Nista sto vec nismo navikli... svakako od 100 eura ide povecanje svakome na februarsku platu... to je svakome promaklo.. pa ce onda da odluce u februar da do kraja godine ide to povecanje svakom
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Ja nesto jos ne vjerujem da ce se ovo desit. Tek tako da nametnu privredi ovoliko povecanje plata bez ikakvih drugih mjera...
Ako se desi, od 28me ocekujem poskupljenje struje, veci Pdv, poreze... galopna dvocifrena inflacija.
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
Nista sto vec nismo navikli... svakako od 100 eura ide povecanje svakome na februarsku platu... to je svakome promaklo.. pa ce onda da odluce u februar da do kraja godine ide to povecanje svakom
Buduće penzionere da sjbu ukidanjem fonda pio, a sadašnje obaranjem kupovne moći. Vlast na sva usta viče kako će usklađivanje penzija da bude 4 puta godišnje, ali izostavlja da kaže da se usklađivanje vrši sa bruto zaradom, koja se neće puno povećati. Ispada da će povećanje mimimalne plate biti za 400, 650 ili 600 eura, u zavisnosti od stručne spreme, a penzije za 50 eura. Pogodite kome će inflacija prvo da pojede standard.
Što i zašto Spajić radi ovo što radi?
Prvo, da razjasnimo jednu stvar - kad se kritikuju mjere Vlade i programi „Evropa sad 1 i 2 ..“, sasvim je legitimno ukazivati na rizike od inflacije, rasta cijena ili održivosti budžeta. Ali, te se mjere ne mogu nazivati "liberalnom ekonomijom", jer je to čista ekonomska nepismenost.
Liberalna ekonomija znači - država se ne miješa, tržište sâmo određuje plate, a porezi su minimalni.
Kad premijer Spajić donese zakon kojim naredi minimalnu platu od 600 i 800 €, to nije liberalizam, to je brutalna državna intervencija. To je država koja uzima "bager" i ruši pravila privatnog sektora da bi dekretom podigla standard građana.
Zašto se to radi?
Ako pogledamo što se dešavalo poslednjih 30+ godina (pljačkaške privatizacije, korupcija, klijentelizam), ove mjere su zapravo prisilno resetovanje sistema.
Decenijama je naš "ekonomski model" bio - zaposli radnika, prijavi ga na minimalac, ostatak mu daj u koverti na ruke, ne plaćaj pune poreze i profitiraj na sirotinji.
Ove mjere Vlade su hirurški rez koji šalje sledeće poruke takvim biznisima:
1. nema više koverti i sive zone, država je smanjila doprinose na rad da poslodavci nemaju izgovor, ali je zakonom naredila da se svaki cent tog smanjenja prelije u džep radnika,
2. ako ne možeš da platiš radnika 600 ili 800 € – zatvori firmu, prošlo je vrijeme bogaćenja na račun jeftine radne snage.
Pored toga, ovo „čišćenje terena“ nije samo stvar domaće političke volje, već i naših evropskih integracija.
Evropska unija godinama kroz izvještaje Evropske komisije drži lekcije o sivoj ekonomiji i ugovorima na crno. Brisel ne želi da primi državu u kojoj se porez masovno taji kroz sistem "minimalac na račun, a koverta na ruke". Smanjenjem doprinosa država je konačno ispunila taj indirektni pritisak EU i uvela radne tokove u legalne okvire. I dalje, zamislite da Crna Gora uđe u EU sa platama od 350 € - u momentu otvaranja granica desio bi se potpuni demografski slom i egzodus radne snage, svi bi otišli za Njemačku ili Austriju, a privreda bi doživjela kolaps. Ovo administrativno pumpanje plata je, između ostalog, pokušaj Vlade da ekonomiju "nabilda" i vještački približi evropskom prosjeku prije nego što zvanično uđemo u EU, kako bi radnici imali razlog da ostanu ovdje.
Treba još, čini mi se, ponoviti - da bi ove mjere uspjele neophodno je da institucije, pravosuđe i administracija profunkcionišu u relativno kratkom roku (kao ovo regulisanje saobraćaja). Neću ni da mislim što će biti, ako tako ne bude - "gadno"!
Ovo je zapravo plaćanje računa iz prošlosti. Da bismo uopšte jednog dana imali zdravu i normalnu ekonomiju, država je morala grubo da se umiješa, uništi stari klijentelistički model i vrati ekonomsku nezavisnost građanima, jer gladan i ucijenjen radnik ne može biti slobodan građanin ni na tržištu, ni na izborima.
Zato, kritikujte ekonomiju, ali koristite prave izraze. Ovo nije liberalni kapitalizam – ovo je pokušaj da se uvede red u sistem koji je 30+ godina građen nakrivo.
M.Kuljak
Trenutno imamo oko 120k penzionera.
Stanovnostvo stari, ali se i smanjuje, ocekuju se i iseljenja od 28me nadalje...
Vjerujem da igraju na kartu smanjenja broja penzionera u decenijama pred nama, mozda i da se prepolovi broj za nekih 30 godina.
Nasi ljudi ce se iseljavati 50-100k u narednih 10 godina, te nece imati penziju od drzave kad se vrate.
Bice sve vise azijata, koji ce raditi i vracat se doma, tako da ni oni nece imati penziju od drzave.
Znaci da pritisak na isplatu penzija iz budzeta nece predugo trajati, mozda jos 10ak godina...
Nema mi ljepse price no kad se poslodavci zale na djecu koja se po prvi put zaposle, traze veliku platu, ne znaju nista o poslu i kako im odlaze jer nisu zadovoljni.
A prije toga su godinama guzili svoje radnike sa poslom i davali platu na ruke. Ko nije bio podstanar nema pojma kakav je osjecaj kada nemas mogucnost da nadjes drugi posao jer je vecina poslodavaca isto go.vno. Kredit ne mozes da dignes jer ne zadovojlavas uslove koje banka postavi i onda godinama placas stan umjesto da otplacujes svoj stan.
Milo mi je kad takvi poslodavci bune, neka ih muze omladina koliko moze i dok moze.
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
1000e plata? A kako to, ono nedeljno, a? GenZ by Krnja.
Ima i bržeg načina smanjenja broja penzionera.
Vrate se stari srpski običaji
https://zena.blic.rs/porodica/najokr...-lapot/f31mz4d
Liči li ti Lažojko na nekoga koji razmišlja o pritisku na penzioni fond u narednih deset godina.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
a najjace mi je to "ne znaju nista o poslu", 1% je onih koji zaposle nekog pa ga nauci. zato danas imamo ove koji pojma nemaju, a nisu imali prilike ni u javnom sektoru da se zaposle, ako ih teren ne prepozna, a privatno i nije bilo nekih opcija za razliku od danas.
jedite sto ste pokakali.
nothing comes from violence and nothing ever could
Mislim da Kuljak polazi od potpuno pogrešne pretpostavke da Lažojko nešto radi strateški i sa dugoročnom vizijom, u kontekstu uvođenja reda u sistem, kako navodi. Ne znam koliko sam puta ponovio da je lik hazarder i kockar. Njemu je stalo isključivo do brze i ogromne zarade, postupnost ga ne zanima. Cilj je ostanak u vlasti dok se još koji put ne ugradi u proviziju za zaduživanje države ili dok Alabara ili nekog drugog Arapina ne uvede u neki projekat od 300-400 miliona vrijednosti, znajući da Arapi podrazumijevaju da je normalno dati 3% vrijednosti posla onome ko im je posao nabacio. Lažojko puca na milione, kao i uvijek. Ada čoek je toliko pohlepan i kockarski nastrojen da je uspio da učestvuje u piramidalnoj prevari u formi jednog od prvih investitora, koji po pravilu uzmu ogromne pare dok puknu sve što su uložili oni koji su se kasno uključili u šemu, i da i on izgubi ono što je uložio. Lažojko je bio 70. investitor u De Kvonovoj kripto prevari, kupio je njegove kriptovalute za svojih 75 hiljada dolara, u jednom trenutku su te kriptovalute vrijeđele 40 miliona dolara, ali Lažojku je to bilo malo pa je čekao dok nije pukao potpuno. Stan u Beogradu na vodi, milionska vila na pjenu od mora ili izrada horoskopa za pare i spavanje po tuđim kaučima, ako je tačno šta mlati Guzičko. Čoek je kockar na sve ili ništa. Što je ok, kad to radi kao fizičko lice i sa svojim parama, veliki rizik donosi veliki dobitak. Ali je katastrofalno kad to radi sa državnim finansijama. On se i dalje ponaša kao da je samo ministar finansija, ništa ga drugo ne zanima.
Last edited by NHM; Today at 10:13.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Ako se ova drasticna povecanja dese tek tako u relativno kratkom roku ide PDV na 25%. U srednjem roku ide i dodatni porez na motorna vozila kao u HR.
Jedino sto vidim kao eventualno pozitivno (il' pak ne, zavisi koliko cemo dobiti zauzvrat za to) jeste sto ce definitivno morati poceti da svima naplacuju porez na dobit, nebitno jesil bravar, limar, pomorac (koji je duze od 6 mjeseci u CG) il' zaradjujes online (vec uvedeni porezi btw).
---
Sretno sa zdravstvom ljudi!![]()
PS
U Herceg Novom nemaju penicilina u DZ. To je neka nova buducnost izgleda.
Pojedini poslanici PESa oteti
Sent from my 2510ERA8BG using Tapatalk
Nisu oteti, nego su spakovani kao s****** maramica u džep na zadnjicu pantalona vojvode doktora Dalaj Mande - budućeg premijera CG.
A kad smo kod vojvoda, u jedan monolog čuveni piše „Strah životu ukalja obraz često, strah je pasja vjera, od vjere nema.“
Last edited by hercules; Today at 12:29.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Neki su svakako Koljeničini sljedbenici, samo su trenutno u pes. Tipovi poput Uglješe Uroševića. Svakako je već trgovao sa nsd-om. Ubacili mu sestru u epcg (ili neđe drugo u NK, u opštinu ili neko državno preduzeće) u zamjenu za njegov glas za člana Odbora direktora epcg koji će glasati da Milutin Zubati bude predsjednik odbora.
Kako će ovi kad jednog dana izgube vlast...???
...
Znači, Koljenica ipak nije smio da se izloži riziku da ga našpicaju sa pozicije nego je naćerao one beskičmenjake iz pesa da se ne pojave da ne bi bilo kvoruma. Sve goli bijednik do bijednika.
Покушај да се угаси политика помирења још једном је пропао.
https://x.com/AndrijaMandicDF/status...89198710272268
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Kolika si splačina na skali od nula do Nikola Camaj?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
Srce bi htjelo ali muda se skupila kolorizovano.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
....
Objektivno gledano jedini način za pomirenje na brdovitom Balkanu i jeste da se bojkotuju nametnuti problemi od treće strane. Sjutra će vjerovatno odsutni bit i ako dodje predlog BS da se donese zakon o krivičnom djelu za veličanje ratnih zločinaca na prostoru Balkana pa možda Nik Djeljošaj bude predmet istrage . Mi imamo model prije 2026 god. i to je dalo rezultat na nekih 40 god. za vrijeme Tita ( i prije njega su se lomile glave rekreativno ) . Imam utisak da se 90-te nikad ne bi desile da nije treća strana iskoristila trenutak da unese nepovjerenje što je uzrokovalo krvoproliće oko čega i dan danas pričamo . Kad već pomenuh Tita skorije sam gledao na RTCG neki arhivski snimak dje on govori sekretarici kakvo pismo da pošalje američkom kolegi pa uz naravno diplomatsku ljubaznost nije mogao da preskoči a da ne kaže u svom stilu kako se to odnosi samo na Amerikance koji poštuju Jugoslaviju( vjerovatno je imao informacije da ima i onih drugih )
deuscroix
There are currently 10 users browsing this thread. (0 members and 10 guests)
Bookmarks