E rekao bi covjek Podgorica New York po velicini, a ne je predjete pjeske s kraja na kraj za 50 min. Nemojte ljudi da ste paraziti. Prosetajte tih 20 minuta, svakako ih izgubite u saobracaju, samo su vam zivci sacuvani…
Sent from my iPhone using Tapatalk
Za put od 20 km, računica za brzine je sljedeća:
Pri brzini od 50 km/h: Trebaće vam 24 minute (0,4 sata).
Pri brzini od 80 km/h: Trebaće vam 15 minuta (0,25 sati).
Dakle DG-PG = 24 minuta bez kazni 🫤
Living on the EDGE side
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
A okle... ako ti stigne obavještenje o prekršaju, ti moraš da dostaviš - ne dokaz da nisi koristio vozilo, NEGO OVJERENU IZJAVU LICA KOJE JE UPRAVLJALO!
Znači, džabe ugovor, džabe svi drugi dokazi da više ne koristiš vozilo, nego moraš ti da istražuješ i radiš posao umjesto policije i još da moliš nekoga da ide kod notara da daje izjavu.
Vidjeh to prije neki dan kad sam čitao zakon i iznevjerovah.
Ali mi najsmješnije kako Janjušević ladno priča o tome - dešava se da auto promijeni više vlasnika, to je policiji pravilo problem dok utvrde ko je upravljao, pa sad mora vlasnik to da utvrdi !!!
I sad mora covjek prav zdrav da radi policijski posao, na njemu je da dokazuje nevinost umjesto obrnuto, da oni dokazuju ko je učinio prekršaj.
Zna li ustavni sud za taj dio, kriv si osim ako se dokaze da nijesi.
- Ladan ko taština duša -
Sve može bolje ima tema koju niko gotovo i ne posjećuje koliko većinu i zanima gradski.Pa da ostavimo toj temi kad bi se barem auto koristilio u situacijama đe gradski ne ide bilo bi rasterećenja sigurno.
Moji su inače relativno rano počeli da koriste gradski ušli u šeme tako da nema razvoženja do škole i sl.
Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk
Pa svaka ta presuda i kazna pada pred sudom jer ti kao vlasnik imas kupoprodajni ugovor da si prodao auto. Sto se dalje desava ne interesuje te jer si ti prodao auto 2025 godine i imas kupoprodajni... ima li pravnika odje da kaze jel ova odbrana legitimna
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
+ kruzni tokovi, pa sa 80 ne mozes za 15minuta stici. 20 realno.
Starim putem 20 lezecih policajaca i ogranicenje ... novim putem kruzni tokovi i opet ogranicenja...
Nego mislim da se onaj ko je pisao zakon za mlade vozace Zajebo! Treba da je stavi umjesto 80kw barem 70 kw snage ! Mnogo prohodnije je po podgorici otkad je dio mladih frkuna bez volana
Kad postave svudje radare ima da putuješ npr.
Podgorica - Virpazar sat i 50min. Jer će svi da voze max. 50km jer se boje kazne + neće ni znati dje je koliko ograničenje.
https://www.google.com/url?sa=t&sour...Ar9eMPhhMWXlCU
Srecom kod nas ne voze ovako
I do sad si morao da dokazuješ da nisi ti vozio.
Zakon o porezu na promet upotrebljavanih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letjelica u članu 3 precizira da je "Poreski obveznik poreza je kupac, odnosno sticalac upotrebljavanih putničkih i ostalih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica".
Isti zakon dalje u članu 5 kaže da je poreska osnovica 5%. Član 8 precizira da je Poreski obveznik dužan je da poreskom organu prema svom sjedištu ili prebivalištu podnese zahtjev za utvrđivanje poreza na promet upotrebljavanog motornog vozila, plovnog objekta, vazduhoplova ili letilice, u roku od 15 dana od dana nastanka poreske obaveze.
A kazna je lijepa. Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, poreski posrednik i fizičko lice novčanom kaznom od 300,00 eura do 2.000,00 eura.
Suma sumarum, kad prodate vozilo sačuvajte primjerak ugovora zbog ovakvih momenata.
Dodatno, pođete u MUP i stavite zabranu da se na vaše ime može dalje registrovati vozilo sa tim i tim tablicama. Nekad je to moglo za 3€. Ne znam jesu li skoro to mijanjli ili ukinuli, ali je moglo prije 7 godina.
Tako je. Zakon o porezu na promet upotrebljavanih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letjelica. Kazna od 300 do 2000.
Kako da ne. Padaju ka sa kruške. Ti si vlasnik dok se ne prevede sa tvog imena. Teret dokazivanja jesi li ti upravljao vozilom ili ne je na tebi. Isto je i kad pozajmiš auto pa neko prekorači brzinu.
Kakva gomila budalaština. Kako ne dosadi da piskarate ove nebuloze. Proidno i dosadno je baš.
Sinoć krenuh u 19h sa Virpazara za 40 minuta sam bio preko Morače.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Prema zakonu o obligacionim odnosima kad potpises da si nesto prodao ti dalje nisi vlasnik... svako dalje "raspolaganje" tom imovinom bi bilo protivzakonito... kako onda to ne vazi za kola?
A zamisli slituaciju (a ima slucajeva koliko oces) - ja prodam auto, onaj naredni ga ne prevede nego ga proda dalje (i tako jos 2 kruga) - i treba ja da izigravam detektiva i da trazim redom ko je kome sta prodao, ima li broj nekim cudom ili ugovor itd i da se raspitujem po selu ko zna Marka ili Janka koji sad vozi moje nekadasnje auto... da ne pominejmo da to zna trajati godinama, i da ljudi umiru...
i kad nadjem trenutnoga vlasnika treba jos da ga zamolim da podjemo do notara da mi da ovjerenu izjavu da je on napravio prekrsaj da bi mu ja prebacio kaznu??? i jos da vidim da plati i notara
pa nema toga majcinoga sina koji bi to potpisao... ima, ali vecina tih je sama bila svjesna da prevede auto
tako da - ili se teret dokazivanja svodi da ja pokazem ugovor dje pise da je auto prodato ili da napisem izjavu ko ga je vozio (ako sam ga zajmio nekome) i da nemam daljega troska... izjave se pisu put punom materijalnom i krivicnom odgovornostu - napisem li ja da je vozio hercules, a ti nijesi - krivicna prijava i super
cus ja da izigravam inspektora i ljudim ljude okolo jer drzava ne umije promijenit zakon i nacerati ljude da prevedu kola
Prije 4 5 godina. Ja prodao jedno auto na mene se vodilo. Vozač vlasnik što li je tad udario nekog i pobjegao. Mene zvali da dođem. Pošto se vodilo na mene,ja poneo kupoprodajni da sam vozilo prodao osobi toj i toj. Što je ona činjela nek dokazuje. Iskopiraše kupoprodajni i nikad me više nisu zvali.
Zato i kažem sačuvajte kupoprodajni,napraviš kopiju, pa nek prodaju vozilo 30× i ne prevode. U ugovoru piše da je od toga i toga dana vozilo u vlasništvu te i te osobe. Pa nek taj dokazuje đe je i ko je vozio...
A kako ide to u MUP zabrana registracije na tvoje ime?Šta se onda dešava kad istekne registracija ovaj mora ipak da prevede zadnji od tebe ili šta?
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
Mislim da je neko pisao kako su to ukinuli.
Tehnicki pregledi su dozvoljavali registraciju na ime osobe koja je prodala auto, a da nema ovlascenja za to. Mup izdavao dozvolu, a da nema original potpisa za preuzimanje iste.
Valjalo bi da malo čitate što se piše. i slušate što se priča.
Ne traži policija od tebe da utvrdiš konačnog vlasnika, nego da nisi ti upravjao vozilom.
Ti ćeš ugovorom o kupoprodaji prebaciti krivicu na novog vlasnika. Ako je on opet prodao auto i slično, on svojim ugovorom ako ga ima na narednog i tako dalje.
Ti imaš 8 dana od kad dobiješ kaznu da dokažeš da nisi ti vozio. Dokaz je da si prodao vozilo.
Policija, da iko tamo porazmisli, može da iskoristi taj ugovor i podijeli fino kazne za to što nisu preveli auta. Pa još malo para u budžet da se nađe. Da vidiš kako bi onda svi požurili da završe svoju obavezu.
Kad već citiraš obligaciono pravo, jedno je vlasništvo drugo je državina pa i tu može peripetija da bude.
u limenku platiš taksu 3€ i predaš zahtjev. Tako je bilo prije ne znam ima li ta opcija sad.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Tačno treba donijeti zakon da je obavezan i prevod pored kupoprodajnog a ne na ime nekoga ko nema ništa s tim i da stižu kazne.
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
There are currently 12 users browsing this thread. (2 members and 10 guests)
Bookmarks