Results 1 to 25 of 4251

Thread: Ateizam

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    Koliko god covjek cinio dobrih djela a nevjernik je, njegova djela se ne uvazavaju. To je jasno receno u Knjizi. Bit ce stanovnik pakla.
    Aha! E tu sam te cekao.

Znaci sustina religije, a ja pricam o religiji jer religiju smatram ljudskom a ne Bozijom tvorevinom (cak i ako Bog postoji), je nametanje principa morala i iskljucivost, kao sto sam rekao.

Kada bih vjerovao u Boga, ja bih vjerovao u to da on pruza pravu mogucnost izbora. Takodje, idealni Bog kao savrseno nadbice, ukoliko uopste ima potrebu da "sudi" smrtnicima, sudice iskljucivo po djelima a ne po ljudksim kategorijama sto religiozno opredjeljenje jeste.

Ali relgijie (ukljucujuci i tvoju) pruzaju lazni izbor, po religiji ili si vjernik, ili si u paklu. Samim tim veliki broj (kao sto rekoh, vecina) vjernika su vjernici iz svjesnog ili podsvjesnog straha - samim tim Bog kakvom ga predstavljaju religijie, svete knjige, je Bog straha. A Bog straha je sam po sebi slab i nesavrsen, odnosno iskvaren ljudskim (religioznim) shvatanjima, Bog straha nije pravedan, kao sto simm rece.

Naravno, moj stav je da je religija nesavrsena ljudska zamisao, i da potice iskljucivo od ljudi i zasnovanja je iskljucivo na ljudskim motivima i ambicijama. Ja sam u svakom slucaju protivnik religije, a protivnik Boga nisam jer nemam nikakvog razloga da budem.

Na kraju krajeva, da nisi malo previse samopouzdan za nekoga ko je vjernik i za nekoga ko bi trebao da sebe smatra nesavrsenom, gresnom dusom? Jesi li toliko siguran u sebe da mozes da tvrdis stvari koje tvrdis, jesi li siguran da ti razumijes principe svoje vjere - necu reci religije? Da li se ikada zapitas da mozda ipak nisi sve shvatio kako treba, da je tvoja istinska vjera iskvarena uticajima drugih ljudi?

Neko ko za sebe tvrdi da je pravi vjernik sebi trebao da postavlja to pitanje svakodnevno, i da ozbiljno o tome razmislja. Ti mi djelujes toliko ubijedjen u svoje stavove, i unosis u njih veliku dozu arogancije. Da li smatras da si bezgresan u svojim stavovima, ili ipak priznajes da ima stvari koje ne razumijes u potpunosti?

PS. Pretece me simm, sa njegovim uberkratkim postovima :P (ali slazem se sa vecinom tu recenog)
    Last edited by MadGod; 12-06-07 at 11:45.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Bookmarks

Bookmarks