je raspalila cijeli okvir po nama, kao da je najnjegovanija puska. Uzas!"
    Ali zato znatno zaostaje u preciznosti za ostalim savremenim puskicama, a pored toga je i silan trzaj, za koji je zasluzan jednostavan princip rada. Masivni zatvarac sa klipom ima 2 gruba pokreta nazad-naprijed, koji trzaju dosta silovito. A kada se tome doda i kalibar 7,62x39, onda je puska jos zivahnija. Tako da je rafal od preko 3 metka potpuno neupotrebljiv, osim ako ti neprijatelj nije ispred nosa...
    A za "M-ku" sam vec rekao. Ona jeste da je jedna od najpreciznijih u svijetu, kao i puska sa mozda najmanjim trzajem, ali ta direktna pozajmica gasova (koja je zasluzna za takav "hirurski" tacan i njezan rad) je jedno veliko zlo, jer puska onda zahtijeva konstantnu njegu i ciscenje. A vojnik nije uvijek u situaciji da to ispostuje. Ponekad ce i danima da se krije, prolazi kroz blato, vodu, snijeg, prasinu... a ona u svakom trenutku treba da mu bude sigurna i pouzdana. To "M-ka" nije... Zato bi mozda bila super resenje za policijske namjene, jer posle operacije panduri imaju svo vrijeme ovoga svijeta da njihovo oruzje dotjeraju u red. Ali o njima nije rijec ovdje...

Ja, licno, preferiram bull-pup puskice. To savremeno rjesenje mene najvise privlaci, ali vidim da to misljenje vama nije blisko i da preferirate konvencionalan koncept, pa... SIG-550! To je za vas. Puska koja je nevjerovatno pouzdana, zahvaljujuci besprekornom AK-47 principu rada, ali uz poznatu svajcarsku preciznost, od koje zastaje dah. U mnogo slucajeva cete cuti misljenje strucnjaka da je to mozda i najbolja jurisna puska na svijetu (konvencionalna), ali skoro niti jedna zemlja svoje trupe nije njima naoruzala, osim pojedinih specijalnih jedinica. Razlog: skupa cijena. Svajcarci cijene svoj trud... Ali, hej! Mi nemamo 1 000 000 vojnika koje treba opremiti. Par hiljada cemo imati, pa sto onda da u njihovim rukama ne bude najkvalitetnija stvar na svijetu?

p.s. Inace, bolje da ne raspravljamo o kalibrima, jer 7,62x39 lagano umire. Mi smo NATO sada, sto znaci da MORAMO postovati njihov trend. A on je sad: 5,56 NATO (5,56x45).
    Last edited by Flippy; 18-11-07 at 15:12.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by tamar View Post
    A ma nemoj molim te u poredjenju su uzeli RUMUNSKI kalsnjikov i porede ga sa M 16.
    Najbolji kalsnjikov je naravno ruski a onda su finski i Zastavin a oni velikodusno uzeli rumunski kao niko nece ni citati sta pisemo.
    Inace ako poredis AK 47 sa M 16 onda poredi sa verzijom M 16 iz 60 tih godina a ne sa novim verzijama.
    Kalsnjikov je nedavno proslavio 60 godina proizvodnje, i dalje je najmasovnije proizvodjeno oruzje na svjetu.
    AK 47 je po meni bolji, ne znam gdje vidis u mom postu da ja kazem da je M 16 bolji?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

RAVE 92 Onda smo se pogresno razumjeli.

Sto se kalibra tice bojim se i da 5.56 polako umire i da mu se trazi zamjena jer nema dovoljno jaki metak. Naravno taj kalibar ce jos dugo biti u opticaju.

Moj favorit je Tavor.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Izgleda, AK 47 rules .

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Izgleda, AK 47 rules .
    Znaci, ti bi da mi nasu vojsku opremimo sa AK-47? E, 'bem te blesavog...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Flippy View Post
    Znaci, ti bi da mi nasu vojsku opremimo sa AK-47? E, 'bem te blesavog...
    Neznam ja vala vise prvo je Rave92 bio protiv AK-47, malo editovao postove, i sada ispada ne samo ka da je za AK-47 nego i za samo naoruzanje cijele vojske sa AK-47 :lolblue:

Mislim ipak da je lik htjeo reci da se naoruzamo sa puskom "based na AK-47" model.

PS: Da li nije bila ova oznaka mocna??? (Oznaka Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije i Crne Gore).
    Last edited by MNT; 26-12-07 at 00:02.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sto se kalibra tice bojim se i da 5.56 polako umire i da mu se trazi zamjena jer nema dovoljno jaki metak. Naravno taj kalibar ce jos dugo biti u opticaju.
    Istina, istina...
    Moj favorit je Tavor.
    AAAAAAAAGHH!!! Pogodi me u SRCEEE!
    Definitivno je i moj favorit. Braca Izraelci su je pedantno napravili. Nije teska, kratka bull-pup konfiguracija, testirana u svim mogucim uslovima i NEuslovima, ... precizna, ergonomski idealna... Ma, bomba od oruzja! Onaj njen hi-tech look, ka' da ce lasere da emituje, a ne zrna da izbacuje.
    Mooozda bih je ja samo maaalcice produzio, jer smatram da puske 5,56 kalibra moraju imati tih neophodnih 20" duzine cijevi, jer tom nejakom zrnu treba duza "puvaljka", kako bi dostigao one prave performanse. I u pogledu eksterne, i interne, a pogotovo terminalne balistike. Nije to "kalašev" 7,62, pa da cijepa betonske blokove ka' od sale. Mada, ni 18", koliko ima TAR-21, nije lose...
    Sve u svemu, moja puna podrska ideji.

Edit: Ova rabota sto izvodi frajer sa predzadnje slike se nikako ne preporucuje, jer su bullpup puskice malo nezgodne za ta "slijepa" pucanja iza coska. Naime, skoro cijeli mehanizam je smjesten u kundaku puske, cime se znatno stedi na duzini puske i cime ona biva kompaktnija, zgodnija za blisku borbu, brze manevre... Ali sistem za izbacivanje caura je takodje u kundaku, vrlo blizu lica strijelca, sto znaci da levoruki strijelac ne moze koristiti pusku podesenu za desnorukog strijelca. A na ovoj slici je klasican primjer neprofesionalne upotrebe bull-pup puske, usled cega bi izbacene caure udarale direktno u strijelcevu podlakticu. Kako bi je bacio iz ruka, jado moj, ka' oparen... Znaci, rijec je o pozeru, ne o ratniku.
    Last edited by Flippy; 19-11-07 at 18:44.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by MNT View Post
    Neznam ja vala vise prvo je Rave92 bio protiv AK-47, malo editovao postove, i sada ispada ne samo ka da je za AK-47 nego i za samo naoruzanje cijele vojske sa AK-47 :lolblue:

Mislim ipak da je lik htjeo reci da se naoruzamo sa puskom "based na AK-47" model.

PS: Da li nije bila ova oznaka mocna??? (Oznaka Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije i Crne Gore).
    ??? Editovao sam post jer sam bio napisao "picnjavi" umjesto "pucnjavi", mozes i da vidis iz svog quota. "
    Quote:
    Originally Posted by Rave92
    Izgleda fino, nadam se da je i tako u picnjavi. Evo jedan poredak M-16 i AK-47

Whehehe, brate ovo ti je starija verzija AK-47, od odavno vec ipak svaka fabrika neke zemlje pod licencijom prave svoje modifikovane Kalasnjikove 47 :wink:... taman kao sto Tamar objasnjuje..."

Eto, ja nisam protiv AK 47, i Flippy, ne razumijem sa kao ti o naoruzanju, ali znam da nijedna normalna vojska se ne naoruzava sa jednim tipom oruzija... Vec bi uzeo AK 47, i neke druge puske, kao npr taj vas Tavor

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

PODVIG MLADOG PILOTA IZ PODGORICE NA AERODROMU U NJU DŽERSIJU
    http://www.vijesti.cg.yu/naslovna.ph...jest&id=254877
    Nikola spustio avion bez točkova

Hanover - Tridesetčetvorogodišnji Podgoričanin Nikola Vađon, pilot ratnog vazduhoplovstva u rezervi, uspio je da poslije sat vremena neizvjesnosti na nebu na aerodrom u Nju Džersiju bezbjedno spusti avion "cesna 172 RG", spasi svoju saputnicu i sebe. Avion je, dok je cio aerodrom Moriston municipal u Nju Džersiju bio na nogama, spustio bez motora i točkova, samo na trup. Dramu u vazduhu prenosile su sve američke televizijske stanice, između ostalih CNN i BBC, a vijest o podvigu podgoričkog pilota objavila je i američka štampa. Snimak se našao i na popularnom sajtu www.youtube.com i već je imao više posjeta.
    Vađon u Americi, u školi "Amerikan flajers" radi kao instruktor letjenja i u četvrtak je imao redovan čas sa Beatrisom Miera, koja od aprila uči da upravlja avionom.
    - Sve je išlo svojim tokom do slijetanja. Kada je Beatrisa trebalo da spusti avion primijetio sam da se zelena lampica za stajni trap nije upalila. Pogledao sam kroz prozor i vidio da se lijevi točak nije zabravio, stajao je na pola, ni tamo-ni tamo. Morali smo da nastavimo let. Sat vremena smo u vazduhu pokušavali da na sve načine zabravimo točak, bio sam na vezi sa upravom pilotske škole i mehaničarima u Dalasu, ali nam nije pošlo za rukom.
    Odlučio sam da avion, ipak, spustim. Pred pistom sam ugasio motor i akumulator, zatvorio dovod goriva da bih izbjegao mogući požar, uvukao dva točka koja su funkcionisala i sletio. Nije to ništa strašno, sletio sam kao što slijećem svakog dana - skroman je Vađon u izjavi za "Vijesti".
    Nikola priča da je Beatrisa sve vrijeme bila smirena, da nije bilo panike, ni tenzija, iako su ih većinu vremena pratili helikopteri televizijskih stanica i novinari.
    Američka štampa piše da je "profesor u pilotskoj školi Nikola Vađon prinudno sletio na Moriston municipal aerodrom bez izvučenog stajnog trapa, sa jednim djelimično spuštenim točkom i druga dva potpuno uvučena, šaljući varnice na sve strane dok je kočio na pisti, nešto malo prije podneva".
    - Vatrogasci sa aerodroma pjenom za gašenje požara prskali su avion nakon što je sletio, a dvoje ljudi koje je bilo u avionu, instruktor letjenja i student - izašli su nepovrijeđeni".
    Ekipe Hitne pomoći, koje su čekale na pisti, nijesu morale da reaguju, jer je avion spušten polako i potpuno sigurno.
    Pilot i instruktor, Nikola Vađon, nonšalantno se osvrnuo na incident tokom intervjua u njegovoj kući na Garvudu.
    - Bila je prilično rutinska stvar. Nije bilo čak ni najmanje mogućnosti pada ako pratite pravila i ono što proizvođač zahtijeva za avion. Poštovali smo sve procedure u vanrednim situacijama - rekao je Nikola "Daily recordu".
    Upitan da li je slijetanje bilo dramatično kao što je izgledalo na televiziji, Vađon je kazao: "Ni približno. To je bilo kao normalno slijetanje, samo bez stajnog trapa."
    Instruktor letjenja je rekao da je bio u dobrom stanju i dodao: "Sjutra idem na posao. Nije to ništa. Vjerovatno je izgledalo opasno onima koji to nikada prije nijesu vidjeli, ali je to normalno slijetanje."
    O.L.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vrh, e cus nije ga bilo frka a nema tacno se vidi da je podgoricanin.... cu nije ga bilo frka :lolblue:

nego dje se moze nac taj video klip?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Cuti, dobro je sto je Podgoricanin. Zamisli da je Cetinjanin, kukala ni majka... Ne bi smo mogli zivjet' od njega. Ni mi, nit' cijeli svijet...

Sad ozbiljno... Bas mi je milo zbog podviga ovog naseg strucnjaka.
    Samo je malo gorak ukus sto se ponovo potvrdjuje ono da sve najkvalitetnije sto je poniklo ovdje ubira plodove svog znanja i rada negdje daleko...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

SVAKA CAST NASEM CRNOGORCU, PONOSAM SAM NA NJEGA!!! NEKA JE SLAVAN!!!

Cuti, dobro je sto je Podgoricanin. Zamisli da je Cetinjanin, kukala ni majka... Ne bi smo mogli zivjet' od njega. Ni mi, nit' cijeli svijet...

Sad ozbiljno... Bas mi je milo zbog podviga ovog naseg strucnjaka.
    Samo je malo gorak ukus sto se ponovo potvrdjuje ono da sve najkvalitetnije sto je poniklo ovdje ubira plodove svog znanja i rada negdje daleko...
    To jest steta brale, imamo dosta kvaliteta, ali svi biraju za operiranje van Crne Gore.

Whehehe a da je bio Cetinjanin sto bi nas naslo :lolblue:
    Last edited by MNT; 02-12-07 at 12:04.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Je li ovo tacno da 5% drzavnog budzeta ide na vojsku? Zar nije standard po nekih 2%?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

uobicajno je 2-3 % ali ne drzavnog budjeta vec bruto nacionalnog proizvoda. U srbiji je za 2008.g. predvidjeno 2.4 % GDP.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vise nam vala svako pomaze "unistavanjem zastarele ili neupotrebne" opreme :mad:. Zemlje kao Amerika i Holandija koje nam pomazu sa ovim uopste netrebaju da se mijesaju... hebo ih...

Ocemo li dobiti neke druge PVO sisteme?

http://www.vijesti.cg.yu/naslovna.ph...jest&id=255090

Pitam se, za mornaricu se pare ulazu ali ce to samo biti patrulna mornarica... za pjesadije mozda nove automatske puske, oprema, uniforme, za vazduhoplovstvo mozda Mi-171 i Ka-32... a za PVO sisteme nista ne cujem

Bicemo nemocna vojska u buduce vrijeme...
    Last edited by MNT; 04-12-07 at 20:10.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Pa bicemo jer smo mala drzava i nemamo potrebe za nekim naoruzanjem. Mada mogli bi oni umjesto sto finansiraju unistenje, da finansiraju neke novo jer mi samo unistavamo a nista ne dobijamo. Mada dobijacemo donacija ne brini, treba neko za USA... ups.. mislim NATO da se kolje tamo .

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mada mogli bi oni umjesto sto finansiraju unistenje, da finansiraju neke novo jer mi samo unistavamo a nista ne dobijamo.
    Pa, mi i unistavamo nase oruzje da bi kupovali njihovo. Osim milionske clanarine za NATO, potrebni su i milioni za sredstva, ali njihova!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa, mi i unistavamo nase oruzje da bi kupovali njihovo. Osim milionske clanarine za NATO, potrebni su i milioni za sredstva, ali njihova!
    Zasto mora uvijek da je tako

Mi uniscavamo jer pratimo guzicu drugih zemlja a nama ostaje go*no.

Zna se globalno da je to sto Amerika donira ili prodaje za manje para neko njihovo zastarelo go*no koje za previse para prodaju drugima... nego sto vrijedi...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MNT View Post
    Zasto mora uvijek da je tako
    Da bi oni mogli da zarade.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    119
    Thanked in
    69 Posts

Jel ko sluzio vojsku od vas?
    - Ladan ko taština duša -

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da bi oni mogli da zarade.
    Znam, ali mu glupi ih fino podrzavamo u to :lolblue:

Ovo je odlicna pocket rocket... koja je opasna u slucaju da bih dosla u ruke terorista... oni mogu dizati civilne avione sa ovim projektilima iz zraka...

A jos jedno 63 vojske na svijetu koriste ove Strele. Medjutima i pripada VS (Vojska Srbije).
    Last edited by MNT; 04-12-07 at 23:06.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by simm View Post
    Jel ko sluzio vojsku od vas?
    Sta te boli murica!

Page 18 of 130 FirstFirst ... 81415161718192021222868118 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)