Results 1 to 9 of 9

Thread: Optogenetika ---

Thanks Thanks Given 
    485
    Thanks Thanks Received 
    1,309
    Thanked in
    836 Posts

Default Optogenetika ---

Blue me podstakla da otvorim temu zbog komentara na temi muskaraca svakako ce biti standalone upis, ali to ne umanjuje moju fascinaciju njome, iako ne podnosim dugo kucanje.

Karl Dajserot, jedan od pionira ove bioloske metode, nastale 2004-2005, koja radi ono sto su radile i elektricne sonde prilikom ispitivanja mozga. Problem sondi je sto propustanjem naelektrisanja aktiviraju ogromni dio neurona u regijama mozga. Dakle milione ili milijarde. Mozak se nalazi u mraku i neuroni i celije mozga ne reaguju na svjetlost. 70' godina proslog vijeka nisam zapamtio ko, rekao je da ce buduca saznanja biti vezana za prenos dnk iz jednih u drugabica. Ova metoda je nastala na taj nacin. Dakle, uzme se gen iz mikroba (alge, bakterije), cije celije reaguju na svjetlost. Tj. imaju proteine koji reaguju na svjetlost, opsini se zovu. Taj gen se sa ostalim dodacima ubrizgava u odredjene regije mozga (do sada mislim da su radili na misevima, ribama i majmunima??). Ubrizgava se preko modifikovane vrste virusa, koje ne mogu da ugroze celije ali mogu da zavrse posao i instaliraju dnk sekvence. Sad ti neuroni (oni dodaci uz gen odredjuju tacno ne koje neurone da se veze dnk materijal) pocinju da proizvode navedeni protein, koji omogucava da neuron reaguje na svjetlost! Dalje se otvara lobanja, provlaci opticko vlakno, bas tanko, fiksira, da moze danima da stoji i spremno je za pocetak. Pustanjem svjetlosti kroz vlakno aktiviraju se neuroni i uticu direktno na ponasanje ogledne zivotinje.

Sad ide dio gdje se prati, provjerava uticaj aktivacije grupe neurona tipa nekoliko stotina i biljeze promjene u ponasanju, pamcenje, interakcija, kretanje, odluke itd.

Vremenom su se razvila jos efikasnija rjesenja. Ova prethodna aktivira stotine ili hiljade neurona. Ove novije, poput holografska optogenetike... POJEDINACNE neurone. Ovo je za mene naucna fantastika. Prosto nemam rijeci.
    Dalje se rjesava problem da se vide ti isti neuroni, njihovi djelovi. Koji mogu biti od mikrona do cm ili desetina cm. To se rjesava drugom metodom sa nazivom Clarity metoda. Dobro poredjenje bi bilo kako u ciniji sa mlijekom u kojoj se jos nalazi ostalo voce postignemo to da mlijeko postane providno. Dakle u mozak se ugradjuju odredjene meterije koje ucine da masti iz mozga razgrade ali da glavni djelovi celija i tkiva ostanu vidljivi kao cvorovi i fiksirani kao mrezom.

Posto je sad mozak ispunjen odredjenom materijom koja ima svoju gustinu, koristi se uredjaj koji priprema laserski talas mijenjajuci mu fazu i amplitudu (ucili smo u osnovnoj i srednjoj kako se svjetlost reflektuje pod razlicitim uglom u razlicitim sredinama). Tako se dobija da vise tacaka svijetli. Ovim se dobija 3d 'hologram'. Nevjerovatno.

Citav ovaj put doveo je da moze da se detaljno istrazi mozak, obrasci ponasanja, gledanje neurona koji se aktiviraju. Izolovalo se bukvalno kojim redosledom treba da se aktiviraju neuroni da bi mis postao anksiozan. Zatim koji se aktiviraju neuroni kad vidi plavo svijetlo. Pa ugase plavo svijetlo a puste impuls kroz iste neurone i on opet reaguje kao da vidi to svjetlo iako ga nema. Za mene je otvorena pandorina kutija. Otvorila su se pitanja, da li mozak uopste mora da bude u lobanji. Sto ako 'neuroni' mogu biti stotinama metara daleko? Naravno otvara se mogucnost za vrhunske stvari poput efikasnog lijecenja bolesti. Nego ovo je sve i dalje potencijalno, jer je metoda invazivna. Makar sto se tice ljudi.

Neuroni takodje dijele putanje za razlicite reakcije. Preko jednog neurona moze ici vise puteva za razlicite funkcije. Kod svih nas onaj najstariji dio mozga (evolutivno najstariji) je prakticno isti i to dovodi do mog odgovora za Blue, ovo ukazuje (nikad se ne moze sa sigurnoscu utvrditi) da one najosnovnije emocije osjecamo na isti nacin. Znaci, korijeni mozga prestavljaju ujedno i korijene u proslost. Objasnjavaju kako je nas predak reagovao i osjecao.

Ako je nekome ovo interesantno preporucujem knjigu: Projekcije: priča o ljudskim emocijama. Karl je divan, divna prica, objasnjava metodu plus navodi 6,7 psihijatrijskih slucajeva (granicni poremecaj licnosti, depresija, bulimija...) iz prakse kroz objasnjavanje stanja pacijenata kroz ono sto su mu pricali, ubacujuci malo maste jer je lik i kreativno pisanje upraznjavao. Ove slucajeve sve dovodi u vezu sa optogenetikom i otkriva njen smisao. Linkove iz knjige kojih ima dosta ne mogu postaviti jer sam knjigu poklonio. Youtube, naravno.

2. The Following 2 Users Say Thank You to nicky For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

Uh uh uh Blue te navela na temi muškaraca da pišeš o opitima na miševima?

Šalim se kad stignem pročitat ću treba za ovo koncentracije.

Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

Da se razumijemo vrlo brzo sam pročitala iako misliš da je naširoko no prije nego što stavim neko viđenje a tiče se onoga što bih bacila kartu na moje gledište.

Jedno pitanje.

Ako koji dio našeg dijaloga te naveo na inspiraciju na ovo istraživanje radi lakšeg fokusa?

Thanks Thanks Given 
    485
    Thanks Thanks Received 
    1,309
    Thanked in
    836 Posts

Nije mi namjera bila da budem ozbiljan ali me ovo oko standardizacije i sarafa , znamo li sto je sreca i citava ona prepiska oko toga navela da malo priblizimo taj osjecaj ili emociju iz ovoga aspekta. Dakle, uzivajmo sto god bilo ;D

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

Okey upravo ovim svrstavaš u ono što sam i rekla standardizaciji a takva ti je nauka. Gleda da sve stavi u standard bojim se.Otud ovo upiranje u definicije nečega što je po mojoj mjeri suviše finija energija.
    Još par pitanja u tom smislu jer smo govorili o sreći i to na temi muškarac u smislu muško-ženskih odnosa.Kakve veze ima sreća u odnosu na drugu osobu, međuljudske odnose, jel sreća kao pojam povezana sa nekim ili nečim ko je izvor iste?Da li je to izvorište koje je promjenjivo, nestalno,dovoljno?Akhm znači ako dođemo do banalizacije a ovo jest banalizacija jer se tiče proste biologije došli smo..do rješenja zagonetke..ljudskog bića?

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

Quote Originally Posted by nicky View Post
    Dakle, uzivajmo sto god bilo ;D
    U tom smislu ništa manje ili ništa više od krigle piva ili dobrog bifteka za mene simpl EZ det.

Thanks Thanks Given 
    485
    Thanks Thanks Received 
    1,309
    Thanked in
    836 Posts

Na istoj smo strani. Ne dam da se oskrnavljuje emocija. Ne dam ni da se svede na nesto banalno. Ovo je samo aspekt, koji moze pomoci u shvatanju. Sam zacetnik ovoga je jedno divno bice koje je takodje na istoj strani. Otvoricemo bojim se pisaniju a nista necemo reci. Da ne ostanes bez odgovora, ima veze u odnosu na drugu osobi samo ako je gledamo kao dio sebe (ljubi bliznjeg kao sebe sama). Izvoriste je dom za koji mislim da je Ljubav-Bog.
    Srecu koristimo kao termin i zadnevne povrsne osjecaje, i za duboke postojane i za slucajnosti i sto sve ne.
    Upravo ta krigla piva i biftek, prije 20 000 godina, meso i voda su bili dovoljni za srecu

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

Drago mi je da te moj koment inspirisao i da si otvorio temu, iskreno.U suštini sve i jes banalizovano tako je lakše, homo sapiensu današnjice.Da sve banalizuje i svede na šarafe, standardizuje da bi se lakše snašao u moru đe još i teški zavisnik potrošačkog društva pa je pojam sreće dostigao ne samo banalni no ponižavajući kontekst.Ljubav, prijateljstvo, tuga, i šta god.Da li ljubav uslovaljava?Ne.Da li ljubav garantuje isključivo izvor zadovoljstva?Ne.Šta je ljubav?Da li su svi ti pojmovi i dozvoljeni nečemu što se zove nauka?Za moj pojam ne.Da li bilo koja anksioznost i slično može da se nasilno ođe podvlačim nasilno a mogu staviti i izraz invaziono liječi nekom promjenom hemije mozga gledajući samo posljedice odnosno narušavanje balansa neurotransmitera?Apsolutno ne to je trenutno rješenje.Invazivno.

Da li želim čovjeka da razumijem preko naučnih istraživanja, na finijim nivoima?Apsolutno ne.Nauka su štake da bi se razumjele neke osnove ali daleko je nauka iza onoga što je recimo jedan micelijum a kamoli ljudsko biće.Nauka recimo micelijum ne osjeća niti može ona ga samo izučava što fizički može detektovati svojim štakama t.j. pomagalima.

EDIT:

Da dodam da nauka današnjice kapitalističkog društva nije nimalo ni dobronamjerna.Bez etike, prije svega.
    Last edited by Bluemoon; Yesterday at 19:21.

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

Quote Originally Posted by nicky View Post
    Upravo ta krigla piva i biftek, prije 20 000 godina, meso i voda su bili dovoljni za srecu
    Pa i sex u istom rangu.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)

Bookmarks

Bookmarks