Results 1 to 17 of 17

Thread: Constantine VII Porphyrogenitus: De Administrando Imperio

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by Boxy View Post
    Само полако, да не пренагљујемо ни са каквим закључцима (док господин Шоћ и даље вјероватно штуца од тебе... ) јер можемо да погријешимо... Држимо се докумената и онога што у њима пише.

Дакле, наравно, Владика помиње Дукљу, као дио историје овог простора, јер свако нормалан зна да Дукља то јесте. Око тога се слажемо.

Сад само треба да у нормалној дискусији, покушамо да прођемо кроз вријеме и да опишемо догађаје и разне околности везане за то. Или бар да покушамо, ако за то има воље.

Даље, сложили смо се да Владика није био у праву баш око свега, али да му се то може опростити усљед времена у којем је живио и слабој доступности историјских извора.

Прије него "скочимо" на крај Xviii вијека, ја бих се још мало задржао у времену о којем је писао Порфирогенит, или нешто раније, ако немаш ништа против.

Дакле,

Главно мјесто у овом дијелу Балкана био је већ поменути Солин (тада се звала Салона). Ту је цар Диоклецијан, у вријеме своје моћи, почео да зида величанствен двор, чије остатке можемо да видимо и данас...
    Диоклецијан је умро 313. године у ту је и сахрањен, у свом маузолеју, који је касније преправљен у црквицу, а која, мислим, постоји и данас. Око граница Далмације, њеног богатства и утицаја у то доба би се вјероватно лако сложили, јер нисам наишао нигдје да су вођене расправе на ту тему.
    Мене занима да ли ћемо се сложити око овога:
    У покрајини Превалитана, налазио се град Скодра (наравно, данашњи Скадар), сједиште некадашње предримске илирске државе. Овај град је увијек, без зузетка, био од највеће стратешке важности, за све војске и империје које су туда долазиле и пролазиле.
    Поред Скодре, други по важности град у овој области била је Доклеа, која међутим није добила име директно по Диоклецијану, него по илирском племену Доклеатима. Један од најстаријих илирских градова био је Метеон (касније а и данас Медун). На крајњем југу налазио се још један јако важан град, Епидамнос (касније Дирахијум, данас Драч).

Да ли око овог пасуса, посебно око имена Дукље, и помена Илира, можемо да се сложимо?
    Постоји ли ту нешто што желиш да означиш као нетачно, или можемо око тога да се сложимо и да наставимо дискусију?
    Уколико имаш било који значајан податак везан за период о ком говорим, наравно, наведи га.
    Po svim relevantnim istoričarima Duklja, je dobila ime po ilirskom plemenu Docleati.

Evo što o Duklji piše valjda najveći poznavaoc države Duklje u Crnoj Gori - Dr Božidar Šekularac,
    što ne znači da je on, u svemu u pravu. http://www.durmitorcg.com/forum/viewtopic.php?t=4382

Ja sam na ovom forumu ostavio gomilu izvora iz perioda dukljanske države, od 9. do 13. vijeka.
    Tu su ti čisti IZVORI, prevedeni sa latinskog i grčkog, pa ako te interesuje nešto konkretno ti uđi na neki pojedinačni topic i komentariši.
    Ima sjajnih, sjajnih dokumenata. https://forum.cdm.me/showpost.php?p=611260&postcount=3
    Last edited by Ćipur; 10-05-07 at 20:24.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)