Žao mi je što nijesam pogledao sinoć emisiju na TV-u ("Širom otvorenih očiju" sa G-đom Tanjom Perišić Knežević) na kojoj se baš raspravljalo o alternativnoj medicini.
Pogledao sam samo zadnjih 5 minuta pa nijesam uhvatio tačno imena gostiju i njihova konkretna zanimanja. Uglavnom, jedan od njih je bio Reis (ne znam da li sam se dobro izrazio) koji tvrdi da je "istjerivao šejtane" i koji se bavi "liječenjem Qur'an-om"; drugi je bio neki komentator (ne znam tačno da li novinar, pisac, analitičar), a treći je bio iz oblasti medicine i nauke (opet - sa sigurnošću ne mogu reći koja grana, ali mi se čini da sam čuo: genetika ili sl.).
Šteta zaista - ali tu se moglo čuti dosta toga interesantnog. Opet, na kraju krajeva (pošto sam čuo sami kraj) - zaključak sam izvukao sljedeći: dokazi i realnost na strani nauke, a sujevjerje, placebo i auto-sugestija na strani religije (u ovom slučaju Islamskog svještenika). Gost doktor je nudio stotine i stotine različitih dokaza i naučnih radova o svojim stavovima, a s' druge strane - Islamski svještenik se zadržao na tvrdnjama i ubjeđenjima.
Međutim - kakvo uporište ima "alternativna medicina" u narodu CG - govori sama telefonska anketa prema kojoj se 72+ procenata ispitanika iznasnilo da BI SE podvrglo alternativnom liječenju.
Paralela se može povući. U Inđiji, recimo, svaka treća osoba (pogotovo ženskog roda i starija od 40 godina) se na neki način bavi magijom direktno ili indirektno (bijelom, crnom, gatanjem, prorokovanjem, liječenjem, ... ). Ljudi, tamo, vjeruju u ove "Božje izaslanike" (kako ih zovu), a mi se ovdje u CG posprdavamo sa njima (poslušajte samo emisije "The Books Of Knjige").
Da je narod, ovdje, sujevjerniji - vjerovatno bi bilo i više samozvanih proroka, "svemoćnih Sonja", "vidovitih Zorki" itd. itd.
Naravno - bavljenje ovim poslom donosi sjajnu zaradu, pa se njihov "zanat" i "znanje" prenose s' koljena na koljeno i time "vještina" dobija na značaju, a njihovo ime dobija rešpekt i izaziva uvažavanje. Vjerujte mi, evo, iz ličnog iskustva slučaj:
Poznajem čovjeka vrlo dobro; bio je fizio-terapeut i živi u jednom prigradskom naselju van Beograda. Nije imao nekog pretjeranog uspjeha u svom poslu i manje/više je životario kao fizio-terapeut (maser). Onda se dao u pre-kvalifikaciju, počeo je da donosi nekakve različite "ljekovite vode" (uključujući i nekakvu "srebrnu vodu"), pa potom gaji neke "kombuhe" (vodene alge koje se hrane sopstvenim fekalijama i otpadom i užasno smrde) čija voda se pije, zatim je nabavio neka pomagala tipa: tarot-karti, obukao se u odoru i stavio onaj sultanski turban, pustio šmekersku kozju bradicu, nokte, stavio alke u uši itd. itd.
Uglavnom - sad je red ispred njegove kuće već od 4 ujutru. Desetine ljudi dolazi kod njega svakodnevno, a on im prodaje molitve, oprost duše, posvećene krstove, žive, raskolnike, kristalnu vodu itd. itd. Tip sad vozi Mercedes AMR, a dok je bio fizio-terapeut - vozio se tramvajem.
Nalik onome što preko televizije proriče budućnost (ima snimaka na Youtube) i onda ga zove neko i kaže mu: "Brate, ti si budala", a ovaj izvadi ključeve od auta, mahne i odgovori: "batice, ja vozim terenca od 30 i kusur hiljada eur pa ti sad vidi ko je ovdje budala." A ljudi samo zovu li zovu i mole da im kaže budućnost, a on lupa čiste gluposti i ljudi to prihvataju i zahvaljuju se i masno plaćaju telefonske impulse...
itd. itd. primjeri su nepresušni ...
Onda, kad pogledaš - zašto se i Islamski svještenik ne bi bavio "alternativnom medicinom"? Ljudi mu vjeruju (prvenstveno vjernici Muslimani) i ne prave pitanja na "Allah-ove odluke". Isto važi i za Katoličke svještenike (gledao sam jednog na televiziji koji se bavi egzorcizmom). Ko smije da dovede Božju volju u pitanje i traži novac nazad ukoliko se bolest vrati ili "sotona ne napusti tijelo" (sotona u vidu perkinsonove bolesti, paranoje i raznih drugih prihičkih i psihosomatskih oboljenja i poremećaja)? "Bogovi su tako htjeli" bez obzira na ishod "terapije" - a na odluku bogova - pitanje se ne pravi!
Elem - da neko od tih velikih mag-ova, kojim slučajem, ode recimo u Dansku ili Finsku (primjera radi) i pokuša da se bavi ovim poslom (Dansku, gdje je obrazovanje na visokom nivou i gdje postoje najbolji instituti i univerziteti za bio-hemiju) - vjerovatno ne bi dobro prošao. Ispred njegove kuće, zasigurno, ne bi bilo redova ljudi koji debelo plaćaju "posredničku molitvu" za njihovu "grešnu dušu"

Reply With Quote
Bookmarks