Ako je svekrva neka drzeca pleme Zulu bi ti za nju dalo bar 3 krave, ali ako je bas volis mozda i 4![]()
Odli, nikako ne predvidjam u zivotu mogucnost da mi se moje dijete godinama ne javi! Ne znam u kakvom svijetu ti zivish ali u mom, djeca ne odu u bijeli svijet i onome koga vole se ne javljaju 15 godina i ako bi mi drugarica otishla u Ameriku pa mi se 15 godina ne bi javila ja ne bih zivjela u iluziji da me voli, tako da ta tvoja teorija bash i ne pije vodu!
Lako je tako odrzavati i zivjeti ljubav sa "voljenima" pa ih ne chujesh po 10 godina, ne znash shto je sa njima i jesu li uopshte zivi, onda me ne chudi da volish sav svijet
Ja pokushavam da kazem da je ljubav prema djetetu, prema roditelju, prema voljenom bicu, prema prijatelju, svaka drugachija na svoj nachin i da se nikako ne mogu uporedjivati ni u najludjim snovima, ali zalud mi je!
Lako je tako "jednako" i na daljinu, bez kontakata, voljeti sve ljude!
Ne treba sa voljenima ni bolovat, ni veselit se, ni sjekirat se za njih, ne treba izdrzati njihove kaprice, njihove ruzne i dobre strane i uprkos njima ih ipak voljeti u paketu sa svim manama, nego fino ne gledash ih i ne chujesh od 25 godine pa do smrti, ali ih volish istom ljubavlju kao onda kad ste bili zajedno!
Koliko ja shvatam, kod Odli nema toga shto oni koje voli (a to je vrlo shirok krug voljenih) mogu uraditi, a da im ona ne oprosti i ne pokusha da razumije njihovu reakciju, jer je pronikla u samu srz njihove lichnosti (kao shto sama reche, kad nekoga dobro u dushu upoznash ne mozesh da ga ne volish) pa makar to bili i vrlo diskutabilni karakteri.
Mislim Odli da ti samo zelish da dostignesh taj ideal ali nazalost necesh me ubijediti da si uspjela u tome!
(lijepo je shto se trudish)![]()
Uputi i mene da znam kako mi to buduca zena moze usmrtit majku?
Da budem spreman na te faze, pa da zeni noge polomim, kichmu izmasiram, bubrege odvalim, fizionomiju promijenim itd. Vazda mi te slatke ubice bile interesantne, nebitno s mushkim ili zenskim polnim organom. Tu vec nemam pardona.![]()
SaMo JeDnA DnEvNo
Ovo za svekrve i koliko vole svoje muzeve pa usput cijene i te koje su ih stvorili i vaspitali da budu to sto jesu - voljeni. Podsjeti me na 2 zene koje sam primio na stopu ka Petrovcu.
Prichale su o nekom djedu kojeg su po CG obichaju kao snahe morale pripaziti na kraju njegovog zivota, i onako uz smijeh svako malo, da bi mi slikovitije objasnile vic u svemu, opisashe kako su tog bolesnog djeda - oca njihovih muzeva kao snahe pazile u KBC Podgorica, i u smijeh o shlaufu hladne vode kako su ga golog skidale i "prale" u kupatilu bolnice.
Da bi zacijenjene opisale momenat na shrani gdje je i slaba starica zena pokojnika zahvalila njima dvijema na paznji i na tome kako su ga ispratile na onaj svijet i zaklela djecu da ako legne i ona, da je snahe ne prilaze pa u ma kakvim okolnostima bila.
Bilo je jako pouchno putovanje i preporuchio bih svima da ponekad te starije zene prime na stop, sto iz pomoci, sto i zbog interesantnih pricha na tim putovanjima sa kojima je lakshe shvatiti i takvu ljubav zene prema muzu i obrnuto.
Ljubav je zaista komplikovana zezancija, vjerovatno treba prichati i diskutovati, za sve ima reshenje.![]()
Last edited by gingis kan; 28-04-07 at 00:29.
SaMo JeDnA DnEvNo
Naravno da su pretpostavke jer josh nisam ozenjen, zato i rekoh da bih volio da znam ponesto, chisto zlu ne trebalo.![]()
SaMo JeDnA DnEvNo
Da. Zar nisi cula ono "volite svoje neprijatelje"? Nije to naivna, nerealna i besmislena recenica, nego upravo suprotno - mrznja izjeda onoga ko mrzi, a ako uspijes oprostiti, od toga ces licno ti imati najvise koristi. Ako jos povrh toga uspijes da zadrzis i osjecaj ljubavi (u ovom slucaju je to zaista tesko i vrlo rijetki imaju tu duhovnu snagu da to mogu...), bice ti jos lakse i bolje, jer je ljubav osjecanje koje covjeku najbolje cini...Originally Posted by contradiction
Zelis li da se osjecas dobro ili lose, zelis li da volis ili mrzis, stvar je izbora...
Pa hvala bogu da ne predvidjas mogucnost da si ne cujes djecu godinama, ali sigurno si cula za takve price.. Posto si rekla da saosjecas i sa nepoznatim ljudima, onda valjda mozes da im povjerujes kad kazu da vole svoje dijete koje im se godinama ne javlja..Originally Posted by zvoncica
(ne, ja hvala bogu nisam imala slicno iskustvo sa djecom, ali jesam sa dragim prijateljima od kojih sam se odselila jako daleko...mogu slobodno reci da ih i dalje volim kao i oni mene, ne cujemo se vise svaki dan, ali smo svakako spremni priskociti u pomoc jedni drugima kad zatreba i to smo vise puta i uradili... tako ti je sa svime..)
Originally Posted by zvoncica
Pa zvonce ne mislis valjda da ja volim samo one sa kojima nemam kontakta, zaboga?
Znam ja odlicno sto znaci voljeti konkretnog covjeka sa svim njegovim manama i vrlinama. Zar mislis da bih znala pricati o oprastanju da ne znam voljeti nesavrseni ljudski karakter lol?
p.s. Dajte ljudi podignite malo nivo rasprave, nemojte se samo zezati...
Conditioning is what makes us feel ignorant, and our apathy feeds our hate.
Ne, ja mislim obrnuto.
Mazohizam je u sebi nositi osjecaj prezira, to je glupost...Niko nije zasluzio da ja zbog njega imam lose misli u glavi i los osjecaj u dusi kad ga se sjetim; ako ti to uradi, da se lose osjecas pri pomisli na njega, onda te pobijedio. A ne zelis valjda da budes pobijedjena od 'kretena'..
"Voljeti neprijatelja" znaci pre svega sebi misliti i ciniti dobro...
Last edited by odli; 28-04-07 at 12:30.
ma bash ne postoji, cik me uvjeri u to sto pricas da kad ti padne na pamet ne osjetis ama bash nista.. ajde molim te...
osjecati ljubav nije mazohizam nego najljepse i najlakse stanje, osjecaj ljubavi ne rasipa nego daje energiju; osjecati negativnu emociju je mazohizam...![]()
voljeti da, ali nekog ko zaslužuje tu ljubav
a idiota koji te maltretira i koji ti je pokušao ubiti oca...(ako to nije mazohizam, ne znam onda šta je ?!) - ne hvala
treba prvo voljeti i poštovati sebe i svoje najbliže
te biblijske bajke kod mene ne piju vodu dok sam u ovu pamet
Ako mislis na onu bblijsku "ko tebe kamenom ti njega ljebom" je ispravna samo sacekaj sa strucem ljeba bar nedjelju dana![]()
Kriva ti je ova postavka skroz od pocetka. Ako ne gajim negativna osjecanja ne znaci da se necu braniti kad treba. Od nasilja se naravno treba braniti, ali najbolja odbrana je ona u kojoj se negativna osjecanja ne gaje (sto je jaako tesko), i samo takva odbrana zapravo moze cak smiriti nasilnika; sto na nasilje reagujes sa vise negativnih emocija, time ce tvoja odbrana biti klimavija, i duze ce zacarani krug trajati...
Nijesam imala prilike da se suprostavim nasilnicima niti da trpim njihov teror, tako da ne znam da li postoji nachin da se odbranish od njega ali svakako sam sigurna da ga ne bih voljela dok me bije, nego bih pozeljela da mu se "krvi napijem"!
EDIT- moram editivati da ti pojasnim da je ovo "krvi napiti" stilska figura , poshto se ti hvatash za ovakve rijechi i moglo bi mi se desiti da budem proglashena kanibalom.
Last edited by zvoncica; 29-04-07 at 00:24.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks