Privatnici da zasuku rukave, treba isfinansirat povećanje plata državnom sektoru. No dobro, podignuće i oni cijene za svoje proizvode i usluge.
Ako sam na brzinu sve pohvatao....
minimalna plata (osnovna skola) raste sa 600 na 1000 eur (to je povecanje od 67%)
minimalna plata (srednja i visa skola) raste sa 600 na 1250 eur (to je povecanje od 108%)
minimalna plata (visoko obrazovanje) raste sa 800 na 1400 eur (to je povecanje od 75%)
Znaci inflacija bi trebala biti na ovom nivou da bi isto zivjeli ko danas...a to ipak tesko da ce se desiti...evo vidjecemo...
Znači da zanatlije (moleri, keramičari, bravari i ostali) dižu cijene u nebo. Klima ide lagano na 200 a vjrv i 250
S ekranima na telefonima je kao i sa zenskim si*ama.
Nema prevelikih,samo ima malih ruku
Kao što NHM reče da se isprse bgm. Evo banalni primjer - konobaru sa 600 na 1000 minimalna zarada. Za kafanu raste trošak po zaposlenom skoro 100%. Siguran sam da ga vlasnik neće iz svoga džepa finansirati, nego će sa 1.40 kafa bit 2 ili 2.20.
Marketi - ili će omasovit samouslužne kase, ili ćeš imat neku proviziju za odlazak na kasu. Plus veće marže jer na hiljade zaposlenih koje imaju Voli, Idea, Laković, Aroma i slični gdje je gro zaposlene radne snage na minimalac to je ogroman rast troška.
I premijer je to vješto izbjegao da priča o tome. Fokusirao se na zarade od 1600 eura đe će sad zbog manjih doprinosa neko primati 1800. A minimalac je čisto povećanja troška koje pada na teret firmi.
Normalno.
Srećom ne računa se tako, biće manja od ovih procenata. Ali što reče Gagarin pročitajte elastičnost ponude i tražnje. Nešto je zamjenjivo, npr neko će uvoziti jeftiniju hranu.
Ali neće niko dovesti frizera iz Nepala da radi ovdje, niti ćemo mi ići u Albaniju da se šišamo. Dakle, ima proizvoda i usluga koji nisu lako zamjenljivi, a rastom potražnje uz istu ponudu kriva se sječe na veću cijenu na grafiku.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Nemaju kuđ više
Poslato sa DNY-NX9 pomoću Tapatoka
Razlog vise da se priuce pojedini zanati. Make domacine i domacice great again eee
Ljudi koji nisu ni 1 realni euro napravili, nego tuc muc lupaju se sa brojevima 1500e 2000e sa drzavnim parama, to su ljudi koji nemaju osjećaja... idioti po ministarstvima
A ovamo privatnike o jadu zabaviše i šišaju ih sa FOJom i ostalim inspekcijama i kaznama.
Sent from my SM-G991B using Tapatalk
Love, peace and respect.
Najveći problem su cijene životnih namirnica po marketima, ne mora se ić u restoran i u kafanu a ni klima se neće ugrađivat svako malo. Ali kad udare po mesu, mlijeku, jajima, voću i povrću, to je problem.
Prije 5 godina je prosječna cijena kvadrata bila 1200 eura, sad je preko 2500. I to na lokacijama koje su sve dalje i dalje od centra. Neko pomenu montiranje klime. Prije 4 godine su mi naplatili montažu 60 eura, sad je od 110-120 pa naviše. Nema tipa hrane koji nije skuplji makar duplo, voda je upola skuplja, odvoz smeća isto tako. Notarske usluge idu naviše, paketi telekomunikacionih operatera, banaka i tako dalje. Porez na stan koliko je skuplji? O zdravstvu koje je sa očajnog pošlo na gore i o penzionom fondu koji teško da će postojat kad mi dođemo do penzije da ne pričam.
Evropa sad 1 i 2 jesu pomogle onima sa najnižim primanjima, kojih je masu, ali ne duplo ili tri puta. Ne mogu da canjam kad je malo bolje onima kojima je najteže. Ostale je program unazadio. Meni je kupovna moć manja oko 25% u odnosu na ranije.
Usput, šta se dešava kad se država više ne bude mogla zaduživat da bi davala plate?
Prepolovi javni sektor i eto para bez zaduživanja. Ali kako kad retardi moraju da imaju posao u zamjenu za glas na izborima...
Zaboravih da naglasim da ne tvrdim da su ovolika poskupljenja nastala samo zbog es1 i es2. Naravno da ima i spoljnih i globalnih faktora. Ali doprinos ovih programa je znatan plus država nesposobna i nevoljna da obuzda cijene koje su neutemeljeno porasle.
Ovakvo računanje inflacije kako ti radiš je ala menadzment sa privatnih univerziteta. Gleda se zvanicna statistika i zvanicni podaci a ne ad hoc zakljuci tipa hrana "skocila makar duplo"...
Evo ti chat gpt:
Kumulativna inflacija hrane u Crnoj Gori za petogodišnji period (2021–2025) iznosi oko 54%, što znači da su građani krajem 2025. godine istu korpu hrane plaćali preko polovinu više nego na početku 2021. godine.
Poređenja radi, opšta kumulativna inflacija (za sve proizvode i usluge) u istom periodu iznosila je 34,87%.
Jes, zvanična statistika mi govori bolje od onoga što svakodnevno gledam i kupujem. Liše stanova, koje ne kupujem svakodnevno.
Tariče, nisam te prepoznao.
Ko je Tarik? Ozbiljno pitam
))
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Ja sam siguran da narod od kad ja pampim ođe nije bolje živio nego sad. E na šta će to na kraju da izađe ne znam.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Novac se nikad manje cijenio nije, neki moj zaključak, generalno.
Sent from my 17PM using Tapatalk
Ne slazem se sa tobom, cak si me negdje i prozivao (doduse neargumentovano) kad sam izlazio u medije (javni funkiconer), ali ovo je tacno.
Potpuno ce ukanaliti drzavu. Ovo je totalno neodrzivo, i ako sada ne zaradjujemo nase plate i hranu i potrepstine, tek tada necemo. Pa sve sto imamo u kucu neko je drugi napravio van CG. Ali 99% toga je uvezeno. Oslanjamo se samo na turizam. Ja ne mogu od sinoc da se otrijeznim sta rade ovi ljudi....
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Da bi ovo pokrili, posle izbora, dakle izdrzace nekih 9 mjeseci dok se vlada ne konstituise, ide povecanje PDVa. Cak i za 2% na 23% nije dovoljno da bi se moglo izdrzati povrcanje u javnom sektoru.
Realno bi bilo na 25%
Drzavne kompanije koje posluju trzisno ( a sve su prezaposaljene) jedino je moguce brza privatizacija i kidanje radne snage.
Privatnici? Ja da sam sada privatnik, ne bi mi bilo svejedno sta da radim... ne znam...
Banke, imace dobar plasman kredita, upumpavace novac i plasirati ga gradjanima, koji ce to da trose na nova auta, motore, svi cemo da imamo najnovije iPhone... i opet sve pare idu van.
Za CG bi bilo realno da objavimo rat Danskoj, Norveskoj, moze i Svedska. Pa kad krenu da prilaze nasoj obali, odmah hitna kapitulacija i da ih zamolimo da upravljaju sa nama nesretnima. Inace pojedosmo sami sebe.
29.01.2027. Kad se prime te povećane plate.
Vi ih vratite isto kao što ste i one od ES1 i ove zadnje od ES2.
Pretpostavljam da će i sedmočasovno radno vrijeme biti takođe objavljeno par mjeseci prije izbora kao zadnji kec u rukavu. A zašto se "čekalo" do sada na to obećanje, pa zato što su oni ustvari gledali da nađu računicu za 6h radnog vremena, radujte se smrtnici...![]()
Bizi kad izlazi kalkulator?
Ljudi misle da besplatnih para i besplatnih ruckova ima, i da svima padaju sa neba.
Nema, platice se to debelo. Jer u CG niko ne pravi dodatnu vrijednost, ne proizvodimo nista.
Ovo je isto kao kada ti dodje stric, ujak iz Njemacke pa ti da 20 maraka, i ti odes i potrosis ih... i cekas opet na isti izvor, strika iz Njemacke.
Odakle svima 1.1 milijarda eura (projekcija za najavljeno podizanje), da se doda na sadasnje plate?? Pa moraju da izvuku odnekle taj novac. Drzava ce uzimati kredite, pa udarati jake kazne za sve i svasta...
Sta ce privatnici? Staviti da im je manja profitna marza nego sto je bila? Pa da umjesto na primjer ako im je ostajalo 1 milion profita do sada, od 2027me ce reci da ce odvajati od profita da placaju plate i zadovoljice se ubuduce sa pola miliona??? Nece. To tako ne funkcionise.
Gasice radna mjesta, povecavace cijene.
Jednostavno je. Podjite u najblizi kafic koji ima i hranu. Pitajte gazdu kako ce ovo da finansira od januara. Reci ce vam, dojc ide na 4e. To je realnost. I niko mu to ne moze zabraniti. Open market.
Pozdrav nikad naucena, vazda vucena raja.
There are currently 13 users browsing this thread. (1 members and 12 guests)
Bookmarks