Tokom srednjeg vijeka - ljudima se prijetilo "Strašnim Sudom", Paklom, "ognjenim mačem", "lutanjem duša njihovih srodnika pokojnika" itd. itd. - i narod je vjerovao, plašio se, davao novac za oproštajnice, finansirao gradnje vjerskih objekata, davao različite prinose, živote Svještenika itd.
Ne sporim ove pobude ljudi; tu je ogroman broj vrlo čestitih pojedinaca koji s' najboljom namjerom iskazuju svoje povjerenje u Zajednicu kojoj pripadaju, i šire "radosnu vijest" i drugim "nevjernicima". Između ostalih - smatram da ste i Ihtus i Ti - uvaženi pojedinci ove grupe.
No, poređenja radi - gledamo kako se danas propovijeda religijska doktrina, i kako se ljudi ubjeđuju u istinitost svojih Svetih Knjiga. Danas se ljudima manje prijeti paklom, i lutanjem duše kroz "onaj svijet" i "Strašnim Sudom" i drugim srodnim alegorijskim elementima koji "ne piju vodu" u toj količini koju su "pili" par vijekova unazad.
Danas se (a dokaz tome je i ovaj forum) Sveta Knjiga (koja god to bila) pokušava prikazati i kao "naučna literatura" (što knjige te vrste ni u kom slučaju nijesu). Ni jedna od tih Knjiga ne obrazlaže svoje tvrdnje, niti ih ičim dokazuje. Biblija i Kuran vele: "Svijet je stvoren Božijom rukom za 6 dana" i to je to - nema dalje rasprave niti objašnjenja. I onda se neka od tih mnogobrojnih tvrdnji, nakon mnogo godina, u datom trenutku zaista poklopi sa određenim dokazima naučnih istraživanja, pa zagovornici sadržaja ovih Svetih Knjiga brže bolje pojure da zaključe i ubijede ostale kako samim time i ostatak sadržaja predmetne Knjige OBAVEZNO MORA biti besprijekorno tačan jer, eto, pokazao se tačan u tom uzorku od 0.001% ispitane materije.
Ono što Tebe, Mabuse, razlikuje od mene i nekih drugih učesnika ovih rasprava je to što Ti smatraš da su napisi u Kuranu 100% tačni, a ja ne smatram tako. Složio bih se da određeni dio Kurana zaista odslikava realnost, ali za ostalo ne mogu da tvrdim tako dok se ne dokaže, a već desetinama godina se dokazuje suprotno od mnogih tvrdnji koje iznose Svete Knjige kao što su Biblija ili Kuran. Zato sam ja agnostik (jer nijesam sklon da generalizujem), a ti si vjernik iz svojih ličnih pobuda.

Reply With Quote
Bookmarks