Page 6 of 7 FirstFirst ... 234567 LastLast
Results 126 to 150 of 175

Thread: Nepravda i nasilje u ime vjere/ideologije sa primjerima

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

"Vredelo bi, zaista, da postoje život i svest i posle naše fizičke smrti. Vredelo bi već zato što bismo se s vremena na vreme mogli slatko nasmejati svim obzirima, brigama i strahovanjima, i svemu onom što nas sada uznemiruje, muči i satire. A kako, po svemu sudeći, takvog života nema i ne može ga biti - smejmo se sada. Odmah!"

Znakovi pored puta, Ivo Andrić

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by funestis View Post
    Vidiš Mabuse u tom smislu ja se u potpunosti slažem sa Kuranom. Tu je sveta knjiga i te kako u pravu.
    Medjutim Kuran mi daje pravila, ako ih prekršim odo ja da se smrzavam, druga sveta knjiga Biblija isto mi veli s tom razlikom što ću završit u oganj.
    Dvije knjige su isključive pa ako neću u smrzavanje otići ću u oganj. Zašto, pa ako idem po Kuranu nevjernik sam Kristijanima, ako idem po Bibliji, nevjernik sam Muslimanima. A što ako sam se rodio na Papui Novoj Gvineji gdje mnogi ni ne vidješe ni Kurana ni Biblije no sam čitao/slušao njihova predanja pa sam jeo svoje neprijatelje. U tom slučaju odo ja i u oganj i u snijeg a da nisam ni svijestan da postoju Dobra Vijest i Objava. Jeli to fer. A što bi sa onim jadovima iz Južne Amerike što obožavaše Pernatu Zmiju Boga Sunca koji vijerovaše u njega milenijum cijeli dok ne dodjoše fratri iz Španije da im "prijateljski" prenesu dobru vijest i velike boginje. Odoše i oni u Pakao kao i oni poslje koji su umrli pod čizmom Inkvizicije.
    A što bi i sa onima koji su zahvaljujući svojoj religiji uvijek dobri, nenasilni, mirni i meditativni kao npr budistički svećenici. Ljudi koji pomažu drugima, koji vole bližnjega i liječe bolesne ali ne prihvataju ni Islam ni Krišćanstvo jer ih smatraju nasilnima (a to se kosi sa njihovim vijerovanjem da je svijetu potrebna niravana, mir).
    I oni će u pakao jer svijesno odbacuju Kuran i Bibliju.
    Nefer do bola od strane Boga.
    Ne bojim se ja kazana jer ću tamo bit sa razlogom. Gora je kazna biti u Raju, osudjen da viječno blejiš i ne radiš ništa nego pjevaš ode tvorcu zadovoljavajući njegove megalomanske porive veličanja persone i to čiiiitaaaaavu viječnost.
    Licemijerno, a s moje strane šupkolizajuće za ništa.
    Видиш фунестис,нико не каже да онај који није чуо за Свето Писмо и за Господа Христоса неће ићи у Цасртво Небеско.Тај може прије отићи него ја који сам крштен у Православљу.
    Али то важи само за оне који нису чули о Господу,ти јеси па сад види..

Али оћу нешто друго да ти кажем.Пошто волиш све да анализираш и да испитујеш,да ли мислиш да ти је нешто промакло кроз ту анализу?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

funestis, ništa lično, ali ovoliko sarkazma i ruganja ti ne priliči, posebno ne kao moderatoru.

Medjutim Kuran mi daje pravila, ako ih prekršim odo ja da se smrzavam, druga sveta knjiga Biblija isto mi veli s tom razlikom što ću završit u oganj.
    Pretpostavljam da gore navedenim hoćeš da kažeš da i jedna i druga knjiga propovijedaju isto --- tj. skoro isto. Zbog ostalih: I u Kur'anu se govori o paklenoj vatri. Ne znam da se iđe pominje smrzavanje. Normalno, kakve će *sve* bit kazne u paklu ne znamo. Koja je ovozemaljska fizička patnja najbolnija? Vjerovatno sagorijev.

Dvije knjige su isključive pa ako neću u smrzavanje otići ću u oganj. Zašto, pa ako idem po Kuranu nevjernik sam Kristijanima, ako idem po Bibliji, nevjernik sam Muslimanima.

A što ako sam se rodio na Papui Novoj Gvineji gdje mnogi ni ne vidješe ni Kurana ni Biblije no sam čitao/slušao njihova predanja pa sam jeo svoje neprijatelje. U tom slučaju odo ja i u oganj i u snijeg a da nisam ni svijestan da postoju Dobra Vijest i Objava. Jeli to fer. A što bi sa onim jadovima iz Južne Amerike što obožavaše Pernatu Zmiju Boga Sunca koji vijerovaše u njega milenijum cijeli dok ne dodjoše fratri iz Španije da im "prijateljski" prenesu dobru vijest i velike boginje. Odoše i oni u Pakao kao i oni poslje koji su umrli pod čizmom Inkvizicije.

A što bi i sa onima koji su zahvaljujući svojoj religiji uvijek dobri, nenasilni, mirni i meditativni kao npr budistički svećenici. Ljudi koji pomažu drugima, koji vole bližnjega i liječe bolesne ali ne prihvataju ni Islam ni Krišćanstvo jer ih smatraju nasilnima (a to se kosi sa njihovim vijerovanjem da je svijetu potrebna niravana, mir).
    I oni će u pakao jer svijesno odbacuju Kuran i Bibliju.
    Pojednostavljuješ i generalizuješ stvari. Čemu onda Sudnji Dan ako su stvari tako proste, pa možemo lagano da odredimo ko će đe. Po islamu, ako kažeš za nekoga da je kafir/nevjernik (pogledaj definiciju), a on to nije, onda si upravo ti nevjernik. A što se tiče raznoraznih izumrlih naroda koje pominješ, ne znam zašto bih brinuo o nekome/nečemu kada već ne mogu da mu pomognem? Nije valjda da misliš da Bog koji sve može, ne može da svima njima pravedno presudi. Kome se više da, od njega se više očekuje.

Nefer do bola od strane Boga.
    A ko određuje šta je nefer. Ti?!? Svako za sebe?!? To i nije baš objektivno.

Ne bojim se ja kazana jer ću tamo bit sa razlogom. Gora je kazna biti u Raju, osudjen da viječno blejiš i ne radiš ništa nego pjevaš ode tvorcu zadovoljavajući njegove megalomanske porive veličanja persone i to čiiiitaaaaavu viječnost.

Licemijerno, a s moje strane šupkolizajuće za ništa.
    Zašto misliš da će ljudima u raju biti zabranjene/oduzete sve aktivnosti osim bogosluženja? Imaš li neki dokaz?

Najlakše je da čovjek komentariše ono što ne poznaje ili samo površno poznaje.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by ihtus777 View Post
    Видиш фунестис,нико не каже да онај који није чуо за Свето Писмо и за Господа Христоса неће ићи у Цасртво Небеско.Тај може прије отићи него ја који сам крштен у Православљу.
    Али то важи само за оне који нису чули о Господу,ти јеси па сад види..

Али оћу нешто друго да ти кажем.Пошто волиш све да анализираш и да испитујеш,да ли мислиш да ти је нешто промакло кроз ту анализу?
    A što je sa budističkim svećenicima koji jesu čuli ali nisu prihvatili ali su ipak pravedni prema puku.

Quote Originally Posted by edin1 View Post
    funestis, ništa lično, ali ovoliko sarkazma i ruganja ti ne priliči, posebno ne kao moderatoru.

Ja mogu reći da se ti meni rugaš. Medjutim ako želiš da odem iz moderatorstva odmah sada ću izvisit preispitivanje svog nedijela narodu koji posijećuje ovaj forum.

Pretpostavljam da gore navedenim hoćeš da kažeš da i jedna i druga knjiga propovijedaju isto --- tj. skoro isto. Zbog ostalih: I u Kur'anu se govori o paklenoj vatri. Ne znam da se iđe pominje smrzavanje. Normalno, kakve će *sve* bit kazne u paklu ne znamo. Koja je ovozemaljska fizička patnja najbolnija? Vjerovatno sagorijev.

Patnja je relativna, neko bi radije izgorio no da ga mravi pojedu.

Pojednostavljuješ i generalizuješ stvari. Čemu onda Sudnji Dan ako su stvari tako proste, pa možemo lagano da odredimo ko će đe. Po islamu, ako kažeš za nekoga da je kafir/nevjernik (pogledaj definiciju), a on to nije, onda si upravo ti nevjernik. A što se tiče raznoraznih izumrlih naroda koje pominješ, ne znam zašto bih brinuo o nekome/nečemu kada već ne mogu da mu pomognem? Nije valjda da misliš da Bog koji sve može, ne može da svima njima pravedno presudi. Kome se više da, od njega se više očekuje.

Budisti i Papuanci i danas postije. Budisti su nevjernici po Islamu.

A ko određuje šta je nefer. Ti?!? Svako za sebe?!? To i nije baš objektivno.

Ja sam rekao moje mišljenje koje je po logici naravno moje. Ti imaš drukčije. Ja po principu slobode govora izražavam moje mišljenje. Ti izražavaš tvoje. Nadam se da sam odgovorio na tvoje (?!?) ili možda smatraš da ne bih smio pisati ove stvari.

Zašto misliš da će ljudima u raju biti zabranjene/oduzete sve aktivnosti osim bogosluženja? Imaš li neki dokaz?

Ja nemam dokaz da raj u opće postoji. U tome je stvar.

Najlakše je da čovjek komentariše ono što ne poznaje ili samo površno poznaje.
    Znam što mi razum govori medutim možda mi je um pumjeren pa sam lud.

Pitanje, šalje li "dobri" Bog lude u pakao?
    Last edited by funestis; 07-09-07 at 23:01.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A što je sa budističkim svećenicima koji jesu čuli ali nisu prihvatili ali su ipak pravedni prema puku.
    То ја не знам и то није на мени да знам.Ја се бринем о себи и покушавам да сведочим о Господу.То сведочење није у већини случајева добро и ја ћу сносити велику одговорност за то.

Грешка је питати и разматрати БОЖИЈИ суд,то није на нама.Да је то нама важно БОГ би нам открио сваку појеидност али није нам открио јер то није на нама да знамо.

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Mozda nije na tebi da znas, ali na meni jeste. To je bar moja odluka, koja ima prioritet nad svim ostalim, i ja cu je ispostovati do samog kraja.

Svjedocenje o Gospodu? Svjedocenje podrazumijeva znanje, a ne vjeru - a sam kazes da neke stvari ne treba pitati, razmatrati niti je na tebi da to znas. Dakle bez znanja nema svjedocenja. A znanje i vjera iskljucuju jedno drugo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MadGod View Post
    Mozda nije na tebi da znas, ali na meni jeste. To je bar moja odluka, koja ima prioritet nad svim ostalim, i ja cu je ispostovati do samog kraja.

Svjedocenje o Gospodu? Svjedocenje podrazumijeva znanje, a ne vjeru - a sam kazes da neke stvari ne treba pitati, razmatrati niti je na tebi da to znas. Dakle bez znanja nema svjedocenja. A znanje i vjera iskljucuju jedno drugo.
    Али питање је зашто ти желиш да знаш о другом?Зар ти ниси довољан самом себи?

Што се тиче сведочења,ја сам потенцирао да се из Хришћанства не могу искључити Света Предања.Она говоре шта значи сведочење.
    Погледај како су рани оци сведочили.Само су вјеровали,испуњавали одредбе које је БОГ прописао и то је то.То што на силу покушава да се докаже постојање душе и тачност Светог Писма то је скоро ћорав посао.Најбоље сведочење је сам живот и ништа више а не нека наука или знање.

Ја сам се чудио зашто Црква у једном потезу не угаси секте.Али,сведочење је нешто друго а не догматско побијање друге догме.

Мир и свако добро.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

То ја не знам и то није на мени да знам.Ја се бринем о себи и покушавам да сведочим о Господу.То сведочење није у већини случајева добро и ја ћу сносити велику одговорност за то.

Грешка је питати и разматрати БОЖИЈИ суд,то није на нама.Да је то нама важно БОГ би нам открију сваку појеидност али није нам открио јер то није на нама.
    Stvar je u tome ihtuse da insinuiram da postoji i neki drugi put ka bogu. Neki koji ne obuhvata božjeg sina i sveto trojstvo.

Možda pravednost ima nekoliko puteva.

rijeka usijane lave ima dvije obale i ako idemo sa itijednom stranom nećemo se opeći.

Želim reći da pravednika ima na različitim mijestima.

Mnoge vjere izrodiše mnoga nedjela (i budizam) medjutim isto tako izrodiše i svetost.

Pravoslavlje je dobro dok se poštuje bližnji (lako se ulagivat gospodu) ali i Islam i Budizam.

Težina je poštovat pravednoga ako je drugačiji.

I ne mislim na sebe, ja ću sigurno u pakao ognjeni, hladni ili sa mravima.

Usput, ne moraš svijedočit za sebe. Niko to ne traži. Pomozi onome pokraj sebe. To bo trebalo valjda biti to.

I na kraju ko može osim nas sudit o potezima gospoda. On nam je pravom izbora dao i pravo da sudimo o njegovim postipcima.

Negova veličina je upravo u tome.

Mi učimo i sudimo i na kraju ipak znamo.
    Last edited by funestis; 07-09-07 at 23:43.

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Али питање је зашто ти желиш да знаш о другом?Зар ти ниси довољан самом себи?
    Te dvije stvari nemaju veze jedna sa drugom. Kao prvo, naravno da nisam dovoljan sam sebi. Kao drugo, ako postoji neko znanje koje je moguce steci, nema nikakvog razloga da ga zaobilazim, o kome god se radilo. Naravno, ja cu na kraju biti taj koji ce izvuci sopstvene zakljucke iz onoga sto znam.

Quote Originally Posted by ihtus777
    Што се тиче сведочења,ја сам потенцирао да се из Хришћанства не могу искључити Света Предања.Она говоре шта значи сведочење.
    To sto neko ili nesto govori ne mora biti isto sto i (objektivno) svjedocenje. Govor moze biti o bilo cemu - stavovi mogu biti izmisljeni, sluziti u propagandne svrhe, biti rezultat zablude. Ali pravo svjedocenje je samo o onome sto se zna, nikada o onome u sta se vjeruje ili nagadja (to je lazno svjedocenje).

Sustinsko pitanje ovdje jeste - da li ti znas da Bog postoji (mislim, naravno da postoji, ali da li znas da postoji u onakvom obliku u kakvom ga ti zamisljas) - ili vjerujes da postoji? Ako znas, onda ne vjerujes i nisi vjernik - jednostavno zato sto znas i to mozes bilo kome da dokazes. Ako vjerujes, onda ne znas za sigurno. Biraj.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    173
    Thanked in
    95 Posts

Cak ni vukovi nijesu dovoljni sami sebi, a zar su to ljudi?
    - Ladan ko taština duša -

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Te dvije stvari nemaju veze jedna sa drugom. Kao prvo, naravno da nisam dovoljan sam sebi. Kao drugo, ako postoji neko znanje koje je moguce steci, nema nikakvog razloga da ga zaobilazim, o kome god se radilo. Naravno, ja cu na kraju biti taj koji ce izvuci sopstvene zakljucke iz onoga sto znam.
    To sto neko ili nesto govori ne mora biti isto sto i (objektivno) svjedocenje. Govor moze biti o bilo cemu - stavovi mogu biti izmisljeni, sluziti u propagandne svrhe, biti rezultat zablude. Ali pravo svjedocenje je samo o onome sto se zna, nikada o onome u sta se vjeruje ili nagadja (to je lazno svjedocenje).
    Sustinsko pitanje ovdje jeste - da li ti znas da Bog postoji (mislim, naravno da postoji, ali da li znas da postoji u onakvom obliku u kakvom ga ti zamisljas) - ili vjerujes da postoji? Ako znas, onda ne vjerujes i nisi vjernik - jednostavno zato sto znas i to mozes bilo kome da dokazes. Ako vjerujes, onda ne znas za sigurno. Biraj.
    Па ако си ти довољан самом себи онда ти нико други не треба,говорим о есхатологији,дакле о спасењу.Ништа теби неће помоћи ако сазнаш ко ће се спасити а ко неће ако се ти не спасиш,такод а је теби приоритет да идеш оним путем који води спасењу.

Што се тиче сведочења,ту ћу се мање више сложити са тобом,али како ћеш повјеровати неком нешто ако тај не практикује то што упражњава?Замисли да је Сократ,који је говорио да треба поштовато све законе избјегао закон који му је наредио да попије отров?Али он је остао доследан идеји својој и својим је животом посведочио и тиме дао најјачи доказ да вјерује у оно за шта је умро.
    Могу људи да причају и да раде шта год оће,али ако они не живе по оном што они сматрају да је добро онда њихова прича пада у воду.

Па да би неко знао нешто он прво мора у то да повјерује и зато не би требао да постоји атеиста већ антитеиста јер и један и други елиминишу БОЖИЈЕ постојање,а да би неко био Хришћанин он мора знати да БОГА има,мора бити убијеђен.

То је дакле логос или Логос по суштини значења.Вјера у спасње је нешто друог јер то зависи од нас и од БОГА,а пошто БОГ не зависи од нас онда Он јесте.

Зашто се не доказује да има БОГА.Сваки је доказ јачи од оног што се доказује и како ће онда БОГ бити јачи,говорим у неком гносеолошком смислу,од Самог Себе.Дакле,ми би пали у контрадикцију када би почели да доказујемо да има БОГА,по сопственом разуму јер би онда истину сматрали изнад БОГА а БОГ је истина.

Вјера је темељ надања а оно што неко зна је сведочанство вјере,говорим у еклесиолошком и есхатолошком смислу,тако да вјера претходи знању.

Мир и свако добро.

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Па ако си ти довољан самом себи онда ти нико други не треба,говорим о есхатологији,дакле о спасењу.Ништа теби неће помоћи ако сазнаш ко ће се спасити а ко неће ако се ти не спасиш,такод а је теби приоритет да идеш оним путем који води спасењу.
    Pomoci u kom smislu? Svakako ce mi pomoci. Racimo da pojam "spasenja" ima smisao onakav kakav ti smatras da ima (hriscansko-pravoslavni). Znanje ko ce se "spasiti" a ko ne bi mi pomoglo u odluci da li ja uopste hocu da budem "spasen".

Jer ukoliko bi u hipotetickom "paklu" bile sve istorijske licnosti koje postujem - vladari, vojskovodje, filozofi, naucnici, umjetnici (a za vecinu postoji razlog zasto bi bili u paklu) - ja bih u takvom drustvu svojevoljno proveo vjecnost, prije nego bio "spasen" sa tipom ljudi koji svoj zivot provedu u posvecenosti Hristu, molitivi, crkvi i slicno.

Naravno, kompletna prica je po meni apsurdna jer ja nemam indikacija da "spasenje" u tom smislu uopste postoji. Samo ti dajem jedan od brojnih mogucih primjera.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pomoci u kom smislu? Svakako ce mi pomoci. Racimo da pojam "spasenja" ima smisao onakav kakav ti smatras da ima (hriscansko-pravoslavni). Znanje ko ce se "spasiti" a ko ne bi mi pomoglo u odluci da li ja uopste hocu da budem "spasen".
    Jer ukoliko bi u hipotetickom "paklu" bile sve istorijske licnosti koje postujem - vladari, vojskovodje, filozofi, naucnici, umjetnici (a za vecinu postoji razlog zasto bi bili u paklu) - ja bih u takvom drustvu svojevoljno proveo vjecnost, prije nego bio "spasen" sa tipom ljudi koji svoj zivot provedu u posvecenosti Hristu, molitivi, crkvi i slicno.
    Naravno, kompletna prica je po meni apsurdna jer ja nemam indikacija da "spasenje" u tom smislu uopste postoji. Samo ti dajem jedan od brojnih mogucih primjera.
    Знање постоји у Светим Списима.Постоје правила и Свети списи ти налажу да ти поштујеш та правила.Да ти знаш како је неко живио ко се спасио или није па да се поредиш са његовим животом или да ми имамо неки мјерач гријеха твоја би прича била тачна.Али,пошто смо затворени у оном што је Христос казао:стражарите стално онда се морамо задржати на томе јер је ту крај.

Пакао је уствари психичко стање,дакле,кад је човјек депресиван или нервозан он се налази у некој сјенци пакла,а нико не воли да буде нервозан или депресиван.
    Ако идеш од пакла,као мјеста гдје се душе муче,онда полазиш од тога да је то огањ који гори а који се не гаси а који мучи,а нико не воли да се мучи.

Мир и свако добро.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Prije nego što ti odgovorim, funestis:
    Koliko znam ti si agnostik. Ipak, ovdje raspravljaš "kao" iz ugla vjernika, i često puta nehotice kačiš, islamu (ili hrišćanstvu) nešto što sa njim nema veze.

To bi bilo kao da sad ja počnem da raspravljam o, recimo evoluciji (ili o bilo kojoj drugoj temi koju nijesam istražio), ne poznajući je, i počnem da podmećem "činjenice" o njoj. Mislim da bi to bilo "za plakat".

Znam što mi razum govori medutim možda mi je um pumjeren pa sam lud.
    I ostali ovdje imaju razum, ali polazimo od različitih stanovišta.

Pitanje, šalje li "dobri" Bog lude u pakao?
    "dobri" Bog?!? Koja je poenta postavljanja pitanja na ovako sarkastičan način?

Po islamu:
    1) djela se vrednuju prema namjerama
    2) Bog ne opterećuje nikog preko njegovih mogućnosti

Kome se više da, od njega se više očekuje. Pamet (zdrav razum) je jedan od preduslova za izvršenje mnogih obaveza u islamu, kao što su obavljanje molitve, post, hadždž i slično. Retardirane osobe unutar islamskog društva se tretiraju kao muslimani, i staranje o njima je zajednička obaveza ostalih muslimana. Opet, svaka pojedinačna osoba će doći pred Božji Sud.

Budisti i ostali: Čovjek do koga je došla *neiskrivljena* vijest o islamu, koji je shvatio šta je islam, koji je pozivan u islam, a nije ga prihvatio završiće, a Allah najbolje zna, u paklu. Što se tiče ostalih, vidi
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ahl_al-Fatrah

Da napomenem da se islam prihvata iskrenim očitovanjem da postoji jedan Bog (tj. da nema boga/božanstva osim Allaha) i da je Muhammed Božji poslanik.

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Знање постоји у Светим Списима.Постоје правила и Свети списи ти налажу да ти поштујеш та правила.
    Nazalost, nisam vrsta osobe koja prihvata bilo cije naloge tek tako.

Да ти знаш како је неко живио ко се спасио или није па да се поредиш са његовим животом или да ми имамо неки мјерач гријеха твоја би прича била тачна.
    Moja prica je i dalje tacna. Mozda ne znam ko se (uslovno receno) "spasio", ali svakako se zna kako je ko zivio, i zna se da bi mnogi ljudi koji su bili (po meni) svijetle tacke ljudske istorije po tvojim pravilima zavrsili u paklu - ukoliko se postuju pravila o kojima ti pricas.

Ako postoje pravila, postoji i "mjerac", to je sasvim ocigledno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nazalost, nisam vrsta osobe koja prihvata bilo cije naloge tek tako.
    Moja prica je i dalje tacna. Mozda ne znam ko se (uslovno receno) "spasio", ali svakako se zna kako je ko zivio, i zna se da bi mnogi ljudi koji su bili (po meni) svijetle tacke ljudske istorije po tvojim pravilima zavrsili u paklu - ukoliko se postuju pravila o kojima ti pricas.

Ako postoje pravila, postoji i "mjerac", to je sasvim ocigledno.
    Ја сам мислио да узимаш за основу Свете Списе,али сам се преварио.

Твоја прича би била тачна ако би се само судило људима на основу онога што раде.Међутим,судиће се људима и на основу онога шта су мислили.Дакле,какве су нам мисли такав нам је и живот.

Како ти можеш знати ко је завршио у паклу а ко не?То не може нико да зна.Ево,ти наведи једну особу коју ти сматраш да је исправно радила и за коју мислиш да је завршила у паклу а ја ћу ти одмах дати контра-аргумент зашто је ``завршила`` у рају.Опет ти понављам,Црква не зна ко је све у рају а ко је у паклу јер није на Цркви као тијелу Господњем да зна те тајне.Може се сазнати за поједини случај ако БОГ открије.....

Постојање правила није мјерач,већ су правила као неке ``рефернце``тачније,правила нам пружају могућност да идемо правим путем,али она нису мјерач јер је БОГ мјерило свега.

Твоја прича опет није тачна јер си изоставио покајање.Нема гријеха који БОГ не може опростити,тако да ако се искрено покајемо све нам је опроштено.

Мир и свако добро.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by edin1 View Post
    Prije nego što ti odgovorim, funestis:
    Koliko znam ti si agnostik. Ipak, ovdje raspravljaš "kao" iz ugla vjernika, i često puta nehotice kačiš, islamu (ili hrišćanstvu) nešto što sa njim nema veze.

To bi bilo kao da sad ja počnem da raspravljam o, recimo evoluciji (ili o bilo kojoj drugoj temi koju nijesam istražio), ne poznajući je, i počnem da podmećem "činjenice" o njoj. Mislim da bi to bilo "za plakat".

I ostali ovdje imaju razum, ali polazimo od različitih stanovišta.

"dobri" Bog?!? Koja je poenta postavljanja pitanja na ovako sarkastičan način?

Po islamu:
    1) djela se vrednuju prema namjerama
    2) Bog ne opterećuje nikog preko njegovih mogućnosti

Kome se više da, od njega se više očekuje. Pamet (zdrav razum) je jedan od preduslova za izvršenje mnogih obaveza u islamu, kao što su obavljanje molitve, post, hadždž i slično. Retardirane osobe unutar islamskog društva se tretiraju kao muslimani, i staranje o njima je zajednička obaveza ostalih muslimana. Opet, svaka pojedinačna osoba će doći pred Božji Sud.

Budisti i ostali: Čovjek do koga je došla *neiskrivljena* vijest o islamu, koji je shvatio šta je islam, koji je pozivan u islam, a nije ga prihvatio završiće, a Allah najbolje zna, u paklu. Što se tiče ostalih, vidi
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ahl_al-Fatrah

Da napomenem da se islam prihvata iskrenim očitovanjem da postoji jedan Bog (tj. da nema boga/božanstva osim Allaha) i da je Muhammed Božji poslanik.
    Dobro možemo divergirati u svim pravcima i veći dio svega što pišemo jesu plodovi naših propadajućih religija (i svaki za sebe naravno smatra da je u pravu i to ide toliko daleko da i tokom onog famoznog NDE mnogi doživljavaju svak prema svom religijskom okruženju).

Medjutim ono što mi je ovdije zasmetalo (bold) je mala kontradiktornost.

Kako bog može (smije) suditi prema namijerama kad su mnoge dobre namijere završile zločinom.

Evo držat ću se samo Islama (iako u hrišćanstvu ima na pretek primjera ali ti primjeri nisu prihvatljivi jer su i onako u očima muslimana nevjernički pa stoga i pogrešni), po tebi gdje će završiti masovni uboica/samouboica. raj ili pakao.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dobro možemo divergirati u svim pravcima i veći dio svega što pišemo jesu plodovi naših propadajućih religija (i svaki za sebe naravno smatra da je u pravu i to ide toliko daleko da i tokom onog famoznog NDE mnogi doživljavaju svak prema svom religijskom okruženju).

Medjutim ono što mi je ovdije zasmetalo (bold) je mala kontradiktornost.

Kako bog može (smije) suditi prema namijerama kad su mnoge dobre namijere završile zločinom.
    Dobro pitanje. Drugi preduslov da djelo bude primljeno kod Boga, jeste da je u skladu sa vjerozakonom/šerijatom. Ipak, ti si prvobitno postavio pitanje vezano za umno poremećenu osobu. Posebno je pitanje čovjeka koji misli da je neki grijeh/zločin ispravan (a on je, po islamu, neispravan) i iskreno uradi taj zločin, misleći da čini dobro. Samo ću navesti sljedeći hadis koji govori o jednoj takvoj osobi i oporuci sinovima:
    "Kada umrem, spalite me i pepeo moj sakupite, i u rijeku bacite. Tako mi Allaha, ako me poslije toga uspije sastaviti, neka me kazni kaznom kakvom nikoga do tada nije kaznio! Sa njime postupiše onako kako je i oporučio. Allah, dž.š., mu reče: Šta te je navelo da tako postupiš? Čovjek odgovori: Bojao sam Te se! Tada mu Allah oprosti grijehe! (Buhari, 3478; Muslim, 24/2750)"
    Komentar gornjeg hadisa (sa stranice http://minhadz.com/index.php?option=...=371&Itemid=93 ):
    Ovaj čovjek je posumnjao u moć Božiju, i u svoje ponovno proživljenje; čak je imao ubjeđenje u to da ne može biti proživljen. Svi znamo da je takvo ubjeđenje nevjerstvo (kufr), na osnovu koncenzusa svih muslimana, ali, kao džahil i neznalica nije bio svjestan toga, dok je u potaji bio vjernik, koji se plašio Allahove kazne, nakon čega mu je Allah, dž.š., grijeh oprostio!
    Evo držat ću se samo Islama (iako u hrišćanstvu ima na pretek primjera ali ti primjeri nisu prihvatljivi jer su i onako u očima muslimana nevjernički pa stoga i pogrešni), po tebi gdje će završiti masovni uboica/samouboica. raj ili pakao.
    Ne znam. To Bog određuje. Mi možemo da sudimo samo o vanjštini djela, tj. da li je djelo u skladu sa propisima, a svako djelo moramo posmatrati u kontekstu u kome je izvršeno: Da li je napad na civile ili na vojnike? Da li ovo, da li ono? Jedno je kada neko izvrši napad na vojne objekte recimo u Palestini/Čečeniji, a drugo kada napadne civilne ciljeve u Londonu/Nju Jorku i slično.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja vas ne kapiram uopste. Koji je vama q? Proslo toliko vjekova, zivimo u civilizovanom drustvu sa zamrzivachima za meso, q nam ionako svima obrezuju van Balkana, djeci svih pravoslavaca na zapadu. Za q se hvataju jel balija ili hriscanin, a to jevrejska za*ebancija koju provukli i muslimani preko jevrejskog rituala. Na zapadu sjeckaju zbog jevreja, da ne bi njihova djeca bila usamljena, na Balkanu i istoku zbog Islama, jedini mi sa q koshuljom. Blago nama mi smo mimo svih njih.
    Al' sto je najzeshce, evo nakon toliko vjekova, s*ebashe nas podjelom upravo pripadnici Jevrejskog naroda.Mojsije, Isus i Muhamed, tri Jevreja.
    Pa treba li u Budizam da idemo?
    Nama Jevreji govorise i govore o Bogu. Prenosioci Njegovih rijeci i tumaci.
    Pa jesu najpametniji i eto jedini odabrani chasti mi.
    SaMo JeDnA DnEvNo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Prijetnje smrću Madonni i Britney

'Madonna je oduvijek jako inspirirala Britney'

Dok se Madonna sprema u Izrael, ekstremisti joj spremaju pogubljenje. Zbog rata protiv islama će ostati bez glave, biti kamenovana ili bičevana. Isto vrijedi za 'kurvu' Britney.

Ukoliko nastave sa "širenjem sotonističke kulture", Britney i Madonna će ostati bez glave, biti kamenovane ili u najmanju ruku bičevane, najavio je to Muhamad Abdel-Al, glasnogovornik palestinskog Odbora za otpor popularnosti u knjizi Arona Kleina Schmoozing with Terrorists: From Hollywood to the Holy Land Jihadists Reveal their Global Plans – to a Jew!

"Ako ikad sretnem te kurve, bit će mi čast, ponavljam, čast, biti prvi koji će im odrubiti glave ukoliko Madonna i Britney Spears nastave širiti sotonističku kulturu protiv islama."

Ova prijetnja dolazi uoči najavljenog Madonninog kabalističkog hodočašća u Izrael, a navedena 'organizacija', koja obitava u pojasu Gaze, već je prihvatila odgovornost za nebrojene terorističke napade na Židove, te kao jedini način 'iskupljenja' za 'grešne' pop-zvijezde navodi preobraćenje na islam.

Hodočasnica Madonna, koja od 1997. izučava kabalu, odlazi ovog tjedna s obitelji, Demi Moore i Ashtonom Kutcherom na 10-dnevno hodočašće u Izrael povodom židovske nove godine Roš Hašane. U zaštiti hodočasnika angažirano je preko 2000 pripadnika policije.
    "Ako ove prostitutke nastave raditi ovo što rade, naravno da ćemo ih kazniti, ali ćemo ih prvo pozvati da prihvate islam. Ali ako nastave... kamenovat ćemo ih ili ih ubiti na način koji je prikladan kao kazna za udaljavanje muškaraca od islama. Prostitutke se kamenuje ili kažnjava s 80 udaraca bičem. One namjerno sudjeluju u američkom radu protiv islama."
    Primjer, jel'te?
    Koji ovo bjese vijek?
    SaMo JeDnA DnEvNo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

To sto si navikao da zivis u vijeku u kojem zivis i to sto si se stopio sa pravilima tzv. demokratije, i to sto nazivas slobodom zivljenja i izbora, ne znaci da su vjerska pravila kaznjavanja zaostala. Koji je ovo vijek? Ovo je vijek javnih kuca, pornografije, pornica, prostitucije i svega najgoreg a bice jos gore. U Quranu su jasno propisana pravila kako koga kazniti. Ubiti zenu ili covjeka zbog bluda ili pogresne religije nije dozvoljeno. To sto covjek kojega si citirao govori uveliko nema veze sa Qur'anom.
    Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    To sto si navikao da zivis u vijeku u kojem zivis i to sto si se stopio sa pravilima tzv. demokratije, i to sto nazivas slobodom zivljenja i izbora, ne znaci da su vjerska pravila kaznjavanja zaostala. Koji je ovo vijek? Ovo je vijek javnih kuca, pornografije, pornica, prostitucije i svega najgoreg a bice jos gore. U Quranu su jasno propisana pravila kako koga kazniti. Ubiti zenu ili covjeka zbog bluda ili pogresne religije nije dozvoljeno. To sto covjek kojega si citirao govori uveliko nema veze sa Qur'anom.
    Zar Muhamed nije |vanbrachno dijete"? Koji je to vijek bio? Kakvu zenu ozenio, zigolisao? Koji vijek to, a koji je ovo?
    Sto bi ovaj rekao danas za kopile nechije? Za njegovu majku? Ovaj sto bi da radi sto je naveo?
    SaMo JeDnA DnEvNo

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    Mabus - ovi elementi koje si pomenuo nijesu adekvatni. Sve to što si naveo seže daleko unazad u istoriju počevši od prostitucije, javnih kuća, pornografije pa nadalje preko homoseksualizma itd. itd.

Da li u Qur'an-u postoji pravilo koje dozvoljava da se neko ubije (pod određenim okolnostima)?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Djoks View Post
    Da li u Qur'an-u postoji pravilo koje dozvoljava da se neko ubije (pod određenim okolnostima)?
    Prije nego odgovorim: za izvršavanje kazni po islamskim propisima, potrebno je i postojanje islamske države u okviru čije teritorije se sprovodi islamski zakon.

Da, Kur'an u nekim situacijama dozvoljava ubistvo.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dakle: u nekim situacijama je opravdano oduzeti ljudski život? Da li možeš navesti u kojim - to me je sad baš zainteresovalo? Da li je to Allah rekao, i gdje u Kur'an-u (Mabus mi je dao drugačiji odgovor ranije)?

Islamski propisi se, znači, stavljaju iznad zakona jedne islamske države? Odnosno: jedini zakon koji Muslimani onda poznaju i priznaju jest' - "islamski zakon"?

Page 6 of 7 FirstFirst ... 234567 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)