Page 12 of 25 FirstFirst ... 2891011121314151622 ... LastLast
Results 276 to 300 of 617

Thread: Pojam Srbin narod je smatrao za vjerski pojam, SRBIN=PRAVOSLAVNI - izvori/dokumenta

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Svi bjeze u CG?
    Tada je CG bila rajska zemlja? Prepuna pasnjaka, njiva, maslina, limuna, kivija, avokada, srna i jelena, bogata vodotocima ... sve je to bilo u tada u Staroj Crnoj Gori, Kucima, Piperima ... Tada nije to bio kamenjar kao što je danas?

Slavic ovo je pdf Istorija, a bajke piši ovdje :arrow: https://forum.cdm.me/forumdisplay.php?f=27
    Naravno, rajska zemlja. Jedina fakticki slobodna na Balkanu. Ako pratis srpska (odnosno crnogorska) plemena, vidjet ces da vecina ne vodi porijeklo (bilo po istrazivanju ljudi ka sto je Joven Erdeljanovic, bilo po njihovijem narodnome predanju) iz Stare Zete (to je mahom slucaj kod starocrnogoraca jedino), vec ogromnim dijelom iz Bosne i Hercegovine, kao i Stare Srbije. Tada su Kuci i Piperi nastajali bas tako migracijom, no to nije bila Crna Gora bas pa ne treba mijesat sa ostalim krsevitim krajevima.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by Slavic View Post
    Naravno, rajska zemlja. Jedina fakticki slobodna na Balkanu. Ako pratis srpska (odnosno crnogorska) plemena, vidjet ces da vecina ne vodi porijeklo (bilo po istrazivanju ljudi ka sto je Joven Erdeljanovic, bilo po njihovijem narodnome predanju) iz Stare Zete (to je mahom slucaj kod starocrnogoraca jedino), vec ogromnim dijelom iz Bosne i Hercegovine, kao i Stare Srbije. Tada su Kuci i Piperi nastajali bas tako migracijom, no to nije bila Crna Gora bas pa ne treba mijesat sa ostalim krsevitim krajevima.
    Slavic, srpska plemena ne postoje, evo nekih 1500 godina. Rastočena su u prvom naletu vizantijske administracije još u I. mileniumu, neđe vjerovatno u 8. vijeku. Plemena na Balkanu postoje samo kod Crnogoraca (Dukljana) i Albanaca. I kod nikog drugog!

Za ostalo rekao sam ti bajke i tvoja maštaranja možeš ovđe brčkati :arrow: https://forum.cdm.me/forumdisplay.php?f=27

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Sta hoces da kazes?
    A cus sto ocu da kazem ???? Ocu da kazem da mlatis bezveze i prepricavas bajke spc ovudijenako eto to !
    Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by stanjo View Post
    Hmm.... Okačio si mi neke linkove, u kojima ja ne vidim nikakvu vezu sa mojim pitanjem... Ljubazno te molim, da mi odgovoriš na prvo pitanje.
    A što se tiče drugog odgovora... Nijesu se zadržavali na Cetinju, jer nijesu imali koristi od toga. Sve što je (u geografskom smislu) u Crnoj Gori vrijedilo, su već držali pod svojom kontrolom. Zašto bi zadržavali nepotrebnu i skupu upravu na Cetinju, kad realno za tim nijesu imali potrebe. Ili ja možda griješim?!

Opet mlatis bezveze ,cus turcima nije bilo bitno Cetinje hahahahahahahhahahahahahha ,e ne nikako hahahahah ! Posebito jerbo se Crna Gora vodila sa Cetinja koji je simbol svega Crnogorskoga i turcadima to po spc-skome nije bilo bitno hahahahahahhaha ! Odgovor na ovo " mozda grijesim ", grijesis ito straovito !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by stanjo View Post
    I da ti još malo pobliže objasnim, tvoje greške u prethodnom postu:
    Pitaš me: koji je to grad đe je Turčin načinio vladu i institucije?
    Odgovor je NIJEDAN! A znaš li zbog čega? Zato što Turci, u periodu, o kojem ti govoriš, uopšte nijesu ni postojali... Ali, o tome govori jedna sasvim druga nauka-istorija, o kojoj se ponajmanje govori na ovom podforumu.
    Bogomi po svetosavski ispade da su serbalji stariji od turaka hahahahhaha oni su postali mjesavinom serbalja - ratara i dinosaurusa u I vijeku haahhahahahhahahahah !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Prekini upotrebljavati "serbalji". To ne postoji i ti si izmislio ( http://www.google.com/search?q=serba...ient=firefox-a ) i vec je pokazano da je Sv. Petar Cetinjski (mislio da je ili kako god drukcije) bio Srbin.

Hhaha e sto bi ti bez Googla ,no ja cu prestat zborit serbalja kad vi prestanete zborit srbijanac jerbo i ta rijec je izmisljena i ne znaci nista lingvisticki !
    serbin iz rusije je serbin
    serbin iz francuske je serbin
    serbin iz serbije je serbin !!!!!!!!!!!!
    SV Petar Cetinjski nikat nije reka e je serbalja-serbin niti je ikat doveo u kontekst serbaljstvo/srpstvo i Crnogorstvo !!

Quote Cipur :
    Za ostalo rekao sam ti bajke i tvoja maštaranja možeš ovđe brčkati https://forum.cdm.me/forumdisplay.php?f=27

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Како може Србијанац да буде измишљена ријеч?Па грађанин Србије се зове Србијанац,нису у Србији све Срби.У Србији имаш Словака,Румуна,Албанаца па они нису Срби по народности....
    Свети Петар каже архимандриту Арсенију Гаговићу у 20. посланици :
    ``Ми смо Срби такови,не знадемо нити хоћемо знати друго,нако један другога гонити и у несрећу и безчест постављати,и што који више ради за добро општенародње,то се више завист против њега вооружава,која у српском народу,како и у греческом,гордост царује.``
    Дакле,Свети Петар каже да је Србин и тога има колико оћеш у његовим посланицама.....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Slavic, srpska plemena ne postoje, evo nekih 1500 godina. Rastočena su u prvom naletu vizantijske administracije još u I. mileniumu, neđe vjerovatno u 8. vijeku. Plemena na Balkanu postoje samo kod Crnogoraca (Dukljana) i Albanaca. I kod nikog drugog!

Za ostalo rekao sam ti bajke i tvoja maštaranja možeš ovđe brčkati :arrow: https://forum.cdm.me/forumdisplay.php?f=27
    Svasta. Ona su rastocena uglavnom uvodjenjem centralizacije Nemanjica, koji su stvorili jaku centralisticku drzavu. No "nova plemena" se konstituisu u krsovitim oblastima primorja, i ucestvuju, opstajuci pod Turcima, u vjekovnim pobunama u Hercegovini, Brdima i Boki, kao i konstituisanju drzave u Crnoj Gori. No plemenski sistem se javlja i u prvoj polovini XIX vijeka tj. poznom XVIII; ustanicka Srbija se zasniva na plemenskim nahijama kojima posebni plemenski "oborknezovi" upravljaju, skoro kao u samoj Crnoj Gori. Oni ce ciniti skupstinu, i tako sve dok Obrenovici nijesu primenili principe Petra II Petrovica Njegosa, odnosno Nikole I, u potpunosti razbijajuci plemena i stvarajuci pravu drzavu.

Jedna od najsmjesnijih stvari je ta sto ti kazes da se javlja na Balkanu samo kod Crnogoraca (nauciti: kod Dukljana nije bilo plemena) i Albanaca, a i sam priznajes da je bilo kod Srba.

Inace tvoje totalno nepoznavanje istorije se jos jednom oglasava. To sto je kod Hrvata pleme izumrlo nedavno ne znaci da nije nikad postojalo. Sedam hrvatskih plemena je dugo opstajalo u regijama blizu Dinare, izmedju ostalog tu su i Babici. Kasnije su im se prikljucivala primorska paganska plemena, npr. Kacici. Na saboru svih tih hrvatskim plemena je redovno biran Hrvatski Ban. :bart:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Zvek_Zivi View Post
    Opet mlatis bezveze ,cus turcima nije bilo bitno Cetinje hahahahahahahhahahahahahha ,e ne nikako hahahahah ! Posebito jerbo se Crna Gora vodila sa Cetinja koji je simbol svega Crnogorskoga i turcadima to po spc-skome nije bilo bitno hahahahahahhaha ! Odgovor na ovo " mozda grijesim ", grijesis ito straovito !
    Да ли би могао да објасниш зашто је Турцима било важно Цетиње?
    Нама Црногорцима јесте,али зашто Турцима?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Hhaha e sto bi ti bez Googla ,no ja cu prestat zborit serbalja kad vi prestanete zborit srbijanac jerbo i ta rijec je izmisljena i ne znaci nista lingvisticki !
    serbin iz rusije je serbin
    serbin iz francuske je serbin
    serbin iz serbije je serbin !!!!!!!!!!!!
    SV Petar Cetinjski nikat nije reka e je serbalja-serbin niti je ikat doveo u kontekst serbaljstvo/srpstvo i Crnogorstvo !!

Quote Cipur :
    Za ostalo rekao sam ti bajke i tvoja maštaranja možeš ovđe brčkati https://forum.cdm.me/forumdisplay.php?f=27
    "Srbijanac" je izmisljena odavno, znaci ona postoji ka rijec. Ti si upravo sada izmislio ne samo "serbalj", neg i "serbin" (u tom kontekstu - "serbin" je samo toponim i prastaro ime).

Petar I Petrovic Njegos je bio nesumnjivi srpski nacionalista. Vec sam ti napisao zasto:

1) 11 jula 1796. godine pred bitku protivu Mehmed-pase Busatlije (koji je, inace, srpskog porijekla) na Martinicima, Petar poziva sve Crnogorce da oslobode Brdjane turskog jarma, pozivajuci se na njihovo srpsko srce i srpsku krv koja im kljuca u venama
    2) Iste 1796. pred bitku na Krusima poziva "srpsko ime" Crnogoraca, i naziva ih srpskim vitezima
    3) 31. avgusta 1804. Petar nedvosmisleno pise mi Srbi i govori o svom srpskom narodu.
    3) 1807. godine Petar predlaze svoj program za obnovu Srpskog carstva, ciji bi nominalni vladar bio Ruski imperator a vladika Petar cinjenicni vladar kao savladar, sa prijestonicom u Dubrovniku. Ovo je jedan od prvih vecih programa za nacionalno ujedinjenje i oslobodjenje sviju Srba.
    4) 19. maja 1808. godine Petar moli ruskog cara da oslobodi njegov slavenosrpski narod.
    5) u svojoj pjesmi iz 1813. godine Petar ocito misli da su Crnogorci i Primorci Srbi
    5) 1822. godine Petar pise svim Crnogorcima i Brdjanima, tj slavenosrpski narod, da se obnovi Srpska crkva
    6) 1. maja 1828. ruskom caru Aleksandru pise Srbi Crnogorci
    4) Maja 1829. godine Petar se obraca podgorickom guverneru Tahir-begu Avericu i moli ga za saradnju, pozivajuci se na zajednicko slavenoserbsko porijeklo. On je naravno, bio musliman.
    5) 18 oktobra 1830. Petar zapisuje u svom testamentu blagoslov srpskom rodu, smatrajuci da je Crna Gora srpskoga roda
    6) Petar II Petrovic-Njegos ga je proglasio svecem, isticuci njegovu zaslugu za sve Srbe, i Srbi ga svi postuju od tada

I ovo je samo jedan mali majusni dio, da li hoces i ostatak? :bart:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by ihtus777 View Post
    Како може Србијанац да буде измишљена ријеч?Па грађанин Србије се зове Србијанац,нису у Србији све Срби.У Србији имаш Словака,Румуна,Албанаца па они нису Срби по народности....
    Свети Петар каже архимандриту Арсенију Гаговићу у 20. посланици :
    ``Ми смо Срби такови,не знадемо нити хоћемо знати друго,нако један другога гонити и у несрећу и безчест постављати,и што који више ради за добро општенародње,то се више завист против њега вооружава,која у српском народу,како и у греческом,гордост царује.``
    Дакле,Свети Петар каже да је Србин и тога има колико оћеш у његовим посланицама.....
    Cista laz u arhivu Crnogorskome nema niti jednoga od iljadu pecatnija dje je SV: Petar Cetinjski reka e je serbalj/serbin ! a da ima u vas nebi me cudilo uste od "posvete prahu oca serbije " tj. Gorskoga Vijenca pa nadalje ! Ja mnim e ima zilijon FALCIFIKATA koji su vlasnistvo spc !
    Opucio se Petar pisajuci o serbaljstvu posebito u zakoniku :
    http://www.montenegrina.net/pages/pa...cetinjskog.htm
    Last edited by Zvek_Zivi; 06-11-07 at 12:12.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by ihtus777 View Post
    Да ли би могао да објасниш зашто је Турцима било важно Цетиње?
    Нама Црногорцима јесте,али зашто Турцима?
    Zaso je bilo vazno Turcima Cetinje ??????? Pa iz njega su svi konci trzani ,ono je bilo i ostalo simbol svega Crnogorskoga ,simbol slobode ,simbol vjere ,simbol svega !
    Zat ti jesi Crnogorac a ??? Ja sam ima misljenje e si ti serbalj a zasto je i vama vilo vazno Cetinje ,pa isto sto i Turcima !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Само полако,ја сам ти цитирао посланицу Светог Петра архимандриту Арсенију Гаговићу,дао сам ти чак и број посланице и дајем ти пасус,други пасус.
    Дакле,Свети Петар је рекао да је Србин-ако не вјерујеш провјери.

Ја јесам Црногорац територијално и по националности,али сам по народности Србин.

Што се тиче Цетиња,ниси ми дао одговор.Било је много важнијих градова у Европи од Цетиња,Цетиње све до друге половине 19 вијека није ни било град,а Турци су показали да су могли опустошити Цетиње кад год су жељели.
    Last edited by ihtus777; 06-11-07 at 12:11.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Cista laz u arhivu Crnogorskome nema niti jednoga od iljadu pecatnija dje je SV: Petar Cetinjski reka e je serbalj/serbin ! a da ima u vas nebi me cudilo uste od "posvete prahu oca serbije " tj. Gorskoga Vijenca pa nadalje ! Ja mnim e ima zilijon FALCIFIKATA koji su vlasnistvo spc !
    Opucio se Petar pisajuci o serbaljstvu posebito u zakoniku :
    http://www.montenegrina.net/pages/pa...cetinjskog.htm
    Prekini lupati gluposti. Niko ovdje nije ni tvrdio da je Petar Cetinjski reka da je serbalj/serbin na prvom mjestu. Inace tu ne pise, pa sta? Sta je sa bezbroj drugih izvora, koje sam ja upravo napisao. Mogu ja tako uzeti i recimo doskorasnji Ustav Republike Srbije od 1990 to 2006. i reci da nigdje nema Srba u njemu. No sto je sa onim drugim mjestima gdje Petar ocito prepricava svoje srpstvo?:hammer:

Osim toga u zakoniku se i on poziva na Srbe sa Kosovskoga boja 1389.
    Last edited by Slavic; 06-11-07 at 16:25.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zaso je bilo vazno Turcima Cetinje ??????? Pa iz njega su svi konci trzani ,ono je bilo i ostalo simbol svega Crnogorskoga ,simbol slobode ,simbol vjere ,simbol svega !
    Zat ti jesi Crnogorac a ??? Ja sam ima misljenje e si ti serbalj a zasto je i vama vilo vazno Cetinje ,pa isto sto i Turcima !
    On nije serbalj.

Cetinje postalo je grad tek u vrijeme knjaza Nikole.

Doduse, ihtise jedan grad je postojao zaista - Danilovgrad! :joint:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

On nije serbalj.

Doduse, ihtise jedan grad je postojao zaista - Danilovgrad!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Tacnije da se ispravim - 1830. a ne 1833. I da, malo vise od 300 godina

Ma ne, Crna Gora je ukinuta 1499, a 1496 samo pokorena i pretvorena u marionetsku knezinu. I ona tad nije ni postojala kao Srbija, sjeti se Crnogorskog sandzakata od 1514. do 1528. Isto tako Srpska crkva vraca crnogorski sandzakat krajem 16. vijeta, ali do 1614. on je ponovo ukinut i pripojen skenderijskom. Tek od 1645. do 1669, u Kandijskom ratu, odnosno 1683. do 1699. u Velikom Backom ratu se oslobadjaju potpuno Crnogorci Turske vlasti i ne moraju placati danak, inace autonomija koju je Crna Gora uzivala je ukljucivala prije placane danka Sultanu i ratovanje za njega unutar granica Crne Gore - sjeti se furlundzija. Znaci mnogo manje od Srbije. A to sto je s vremena na vrijeme odbijala uredno sluziti sultanu - zato je i 1604. godine Cetinje napadnuto.

Pa to je najvjerovatnije legenda, a za to pucanje - to je istina. Do 1499. svi bjeze u CG, pa onda pocev od XVII stoljeca jos malo iznova.

Tada je samo potvrdjena autonomija koju je dobila Bukureskim ugovorom iz 1812.
    Dobro navodi su u redu. Čitao sam neđe i popise stanovništva koje su činjeli Tuci. Bila je to tad uređena država i najmoćnija u Evropi. To je sve u redu i to znam. Malo sam se šalio

E sad za ono naseljavanje Zete tadašnje nijesam previše siguran. Zapravo nijesam niđe našao pouzdane podatke o tome, a priče da su rodonačelnici plemena od poginulih jiunaka iz Kosovskog boja su smiješne (kako ih napraviše kad su upokojeni).

Jedva sam našao jednu zanimljivu knjigu. Naslov joj je Prezimena u Crnoj Gori. Nju je napisao jedan entuzijasta koji nije doživio njezino izdavnje nego ju je izdao njegov sin (Aćim Miljanić). Dakle taj entuzijasta (Vukota Miljanić) je koristio godišnji odmor da obilazi Crnu Goru uzduž i poprijeko i razgovara sa ljudima , pregleda arhive i obilazi groblja. Ja se śećam tog čovjeka kad je dolazio kod nas kući, tad sam bio student (sedamdesetih godina) i razgovarao je sa mojim ocem o našoj familiji. Poslije sam sa mnogim od drugova razgovarao o navodima datim u toj knjizi i svi su bili zapanjeni odakle čovjek sve to zna i mogli su se zaklet u istinitost navoda. Nije mi bilo teško da na brzinu pregledam 10 strana (slučajno izabranih) a kasnije sam prešao cijelu knjigu da bih utvrdio odakle su tih 14000 bratstava crnogorskih i đe su danas. Najviše brastava koja su se doseljavala u Crnu Goru su porijeklom iz Hercegovine i Albanije. Zatim mnogo manje iz sljedećih zemalja i oblasti Kosovo i u beznačajnim tragovinma Bosna, Srbija, Dalmacije, Hrvatska, Italija, i ostale zemlje. Takođe iz Crne Gore se najviše odseljavalo u Srbiju, Bosnu, Dalmaciju, Kosovo, Ameriku, Rusiju i ostale evropske i vanevropske zemlje. E ovakva je prava slika o tim migracijama doduše radi se o periodu ograničenom ljuckim śećanjem. A ono u Crnoj Gori miže biti dugitrajno. E i još jedan podatak vrlo zanimljiv, u Zeti sam našao jednu familiju (sad se ne mogu śetit prezimena) koji tvrde da su Starosrbi, što oni sa naročitim ponosom ističu i što je u redu. Začuđujuće je, Starosrbin, što znači da taj Srbin razlikuje i Novosrbe koje izgleda ne smatra pravim Srbima. Otprilike tako nešto.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

On nije serbalj.

Doduse, ihtise jedan grad je postojao zaista - Danilovgrad!
    Читао сам да Црна Гора није имала ниједан град прије 1860.али ето,погријешио сам....

Формица,
    јеси ли читао код Ровинског о досељавању Срба из Србије у Црну Гору?Човјек је тачно навео презимена која су овамо дошла и како су та презимена настала.....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default Stara Crna Gora

Jovan Erdeljanovic je proputovao cijelu Staru Crnu Goru tokom 1910. i 1911. i zabiljezio svako narodno predanje i licne istrage, kao i do tad poznate istorijske cinjenice. Opisao je sve od Njegusa preko Cetinjana i Cuca do Ceklica.

On dijeli sva plemena na "stara", tj. starosjedilacko stanovnistvo od prije 14. odnosno 15. vijeka. Oni su uglavnom "od Srba Zecana", ali i tu ima imigranata. Dok druga grupacija od poslije 14. i 15. vijeka je velikim dijelom uglavnom ili iz Stare Srbije, Bosne ili Hercegovine, manje iz ostalijeh krajeva. To su uglavnom turske izbjeglice. Za sve Brdjane nemam precizne podatke, ali oni su uglavnom iz Stare Srbije (i ponesto Hercegovine, ali i ono istog porijekla).

Ako zelis mogu pogledati "Staru Crnu Goru" i dati ti konkretne podatke.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

[QUOTE=Slavic;779104]Prekini lupati gluposti. Niko ovdje nije ni tvrdio da je Petar Cetinjski reka da je serbalj/serbin na prvom mjestu.

OBRAZATI KOGA LAZES TI SEBE ILI MENE Quote ihtus 777 :Дакле,Свети Петар је рекао да је Србин-ако не вјерујеш провјери.
    .................................................. .................................................. .......

Inace tu ne pise, pa sta? Sta je sa bezbroj drugih izvora, koje sam ja upravo napisao.

Dalje moz komotno nac u spc i da su serbalji nebeski narod direktni potomci Isusa Hristosa itd itd ,i bezbroj drugijeh bajki !
    .................................................. .................

Mogu ja tako uzeti i recimo doskorasnji Ustav Republike Srbije od 1990 to 2006. i reci da nigdje nema Srba u njemu. No sto je sa onim drugim mjestima gdje Petar ocito prepricava svoje srpstvo?:hammer:

Ja ne vidju niocesovoga razloga da gledam u serbaljske zakonike i bajke ,mene interesuje Crna Gora i nista drugo !
    .................................................. .................................................. ..........

Osim toga u zakoniku se i on poziva na Srbe sa Kosovskoga boja 1389.

Boze dragi o cemu ti to ?????? Pozicva se na sve hristijane (Grke Ruse Bugare itd itd cesove veze ima to sa Crnogorcima ???????? Misim stvarno !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

[QUOTE=ihtus777;778849]Само полако,ја сам ти цитирао посланицу Светог Петра архимандриту Арсенију Гаговићу,дао сам ти чак и број посланице и дајем ти пасус,други пасус.
    Дакле,Свети Петар је рекао да је Србин-ако не вјерујеш провјери.

Provjerio sam i uvjerio se ,NIJE BIO SERBALJ !
    .................................................. ...........

Ја јесам Црногорац територијално и по националности,али сам по народности Србин.

Zna sam ja to hahahahhahahah da si ti serbalj inace nebi tako prica ! Ti i dalje uci istoriju iz pecatnija spc i daleko ces dogurat !
    .............................................

Што се тиче Цетиња,ниси ми дао одговор.Било је много важнијих градова у Европи од Цетиња,Цетиње све до друге половине 19 вијека није ни било град,а Турци су показали да су могли опустошити Цетиње кад год су жељели.

Kako nijesam ,da sam ti odgovor no tebe su isprali glavu sa bajkama spc pecatnija tu ti niko nasvijet nemoze pomoc !
    Cetinje je bio i osta bastion slobode kos u grlo svijem neprijateljima ,(vrata od Balkana) kadsu godj Turci dolazili da zare i pale vrtali su se sa duplomanjom vojskomodonekojomsu dolazili ! U vladicinu bastu jedan vakat je bilo zarobljenije 3000 turaka kad je Cetinje imalo par iljada stanovnika ! A jeli bilo vaznije gradova u Evropu ........ ja stvarno ne vidju razloga da bi nas / mene zaboljeo qurats za njih ! Nas / mene interesuje moj Grad moja Drzava a ne tudji/e ,mada vi serbalji volite da vodite "!brigu" o komsijama tj. tudjem narodu i njinijem poslovima !!!!!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Jovan Erdeljanovic je proputovao cijelu Staru Crnu Goru tokom 1910. i 1911. i zabiljezio svako narodno predanje i licne istrage, kao i do tad poznate istorijske cinjenice. Opisao je sve od Njegusa preko Cetinjana i Cuca do Ceklica.

On dijeli sva plemena na "stara", tj. starosjedilacko stanovnistvo od prije 14. odnosno 15. vijeka. Oni su uglavnom "od Srba Zecana", ali i tu ima imigranata. Dok druga grupacija od poslije 14. i 15. vijeka je velikim dijelom uglavnom ili iz Stare Srbije, Bosne ili Hercegovine, manje iz ostalijeh krajeva. To su uglavnom turske izbjeglice. Za sve Brdjane nemam precizne podatke, ali oni su uglavnom iz Stare Srbije (i ponesto Hercegovine, ali i ono istog porijekla).

Opet jedno te isto iz pecatnija svetosavske crkve ,ada tu moz nac da su serbalji oslobodili Evropu od Islama, bajke o marku ma$i kraljevicu i njegovome buzdovanu itd itd !!!!!!!!!!!!

Koji godj je serbalj proputova kroz Crnu Goru pisa je kako je ceo i za one koji su mu finansirali putovanja , vuk copavi spijun austrijski je isto pisa kako je ceo i unistio naski Crnogorski jezik ,tako da se mi necemo nesto precerano pozivat na sserbaljsku istoriju i bajke svetosavske !

ps. serbalja - Zecana hahahahahahahhahahahaha !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ela dobro pogledaj samo nemo od pecatnija svetosavcke crkve iz serbije jerbo njinije bajki i pjesmica smo se dovoljno naslusali i nacitali ,sad je vakat da se cita iz istorijskijeh izvora !
    http://www.montenegrina.net/pages/pa...im_seobama.htm

http://www.montenegrina.net/pages/pa...ja_slovena.htm

http://www.montenegrina.net/pages/pa...i_narodima.htm

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

On nije serbalj.

Doduse, ihtise jedan grad je postojao zaista - Danilovgrad! :joint:
    Zar nijesu gradivi Kataro / kotor , Budva risan itd itd postojali a ??? No Crna Gora nije ka Rusija velika tako da bezveze mlatite ! Bitno je da Crnogorci ne dadose mira neprijateljima dok su serbalji fino robovali 500 godina a mnozili su se i mijesali sa turcima u toj mjeri da se danas nemoze zasigurno rec ko je koje nacije !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

http://www.montenegrina.net/pages/pa...avne_ideje.htm
    A eo kako drugi ljudji opisuju narode u CG ;
    http://www.montenegrina.net/pages/pa...ene_drzave.htm
    Knjaz-kralj Nikola je “sa zadrskom” saznavao kakve su pretenzije Srbije, jos od Garasaninovog Nacertanija da se Crna Gora priljubi Srbiji. Neposredno pred anektiranje Crne Gore Srbiji i stvaranje prve juznoslovenske drzave pocinje da brani crnogorsku nezavisnost i ravnopravni ulazak Crne Gore u Jugoslaviju. U obracanju Jugoslovenima 7. oktobra 1918. godine jos kazuje da u Crnoj Gori od davnina zive najbolji Srbi i Jugosloveni. No, Crna Gora zeli da udje casno u jugoslovensku zajednicu, “da se slozimo i bratski uredimo jugosloensku konfederaciju, u kojoj ce svak ocuvati svoja prava, svoju vjeru, uredbu i obicaje, i u kojoj niko nece smjeti nametati prvijenstvo, vec da svi budemo jednaki u cednim njedrima majke Jugoslavije, te da svak bratski i slozno radi na njenu napretku i velicini u drustvu slobodnih i prosvijecenih naroda”. Kada je Odlukom Velike Narodne skupstine Srpskog naroda u Crnoj Gori detronizovana dinastija Petrovica, kralj Nikola iz izgnanstva, posto mu nije bilo dozvoljeno da se vrati u Crnu Goru, salje proglas Crnogorcima u kome opisuje koliko je Crna Gora ucinila zrtava za spas Srbije, i kako je zvanicna Srbija intrigama i klevetama za izdaju ocrnila Crnu Goru i njene predtavnike. Posto nije uspjela da diplomatski unisti Crnu Goru, sve je preduzela da pokaze svijetu “da unistenje i obescascenje Crne Gore zele sami Crnogorci”. Kada je silnim udarcima udruzenih saveznika neprijatelj slomljen i napustio Crnu Goru, okupirala ju je, u ime vlade Srbije njena vojska, “S namjerom da srusi najvece dobro svakog naroda i drzave – njen suverenitet, i da unisti njeno drzavno bice, koje je tekovina vjekovnih napora i krvavih borbi Crnogoraca”. Porice svaku valjanost odluka Podgoricke skupstine, koja je falsifikovala volju crnogorskog naroda, bila je protivustavna i nije bila nadlezna da rjesava o sudbini Crne Gore. Sve je tako uradjeno sto se od Crne Gore zele stvoriti jedan ili dva srbijanska okruga, kojima ce ona gospodariti, a ne ravnopravnog brata. Ponavlja sopstvenu spremnost i doprinos Crne Gore jugoslovenskom ujedinjenju, pa da bi potkrijepio svoje pravo, podsjeca da je Crna Gora prva razvila zastavu svoju sa Dusanovim bijelim orlom. Uprkos svemu “dovikuje” Crnogorcima iz Neija na Badnji dan 1918. godine:
    “Crna Gora je Crnogoraca. To je bilo, to ce biti... Crna Gora ce biti uspostavljena, sa svim njenim pravima. To je svecano, u nekoliko puta do sada bilo proklamovano od strane mocnih saveznika nasih...” Kralj Nikola vjeruje da ce Crnogorci samo odluciti o buducnosti Crne Gore. “Sami Crnogorci i niko vise, odlucice slobodno, zakonskim putem, o buducnosti Crne Gore, koja ce uvjeren sam, biti dostojna svoje proslosti. Ja cu tu odluku prvi pozdraviti kakva god ona bila. Ni ja ni moja kuca nijesmo se popeli i drzali na prijestolu Crne Gore silom; necemo na njemu ni ostati, ako to zahtijevaju interesi Crne Gore silom; necemo na njemu ni ostati, ako to zahtijevaju interesi Crne Gore i jugoslovenskog naroda...” Nada se da ce pravo pobijediti silu, a istina laz, i da ce Crnogorci moci slobodno i dostojanstveno reci sto misle o buducnosti Crne Gore. Na kraju ih pozdravlja i zeli srecan Bozic i Novu godinu i “pocetak srecnije i zasluznije ere u drzavnom i nacionalnom zivotu nasem!” Crnogorci nijesu dobili priliku da se slobodno izjasne, niti je kralj Nikola docekao da se vrati u Crnu Goru.

Kad je imperator Leopold II bio primoran da donese odluku o dodjeljivanju ratnog materijala Crnoj Gori, zvanični organi u vladi su znali kakve efekte ta odluka može imati za tu nepokornu zemlju, pa je stoga bilo izuzetno važno kojoj od dvije vodeće crnogorske ličnosti ratni materijal treba da bude naznačen. Nađeno je najprikladnije rješenje. U ime vlade i imperatora - to je saopštio đeneral-major Henrici, istakavši da se sav kontingent naoružanja i municije šalje - „vladici, glavarima i narodu crnogorskom”.
    U julu 1790. iz Beča je dopremljeno 31.725 litara baruta, 63.610 litara olova, 137.000 kremenja, 35 risova papira za pravljenje fišeka, dva topa sa lafetima i ostali ratni materijal. Za podmirenje troškova transporta određena je suma od 300 dukata.

http://www.montenegrina.net/pages/pa...pstvo_u_cg.htm

Page 12 of 25 FirstFirst ... 2891011121314151622 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)