Prije nego što ti odgovorim, funestis:
Koliko znam ti si agnostik. Ipak, ovdje raspravljaš "kao" iz ugla vjernika, i često puta nehotice kačiš, islamu (ili hrišćanstvu) nešto što sa njim nema veze.
To bi bilo kao da sad ja počnem da raspravljam o, recimo evoluciji (ili o bilo kojoj drugoj temi koju nijesam istražio), ne poznajući je, i počnem da podmećem "činjenice" o njoj. Mislim da bi to bilo "za plakat".
I ostali ovdje imaju razum, ali polazimo od različitih stanovišta.
"dobri" Bog?!? Koja je poenta postavljanja pitanja na ovako sarkastičan način?
Po islamu:
1)
djela se vrednuju prema namjerama
2) Bog ne opterećuje nikog preko njegovih mogućnosti
Kome se više da, od njega se više očekuje. Pamet (zdrav razum) je jedan od preduslova za izvršenje mnogih obaveza u islamu, kao što su obavljanje molitve, post, hadždž i slično. Retardirane osobe unutar islamskog društva se tretiraju kao muslimani, i staranje o njima je zajednička obaveza ostalih muslimana. Opet, svaka pojedinačna osoba će doći pred Božji Sud.
Budisti i ostali: Čovjek do koga je došla *neiskrivljena* vijest o islamu, koji je shvatio šta je islam, koji je pozivan u islam, a nije ga prihvatio završiće, a Allah najbolje zna, u paklu. Što se tiče ostalih, vidi
http://en.wikipedia.org/wiki/Ahl_al-Fatrah
Da napomenem da se islam prihvata iskrenim očitovanjem da postoji jedan Bog (tj. da nema boga/božanstva osim Allaha) i da je Muhammed Božji poslanik.
Bookmarks