Page 141 of 141 FirstFirst ... 4191131137138139140141
Results 3,501 to 3,519 of 3519

Thread: Električna vozila/Domet/Servisi/Punjači

Thanks Thanks Given 
    3,689
    Thanks Thanks Received 
    6,872
    Thanked in
    4,119 Posts

Degradiraju se, ali to koliko auta prima KW i koliko punjac puni nije realnost, zato sto pocetak punjenja ide sporo ako baterija nije na radnoj temp, onda ide punjenje u fulu nekoliko minuta i onda ide throttling i smanjuje se kapacitet punjenja na svega par desetina KW. Kada bi se punila konstantno na 250+ KWH, temperatura baterije bi skocila nenormalno i zapalila bi se tako da ove brojke su samo marketing.
    Last edited by TAKUMI; 12-08-26 at 12:29.
    Prema tome, ta da ti kaem?

Thanks Thanks Given 
    1,311
    Thanks Thanks Received 
    2,687
    Thanked in
    1,285 Posts

Najzalije mi je sto sam prije 8-9 godina isao na obuku za "punionice" u Sloveniju, Etrel, i radili smo one od prvih punjaca sto su javno bili dostupni kod nas ja mislim bgm 2018 godine...
    Tad nije bilo ovoliko kineza i ev-a, ne znam je li bilo ukupno 10 auta kroz grad, i jos je bilo razno raznih standarda za punjenje pa je to svako malo stajalo i crkavalo...

I odluce ovi iz firme da odustanu nema trzista tobos, prepuste to nekom drugom...

Bgm mislim da bi se sad mogle fine pare uzimat da se sklopio neki ugovor tad sa nekom jakom firmom(tesla, ionity, enbw), da se dovedu brzi dc-dc punjaci
    Last edited by Laz; 12-08-26 at 13:03.

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,560
    Thanked in
    2,688 Posts

Quote Originally Posted by TAKUMI View Post
    onda ide punjenje u fulu nekoliko minuta i onda ide throttling i smanjuje se kapacitet punjenja na svega par desetina KW. Kada bi se punila konstantno na 250+ KWH, temperatura baterije bi skocila nenormalno i zapalila bi se tako da ove brojke su samo marketing.
    Grijei dečko. Matematika kae da za 9 minuta napuni 87% baterije.

Izračunaj ostalo.

Hint: makar 3x vie od toga to pie.
    Ti ba ne razumije kako funkcionie elektrika?

Living on the EDGE side

............ \_(ツ )_/............
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapi Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,560
    Thanked in
    2,688 Posts

Velike subvencije za EV automobile u Japanu: Toyota dobija vie od BYD-a i Tesle.

Vlada japanske prestonice eli da ubrza prelazak na električne automobile, pa je dodatno povećala subvencije za njihovu kupovinu. Maksimalna pomoć za električni automobil sada iznosi 1,3 miliona jena, odnosno oko 8.160 dolara.

Subvencije se mogu kombinovati sa drugim podsticajima. Kupci mogu dobiti dodatni novac za automobile sa V2L funkcijom, postavljanje opreme za punjenje, korićenje električne energije iz obnovljivih izvora, kao i ako dom ili radno mesto koriste solarnu energiju.

Veliku razliku pravi i marka automobila. Modeli Toyota, Nissan i Honda dobijaju dodatnih 400.000 jena, dok za vozila proizvođača kao to su Mitsubishi, BMW, Mercedes-Benz i Tesla subvencija iznosi 300.000 jena.

Za modele BYD-a dodatna subvencija je samo 100.000 jena, dok Daihatsu trenutno nema pravo na ovaj dodatni podsticaj.

To pokazuje primer Toyote bZ4X. Automobil čija je cena oko 4,8 miliona jena (30.150 dolara) moe, uz maksimalne subvencije, da kota priblino 2,2 miliona jena, odnosno oko 13.820 dolara.

Ovdje mogu da kaem dvije stvari:
    1) Potpuno je pravedno da Toyota ima najvie subvencije. Zaboga pa to je Toyota. alim se, podsticaj domaćih i razumljivo je da domaći dobiju najvie. Mada neki domaći brendovi su vie domaći od drugih
    2) Čini li vam se ili ona japanska priča isključivo hibridi sada po malo blijedi.

Stay tuned...

Living on the EDGE side

Last edited by Bugi; Yesterday at 19:32.

Bugi Vugi tapi Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    3,689
    Thanks Thanks Received 
    6,872
    Thanked in
    4,119 Posts

Quote Originally Posted by Bugi View Post
    Griješiš dečko. Matematika kaže da za 9 minuta napuni 87% baterije.

Izračunaj ostalo.

Hint: makar 3x više od toga što pišeš.
    Ti baš ne razumiješ kako funkcioniše elektrika?

Living on the EDGE side

Tvoja matematika je imaginarna, moja je realna i bazira se na realnim brojevima.

Prvi minuti punjenja:

Poslije 10-15 minuta, obrati paznju na temp. baterije - 60 stepeni, sto je abnormalno za bilo kakav normalan zivotni vijek:

Na 77% puni...koliko? Naravno, 126 KW.

I to je taj throttling. Ista prica kao sa npr. CPUom od kompjutera kada se pregrije (ako ne radi ventilator, ako uopste nema ventilator...).

Nemoj brate mene da testiras, ja znam da tamo na posao ih peres kako hoces ali nemoj mene, i to javno.

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,560
    Thanked in
    2,688 Posts

Onda mi objasni kako bateriju koja ima 120kw napune za 9 minuta prosječnom jačinom kao to kae od 250kw na sat.

I obećavam kada mi to objasni, a da i ja i svi drugi razumiju, da idem sa topica.

Jer pie ta se deava nakon 15 minuta, a ovaj već napunio nakon 9 minuta i vozi li vozi

Living on the EDGE side

Last edited by Bugi; Yesterday at 21:51.

Bugi Vugi tapi Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    3,689
    Thanks Thanks Received 
    6,872
    Thanked in
    4,119 Posts

Velike subvencije za EV automobile u Japanu: Toyota dobija više od BYD-a i Tesle.

Vlada japanske prestonice želi da ubrza prelazak na električne automobile, pa je dodatno povećala subvencije za njihovu kupovinu. Maksimalna pomoć za električni automobil sada iznosi 1,3 miliona jena, odnosno oko 8.160 dolara.

Subvencije se mogu kombinovati sa drugim podsticajima. Kupci mogu dobiti dodatni novac za automobile sa V2L funkcijom, postavljanje opreme za punjenje, korišćenje električne energije iz obnovljivih izvora, kao i ako dom ili radno mesto koriste solarnu energiju.

Veliku razliku pravi i marka automobila. Modeli Toyota, Nissan i Honda dobijaju dodatnih 400.000 jena, dok za vozila proizvođača kao što su Mitsubishi, BMW, Mercedes-Benz i Tesla subvencija iznosi 300.000 jena.

Za modele BYD-a dodatna subvencija je samo 100.000 jena, dok Daihatsu trenutno nema pravo na ovaj dodatni podsticaj.

To pokazuje primer Toyote bZ4X. Automobil čija je cena oko 4,8 miliona jena (30.150 dolara) može, uz maksimalne subvencije, da košta približno 2,2 miliona jena, odnosno oko 13.820 dolara.

Ovdje mogu da kažem dvije stvari:
    1) Potpuno je pravedno da Toyota ima najviše subvencije. Zaboga pa to je Toyota. Šalim se, podsticaj domaćih i razumljivo je da domaći dobiju najviše. Mada neki domaći brendovi su više domaći od drugih
    2) Čini li vam se ili ona japanska priča isključivo hibridi sada po malo blijedi.

Stay tuned...

Living on the EDGE side

Pokusavaju na svaki nacin, jer covjek bi pomisio Japan i EV idu zajedno. Zapravo ne. Prosle godine, ne znam koji mjesec, Toyota je prodala 18 komada BZ4X. 18 komada. A onda su poceli sa ogromnim subvencijama i prodaja je porasla 9000%. Jel ti vidis na koji nacin se pumpa prodaja?

Thanks Thanks Given 
    3,689
    Thanks Thanks Received 
    6,872
    Thanked in
    4,119 Posts

Onda mi objasni kako bateriju koja ima 120kw napune za 9 minuta prosječnom jačinom kao što kažeš od 250kw na sat.

I obećavam kada mi to objasniš, a da i ja i svi drugi razumiju, da idem sa topica.

Jer pišeš šta se dešava nakon 15 minuta, a ovaj već napunio nakon 9 minuta i vozi li vozi

Living on the EDGE side

Ko puni bateriju od 120 KW za 9 minuta, i gdje?

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,560
    Thanked in
    2,688 Posts

Post 3499.

Living on the EDGE side

Bugi Vugi tapi Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    3,689
    Thanks Thanks Received 
    6,872
    Thanked in
    4,119 Posts

Procitah taj clanak opet. Pa ja ne mogu da vjerujem da te njihove vijesti/lazi uzimas zdravo za gotovo. Ti, ili si toliko naivan i vjerujes u sve sto ti se servira, ili vjerujes u sve sto ti u momentu odgovara, ili si glup.

A znam da nisi ni naivan, ni glup, nego mnogo pametan, i znam da se razumijes u te stvari, nego ljudima koji se ne razumiju u to serviras te price da bi oni vidjeli da si ti u pravu kada najavjujes neke uspjehe vezano za brzo punjenje i domet.

Ovi BYD-ovi su testni prototipovi i mogu imati bezbroj podesavanja, da ne bude throttlinga, da chiller radi u fulu da ohladi bateriju prije punjenja, da jednostavno uguraju 1500 KW dokazivanja i pokazivanja radi pred nekim novinarima koji se razumiju kao Marica u krivi mugabe, ili se razumiju ali ne smiju ispitati ovo jer sve ovo gura Vlada Kine i tu ne smije biti negativnih komentara, pametnih pitanja i vijesti koje ne odgovaraju BYDu.

Inace, prilikom ovih testova primijecen je skok temperature preko 75 stepeni. Znas li sta to znaci za Li bateriju? Znas li? Inace LFP limit je 65C, i to u Kini.

Te baterije koje pominjes nisu za punjenje u slucaju nestanka struje nego sluze kao buffer jer ne postoji ni teoretska sansa da ovi mogu izvuci megavat i po sa el. mreze.

Evo sa BYD-ovog sajta:

The BYD Atto 3's Blade Battery operates normally between -35C and 60C. In extreme heat above 40C, the car's active liquid cooling system automatically runs the compressor, fans, and coolant loop to keep the battery within safe limits. Owners in hot climates like the Middle East, Australia, and Southeast Asia should charge in shaded or ventilated areas, avoid running the A/C during DC fast charging, and let the battery cooling system finish its cycle after charging before driving away.
    Why Heat Is the Enemy of Lithium Batteries?

Lithium-ion batteries degrade faster when exposed to sustained high temperatures. Heat accelerates chemical reactions inside each cell, leading to capacity loss, increased internal resistance, and reduced cycle life over time.

At temperatures above 45C, an unmanaged battery pack can lose capacity up to twice as fast as one kept between 15C and 35C, which BYD identifies as the ideal operating window. The Atto 3's LFP Blade Battery chemistry is inherently more heat-stable than NMC alternatives, but it still benefits significantly from active cooling. For a deeper look at how the Blade Battery is designed, see our Blade Battery technology guide.
    BYD's Active Liquid Cooling System Explained

The Atto 3 does not rely on passive air cooling. It uses an active thermal management system with a compressor-driven liquid cooling loop that circulates coolant around the battery cells to absorb and dissipate heat.

According to the BYD owner's manual, here is how the system operates:

• During driving: The battery thermal management system monitors cell temperatures in real time and activates cooling as needed.
    • During charging: The compressor, fan, and other cooling components start automatically when the battery temperature rises. Noise under the bonnet during charging is normal and expected.
    • After charging: The battery cooling system may continue working after charging is complete to bring cells to optimum storage temperature.
    • While parked: Limited passive cooling only. The active system does not run when the vehicle is off and unplugged.

Last edited by TAKUMI; Today at 01:05.

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,560
    Thanked in
    2,688 Posts

Opet dosta engleskog.
    Pitanje je ba jednostavno, ako kae da ne mogu da pune prosječno vie od 250kw na sat kako napune bateriju za 87% za 9 minuta? Baterija ima kapacitet od 120kw.
    Ovo rade javno ne preko novina.

PS sada tek vidim da ne prati nita ta piemo, jer je ova tehnologija orezentovana i u Zagrebu i Beogradu i pisali smo o tome prije 2 mjeseca na istom topicu.

Baterije postoje, vozila postoje, punjači postoje, slike punjenja u Beogradu i Zagrebu postoje, slika novih pumpi koje se grade po Kini postoje.

I tvoj komentar je, to vjeruje tim laima?
    Vlado G, ti li si?

Living on the EDGE side

Last edited by Bugi; Today at 06:38.

Bugi Vugi tapi Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    3,689
    Thanks Thanks Received 
    6,872
    Thanked in
    4,119 Posts

Zasto se hvatas za 250 KW? To je koliko znam bio neki prosjek punjenja kod BMW-a iX3. I kod njega bi islo ful 400 KW da nema throttlinga, koje je softversko rjesenje (da se produzi vijek baterije i da ne dodje do thermal runaveja tj. samozapaljenja baterije), koje se moze disejblovati za nekakvo testiranje kurcenje. I? Je li to bezbjedno ili realna stvar?

Kazes baterija postoji, punjaci postoje. Dje postoje? Mass market ili samo na 2-3 mjesta kurcenja radi.

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,560
    Thanked in
    2,688 Posts

Tekst
    Prema podacima kompanije, bateriju mogu da napune sa 10 na 70 odsto za svega pet minuta, dok je za punjenje od 10 do 97 odsto potrebno oko devet minuta.

Living on the EDGE side

Odgovor da to ne moe

auta prima KW i koliko punjac puni nije realnost, zato sto pocetak punjenja ide sporo ako baterija nije na radnoj temp, onda ide punjenje u fulu nekoliko minuta i onda ide throttling i smanjuje se kapacitet punjenja na svega par desetina KW. Kada bi se punila konstantno na 250+ KWH, temperatura baterije bi skocila nenormalno i zapalila bi se tako da ove brojke su samo marketing.

Pitanje zato ja pričam o 250kw

Zasto se hvatas za 250 KW? To je koliko znam bio neki prosjek punjenja kod BMW-a iX3. I kod njega bi islo ful 400 KW da nema throttlinga, koje je softversko rjesenje (da se produzi vijek baterije i da ne dodje do thermal runaveja tj. samozapaljenja baterije), koje se moze disejblovati za nekakvo testiranje kurcenje. I? Je li to bezbjedno ili realna stvar?

.

Living on the EDGE side

Bugi Vugi tapi Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    3,689
    Thanks Thanks Received 
    6,872
    Thanked in
    4,119 Posts

Aaa, to, dobro, taj podatak od 250 KW...koliko vidim kad punjenje ide preko 240-250 KW temperatura baterije se penje brzo, i onda krece zestoki throttling i pad punjenja.

Rezime price, kad ti neko kaze da ima kapacitet punjenja 300-400-800 KW, to ti je samo privremeno, par minuta i onda potop.

Toyota je punjenje ogranicila na 150 KW, svi se sprdaju ali jebiga, to je neka normala da ne bi se auto samozapalio ili degradiralo bateriju koliko da kazes keks. Jer sto bi nekoga prevarili? Dalje, svi proizvodjaci osim Toyote ne prikazuju realni domet. Npr. kod BMW-a, upalis auto, pise ti lupam 300 km range, upalis klimu ili grijanje, i dalje stoji 300 km, krenes i onda smanjuje km na svakih 750-800 metara. Kod Toyote nije tako vec ti odmah obori 50-60 km.

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,560
    Thanked in
    2,688 Posts

Smao to BYD sistem podrava vrne vrijednosti do 1.500 kW na samom početku punjenja (kada su uslovi idealni), zbog fizičkog opterećenja i zatite ćelija baterije, stvarni prosjek tokom cjelokupnog ciklusa od 10% do 97% iznosi oko 600 do 700 kW konstantne snage to je 5x vie od maksilane snage koju je ograničila Toyota.

Recimo BYD puni prosečno 11Kw po minuti. Meni Opel maksimalno na AC moe 11Kw ali na SAT.

To to nemaju Toyota ili Opel ultra brza punjenja ne znači da su u pravu, već samo da zaostaju u tehnolokom smislu.

Living on the EDGE side

Last edited by Bugi; Today at 12:06.

Bugi Vugi tapi Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    3,689
    Thanks Thanks Received 
    6,872
    Thanked in
    4,119 Posts

Smao što BYD sistem podržava vršne vrijednosti do 1.500 kW na samom početku punjenja (kada su uslovi idealni), zbog fizičkog opterećenja i zaštite ćelija baterije, stvarni prosjek tokom cjelokupnog ciklusa od 10% do 97% iznosi oko 600 do 700 kW

O moj Bugane, sto ce nama ovo?

To što nemaju Toyota ili Opel ultra brza punjenja ne znači da su u pravu, već samo da zaostaju u tehnološkom smislu.

Jesu, u pravu su, jer time zele da da baterija traje duze, jer ne zele da im se auta zapale zbog brzog punjenja i da im se barterije degradiraju.
    Mislis li da Toyota nema znanja i iskustva sa tim, i da ne mogu napraviti bateriju i inverter i sve da puni 400-500-1000KW? Pa covjece, oni su imali EV prije 30 godina, tada su BYD-ovci sa ostalim kinezima jebavali divlje koze po stepama i tundrama.

Thanks Thanks Given 
    6,198
    Thanks Thanks Received 
    6,759
    Thanked in
    3,232 Posts

Да закажемо ми један спаринг? Могу рукавице од 18 или 20 унци.
    Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!

18. The Following User Says Thank You to avet For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    9,018
    Thanks Thanks Received 
    3,961
    Thanked in
    2,377 Posts

Ja ulažem na Bugana,na nevidjeno!
    ...

Thanks Thanks Given 
    8
    Thanks Thanks Received 
    214
    Thanked in
    126 Posts

Neka, pusti đecu da se igraju
    Problem je to su đeca u pravu

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Page 141 of 141 FirstFirst ... 4191131137138139140141

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)