U dijelu rješenja koje se odnosi na troškove izgradnje prvog stambenog bloka navedeno je da će izgradnja nadzemnih (stambenih) etaža svih zgrada koštati 83,85 miliona eura, podzemnih etaža (garaža) 28,77 miliona kao i uređenja parcele na kojoj se zgrade nalaze koštati 5,41 milion eura. Odnosno da će troškovi izgradnje ovog stambenog bloka, bez troškova komunalne infrastrukture koštati 118 miliona eura. Većina zgrada ima dvije podzemne etaže, što znači i duboke iskope u kamenitom brdu.
U ovom dijelu je navedeno da će sve zgrade (njihov nadzemni dio) imati bruto razvijenu građevinsku površinu od 69.875 kvadrata, i da će cijena biti 1.200 eura po kvadratu bruto površine. Dodatno bi kvadrat garaže koštao 600 eura, a trošak uređenja parcele 100 eura po njenom kvadratu. Ovdje u računici nije naveden trošak po kvadratu neto površine stana, iako je to najvažniji podatak jer od njega zavisi buduća prodajna cijena stana.
U drugom djelu tabele navedeno je da će ovaj blok imati 557 stanova, 296 po 60 kvadrata neto površine i 261 po 100 kvadrata neto površine, odnosno da je ukupna neto površina stambenog dijela 43.860 kvadrata. Kada se trošak izgradnje zgrada od 118,03 miliona eura podijeli sa neto površinom stambenog prostora, dobije se rezultat da izgradnja kvadrata stana košta 2.691 euro, bez troškova za potrebnu infrastrukturu puteve, vodovod, kanalizacij, elektro i telekomunikacione mreže,... Na Veljem brdu trenutno nema nikakve infrastrukture.
Evo objasnjeno kako se doslo do cifre.
A zato je muka za VB ... ko ce posao da uzme))
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Garaze, zeleni krovovi itd. Nema toga kod ovih zgrada obicnih.
Kod socijalnih stanova ne mozes imati 40% razliku. Ali kad Slaven radi, onda moze.
Nego, na koliko glasova racunaju sa ovim projektom, i oce li svi da tuze drzavu kad se projekat obustavi, kao onomad es2 kalkulator kad je nestao preko noci.
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
Hahahahahahahaha bice da se izlazi na ulice kao majke
Eh, kako iskvari tazbina onu finu, poštenu, masnu četnikoidnu svinju...
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Paljena zica kg 2.1eura
Ekseri 1.75 kg
Cement 40kg 6.8e
Krec 25kg 5.5
Camova gradja kubik 300e
Rebrovano zeljezo f12 kg 0.87e
Camove grede 10x10x4m 330e kubik
Camove letve 8x5 1m-1.8eura
Uzengije f6 kg 0.90e
F6 zeljezo 0.90 kg
Giter blok 0.90 centi
6500eura
To i ne djeluje toliko skupo. Samo dok je krštenih majstora za to sve.
Sad sam trazio na vajber poruke, 170eura kubik gradje,letva 5x4 0.4 metar
Blok je bio 35-40c
Zeljezo je bilo nesto slicno, ako ne grijesim.
Cimenat oko 3eura dzak
Ne mogu otvoriti sliku u punom formatu da vidim i ostale cijene...
Nekad se sve proizvodilo u Ukrajini pa su proizvodnju preselili u Iran...)))
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
Kakvo je stanje sa dugorocnim izdavanjem jednosobnih stanova u novogradnji u kolasinu?
Ne vidim na estitor neku ponudu.
Ne znam bi li u ljepsu novu zgradu moglo ici 400-500e mjesecno 35m2?
Ja msm da ni u Podgoricu ne može više tolko da se izda stan a ne u Kolašin...
To samo može neko ko apsolutno pojma nema ili ga muka ćera da plaća toliko za toliki stan. Veći jednosobni ili manji dvosobni se toliko kreću sad.
Na oglase ih nema ispod 450-550e.
Racunam da za novogradnju, lijepo sredjen stan, ispod 400e ne treba ga davat na 12 mjeseci.
Vidjecemo.
Iskreno pojma nemam za Kolasin a ovo za PG samo zato jer mi par poznanika radi u PG i prinudjeni su da uzimaju stan u centru (firma refundira 50% tho) i svi redom uzimaju manje stanove i cijena je tuda oko 400€.
Za Novi... Sretno ispod 500€ za ~40 m2 stanove koji su na iole ok lokacijama (Igalo centar / Topla I / Topla II / Centar itd). Dvosobni na dobrim lokacijama su i dalje 750-800+ i to u starogradnji.![]()
https://estitor.com/me/nekretnine/na...rica/id-549309
https://estitor.com/me/nekretnine/na...rica/id-549303
https://estitor.com/me/nekretnine/na...rica/id-549289
Au sta dime ovi 'momci'Ne zna se ko je vise inventivan, ovaj Green LVL oglas sto prodaje stan za skoro 2K EUR vise nego sto je bio od investitora ili ovi sto prodaju ove tropine po 'Blokovima' u koje coek treba da ulozi 60-70K za renoviranje, za 200K ahahahahhahaaah
Jos jaca inventivnost kad ubace kvadraturu ostave, balkona i sl. u korisnu kvadraturu po istoj cijeni kao ostatak stana. Ko zna, mozda moze na balkon da se spava, zimi pogotovo
Koji nivo alavosti, pohlepe, ludilo, kao da ne postoji sjutra.
Nista im ne prolazi, totalni zastoj, samo je pitanje vremena kad ce trziste nekretnina da krahira glavacke. Pokusavaju da odrzavaju ove napumpane cijene vjestacki, ali dzabe.
Last edited by techlinkit; 23-04-26 at 20:04.
Zbilja, koliko bi trebalo da se stan od nekih 45 kvadrata potpuno renovira? Ali bukvalno sve, cijevi, instalacija, kupatil, drvenarija, parket...
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
A koliko da naplate površinu balkona, ostave...? Pa u novogradnji je kvadrat u € isti za sve đe mo'š nogom zgazit. Istina, nemaju ostave,špajze,balkoni za stočić i dvije hoklice...
Ja sam prodao starogradnju i nisam vjerovao kad mi je agent rekao da osim balkona, ostave, špajza u kvadraturu ubrojim i ugradne plakare. Jbg, to je nekad bio standard da stan ima, danas toga više nema.
Tri ugradna olakara su bila oko 3m², špajz i šupa oko 3m², balkon 8m²...
Isto je lijepo kad biciklo, alat, moš stavit u ostavu ispred ulaznih vrata a ne da ga kačiš na zid u spavaću sobu...osim ako nisi bike fanatik
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Last edited by joni; 23-04-26 at 20:48.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks