Quote Originally Posted by Djoks View Post
Samo kratko:

Reći da je Kuran u skladu sa naukom, ili da u nauci nalazi svoje uporište, ili da se naučno dokazuju zapisi iz Kurana - notorna je glupost o kojoj dalje ne treba uopšte diskutovati.

Razlog za ovo je toliko prost i trivijalan da ne može biti prostiji i razumljiviji i laicima poput nas:

Nauka se bavi PRIRODNIM, a NE NATPRIRODNIM pojavama,
Vidiš i Quran se bavi prirodnim ali i natprirodnim zakonima. Šta Quran kaže o nauci:
"Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali!?" (El-Enbija,30) TJ-VELIKI PRASAK.
"Mi smo nebo moći Svojom sazdali, i Mi, uistinu, proširujemo" (Ez-Zarijat, 47). TJ-NEBO SE ŠIRI.
"Kada Jusuf reče ocu svome: - O oče moj, sanjao sam jedanaest zvijezda, i Sunce i Mjesec, i u snu sam ih vidio kako mi se pokloniše..." (Jusuf,4) TJ-11 PLANETA I TO:
1. Merkur
2. Venera
3. Zemlja
4. Mars
5. Ceres
6. Jupiter
7. Saturn
8. Uran
9. Neptun
10. Pluton
11. Ksena (2003 UB)

"Sve u svemiru plovi." (Jasin, 40). KOMENTAR NEPOTREBAN.
"Pa onda kap sjemena ugruškom učinili, zatim od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživljujemo,-pa neka je uzvišen Allah, najljepši stvoritelj. (Al-Mumin, 14)
Do nedavne prošlosti, u embriologiji su tvrdili da se kosti i mišići razvijaju istovremeno. Iz tog razloga su mnogi ljudi tvrdili da je ovaj ajet u suprotnosti sa naukom. Međutim, zahvaljujući naprednom mikroskopskom istraživanju, provedenom savremenom tehnologijom, uspostavilo se da je doslovno tačno sve što je Quran naveo.
"Onome koga Allah želi da uputi - On prsa njegova ka islamu prostranim učini, a onome koga želi da u zabludi ostavi - On prsa njegova stegne i tjeskobnim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti..."(El-En'am, 125.)
Ono što je postalo poznato u novije vrijeme, nakon što je čovjek uspio da poleti, jeste da što se više penjemo prema nebu, to se smanjuje kisik i zračni pritisak, što izaziva žestoku tegobu u prsima i poteškoće u disanju. O ovom fenomenu Kur'an govori trinaest stoljeća prije nego je čovjek uopšte bio u mogućnosti da leti, kada niko nije mogao znati da uspon ka nebu uzrokuje pritisak i bol u prsima.
Evo naveo sam samo par stvari a ima ih bar još deset puta ovoliko. Ukoliko nekoga zanima još ja ću to iznijeti.