Quote Originally Posted by Boxy View Post
Поштовани jujy, Ви се питањем језика бавите са научне стране. Од тог аспекта је одустао и највећи заговорник црногорског језика, професор Никчевић, оног тренутка кад је рекао да језик треба да добије име по држави.

Тог тренутка, прешло се у сферу политике а ту не важи никаква наука.

Црногорски језик није дио науке, него политичко право које се даје онима који желе, да тако свој језик и назову. Гледано у сфери политике, не видим зашто би то било коме сметало.

Поздрав за Вас
Postovani Boxy,

posto se predstavljamo pod nadimcima - a ni ja nikom ne persiram - zamolio bih te da budemo na Ti. Znam ja to, nego sam pobornik one stare "bolje sprijeciti nego lijeciti", jer znam da ovaj projekat ne moze da zazivi, ali moze mnoge generacije da kulturno, duhovno i materijalno unazadi, sto se vec osjeca na ovom forumu!

Zasto bih se ja nervirao kojim ce neko jezikom da govori i pise, ako ne ugrozava status mojeg jezika i kulture?!
Naravno, sve dok ta ista crnogorska drzava bude prethodno obezbijedila svima ostalima (a to je: ogromnoj vecini pravo na ucenje i upotrebu maternjeg jezika prema evropskim i medjunarodnim standardima, meni ne smeta zato sto ce neko pricati i pisati jos jednim jezikom.

Problem nastaje sto taj NOVI jezik ne zadovoljava ni jedan uslov da bude sluzbeni, jer vecina prica i pise srpskim jezikom, tako da u najboljem slucaju moze da ima status koji ima albanski ili bosnjacki u Crnoj Gori. I sta se onda uradilo -nista, a podvajanje i nesporazumi sve veci.

Pozdav i tebi!