Originally Posted by
Dutch
Kips ne radi vise, neka firma iz Zete je uzela njihove masine. Ima ih vise iz Pg koje rade usluzno rezanje. Doding i Enterex u Gornju goricu, Dekor Iva u Donju, Melamin na Tuski, Lamex u Spuž i jos makar 3-4 cijih se imena ne mogu sjetit sad. Iz Nk Elit, oni dovoze u Pg a ima jos firma nastala iz pokojnog Neckoma i jos jedna(takodje i Dekor Iva).
Sablone neke sitne mozete naci u Okov ili na temu. Oni od par eura su korisniji od onih skupih, barem meni, te skupe nabudzene spravice su nekako za one koji bas nemaju osjecaja.
Srafilica, jedna mala sto laganija busilica, keksarica po mogucnosti. Ja jos neku od 100eura koristim iz Okova, Ferm, radi posao. Nervira me vibracija, prasina, al ove ozbiljne su po 400-500, a Lamelo i po par hiljada. Ne vidim svrhu ako je par puta mjesecno koristim.
Svakako preporuka da se pocne sa jeftinim alatom, em nijesi u trosak ako odustanes, em lako je sa slabijeg na bolje preci. Naravno, rezni pribora i sl boljeg kvaliteta. Uzeo sam neke nozeve za ubodnu skoro, na Temu, ne zaostaju puno za Bosch isl. Plus su sa kontra okrenutim zubima, pa ne manje krzaju gornji dio ploce. Odje ih nijesam vidio u prodaji od ko zna kad.
Prve poslove sam odradio sa srafilicom od 20eura(jos radi) uzetoj na Sportsdirectu, posle od tih para hitachi od 110eura, mislim 4 godine i od tad do danas jedna ista Bosch. Ne mora dobar alat bit skup. Ova Bosch je 180eura kostala prije 5-6 godina i otplatila se davno. Moracu pocet nkvu trazit, samo bih neku kompaktniju a da moze na one klasik baterije. Ubodna Bosch, za beton Bosch, udarna(za tockove isl) Bosch, sve na iste baterije(3x 18v 2 ah, 1x 18v 4ah i jedna od 5h). Alat na kabl Metabo ger potezni, Bosch stoni cirkular, Ferm keksarica, Bosch zeleni mutlitul, Graphite blanja i slajferica, Bosch brusilica, AEG busilica(ona mala lagana), glodalica Maktec. Za alat koji se rijetko koristi, bilo sto je dobro.
Bookmarks