Page 4 of 25 FirstFirst 1234567814 ... LastLast
Results 76 to 100 of 609

Thread: NLO, Gdje su vanzemaljci, Fermi Paradox.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    17
    Thanked in
    11 Posts

dobro ...shta hocesh time da kazesh....shta bi se desilo da neki svemirski brod dodje do krja svemira i predje u "neshto" shta bi bilo sa njima?
    "There is a difference between constructive criticism and acting like u have a di*k up your ass"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by DeViLiSh|Je$$uS View Post
    dobro ...shta hocesh time da kazesh....shta bi se desilo da neki svemirski brod dodje do krja svemira i predje u "neshto" shta bi bilo sa njima?

Nebi mogao da predje već bi se vratio na isto mijesto odakle je i krenuo jer dimenzije su zatvorene (otprilike kao pravci na kugli).

Zato je prostor beskonačan ali ima konačnu masu.

Medjutim postoji i drugo ograničenje koje onemogućava da ikad dodjemo do ruba svemira (ili do našeg početnog položaja) a to je brzina svijetlosti.

Ništa se ne moše kretati brže od svijetlosti, pogotovu ne materijalni objekat (obijekat koji ima mjerljivu masu).

Posmatrajići udaljene krajeve svemira mi gledamo u prošlost. što dalje gledamo to je svijetlost koja dolazi iz tih krajeva sve crvenija radi Doplerovog efekta i pomalo prelazi u radiozračenje.

U jednom momentu nailazimo na sveobuhvatno mikrovalno zračenje.

Prostim računom dolazimo do toga da je to zračenje u stvari energija samog velikog praska ali već toliko pomijerena u crveno da je prešla u radio val. Svemir je u to vrijeme bio vrlo gust i neproziran za zračenje pa stoga mi ne možemo vidjeti iza tog zastora (ne možemo vidjeti same sebe). Osim toga naša svijetlost još nije mogla napraviti puni krug oko svemira da bi se vratila. Jednostavno od nastanka svemira do danas za to još nije bilo vremena.

Thanks Thanks Given 
    6,598
    Thanks Thanks Received 
    6,292
    Thanked in
    2,622 Posts

Quote Originally Posted by DeViLiSh|Je$$uS
    obajsni mi ako oko svemira nema nishta kako je svemir mogao da nastane?neshto iz nishta ne moze nastati...iz prostog razloga jer sama kolichina zvijezda u nashem univerzumu to pokazuje...ja sam laik shto se ovih stvari tiche i postavljam pitanja i govorim po nekoj logici...chitao sam na nekom sajtu da su uspjeli da vide galaksiju upravo onakvu kakva je izgledala posle big bang-a...i meni je sve ok...ali iz chega...loichnije mi je da ima par univerzuma u tome kako ti kazesh "nishta" pa jednom dosadi,pojede se i explodira praveci novi....nego da iz nishta nastane sve ovo shto imamo danas....
    sam sebi kontriras. naime kazes da iz nicega nije moglo nastati nesto, a opet vrjerujes da postoji vise svemira, ili jedan koji je pokrenuo Big Bang reakciju.
    Tom logikom, pitanje za tebe, sta je stvorilo onda taj svemir koji je stvorio nas?
    Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
    Have a parachute.

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,446
    Thanked in
    2,610 Posts

Quote Originally Posted by funestis View Post
    Pukne.

Iznenadit ćeš se kada ti kažem da moderna kosmologija predvidja nešto slično.

Nadam se da poznaješ dobro engleski jer sljedi link koji govori o tome.

http://www.space.com/scienceastronom...ip_030306.html

po ovoj teoriji svemir će se širiti toliko da će sam prostor biti razbucan tim širenjem praktično pucajući po šavovima, esencijalno pufff u pravom smislu riječi.
    Čitao sam sjajan članak o ovome, još je bolji od ovoga, samo što ne znam sa kojeg sam ga kompjutera otvorio
    No nema veze, iznenađen sam da sma pogodio nit oko koje se spore naučnici
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    17
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by Condor View Post
    sam sebi kontriras. naime kazes da iz nicega nije moglo nastati nesto, a opet vrjerujes da postoji vise svemira, ili jedan koji je pokrenuo Big Bang reakciju.
    Tom logikom, pitanje za tebe, sta je stvorilo onda taj svemir koji je stvorio nas?
    pa da....nema tu kontriranja....da bi neshto postojalo mora nastati iz necheg...tako sam i rekao da mi je logichno da postoji josh univerzuma oko nasheg u tom "nishta" i da je jedan ciknuo praveci nash...nishta drugo...jer mi je glupo da iz ovoga shto pricha funestis nastane neshto....a on kaze da je to "masa" znachi masa bi trebala da ima svaki moguci i nemoguci element u sebi i ko zna shta sve ne josh da bi opet ta masa explodirala i polako pochela da pravi shta pravi....meni to bash i nije logichno...ali kao shto rekoh....ja sam potpun laik shto se ovoga tiche
    "There is a difference between constructive criticism and acting like u have a di*k up your ass"

Thanks Thanks Given 
    6,598
    Thanks Thanks Received 
    6,292
    Thanked in
    2,622 Posts

Quote Originally Posted by DeViLiSh|Je$$uS
    pa da....nema tu kontriranja....da bi neshto postojalo mora nastati iz necheg...tako sam i rekao da mi je logichno da postoji josh univerzuma oko nasheg u tom "nishta" i da je jedan ciknuo praveci nash...nishta drugo...jer mi je glupo da iz ovoga shto pricha funestis nastane neshto....a on kaze da je to "masa" znachi masa bi trebala da ima svaki moguci i nemoguci element u sebi i ko zna shta sve ne josh da bi opet ta masa explodirala i polako pochela da pravi shta pravi....meni to bash i nije logichno...ali kao shto rekoh....ja sam potpun laik shto se ovoga tiche
    nismo se razumjeli. onda se postavlja pitanje kako su nastali ti drugi univerzumi. tako sam sebi kontriras. sta je stvorilo te druge univerzume
    Have a parachute.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    17
    Thanked in
    11 Posts

pa ne kontriram....mozesh da upotrijebish funestisovu logiku... ili moje stupidno razmishljanje o perpetuum mobile

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Mozda je svemir nesto nalik na grid (one tackice u autocad). Nasa energija moze da postoji samo u tim tackama i da se krece iz jedne tacke u drugu. Zasto? Zato sto materija nemoze skocit krace od rastojanja jedne stranice a mozda nemoze skocit ni duze od jedne stranice tog 3d grida sto znaci da bi grid morao da ima teoriski sve stanice i sve dijagonale jednake duzine. To sve na na kraju znaci da moze postojat beskonacno svjetova koji nebi imali nista zajednicko. Makroskopski gledano moglo bi postojat hiljadu ljudi na jedno mjesto a medjusobno su udaljeni krace od jedne stranice grida. Okle mi samo ovo sr*nj*.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Lightbulb

Quote Originally Posted by rapsod View Post
    Mozda je svemir nesto nalik na grid (one tackice u autocad). Nasa energija moze da postoji samo u tim tackama i da se krece iz jedne tacke u drugu. Zasto? Zato sto materija nemoze skocit krace od rastojanja jedne stranice a mozda nemoze skocit ni duze od jedne stranice tog 3d grida sto znaci da bi grid morao da ima teoriski sve stanice i sve dijagonale jednake duzine. To sve na na kraju znaci da moze postojat beskonacno svjetova koji nebi imali nista zajednicko. Makroskopski gledano moglo bi postojat hiljadu ljudi na jedno mjesto a medjusobno su udaljeni krace od jedne stranice grida. Okle mi samo ovo sr*nj*.
    Evo već mijesec dana pokušavam provalit (ali stvarno) ovo što si napisao.

Zvuči mi poznato (naime postoji teorija o minimalnom kvantitetu prostora, a koja zvuči slično tome što si napisao).

Ako možeš malo pojasnit ovu tezu s obzirom da meni baš ne ulazi u ganglije, a ipak nekako zvuči sredjeno.

Ne bilo ti naredjeno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Zvuči mi poznato (naime postoji teorija o minimalnom kvantitetu prostora, a koja zvuči slično tome što si napisao).

Ako možeš malo pojasnit ovu tezu s obzirom da meni baš ne ulazi u ganglije, a ipak nekako zvuči sredjeno.

Ne bilo ti naredjeno.

hoho maaan,
    Die When You Can Do No More Damage!!!

SUPERJOINT RITUAL

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,446
    Thanked in
    2,610 Posts

Ne bilo ti naredjeno.

Uzeo je Auto Cad za primjer a može i excel..
    Kaže da smo mi samo jedna ćelija (recimo b15) i da samo postojimo u toj jednoj ćeliji, koja je ogrmone veličine za nas (ne možemo joj doći do kraja pa smatramo da je beskonačna), i da ne znamo za susjedne ćelije a15, c15, b13 i b14.. Excell ima preko 65000 ćelija, i kaže da može postojati još toliko univerzuma sa puno svjetova u njima. Zanimljiva teorija

Predator2 Guest

zivot postoji na nasim susjednim planetama a koga interesuje moze se malo promuciti i potraziti info na internet a i na you tube

Thanks Thanks Given 
    6,598
    Thanks Thanks Received 
    6,292
    Thanked in
    2,622 Posts

predator, na religiji sam vidio da imas neka cudna razmisljanja (bez uvrijede). ALi youtube nije mjerodavan dokaz. I da se otkrije zivot na drugim planetama, zbog cega bi to neko krio (vezem se na ono sto si manje vise rekao na religiji).
    Have a parachute.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zbog mnogo razloga..
    "PO DANASNJEM SHVATANJU NORMALNOSTI ZDRAVO JE BITI NENORMALAN"

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,446
    Thanked in
    2,610 Posts

Aj jedno 5-6 iz prve ruke

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

(Masovna) Kontrola je dovoljan razlog..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Što se mene tiče, kao što rekoh, meni je malo čudno da se vanzemaljci toliko šetaju po svijetu a da se još nisu udostojili predstaviti svijetu.

Mislim da je argument da to ne žele pomalo blesav jer radi čega bi se bojali s obzirom da tehnoligija koju posjeduju je puno bolja od naše.

Ja i dalje smatram da oni još nisu stigli do Zemlje (kako nalaže Fermijev paradox) i da ćemo mi biti ti koji će u stvari sresti njih (pri ovome mislim na inteligentne oblike).

Što se tiče živih organizama za oblik života sličan kao na Zemlji (pri tome mislim na extremne uvijete koje podnose posebni oblici bakterija na Zemlji) postoje uvijeti na Marsu, na Evropi i možda (prema nekim novim mjerenjima) na Kalistu.
    Što se tiče nekih egzotičnijih oblika života (koji su ipak organski prema obliku odnosno zasnovani na ugljeniku) takvi uvijeti postoje na Titanu (u nekom hipotetičkom slučaju života zasnovanom na hladnim ugljovodonicima koji dobivaju energiju iz razbijanja višig ugljovodonika na niže i koji bi teoretski mogli podnositi temperaturu tečnog azota) te na Jupiteru (životni oblici koji dobivaju energiju iz sulfidnih jedinjenja).

Neki egzobiolozi žele proširiti definiciju života i na visoke energije kao što je plazma što bi dalo mogućnost da postoje i oblici koji mogu preživjeti i svemirski vakum pa i same vrele atmosfere zvijezda.

Što se tiče Marsa, Evrope i Kalista, ako se panspermija pokaže kao mogući vektor onda bi bilo realno za očekivati na tim planetama rudimentarne oblike života koji su slični našima na zemlji.

U svakom slučaju vrlo teško da još igdje u Sunčevu sistemu postoji inteligentni oblik života, medjutim čto se tiče samog života postoji poprilična vijerovatnoća da će se naći.

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,446
    Thanked in
    2,610 Posts

Quote Originally Posted by Kralj_Nikola View Post
    (Masovna) Kontrola je dovoljan razlog..
    kako objašnjavaš postojanje tih fajlova na YuTuBe -u onda??

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Hah, ne sjecam se da sam spominjao youtube. Ono sto sam rekao se odnosilo na sledecu recenicu:
    "I da se otkrije zivot na drugim planetama, zbog cega bi to neko krio?"
    Nisam ni gledao te stvari na youtube-u, a ako ih ima, nisu tacni u potpunosti(u suprotnom bi bili ukinuti).

Thanks Thanks Given 
    1,496
    Thanks Thanks Received 
    206
    Thanked in
    131 Posts

Dovoljno je samo da sa strane posmatraju nasu civilzaciju i da ni u snu ne pomisle da se supste da se upoznamo A da postoje,postoje...

Mada i kad bi sisli,mozete li zamislit tu paniku,nije svijet jos spreman...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ja sam tvoje drugo ti

Predator2 Guest

Cekaju da kod nas u svijetu situacija jos vise zaglibi pa ce se onda pojavit ko nasi spasioci da im predamo planetu u njihove ruke nebili bilo bolje a onda ce da nas sjebu. Zato se jos ne pojavljuju, ali nece dobiti ono sto planiraju

Thanks Thanks Given 
    969
    Thanks Thanks Received 
    1,813
    Thanked in
    982 Posts

Quote Originally Posted by Predator2 View Post
    ali nece dobiti ono sto planiraju
    ne bogome,kad ce se ameri i braca rusi potrudit da ne ostave nista od ove planetice....

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,446
    Thanked in
    2,610 Posts

Naravno da neće, kad ćemo mi sa našim bakterijima/Rambom/srčanosti da pobijedimo njihovu vojsku

Thanks Thanks Given 
    1,496
    Thanks Thanks Received 
    206
    Thanked in
    131 Posts

Njih bi Legija izio za dorucak

Page 4 of 25 FirstFirst 1234567814 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)