Važi li ovo za Crnu Goru, ili ovdje direktor mora biti u radnom odnosu?
https://vt.tiktok.com/ZSVsQvSJ2/
Kakvi su rokovi za uplatu doprinosa poreskoj upravi?
Plate za avgust sam uplatio sebi i radnicima prije nedelju dana, ali doprinose i prirez na porez jos nijesam jer cekam da mi racunovodja to obracuna (bili su neki ugovori o djelu i bonusi pa nijesu isti doprinosi kao svakog mjeseca). Treba li da se istog dana uplate i plate i doprinosi, to sam do sada tako radio uvijek. Platicu i to do kraja nedelje, ali me strah da poreska neki dug prema njima ne evidentira a to ne zelim.
Do 15. u mjesecu, ne prave problem uglavnom ni ako kasnis sa tim, ako je normalan rok
Do 15. Se placa, sve preko ide kamata.
doprinosi uvijek kad i plate
nothing comes from violence and nothing ever could
Ako poslodavac uplaćuje sve preko računa pa i fondu Pio, koji obrazac treba zaposlenom da bi mu dodali staž?
Living on the EDGE side
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
poslodavac uplacuje poreskoj ne fondu
m4, s tim sto kad vam iz fonda kazu m4, treba da znate da to nije samo 1 papir, naprotiv.
Postoji li način da saznam da li mi je firma uplaćivala doprinose za ovu godinu? Iz Nikšića sam, u Fondu PIO i Poreskoj u Nikšiću kažu da oni nemaju te podatke.
Ako ne znaš kamo ideš, svaki put će te odvesti tamo
Fond pio ne moze znati ako nisu predati obrasci, u poreskoj znaju, daj im maticni broj
Last edited by goozica; Today at 09:09.
Ja sam mislio da su to povezane baze podatataka, kako bi trebalo da bude u 21. vijeku. Svejedno, i iz Poreske uprave Nikšića mi kažu da imaju listu mojih zarada ali navodno nemaju uvid u to da li su doprinosi plaćeni (sjedište firme nije u nk). Vjerovatno trebe ići Poresku upravu Crne Gore.
Last edited by Bozowsky; Today at 09:48.
Idi u poresku gdje je sjediste firme u kojoj radis
Sjedište firme je u inostranstvu. upravo zbog toga želim da znam stanje sa doprinosima jer su bili neke promjene u firmi i možda neće raditi u crnoj gori 2027. zato bih htio na vrijeme da saznam jesu li platili doprinose. Sistem penzijskog osiguranja je decenijama postavljen na principu godišnjeg sravnjivanja. Poreska uprava pare vidi odmah, ali se Fond PIO "hrani" tim podacima tek po isteku kalendarske godine (kroz zbirne godišnje obrade).
Pa naravno da te nema kad je ino firma, jedino ako ima reg dio str drustva odje pa si odje reg.
Da li je moguce da na sajtu fondpio nemaju online servisa za provjeru staza…
Ili na IRMS… eUprava…
Sent from my iPhone using Tapatalk
Last edited by Sale; Today at 10:40.
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
I te kako je moguće...
U vremenu kada digitalni sistemi u sekundi registruju prekršaj, prolazak kroz crveno svjetlo ili bankarsku transakciju, držanje radnika u neizvjesnosti mjesecima ili godinama oko uplate PIO doprinosa predstavlja čist sistemski apsurd.
Kada bi radnik na svom telefonu ili portalu imao uvid u realnom vremenu i vidio da mu poslodavac za prethodni mjesec nije uplatio doprinos, odmah bi reagovao, prijavio inspekciju ili potražio drugi posao, umjesto što tek nakon nekoliko godina (ili pred samu penziju) sazna za "rupe u stažu".
Ako si radio za stranu firmu oni su ti uplacivali bruto na devizni… i sigurno nisu nista drugo
Na tebi je ako zelis da dobrovoljno uplacujes.
Mada vidim sa ovim novim programom Vlade CG ukida se obavezna uplata za PIO.
Bice da hoce da isprate postojecu generaciju i svi novi samo privatne zdr i pio fondove…
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Nemoguce da nece da ti daju info u poreskoj, postoji li ta firma vise odje?
Postoji, ali u nk kažu da nemaju taj podatak o doprinosima. Pokušavam telefonom da dobijem pojednine brojeve u Pg ali to je uzaludna misija...Kad bih tačno znao gdje i kod koga da odem u Pg, otišao bih ali ne ide mi se napamet...jer sam vidio u Podgoričkom PIO zastrašujuću nestručnost na čelu sa načelnikom i njegovom prvom savjetnicom.
Nece ti niko preko tel dat info, kazem, tamo gdje je sjediste firme, podji licno
Postoji na euprava ta opcija
https://euprava.gov.me/usluga/pregle...kog-osiguranja
Last edited by Markys; Today at 13:44.
"Što bi, ne bi" - Felix Brych, 05.03.2019.
Sem toga što je to izuzetno komplikovan način za provjeru, ne bi me iznenadilo da nađem na taj način iste podatke koje imam u PIO fondu, zaključno sa 2025. Ne znam koristi li iko tu mogućnost sa vađenjem elektronske lične karte i postavljanjem softvera, možda 2% ljudi to koristi. Nijesam digitalno nepismen, ali naša vlada je poznata da ne održava svoje servise kako treba jer uzmu lovu od EU za neki projekat i posle niko ne vodi računa o tome. I, da, plaća se...Nešto valjda treba da se ide prvo u Poštu, i to ne bilo koju nego glavnu. Elektronski servis za koji ideš u Poštu. Kakav socijalistički sistem
There are currently 6 users browsing this thread. (0 members and 6 guests)
Bookmarks