Quote Originally Posted by nicky View Post
A privatnici?
Kao što NHM reče da se isprse bgm. Evo banalni primjer - konobaru sa 600 na 1000 minimalna zarada. Za kafanu raste trošak po zaposlenom skoro 100%. Siguran sam da ga vlasnik neće iz svoga džepa finansirati, nego će sa 1.40 kafa bit 2 ili 2.20.
Marketi - ili će omasovit samouslužne kase, ili ćeš imat neku proviziju za odlazak na kasu. Plus veće marže jer na hiljade zaposlenih koje imaju Voli, Idea, Laković, Aroma i slični gdje je gro zaposlene radne snage na minimalac to je ogroman rast troška.

I premijer je to vješto izbjegao da priča o tome. Fokusirao se na zarade od 1600 eura đe će sad zbog manjih doprinosa neko primati 1800. A minimalac je čisto povećanja troška koje pada na teret firmi.

Quote Originally Posted by NHM View Post
Privatnici da zasuku rukave, treba isfinansirat povećanje plata državnom sektoru. No dobro, podignuće i oni cijene za svoje proizvode i usluge.
Normalno.

Quote Originally Posted by osvajaci pg View Post
Ako sam na brzinu sve pohvatao....

minimalna plata (osnovna skola) raste sa 600 na 1000 eur (to je povecanje od 67%)
minimalna plata (srednja i visa skola) raste sa 600 na 1250 eur (to je povecanje od 108%)
minimalna plata (visoko obrazovanje) raste sa 800 na 1400 eur (to je povecanje od 75%)

Znaci inflacija bi trebala biti na ovom nivou da bi isto zivjeli ko danas...a to ipak tesko da ce se desiti...evo vidjecemo...
Srećom ne računa se tako, biće manja od ovih procenata. Ali što reče Gagarin pročitajte elastičnost ponude i tražnje. Nešto je zamjenjivo, npr neko će uvoziti jeftiniju hranu.
Ali neće niko dovesti frizera iz Nepala da radi ovdje, niti ćemo mi ići u Albaniju da se šišamo. Dakle, ima proizvoda i usluga koji nisu lako zamjenljivi, a rastom potražnje uz istu ponudu kriva se sječe na veću cijenu na grafiku.