Originally Posted by
Ćipur
ZAVRŠNICU NAUČNOG SKUPA O JEZIKU OBILJEŽILI SU INCIDENTI I NEAKADEMSKO PONAŠANJE AKADEMIKA
Zoran Lakić uveo cenzuru u CANU
Podgorica - Umjesto najavljenog doprinosa razrješenju jezičkog pitanja u Crnoj Gori, dvodnevni naučni skup u CANU samo je još više zakomplikovao prilično složenu situaciju - neprilični incidenti koji su prijetili da prerastu i u fizički sukob potvrdili su slojevitost podjela.
"Održavanje naučnih skupova i drugih vidova saopštavanja rezultata istraživanja ili stvaralačkih poduhvata, predstavlja značajan način djelovanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i njenog povezivanja sa sličnim institucijama u zemlji i svijetu. Skupovi su se odlikovali apsolutnom slobodom iskazivanja naučnog mišljenja, uz punu toleranciju različitih ili sasvim suprotnih gledišta o razmatranim problemima." Ova ocjena rada akademije i organizovanja naučnih skupova publikovana je 1993. godine u monografiji "Crnogorska akademija nauka i umjetnosti 1973-1993", a nakon jučerašnjeg dana više liči na bajku nego li na citat iz monografije o najvišoj naučnoj instituciji jednoga naroda.
Naime, kada se taj i slični citati uporede sa sadašnjom praksom CANU, da se zaključiti da se posljednjim organizovanim skupom ta institucija ogriješila o vlastitu tradiciju - niti je na tom skupu bilo apsolutne slobode u iskazivanju naučnog mišljenja, niti su organizatori imali namjeru da u atmosferi tolerancije saslušaju "drugu stranu". Naprotiv. Međunarodni naučni simpozijum "Jezička situacija u Crnoj Gori - norma i standardizacija", čiji su organizatori bili novoformirani Institut za jezik i književnost "Petar II Petrović Njegoš" (u čijem pravilniku, uzgred, nije definisano koji jezik ta institucija kani izučavati) i Institut za istočnoevropske i orijentalne studije Univerziteta u Oslu, protekao je u "duhu" netolerancije i incidentalne atmosfere.
Tokom prvog radnog dana skupa pročitano je nekoliko referata u kojima je negativno okvalifikovano naučno postignuće Vojislava P. Nikčevića, a na svaki pomen Nikčevića, njegovih rješenja i sintagme crnogorski jezik, salom CANU pronosili su se uzdasi koji ne priliče ni učenim ljudima, ni jednoj instituciji što teži da svijetu pošalje najbolju moguću sliku o državi koja je njen osnivač.
Drugog dana otišlo se "korak dalje". Učesnici skupa u neizvjesnosti su iščekivali referat prorektora Univerziteta Crne Gore i redovnog profesora Filozofskog fakulteta, istaknute lingvistkinje prof. dr Rajke Glušice, koja je već u naslovu rada iznijela "problematičnu sintagmu" (Standardizacija crnogorskog jezika), a nakon podnošenja referata uslijedile su brojne polimike, rezultirajući verbalnim sukobom akademika Zorana Lakića sa jedne strane i Glušice sa druge, odnosno magistra lingvistike Adnana Čirgića, koji je pokušao da je zaštiti. Događaj je zabilježila i kamera RTVCG. Osim toga, književni kritičar i publicista Rajko Cerović spriječen je da u terminu rezervisanom za diskusije prokomentariše referat Glušice i iznese stav o jezičkoj situaciji u Crnoj Gori, uprkos tome što je u okviru radnog dijela skupa, govorio Milorad Dešić, čije ime nije bilo ni unešeno u program simpozijuma, niti je njegov rezime štampan u knjizi sažetaka.
Zahvaljujući ovakvom "raspletu" skupa, koji je najavljen kao "naučni", ostaje pitanje - da li je cilj bio da se zaista doprinese prevazilaženju aktuelnih jezičkih nedoumica?
CEROVIĆ: UNITARNA LINGVISTIKA
- Na moje veliko iznenađenje osjetio sam od samog početka skupa da mi od strane zagovornika tradicionalno srpske unitarne lingvistike neće biti dozvoljeno da učestvujem u vremenu koje je određeno za diskusiju. Ipak sam smatrao da će mi organizator dozvoliti nekoliko minuta da podržim referat godpođe Glušice i da povodom jezičke situacije u Crnoj Gori iznesem nekoliko vlastitih stavova. Međutim, drugog dana se očigledno vidjelo da postoji organizovana priprema, sračunata na to da mi se ne dozvoli riječ. Sve je tim čudnije što sam iza iste govornice te akademije više puta govorio i o Laliću, Ristu Ratkoviću, rodonačelniku crnogorske kinematografije Velimiru Stojanoviću╔ Uvijek su to bile akademski pristojne besjede, potpomognute novim argumentima.
Bez obzira na to što sam pisac, književni kritičar, autor koji ima brojne tekstove i o književnosti i o jeziku pojedinih pisaca, izgleda da sam u akademiji doživljen kao uličar, koji svojim istupanjem ruši osvjedočenu imperijalno jezičku svijest čuvara tvrdnje o nepostojanju crnogorskog jezičkog identiteta.
Najglasniji u zahtjevima da mi se ne dozvoli riječ, pored Radmila Marojevića, Radoja Simića i Miloša Kovačevića, bio je, na moje čuđenje, akademik Zoran Lakić. Bilo mi je žao a i stidno kako se ovi ljudi ponašaju, ne samo prema gospođi Glušici, nego i prema cijenjenim gostima iz Norveške i Danske, koji su, između ostalog, bili i suorganizatori i sufinansijeri ovoga naučnog skupa - kazao je Rajko Cerović.
V.VOJINOVIĆ
Bookmarks