http://en.wikipedia.org/wiki/Ranko_Krivokapi%C4%87
ovo je link... Hahaha presmijah se... Ko pise ove gluposti?!
Koliko se samo lazi i srpske propagande usmjerene protiv Crne Gore moze naci na Wikipedii to je nevjerovatno! Neznam ko je izmislio ovakvu glupost od sajta na kojem svak zivi moze da lupa i ubacuje sta god hoce , u djelu o crnogorcima se samo dokazuje kako su to ustvari srbi! a evo naprimjer o ranku krivokapicu drske lazi izvucene iz konteksta se proturaju kao njegova "biografija":
http://en.wikipedia.org/wiki/Ranko_Krivokapic
nevjerovatno, koliko ljudi ima pogresnu sliku o crnoj gori, nakon citanja wikipedie..
http://en.wikipedia.org/wiki/Ranko_Krivokapi%C4%87
ovo je link... Hahaha presmijah se... Ko pise ove gluposti?!
"There’s no such thing as good money or bad money. There’s just money." - Lucky Luciano
Obrisana je strana dje je bio tekst od ranku, neko je obrisao, ne ja.
Bilo je prije mnogo price oko wikipedije pa je ispalo kako je ispalo...
Mislim da sam ih izbrisao.Ne volim lazi...
"There’s no such thing as good money or bad money. There’s just money." - Lucky Luciano
Pih, ne procitah na vrijeme.
Ja se jos sjecam da je na stranici o Duklji prije nekih godinu dana stajalo kako je to prva srpska drzava na Balkanu. Sad cu provjeriti stoji li to ponovo, sjecam se da sam tada ja ispravljao.
Nazalost, iako je wikipedia sistem koji u nekim oblastima funkcionise iznenadjujuce uspjesno i daje zaista zahvalnu kolicinu (tacnih) informacija, kada se radi o stranicama posvecenim istoriji i politici balkanskih drzava, pise se i provlaci sve i svasta. Neki ljudi jednostavno nemaju ni mjere ni odgovornosti.
Wikipedija je neozbiljna i tamo svaka budala može svašto napisati. Ima i dobrih članaka naročito ako pisac nije blizu našim krajevima. Nesreća su Nebeski koji zaista nemaju ne kočnica nego obraza i koji su podli lažovi naročito ovi naši nebeski koji ne znaju da ne umiju da lete. (medved i papagaj izbačeni iz aviona...)
znači ne valja vi Wiki jer svaka avetinja može pisati?
bolje vi basta da to bude uzak krug specijalizovanih avetinja?
ili mislite da je titula dr. mr. grrr... važnija od svega. jer u Crnoj Gori u kojoj sam ja rastao i nivio se ne bijaše previše crnogorskog štiva istorijskog već to bjehu sve sami doktori profesori ala Tadić i Terzić i slična intelektualna pržina...
Wiki je daleko najbolji izvor informacija naročito za savremenu istoriju i događanja... no ka i svaka hartija đe se pišu fakti i istine evidentne... ođe se zacijenih... trpi što nijedan obraz trpio ne bi. i tako i treba. istorija je da se svadimo ne da se bludimo... jedino što se nadam je da ćemo se kastigat uz kafu a ne uz kamu... za vijeke vjekovah ili makar 40 godina...
i? alternativa je što? panjat-akademici? u tajnosti držati činjenicu da istorija nije egzaktna nauka u svim svojim temama? fine korice na štiva koja su toboš objektivna...
mislim da je Wiki transparentnost ogroman doprinos savremenom intelektualnom rabotanju đe se sučeljavaju ideologije, mišljenja i sve ostalo... mržnja, neznanje, znanje, podlost, glupost, avetluk, stil...
za 10-ak dana ću biti u situaciji da posjedim sa osnivačima Wiki-ja... znam da su Montenegro granu zaključali pred referendum zbog vandalizma... djelimično i mojega valjda. mada je moj bio prav a njin kriv... tandara mandara...
ako imate kakva pitanja direktno vezana za istoriju Balkana na Wikiju i kako se sa tim rvu rado ću proslijedit... ili bilo što osim ako ne budem bio u prilici... jer konferencije su takve... a ja dok siguram sve te kafe, slađu gorču tanku... prođe sve![]()
Crnogorsku wikipediju su sprijecili iz politickih razloga. Posluzili su se podkomitetom za jezike kao mehanizmom.
Zaista nisam ocekivao tako nesto od zajednice koja stoji iza tako "svijetlih" ideja, medjutim moju su zabludu vrlo uvjerljivo razbili.
Fondaciji je manje bitna struktura od konkretnog broja kontributora, na racun cega je i dobila donacije u visini od 1,000,000 $. Stoga male zemlje, na koje vece imaju asimilativne pretenzije nisu pozeljne na wikipediji.
I to ce biti slucaj sa CG dok se cg jezik i politicki ne potvrdi. Mene takvo ponasanje je potpuno udaljilo od WMF-a, jer su u ovom slucaju pokazali svoje pravo svijetlo.
Crna Gora bi trebala da napravi sopstvenu verziju online enciklopedije kojoj bi bila cilj da pospijesi razmjenu znanja a ne politickih ideologija.
Projekat zivi vec neko vrijeme zahvaljujuci jednom broju ljudi, a mozete pogledati i sta je uradjeno do sad na wikii.itam.ws
:lolblue: :lolblue: :lolblue:
:arrow: Wikirikikikpedia o Jevremu! :lolblue:
jos jedan razlog zasto moramo dat ime jeziku "crnogorski jezik" , zbog naseg identiteta i kulture, nema crne gore bez crnogorskog jezika
ma dako se vise donese ustav sa nasim finim jezikom pa da se konacno zavrski citava prica
edit:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%...B5%D1%98%D0%BC
ljepota..
Last edited by Bad Boy; 16-05-07 at 06:33.
Liberty and justice ∀
- i treba imati hiljadu wikija. zato srećno sa novim portalom o Crnoj Gori. no ono slobodna enciklopedija mi zvuči ka nezavisni mediji... izvinjavam se ali u to ne vjerujem niti sam ikad vjerovao
- većina korisnika Wiki sajta ne ide tamo zbog nekih država već zbog referenci brzih na teme koje nemaju veze sa raznim marifetlucima balkanskih povjesnica. Linux je mnogo interesantniji nego Crna Gora većini... ja ga koristim kao google što koristim... više kao pretraživač negoli štivo. ovo da ne Ćipur ne umre od smijeha...
- onaj kome enciklopedija služi kao glavni izvor za učenje nije naučen ničemu osim što može u društvu parlati kao da nešto zna
- ne postoji nikakva urota protiv malih nacija a za velike nacije. Wiki fondacija nije u sprezi sa tamo nekim vanzemaljcima već rade kao neprofitna organizacija. tako moraju imati i neke planove i programe. ništa nije džabe a tek koliko koštaju serveri da ne pričamo
- svaki sajt mora imati i arhitekturu sa određenim limitacijama. na neki način mora i Wiki imati neki red jer baza podataka ne trpi previše kondicionala...
- Srba je više no Crnogoraca. mnogi Crnogorci misle drukčije i to i treba da se odrazi na Wiki pa čak i kroz proturanje neistina... takav modela pozdravljam bez obzira na njegovu tačnost ili netačnost
- svako treba pozdravit pravo lice istorije... revizija pa revizija pa svađa pa kompromis pa opet svađa pa opet revizija... i tako u nedogled
- i lično ne vidim mnogo problema sa http://en.wikipedia.org/wiki/Montenegro
zvanični jezik u Crnoj Gori je srpski. tako da je informacija na wikiju korektna. zamislite situaciju đe ja mogu izmisliti jezik recimo Konički i sad treba imat Wiki Konički... neđe se mora podvući crta
- a kad bude jezika biće i crnogorskog wikija. do tada molite se Svetu i ostalima da udijele...
- a kad smo već kod crnogorskih portala evo jednog koji ja volim:
http://www.montenegrina.net/
Bitno je da ti odesh i da se poSjedish s njima...ostalo je da te citiram "tandara mandara".
Obzirom da ti ne vidish nikakvih problema nisachim, da ti je sve dobro, fino, pravedno i nezavisno, fino cesh biti dochekan i pohvaljen zbog podrshke wiki kakva god da je kao i prema radu srbijanskih administratora za kulturni prostor CG wiki. Alal ti pershun.za 10-ak dana ću biti u situaciji da posjedim sa osnivačima Wiki-ja... znam da su Montenegro granu zaključali pred referendum zbog vandalizma... djelimično i mojega valjda. mada je moj bio prav a njin kriv... tandara mandara...
ako imate kakva pitanja direktno vezana za istoriju Balkana na Wikiju i kako se sa tim rvu rado ću proslijedit... ili bilo što osim ako ne budem bio u prilici... jer konferencije su takve... a ja dok siguram sve te kafe, slađu gorču tanku... prođe sve![]()
Popij i jednu za nas, nek ti dobro uchini, a mi cemo poslat Sveta da progovori koju u nashe ime.![]()
SaMo JeDnA DnEvNo
Nema sto no je Pirun u pravu. Mislim, coek koristi Linux.
ja vidim problema sa vašim stavovima ovđe jer su djelimično netačni kad je u pitanju wiki... apsolutno nijesam zainteresovan za neki tamo prostor đe Srbi uređuju. ne gubim vrijeme sa tim... takođe šćedoh podijelit poentu ovakvih projekata kao što je wiki... distributivna kreativnost i produkcija... normalno, sa falinkama jer je od ljuđi stvoreno. možemo i o tome što to znači raditi za njih i stvarati sadržaj a ne imati novčanu dobit koju oni kao fondacija imaju. možemo o tome do naksjutra... kao i činjenicu da je Crna Gora tu đe je upravo zbog pisane i usmene istorijske propagande zasnovane na basnama i nacionalizmu... tako da je Wiki alternativa tom miljeu koji je već viđen... a internet je velji...
a ja idem na skup o slobodnoj kulturi đe je i Wiki. ako već istinski mislite da su takvi onda možete iskoristit činjenicu da neko odavde ide da o takvim temama zbori ispred rabotnika i preduzetnika koji ipak imaju neki uticaj... i kojima nije svejedno đe retorika postaje laž. ukoliko mislite da je ovo vrijedno rasprave onda dajte detalje koje ste iskusili... dajte korespondenciju i đe mislite da su zakinuli, slažali, prevarili jer smo mi mala zemlja i jer im trebaju pare i zato samo pomažu velje zemlje...
ili se možete nadgornjavat sa mnom i kmezit se...
i usput... ne koristim Linux osim kad moram... nit sam ljubitelj njinog korisničkog izgleda...
Pirune, ne treba traziti mnogo dje su zakinuli jer sve sto se desavalo oko crnogorske Wiki bilo je i ovdje. Koriscenje se podkomitetom za jezike i pokazivanje navodnog legalizna je u najmanju ruku bilo smijesno ne od onih sitnih clabova koji ponedje napisu i da je krtola vocka, vec od ljudi koji kreiraju taj zaista kreativni i znacajni projekat. Ako si vec u poziciji i ti ces biti na tom skupu o slobodnoj kulturi nije valjda doslo do toga da ti trebamo slati pojacanje i nekoga da kaze ono sto dobro vidis i znas i ne od juce ni prekjuce.
Ako uvedu i onaj juznoslovenskonjemackoaboridzinski jezik umjesto crnogorskoga, opet nece biti razlog da se oni koji imaju uticaj ponasaju kao dosad prema crnogorskoj wiki.
Pirun, Wikipediu kao globalni kvalitet, niko ne osporava. Drugi fakti kojima je podlozna i koji su se provlacili (provlace) kroz ovaj forum rezultati su iskustava i 'gubljenja' znacajnog vremena jednog odredjenog broja pojedinaca.
Sto se mene tice, prica oko toga je zavrsena. Treba se posvetiti konkretnom projektu, zavisnom samo od Crne Gore i kompromisa njenih gradjana. Male nacije su male u odnosu na svijet i kao sto ssin rece na temi o NATO paktu Na malim zemljama je da se što bolje prilagode, ne da fantaziraju ili da tumače globalnu politiku. Nista dalje od toga ne treba ici. U slucaju Wikipedie prilagodjavanje znaci prilagodjavanje Srbiji ili borbi sa vandalizmom sto u startu satire sami koncept teznje ka crnogorskom jeziku i ocuvanju neutralnosti multinacionalnih stavova crnogorske kulture.
http://en.wikipedia.org/wiki/Serbia
hahahahha, kako se ismijah sto je ovo
lol......
ko god da je uradio I <3 him
http://img73.imageshack.us/img73/8303/wikiww7.jpg
jer ce izbrisat neko, lol
edit:evo promijenio je neko, ali je potrajalo koji sat oO
Last edited by N_L; 16-05-07 at 19:13.
rm -rf /
Pirune,ja vidim problema sa vašim stavovima ovđe jer su djelimično netačni kad je u pitanju wiki...
Jer ti zaista mislish da sam ja to odje dosao da kazem? Gospoda zajedno sa bordom WMF je upoznata sa crnogorskim problemom, kao i sa mojim stavom, koji je pored simpatije jednog dijela zajednice ostao bez traga njihove zelje za nalazenjem resenja. WMF sa svim organima se ukljucuju u politicka desavanja u svijetu i daleko su od "Slobodne enciklopedije". Da ti dajem argumentaciju za to?
Prepusticu ti da se malo vise druzish sa njima.
U ime ITAM-a sam trazio zvanican odgovor zasto je wikipedija na crnogorskom jeziku odbijena, do dana danasenjeg nisam dobio jasan odgovor.
Umjesto odgovora dobio sam pitanja clanova podkomiteta dali u CG ima upustva za TV na crnogorskom jeziku. Vrlo ozbiljno i temeljito, prosto je ponizavajuce.
Jasno je kao dan da se WMF posluzila podkomitetom da izbjegne bunt snaznog lobija, koji se cak ponasaju kao da ce da ih biju. Naravno oni ne znaju nash jezik pa i ne mogu da prate sta se sve zbori na njihovim listama.
Preporuku da crnogorci budu smecari srpske wikipedije, sam licno dozivio kao uvredu sa dubokim primjesama fasizma. Naravno ako ti Pirune smatrash da crnogorci su na nivo tog zadatka izvoli. Ja u taj profil se ne uklapam.
A ti idi na skupove, razmijeni misljenja, budi pragmatican. Ja sam samo zelio da uz pomoc ostalih iz mog naroda napravim nesto sto ce omoguciti nam da dijelimo znanje i da na taj nacin ucinimo perspektivu jedni drugima mnogo uocljiviju. To je trebao da bude generaciski potez.....
Moja je najveca greska, zbog koje duboko zalim sto sam iskoristio moj uticaj da ljude uputim na WMF, racunajuci da ce nas kao zajednica sa svijetlim idejama podrzati i pomoci, makar moralno.
Ono sto sam nasao je dno dna.
Umjesto da sam tu energiju, koju sam nesvjesno unistio u ljudima, makar licno usmjerio da sami stvorimo enciklopediju, ja sam ih doveo do razocaranja, i uzaludno protracenog ionako umrtvljenog crnogorskog entuzijazma.
A prepiske su javno dostupne, sigurno te google nece izdati ako se malo potrudish. Ima dosta servisa koji arhiviraju WMF mailing liste.
Evo Pirune, primjer za tebe sa WMF lista kako se tamo vodi visoko intelektualni razgovor i komentarisanje:
Ili josh ocitiji primjer visoko profilisanih edukatora koji su stalni clanovi WMF Zajednice> Yes,
>
> Montenegro is multicultural and multi etnical society. We will get
> Montenegrin history, Islam history in montenegro, we will get ilirs
> history in montenegro, we will get helens history in montenegro, ...
> Many diversity in Montenegro give rich heritage and it will be very
> exiting to work on it.
>
> Darko Bulatovic
>
>
> Укратко, тип нема појма о чему
> прича... ко ли га је нахватао...
>
> Џ
Zaista impresivno. Inace ovo su clanovi Srpskog ogranka WMF-a.Ђукановић је духовни лидер тих
”неочерногораца”. Тако и он слично
лупета, а да уопште није свијестан
својих глупости. Благо њима... кад
имају таквог вођу, а већина се пати
горе него у Албанији. Косово им дође
Америка. Шиптари им продају
хуманитарну помоћ коју они добијају
на Косову, купују чак и лијекове од
њих, шверцоване наравно..., а овамо се
курче да имају нацију, сад и језик....
Јебеш нацију чији народ чека аутобус
из Шиптарије не би ли им возач
аутобуса дошверцовао аспирине... У
међувремену Ђукела постаде
мултимилионер. Глупи су ко курац,
тачније к’о вибратор.![]()
Славен
26. decembra sam zatrazio zvanicno objasnjenje od WMF-a i podkomiteta za jezike detaljnije objasnjenje odbijanja.
Evo ti par detalja, da prozborsish koju sa tim prosvjetiteljima, kad ih sretnesh.On Montenegrin request for new wikipedia I found this resolution:
**This request has been rejected following discussion with the Special
projects language subcommittee
<http://meta.wikimedia.org/wiki/Speci...tees/Languages>.
Wikis should not be split along political lines, and we encourage
Montenegrin editors to collaborate with Serbian editors in a single wiki
or, at the very least, to have Montenegrin pages alongside Serbian
pages. If political divisions make this difficult, please note that the
Wikimedia Foundation's goal is giving every single person free,
/unbiased/ access to the sum of all human knowledge, and not information
from individual political communities.**
I am asking members of Special projects language subcommittee to give
evidence that this request was driven by political lines. I am asking
for reference in past that committee has made same decision on same
situation. I am asking members of committee to give deeper guidelines to
us what should we do next in this situation.
Also wider explanation of this decision could be helpful.
Thank you,
To others that find this interesting,
I have found that this decision is very biased, as it is based on
assumptions not on arguments. I have tried to communicate with members
of subcommittee but They found it unrelevant and made decision to deny
this request (you will find my attempt on this mailing list). The
explanation is colored by political vocabulary with no particular
reason, it is only driven on assumption - not real facts at least they
didn't show them.
On request page was started a "war" against Montenegrin wikipedia
where mostly Serbs voted against Montenegrin Wikipedia. Legitimate
votes, but Montenegrin votes was deleted and marked as sock puppets -
even it was not true. I don't understand why stewards dint check this
votes again, but on page you will find many accusation on my name that
stewards/Admin didn't try to clear. Why? I don't understand. I have
called them several times but with no success.
Our test wiki (wikii.itam.ws) was attacked several days by members of
meta wiki on Mediawiki website originated from Serbia, deleting our
pages and mocking on our State name changing it to Albania,etc. We lost
several days in fight against vandals and tried to talk with stewards
about what happen on meta request page, this was very difficult to us,
but stewards didn't reacted swift in this situation clearing up the
discussion there (maybe they did have some other work to do I don't
know). I have called them about 20 times. At end I was blocked by no
particular reason, and discussion was heated by some serbs which
political agitated and insulted some people from Montenegro. That made
reaction that leaded to page protection.
I have talked with stewards about my ban on meta and they agreed to
unblock me and to give me a chance to explain all on my talk
page(user:Ego_and_his_own). On which I was also false accused, but no
one reacted.
Page was on subcommittee "desk" almost a week before new policy was on
stage, but never less the request was judged on new policy, this is not
normal in common law or in common decision making rules. But never less
on that page request there was more than 5 people willing to contribute
to Montenegrin wikipedia, which is basic rule from new policy. In
discussion also was enough material to be positive to this request. At
least to ask for some clearance on some questions, but members of
committee didn't find this necessary.
I would like to see some of yours opinions regarding this issue as this
looks very strange to me.
Thank youNaravno najbolnije je bilo ono sto sam pozvao ljude iz komiteta na odgovornost, sto im se nije ni malo dopalo.In December 2006, I have asked members of language subcommittee to
elaborate their decision regarding refusal of Montenegrin request, but
by today I didn't receive any. I will not go in depth here what kind
arguments members used at that time, you can check archive, surely they
didn't gave any evidence which could their decision make justified.
My question is how subcommittee plan to deal with other cases on Balkan,
or they just serve daily politic? to not make angry people specially
ones that have Wikimedia chapter. Also from this derivate question how
they will deal with other similar cases around world where languages are
similar - specially slovens languages.
I think that approach members of LSC use is quite bad and misleading. I
will give example. Never less on every Montenegrin request we have
dozens of "Serbians" ( who just use wikimedia to promote their political
opinions which are negation on anything that has Montenegrin name on it.
quotes on "Serbians" mean that they are just politically and by job
Serbs. Not full time Serbs, to which I have high respect. ), we find
that on some languages has bean approved with no debate and with only
few people which state they will contribute to wikipedia on that
language. It really looks silly when we from Montenegro see that.
Negative effects of this approach from members of LSC in Montenegro is
quite destructive. Instead of getting support to develop network of
collaboration we get wall from largest community which ideology is:
"Wikimedia Foundation's goal is giving every single person free,
unbiased access to the sum of all human knowledge"
Funny indeed. It was that funny that we have lost people which was
interest in this project, time and great deal of enthusiasm.
On time when Montenegro gets internationally recognized language by
political means (ISO, etc) I am sure that members of LSC will not have
this obvious hard problem with their professional opinions and arguments
which are partly based on TV set manuals and so on.
Thank you for your time and I hope that you will not have bad sleep as I
did trying to figure how such things are possible along people with such
great guidelines from whom I have drawn my ideas.
Thanks again,
Darko
Inace obradovalo me je sto jedan broj ljudi u toj zajednici ipak vjeruje u ono sto radi, i radi njih sam i napisao sve ovo.
Ostatak poslednje diskusije mozesh vidjeti na :Hello All,
I want to say that my posting here was just my wish to point out what
happen regarding Montenegrin request, hoping that members of this
comunity will in that find useful informations about better future
planing of their reorganization . I found how it is easy to misuse
current policy and that current role of LSC cant be based on current
position, as it is unable to make right decisions in dispute situations
and that could affect future WMF projects.
I am not here to ask any reconsideration for Montenegrin request, as I
have lose any more enthusiasm in that idea. Beside that I wish to give
thanks to WMF for providing great software which we will use to build
local community on our own.
On LSC statement that this request was politically motivated:
I am saying here that me and all of my colleagues from IT Association of
Montenegro didn't have any political motivation on request, but only to
motivate Montenegrin society to collaborate in knowledge shearing. Our
idea was, that we will make great prosper in making it true if we join
global wikipedia community. Sadly that was my mistake. So this statement
don't have any base, and LSC only know what is real reason for making
that statement official.
I hope that you now understand my repetitive and probably annoying
questions regarding this mater.
I wish you all best
http://www.nabble.com/Language-subco....html#a9982942
http://www.nabble.com/Re%3A-Language....html#a9986646
Last edited by Ego_and_his_own; 16-05-07 at 21:23.
[QUOTE=Pirun;644278]
zvanični jezik u Crnoj Gori je srpski. tako da je informacija na wikiju korektna. zamislite situaciju đe ja mogu izmisliti jezik recimo Konički i sad treba imat Wiki Konički... neđe se mora podvući crta
- a kad bude jezika biće i crnogorskog wikija. do tada molite se Svetu i ostalima da udijele...
[QUOTE]
je li? a dje je srpskohrvatski zvanicni jezik? a simple english? a esperanto? mislim da ti ovaj argument - uzimajuci u obzir ove primjere - bas i ne stoji.
Last edited by Bad Boy; 17-05-07 at 01:33.
Liberty and justice ∀
SLAZEM SE U POTPUNOSTI sa PIRUNOM...W. JE REVOLICIJA U PRISTUPU INFORMACJAMA.
Pa ako grijese-evo su ispravili....moramo se BORITI ZA CG!!!...na svim poljima..od povrtlarstva do atomske fizike...pa i u istinitom prokazu na Wikipediji! Ako treba udruziti se sa Hrvatskim, Bosanskim ogrankom UKOLIKO JE ODGOVOR W. ISTI KAKVAV JE ZA CRNOGORCE PONIZAVAJUCI CLANAK O DJUKANOVICU! Taj ton se ne smije dozvoliti, jer je ova enciklopedija mnogo vazna za prvi utisan o CG.
Srpski hakeri su shvatili koliko je to vazna oblast i odlucni su...ali ako ne moze drugacije-neka se trazi pomoc od komsija ALI U W. , KAO NAJPOPULARNIJU SVETSKU ENCIKLOPEDIJU, MORAJU UCI TRACNI PODACI O CG.....a jezik crnogorski jos ne postoji....vjerovatno ce ga biti, ALI GA SADA NEMA; kad bude kodifikovan (njegove razlike od srpskog i ostalih slicnih), pa kad takav, kodifikovan udje u Ustav CG -ONDA CE POSTOJATI!
Last edited by Old Bone; 17-05-07 at 07:13.
"Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks