Dio koji se odnosi na spaljivanje Manastira prenio sam iz publikacije "Crna Gora kroz istoriju" dr. Radoja Pajovića, ali mislim da je ovo što je Martinović objavio oko ovog slučaja možda punija istina. Mada, jedno drugo ne isključuje. Mletačka posada izgleda jeste manastirske podrume koristila kao spremišta za barut. Čak mi to izgleda i logično. Koliko je na Cetinju bilo kuća dovoljno kvalitetno rađenih da posluže kao veliko spremište za barut? Takođe, pitanje je da li bi koji normalan čovjek prihvatio da mu se od kuće napravi barutana. Treće, shvatio sam da je Manastir bio pod opsadom pa je manje vjerovatno da su Mlečani mogli odnekud unosit "mine". Prije će bit da je posada branioca Manastira sve to već imala tu.
E sad, nije mi teško da zamislim da je u kasnijim vjekovima ovo (od strane izvođača velikosrpskog projekta u mantijama) korišteno da se pokaže kako su "podli Latini" namjerno srušili bogomolju.
Ja tvrdim, da je veliko pitanje da li bi slobodne Crne Gore bilo da nije bilo dvije stvari: besputnih klanaca (koji su bili pribježište gorštacima i koji su oblikovali njihovu narav i svijest o sebi) i utvrđene Venecije za leđima. Ipak, lično nemam dilemu da će u vremenu koje dolazi mnoge stvari doći na svoje mjesto, pa valjda dočekam da vidim i da Crnogorci, poslije toliko vjekova, pokažu malo više zahvalnosti prema ovoj nekadašnjoj državi, čiji je eho mnogo prisutniji u našoj svijesti nego što smo ga mi svjesni.

Reply With Quote
Bookmarks