Ja sam najveći neprijatelj i hejter turizma.
Ne postoji veći neprijatelj za jedno društvo, mālo kakvo je naše, od ovoga što radimo - od turizma!
Da zavisimo od rente.
Mi ekser ne umijemo napravit nakon Radoja Dakića, kabal najprostiji nakon Oboda, gaća za dupe nakon Titeksa!
Mi smo bagra koja so iz mora ne zna izvuć. Ne umijemo vodu osušit!
Gledam svaku polusvjesnu avetinju koja, čoče, dođe u Bečiće, snima telefonom i kuka što nema nikoga!
Snima to i žali!
Svi koji to rade su stoka!
Da rekao sam! Stoka nesvjesna!
To je za posmatranje, jer poslije po ure ta bagra pokazuje račun iz birtije đe je pivo 5 eura!
Imam li ja iz Podgorice kakav benefit od toga? A ne da nemam koristi, nego imam gužve, nefunkcionalan saobraćaj, visoke cijene, nepristupačnost moru i svaki mogući pakao! I ne mogu da priđem plažama, obali, kafićima itd.
Šta imamo?
Oćerasmo sve mještana što ima uz more. Nemamo nastavnika u školi koji može da živi na moru. Kao da su robovi. Oćerasmo svakog ko nije prodao đedovinu, ko nije pomorac, ili ko ne renta sobe.
Da ga izbacimo bukom, divljanjem, gužvom, cijenama. Da ga obeshrabrimo da živi na moru.
Da ne može čovjek izać s đevojkom, ženom, familijom na piće koje je ispod 5 eura, da mu parking nije 10 eura, da ne smije na svoju pontu, da nema đe vezat barku da ne izgubi mandrać, da ne može dijete u vrtić da odveze ispod sat vožnje.
Imam da kad god dođem u neku oazu, da je zauzeta.
Imam da mi svaka splačina s parama diktira pravila!
Lično sam već u fazi da idem ili krajem maja ili u septembru.
Zašto?
Jer smo mi turistička zemlja!
Šta građanin npr Tivta koji se ne bavi turizmom ima od toga?
Nema ništa osim jada! Da nema platu od 2000 eura?
Da mu se turizam ne preliva na dohodak?
Ne naravno!
Imam li ja kao građanin Podgorice išta od toga osim smetnje?
Ne!
Pa nabijem ja turizam na k....c!
Po sto puta!!!!
Jer je to najveći kancer za društvo. Grčka ne bi došla do bankrota da nije te prevare, te obmane.
Danas na primorju postoji samo jedna svetinja - kvadratni metar. To je bukvalno svetinja! Mi smo toliko pod magijom lakog novca da tu nema ispravke!
Šuša i maruša je šljegla dolje da vozi strance, što autom što gliserom, što da izda nekretninu ili proda!
Jedno drugo špijaju, droga se valja, moral je na nuli!
Đeca su potpuno omađijana roditeljima. Škola je skoro pa suvišna!
Ono što bravine ne znaju je da je to sve kratkog roka!
Da samo malo pomjeranje, mala kriza može sve da ostavi bez novca!
Zna li prosječni građanin šta se dešava npr u Porto ovom ili onom? Odakle im radna snaga? Konobari, šankeri, čistačice, plažni radnici, menadžeri, prevodioci, recepcioneri itd itd?
Zna li iko o kakvom haosu se radi?
Ja znam.
Zna li iko kako funkcioniše "Vodovod i Kanalizacija" Budve? Znaju li broj neprijavljenih, a prikopčanih? To Njemačka ne bi riješila, ja vam garantujem kolko govana ide u more.
To sad da zaustavimo, tu bespravnu gradnju, ne bi infrastrukturu riješili za 50 godina. Tu se ne zna po primorju ko ima septičku jamu a ko je prikopčan.
Jadna Vlada ne zna da da samo dvije sezone bez gostiju mogu da nas sahrane. Jer niti što proizvodimo, niti što znamo!
Mi smo ustvari, to malo ljudi konta, plajgraund, eksperimentalni mali prostor. Na našem malom prostoru kompanije vide mnogo.
Srećom, neće se krepat od gladi, ali je jedno sigurno, nećemo ostati vlasnici ovog prostora. Bićemo geografski pojam - Crna Gora. Ostaćemo mi na mapi još dugo i dugo kao marketinški simbol.
Ovdje ko ima zemlju, jedino taj će moći da ostane i kaže da je svoj na svome.
Ja nisam vidovit, samo vidim da moja generacija ima dijete ili dva, malo ko troje đece. Od svih koje znam, a moje društvo ima školovanu đecu uglavnom, većina su vani.
Je li ko ostao u Krašiće? Je li ko ostao u Perast?
Ko zimuje u Ljutu? Kolko ih u Muo nije prodalo kuću?
Da ne nabrajam, sve dobro znam.
Što će ko u Plužine ako se ne bavi raftingom ili ne radi u radi HE? Da bude učitelj? 😂😂😂.
E pazi sad. Sad će autoput do Andrijevice.
Pogodite za šta je to šansa?! Možemo li?
Nije teško, ja ču vam reć - da se proda i to što se ima!
Neka svako pljune ako lažem!
Da umru i zadnji stari i da mladi uzmu pare.
Ajmo sad sljedeće.
Na moje pitanje - zašto DPS nije uložio u štale i kredite za stoku po sjeveru?
Našao sam odgovor.
Zato što bi baja uzeo kredit, napravio štalu i kupio 10 krava, a đecu poslao u PG ili primorje da ih makne. Da studiraju.
Dakle bačene pare.
To je 1/1
Ne lažem, znate to.
Niko na ovom svijetu nije mogao zaustaviti odliv ljudi sa sjevera.
Šta je odgovor?
E to je zajeb.
Odgovor je sljedeći
Doći će neko drugi
Doći će u narednih 10 godina jedan dio naših ljudi, doći će i stranih, a doći će postepeno i kompanije kad uđemo u EU i kupiti mnogo zemlje za malo para i dovesti radnike sa strane, bez ikakvih problema, da rade. Poljoprivredu, stočarstvo itd.
To je jedna od naknadnih šansi.
Prednost našeg položaja je energetski čvor. Samo neupućeni ne znaju vrijednost KAP-a i njegovog energetskog kapaciteta, kao i Željezare, u smislu izvoza struje.
Nisu se ni Daka ni Milo otimali o proizvodnju željeza, vjerujte mi na riječ. Ne budimo glupi. Ima tu nešto drugo. Trafostanice đeco, da uprostim.
Guglajte ako ne znate. Kucajte kabal do Italije, kucajte Vršna struja, kucajte plasiranje struje i probajte da povežete. Ta snaga koju imaju te dvije fabrike u energetskom smislu je opasna vrijednost.
Ne mogu to objašnjavati sad.
Uglavnom, ja vam garantujem, nemamo mi bolji vjetar, pa da Alabar dođe kod nas da pravi vjetrenjače, nego imamo nešto drugo.
Ima vjetra i na druga mjesta. I sunca isto za panele.
Mi imamo šansu da s energijom, ako je ne damo drugom (a to je vrjednije od zlata) biramo šta želimo.
E zato nam bitange podmeću srpstvo i crnogorstvo.
Da ne vidimo kad nam prodaju budućnost.
Imati data centar na teritoriji EU, a da je kod nas, je ogromno blago. Samo brav ne zna šta bi dobili. Jer nas je malo.
Mi ne znamo da smo privilegovani, jer smo glupi. A ni ta privilegija nije dovijeka.
Da editujem nešto.
Crnogorci nisu glupi, ni najmanje. Treba skontat naš mentalitet, a nije ga lako ni objasnit. Mi bi pričali o Englezima koji su Indijance ovo ono, a mi smo krali jedni drugima ovce, jedva nas je Petar izmirio 2-3 000 kuća.
Manje više.
Ja volim naš mentalitet, svjestan svih njegovih slabosti, ali dio sam njega i teško da bih iđe drugo mogao da živim. Svjestan da ovdje ima kvaliteta, to je genetika, da od inteligencije možemo da živimo, a da i od našeg fukarluka možemo da nestanemo. Da se satremo i to bez rata. Sve lagano.
Ali vjerujem u Crnogorce, svim srcem.
Što bi onda bilo ovih vrijednih prije nas? Da ih ne nabrajam! Nisu postojali kao ikebana! I to kakvi ljudi!
Hvala im na svemu!
A da splačina neće falit, to su i oni znali!
Bookmarks