Page 42 of 42 FirstFirst ... 323839404142
Results 1,026 to 1,044 of 1044

Thread: [ŽIVOTNI STANDARD] Crnogorske plate € € €

Thanks Thanks Given 
    1,754
    Thanks Thanks Received 
    2,433
    Thanked in
    1,132 Posts

Tvom ocu neko dugovao pare, pa je zato tvoj otac morao da raskrčmi firmu i kuću? Đe je logika?

Sent from my S26 Ultra using Tapatalk
    Stay salty.

Thanks Thanks Given 
    48
    Thanks Thanks Received 
    375
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Zena i ja smo na 2-2.5k mjesecno troskova, bez kredita. "Osnovni" zivotni troskovi.
    Danasnji "osnovni" zivotni troskovi su veci jer ocemo markirano, da jedemo kvalitetno, da izlazimo, da treniramo, putujemo, extra edukacije...
    Standard je vec evropski, sto se tice zivotnog stila.
    Kad je coek zdrav 1000 zelja ima.

Sent from my SM-A566B using Tapatalk
    Kvalitetna odjeca i obuca, kvalitetna hrana, trening, ljetovanje, zimovanje, i normalna edukacija/profesionalno usavrsavanje nije nikakav 'zivotni stii' nego ono osnovno za normalan zivot. Ili coek treba da se pretvori u zivotinju, tako sto ce samo da radi, i da jede. Problem je sto je narod u CG sveden na to da misli da su ove stvari nesto extra, luksuz, specijalno.

Ne pricamo sad o ljetovanju Mickey Mousa u Saint-Tropez-u, i ljetovanju na Mykonos-u, gdje se carteruju letovi koji kostaju ~10K EUR po satu, pa neka izracunaju zagovornici ovih Mickey Maus programa, koliko kosta jedan krak leta iz CG do tih destinacija, pa drugi krak, pa boravak na tim destinacijama, skupa hrana/pice i sl. To samo milioner moze da priusti, a oni neka se zadovolje sa ovom sicom koju ce Mickey Maus da im prospe sa stola, od novog zaduzenja, koje ce na kraju oni isti da plate, mnogo vecim cijenama usluga, vecim PDV-om, i na kraju losijim standardom zivota.

Krajnje porazno, i zastidje ko vodi CG, zemlju sa mozda jedno 450-500K stanovnika (da ne brojimo strance), gdje bi iole sposobna vlast od CG napravila raj na zemlji, a ne ovo 'nesto'.

Thanks Thanks Given 
    4,437
    Thanks Thanks Received 
    8,564
    Thanked in
    3,295 Posts

Quote Originally Posted by techlinkit View Post
    Kvalitetna odjeca i obuca, kvalitetna hrana, trening, ljetovanje, zimovanje, i normalna edukacija/profesionalno usavrsavanje nije nikakav 'zivotni stii' nego ono osnovno za normalan zivot. Ili coek treba da se pretvori u zivotinju, tako sto ce samo da radi, i da jede. Problem je sto je narod u CG sveden na to da misli da su ove stvari nesto extra, luksuz, specijalno.

Ne pricamo sad o ljetovanju Mickey Mousa u Saint-Tropez-u, i ljetovanju na Mykonos-u, gdje se carteruju letovi koji kostaju ~10K EUR po satu, pa neka izracunaju zagovornici ovih Mickey Maus programa, koliko kosta jedan krak leta iz CG do tih destinacija, pa drugi krak, pa boravak na tim destinacijama, skupa hrana/pice i sl. To samo milioner moze da priusti, a oni neka se zadovolje sa ovom sicom koju ce Mickey Maus da im prospe sa stola, od novog zaduzenja, koje ce na kraju oni isti da plate, mnogo vecim cijenama usluga, vecim PDV-om, i na kraju losijim standardom zivota.

Krajnje porazno, i zastidje ko vodi CG, zemlju sa mozda jedno 450-500K stanovnika (da ne brojimo strance), gdje bi iole sposobna vlast od CG napravila raj na zemlji, a ne ovo 'nesto'.
    Da se vratimo period neki 2010-2020, ako je u familiju bilo 900-1000e prihoda, to je bilo srednje.
    A recimo 2000-2010, 500-600e prihoda u familiju je bilo srednje.
    Danas je srednje nekih 2000e u familiju vjerujem.
    Neka ovo budu neke cifre za Pg, sjever, nk i ct -10%, a primorje +10%.

Gorenavedene stvari su se smatrale luksuzom.
    Sad nam postaju normalne jer imamo vece plate.

Spajic racuna da cemo sa povecanjem plata jos vise da trosimo(jos vise nego sto zaradimo), i tako punit budzet kroz poreze i akcize.

Thanks Thanks Given 
    7,609
    Thanks Thanks Received 
    4,873
    Thanked in
    2,512 Posts

Zena i ja smo na 2-2.5k mjesecno troskova, bez kredita. "Osnovni" zivotni troskovi.
    Danasnji "osnovni" zivotni troskovi su veci jer ocemo markirano, da jedemo kvalitetno, da izlazimo, da treniramo, putujemo, extra edukacije...
    Standard je vec evropski, sto se tice zivotnog stila.
    Kad je coek zdrav 1000 zelja ima.

Pomnoži to minimum puta dva za familiju sa dvoje đece.
    Tko leti, vrijedi...

Thanks Thanks Given 
    957
    Thanks Thanks Received 
    1,369
    Thanked in
    644 Posts

Znas kako , kad imas manje para ujutro na pauzu ides u mimi ili kod vukcevica na burek , kad ti standard poraste pa i malo “luksuz” onda ides na dorucak po raznoraznih picerija , pastetija i sl. …. Suma sumarum jedes i tamo i ovamo i pos*res to u onu solju u wc i ovako i onako ….

Neko je sa 1e u dzep presrecan a neko sa 100e kukumace kako nema i ne moze , sve je stvar glave . A nekako sam naucio vise da slusam price kukumakanja kako je sve skupo i kako se ne moze bas od ovih sto zive vrhunski i mogu , a ova druga grupa sto se muci jbg svjesna je sitacije i bori se i cuti i pici dalje …

Ima ona stara dobra: Opruzi se koliko si dug …
    Pare kolike god da su potrose se i mogu se potrosit , no treba bit maher pa umjet sa manje para da uzivas vise i napravis sebi ugodjaj . Da mislis i na stare dane , mozda na djecu ili da imas neku rezervu i bekap a ne primam 5000e sve cu sad da ih strckam do prvog pa ce prvog novih 5000e … nego primjecujem da je nas narod tako navikao da zivi sto bi se reklo od danas do sjutra

Sent from my iPhone using Tapatalk
    " If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."

Thanks Thanks Given 
    7,609
    Thanks Thanks Received 
    4,873
    Thanked in
    2,512 Posts

Da se vratimo period neki 2010-2020, ako je u familiju bilo 900-1000e prihoda, to je bilo srednje.
    A recimo 2000-2010, 500-600e prihoda u familiju je bilo srednje.
    Danas je srednje nekih 2000e u familiju vjerujem.
    Neka ovo budu neke cifre za Pg, sjever, nk i ct -10%, a primorje +10%.

Gorenavedene stvari su se smatrale luksuzom.
    Sad nam postaju normalne jer imamo vece plate.

Spajic racuna da cemo sa povecanjem plata jos vise da trosimo(jos vise nego sto zaradimo), i tako punit budzet kroz poreze i akcize.

Kad može da ferecera taj Spajićev perpetum mobile, da država živi od poreza što građani potroše, šteta što nije stavio minimalac na 2000 EUR.
    Treniranje je vala vazda bilo jeftino. Makar teretana ne manjka. Putovanje je danas mnogo jeftinije nego nekad kome nije muka da se bavi letovima i smještajima po netu.
    Nego, vidjećeš standard i skupoću kad budeš plaćao profesore za časove djeci jer je škola trop, treninge da bi imali aktivnost, pa neka vannastavna aktivnost, sve ono što bi trebalo da obezbijedi neko normalno društvo. Pa za djecu kampovi, pa rođendani, prvo njihovi i trošak za iste, pa onda poklon dsvuda đe su pozvani.
    Pa pošto ste mlad, roditelji vam se izgleda dobro drže. Čekaj dok počnu poboljevat koliko se slomi po doktorima za preglede, snimke i terapije, izuzev ako nećeš da umru prije dolaska na red u termin koji se čeka mjesecima u državnu.
    Sad kad ga penzosi izduvaju a minimalac ode na četri cifre i inflacija eksplodira, moraće im se ulijetat za svašta.
    Tako da, dok su vam roditelji relativno mladi i dok nemate djece, vi ste tinejdžeri što se tiče troškova.
    Bože zdravlja, vidjećeš.
    Tko leti, vrijedi...

7. The Following User Says Thank You to Gagarin For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    7,609
    Thanks Thanks Received 
    4,873
    Thanked in
    2,512 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Kakvo je stanje danas? I kakvo ce bit za pola godine?
    Pogledah prošlu tabelu, mart 2025 sam ja ono pravio.
    Nema u troškovniku zdravstvenih troškova za familiju i roditelje, nema majstora, popravki, crkavanja i mijenjanja stvari kroz kuću. A i ono što ima je skuplje. Znači bez ikakvog luksuza, satova, skupih telefona (đeca naslijede roditeljski rashod službenih, pa dako odemo 2 godine u zatvor ka ona iz ASK što je ćerci dala otpisani iphone), i sličnija rabota to dođe nekih 4000 mjesečno. Kad bude ponovo Mickey piramida ide na 5000 vjerovatno.
    Tko leti, vrijedi...

Thanks Thanks Given 
    957
    Thanks Thanks Received 
    1,369
    Thanked in
    644 Posts

Default [ŽIVOTNI STANDARD] Crnogorske plate € € €

Pa kako se snalazite , mozete li

Jesu li makar primanja porasla

" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."

Thanks Thanks Given 
    6,720
    Thanks Thanks Received 
    6,414
    Thanked in
    2,694 Posts

@Gagarin Za 2 auta si mozda i malo stavio. Vodim vec par godina statistiku za Peugeota kojeg imam i od 2021 kada je uzet u njega je ulozeno.. 14.363.99€.

Mozda je do Peugeota, jer se mozda cesce kvari no Alfa, ali ovo je cijena sa registracijama, gumama, popravkama, servisima velikim i malim. Samo na gorivo je dato 8467.43€, registracije 1610.72€.

Fuelio je aplikacija, besplatana na playstoru.
    Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
    Have a parachute.

Thanks Thanks Given 
    7,609
    Thanks Thanks Received 
    4,873
    Thanked in
    2,512 Posts

Quote Originally Posted by Stivi View Post
    Pa kako se snalazite , mozete li

Jesu li makar primanja porasla

Nekako sastavimo toliko da prođemo. Možda i malčice preko ovoga. Ali, vjeruj mi, nema nikakvoga bahaćenja iako ti djeluje smiješno.
    Bonusi i što se zaradi izvan posla se šteka za penziju. Pošto ćemo od državne imati samo za konopac. Luksuzni konopac, doduše.
    Last edited by Gagarin; Yesterday at 21:56.
    Tko leti, vrijedi...

Thanks Thanks Given 
    7,609
    Thanks Thanks Received 
    4,873
    Thanked in
    2,512 Posts

Quote Originally Posted by Antares View Post
    @Gagarin Za 2 auta si mozda i malo stavio. Vodim vec par godina statistiku za Peugeota kojeg imam i od 2021 kada je uzet u njega je ulozeno.. 14.363.99€.

Mozda je do Peugeota, jer se mozda cesce kvari no Alfa, ali ovo je cijena sa registracijama, gumama, popravkama, servisima velikim i malim. Samo na gorivo je dato 8467.43€, registracije 1610.72€.

Da ti bude teže, dodaj amortizaciju, odnosno koliko je auto izgubilo na vrijednosti od tada . A moraš računat tako, ako misliš ikad ga mijenjat.
    Sprda se narod, a ja sam stvarno išao sa što manjim vrijednostima.
    Tko leti, vrijedi...

13. The Following User Says Thank You to Gagarin For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    957
    Thanks Thanks Received 
    1,369
    Thanked in
    644 Posts

Quote Originally Posted by Antares View Post

1000eura godisnje dodje prosjek na popravke samo ??? I josh uvijek je to auto kod tebe ?

Mazohista si moram priznat . Ja bih posle dvije godine toliko ulaganja ili ga prodao ili zapalio … nebi bilo trece opcije

Thanks Thanks Given 
    7,609
    Thanks Thanks Received 
    4,873
    Thanked in
    2,512 Posts

1000eura godisnje dodje prosjek na popravke samo ??? I josh uvijek je to auto kod tebe ?

Mazohista si moram priznat . Ja bih posle dvije godine toliko ulaganja ili ga prodao ili zapalio … nebi bilo trece opcije

Mijenja je u pet godina gume, pločice, male i velike servise, jer ako pročitaš, i to je išlo u te 1000 eur godišnje. Održavanje.
    Tko leti, vrijedi...

16. The Following User Says Thank You to Gagarin For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,720
    Thanks Thanks Received 
    6,414
    Thanked in
    2,694 Posts

Zena ga vozi, pa ili da mijenjam zenu ili auto, ne znam sto je skuplje. Zenu ce i prihvatit neko ali Peugeota nece niko

Racunaj u tu cijenu da su kupovane gume zimske/ljetnje, rezervni tocak i slicne stvari. Mali servisi, veliki servis i slicne neke stvari...
    Have a parachute.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,984
    Thanked in
    4,009 Posts

Ti ni da si jedan od ovih funkcionera što na papiru prelaze po 60 hiljada kilometara mjesečno.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

19. The Following User Says Thank You to NHM For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    957
    Thanks Thanks Received 
    1,369
    Thanked in
    644 Posts

Ne znam koja kola vozite , mada vj su to nova kola odrzavana u ovlasceni servis pa su servisi skuplji sto je ok

Ja vozim Forda 8god starog i u prosjeku godisnje ode na servis 200-300e jer ne mijenjam svake godine gume , pakne , i sl. Lise malog servisa koji radim jednom godisnje obavezno i kosta 100e okruglo. Ali gume su mi evo druga sezona , veliki servis ce doc ovim tempom voznje za dvije godine .

Imam auto koje koristim za posao i sad razmisljam evo dvije godine u taj auto nije ulozeno vise od 200e a auto je staro 15godina i drnda se poprilicno i nije tranja nego je utegnut skroz. No da ga ne ureknem

U ove cifre gore nisam racunao registracije

Thanks Thanks Given 
    6,720
    Thanks Thanks Received 
    6,414
    Thanked in
    2,694 Posts

Quote Originally Posted by NHM View Post
    Ti ni da si jedan od ovih funkcionera što na papiru prelaze po 60 hiljada kilometara mjesečno.
    Ipak sam ja amater za njih.
    84.864 km do sada predjeno - veli prosjek 46km dnevno ili sto aplikacija veli prosjek 4.52€ dnevno na gorivo.

@Stivi
    Prosto je nevjerovatno koliko se novca da za auto, kad se ovako zapisuje auto ne da je luksuz nego zlo. Da se razvedem cini mi se da bi mi se isplatilo, alimentacija bi bila manja.
    Have a parachute.

Thanks Thanks Given 
    957
    Thanks Thanks Received 
    1,369
    Thanked in
    644 Posts

A dobro ne gledam auto kao luksuz , nego je potreba . Imam ljudi oko sebe sto ne voze nego se vozikaju taksijem , e to je zlo i nikad necu razumjet kako im se isplati ali ajde …

Thanks Thanks Given 
    9,760
    Thanks Thanks Received 
    6,074
    Thanked in
    2,319 Posts

A dobro ne gledam auto kao luksuz , nego je potreba . Imam ljudi oko sebe sto ne voze nego se vozikaju taksijem , e to je zlo i nikad necu razumjet kako im se isplati ali ajde …

Kad staviš na papir bude jasnije.

Izračunaj trošak kupovine auta, registracije, održavanja, goriva, svedi ga na mjesečni pa dnevni, i iznenadićeš se. Posebno ko živi u gradskom jezgru i za većinu stvari ne mora paliti auto (zvati taxi).

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
    #fakenews

Page 42 of 42 FirstFirst ... 323839404142

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 5 users browsing this thread. (0 members and 5 guests)