Page 7 of 8 FirstFirst ... 345678 LastLast
Results 151 to 175 of 184

Thread: Poreska Uprava

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

GPPFL prijava (dodatak H) je proradila i preko IRMS portala, medjutim, ako poreski obveznik ima jos neki vid dobiti ostvaren u inostranstvu portal zabaguje jer zahtijeva da se unese i dobit ostvarena u inostranstvu "od licnih primanja".

Prosto nevjerovatno da su ovu abominaciju od novog sistema pustili u javnost. Da je srece i pameti neko bi debelo odgovarao za ovo i placao penale, al' zivimo gdje zivimo...

2. The Following 2 Users Say Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    66
    Thanks Thanks Received 
    47
    Thanked in
    24 Posts

Quote Originally Posted by beatnological View Post
    GPPFL prijava (dodatak H) je proradila i preko IRMS portala, medjutim, ako poreski obveznik ima jos neki vid dobiti ostvaren u inostranstvu portal zabaguje jer zahtijeva da se unese i dobit ostvarena u inostranstvu "od licnih primanja".

Prosto nevjerovatno da su ovu abominaciju od novog sistema pustili u javnost. Da je srece i pameti neko bi debelo odgovarao za ovo i placao penale, al' zivimo gdje zivimo...
    Ako neko ima pristup IRMS portalu i GPPFL prijavi na portalu, možete li provjeriti ima li neki dodatak, odnosno mjesto u tabeli, u kome se upisuje prijava poreza za rad kod drugog poslodavca? U svim do sada dostupnim (papirnim) GPPFL obrascima te opcije nema.

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Quote Originally Posted by dobrocanin View Post
    Ako neko ima pristup IRMS portalu i GPPFL prijavi na portalu, možete li provjeriti ima li neki dodatak, odnosno mjesto u tabeli, u kome se upisuje prijava poreza za rad kod drugog poslodavca? U svim do sada dostupnim (papirnim) GPPFL obrascima te opcije nema.
    Ima dodata - licna primanja kod dva ili vise poslodavaca.

Trazi im novi GPPFL (ako u njemu vec treba da postoji to sto navodis) putem [email protected] .
    Last edited by beatnological; 13-04-26 at 08:51.

5. The Following User Says Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,660
    Thanks Thanks Received 
    579
    Thanked in
    433 Posts

Default Poreska Uprava

Znaci ne mora da se predaje za taj namet, ako je plata samo od jednog poslodavca? Iako je iznad 700 eur?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Quote Originally Posted by Sale View Post
    Znaci ne mora da se predaje ova ako je plata samo od jednog poslodavca? Iako je iznad 700 eur?

Ako je primanje samo kod jednog poslodavca sve to poslodavac zavrsava. Ako su primanja kod dva ili vise a primanja prelaze 700€ zakonski gledano se placa 15%.

Svakako najbolje provjeriti sa nekim ko je 100% u ovoj tematici. Iscitah sve ove zakone 10239123 puta u zadnjih 6 mjeseci ali sa fokusom samo na ono sto mene hvata (zarada u inostranstvu + zarada preko interneta).

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

+ Dosta poznanika imam koji imaju po dva ili vise primanja. Nikome ni ne pada na pamet da ovo regulisu.

Zivo me interesuje dal' ce poreska stvarno poceti da radi svoj posao ove godine ili ce sve biti kao po obicaju, okaci macku o rep i na*uzi samo one koji redovno izmiruju poreze.

Thanks Thanks Given 
    1,660
    Thanks Thanks Received 
    579
    Thanked in
    433 Posts

A joj, nemo’ da sada moram i to da citam. Hvala svakako

Thanks Thanks Given 
    66
    Thanks Thanks Received 
    47
    Thanked in
    24 Posts

Ima dodata - licna primanja kod dva ili vise poslodavaca.

Trazi im novi GPPFL (ako u njemu vec treba da postoji to sto navodis) putem [email protected] .
    Hvala. Znam da ima dodatak (u smislu dostavi dodatnu dokumentaciju o svim poslodavcima, IOPD obrasce), nego u papirnoj verziji GPPFL obrasca, čija je svrha da sam obračunaš i upišeš u obrazac sve poreze koje treba da platiš, nigdje ne postoji mjesto gdje ću da upišem: ovoliko su poreza uplatili poslodavci, ovoliko poreza je trebalo da uplate, razlika je tolika i tolika, i toliko prijavljujem poreza da ću da platim. Mislio sam da su to inovirali na IRMS portalu. Ali dobro, snaći ću se. Hvala još jednom.

Thanks Thanks Given 
    1,989
    Thanks Thanks Received 
    1,327
    Thanked in
    799 Posts

+ Dosta poznanika imam koji imaju po dva ili vise primanja. Nikome ni ne pada na pamet da ovo regulisu.

Zivo me interesuje dal' ce poreska stvarno poceti da radi svoj posao ove godine ili ce sve biti kao po obicaju, okaci macku o rep i na*uzi samo one koji redovno izmiruju poreze.
    Hoce jer su u nekim drugim opstinama poceli da zovu i naplacuju... A poreska u pg se raspada radnika nema i to sto se vodi je na bolovanje znam za kancelariju gdje od 6 ljudi sad nema nikog

Satelitski resiveri/oprema

Thanks Thanks Given 
    1,660
    Thanks Thanks Received 
    579
    Thanked in
    433 Posts

Default Poreska Uprava

Poreska u Srbije sve popuni na osnovu dostupnih podataka i samo dopunis, potpises i platis odmah po QR

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Quote Originally Posted by dobrocanin View Post
    Hvala. Znam da ima dodatak (u smislu dostavi dodatnu dokumentaciju o svim poslodavcima, IOPD obrasce), nego u papirnoj verziji GPPFL obrasca, čija je svrha da sam obračunaš i upišeš u obrazac sve poreze koje treba da platiš, nigdje ne postoji mjesto gdje ću da upišem: ovoliko su poreza uplatili poslodavci, ovoliko poreza je trebalo da uplate, razlika je tolika i tolika, i toliko prijavljujem poreza da ću da platim. Mislio sam da su to inovirali na IRMS portalu. Ali dobro, snaći ću se. Hvala još jednom.
    Ma jasno. Zato i napisah, cimaj ih na email za novi obrazac.

Na IRMS portalu jos uvijek pola stvari ne radi, evo jos jedan primjer, zarada iz inostranstva (kapital) se ne moze adekvatno unijeti za zemlje sa kojima CG ima ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja...

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Sto se tice ovoga > https://www.gov.me/clanak/rok-za-predaju-gppfl-prijava .

Tek danas primjetih fenomenalni dio ispod... Ni ne bih primjetio da mi ne rekose iz poreske da je to "na djelu".

Imajući u vidu aktivnosti na obezbjeđivanju stabilnog i nesmetanog funkcionisanja elektronskih servisa za podnošenje poreskih prijava i ostalih dokumenata putem portala IRMS, obavještavamo da će se uredno podnijetim smatrati GPPFL prijave za 2025. godinu predate zaključno sa 30. majem 2026. godine.

Rok za uplatu poreskih obaveza ostaje nepromijenjen, te su poreski obveznici dužni izmiriti obavezu po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica do 30. aprila 2026. godine.
    Znaci... Poreze moramo platiti do 30. aprila ali prijavu je ok dostaviti do kraja maja. A kako da vam neko plati poreze ako nije sve sracunao u prijavi idioti idiotski...

Srecom sredih sve jutros da sam miran i iskreno mi nije dobro, tih 15% drzavi cu nekako i da prezalim kao savjesan gradjanin (bez stalnog boravka, hello!) ali 13% nameta OPSTINI na taj porez mi nikada nece biti shvatljivo. Po kojoj *ebenoj osnovi opstina ima pravo na prirez mi jednostavno ne ide u glavu, koji je to debilizam da opstina nekome baci namet prireza... Uhhh, kao ris sam trenutno.
    Last edited by beatnological; 21-04-26 at 16:20.

15. The Following User Says Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,900
    Thanks Thanks Received 
    8,771
    Thanked in
    4,228 Posts

Ne znam sto komplikujes kad je svuda objavljeno i kad produzetak roka predaje nikad nije odlagao placanje.
    nothing comes from violence and nothing ever could

17. The Following User Says Thank You to goozica For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,177
    Thanks Thanks Received 
    2,801
    Thanked in
    1,481 Posts

Unazad godinama to izmirim već u martu. Najjače od svega je što, kako su dozvole na 2 ili 3 godine, kad dođoh prošle na produženje jedne pa upitah za dokaz o izmirenim obavezama da li je sve uredno s moje strane, zbog dozvole, kraljevi mi ladno vele - a nismo obračunali još 2023-ću...mi da se dovedemo u red.. mi u eu... e to će biti za gledanje.

19. The Following User Says Thank You to tigrovo_oko For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Quote Originally Posted by goozica View Post
    Ne znam sto komplikujes kad je svuda objavljeno i kad produzetak roka predaje nikad nije odlagao placanje.
    Vidjeh da je objavljeno ali nisam odmah "provali" za tu nebulozu. To sto je "uvijek bilo tako" ne mijenja cinjenicu da je u pitanju teski idiotizam da veceg ne moze biti... Al' evo da se udostojim da ti odgovorim zasto "komplikujem".

Mozda zato jer oficijalno jos uvijek NIGDJE nema dodatka H? Mozda samo zato?

Ok, ja sam se snasao, popunio, izracunao al' veliki broj ljudi nece te i oni koji bi mozda platili te novokompovane dadzbine radi tome slicnih gluposti nece te ih shvatam u potpunosti.
    1.) Nema novog dodatka nigdje. Nekome ga posalju ako zatrazis mailom, nekome ne.
    2.) Do jucer nisu u lokalnim poreskim upravama imali dodatak H. Dobili su ga jer je neko u ovoj drzavi bio itekako uporan da se isti napravi (CITAJ: JA).
    3.) Dodatak H i dalje ne postoji na sajtu vlade (osim ako ga nisu dodali prije 2-3 sata).
    4.) IRMS portal je izbagovan do tih granica da im se svako par dana nesto novo zezne, tako da recimo za dodatak F nije bilo moguce ubaciti dobit od kapitala bez ubacivanja dobiti od licnih primanja ostvarenih u inostranstvu (a jedno ne iskljucuje drugo i obrnuto)... Onda su u medjuvremenu uspjeli da zeznu i dio koji obracunava porez na zaradu ostvarenu u inostranstvu pa je trenutno situacija da se porez za to uopste ne izracuna (i jucer i danas je tako :P).

Quote Originally Posted by tigrovo_oko View Post
    Unazad godinama to izmirim već u martu. Najjače od svega je što, kako su dozvole na 2 ili 3 godine, kad dođoh prošle na produženje jedne pa upitah za dokaz o izmirenim obavezama da li je sve uredno s moje strane, zbog dozvole, kraljevi mi ladno vele - a nismo obračunali još 2023-ću...mi da se dovedemo u red.. mi u eu... e to će biti za gledanje.
    Ja sam htio da izmirim sve jos u januaru, cisto da sam miran i da ne razmisljam, ali radi razloga navedenih iznad imamo situaciju koju imamo, da i ljudi koji zele da su cisti i mirni nemaju mogucnost da to reguliso u adekvatnom roku.

Ne zeza mi se sa poreskom eventualno nekada u buducnosti iako znam da nece niti 1% freelancera platiti porez a vjerovatno niti odgovarati radi toga.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ako neko je upucen - moze li da pojasni proceduru vezanu za uskladjivanje podataka za firmu kod koje je osnivac stranac.
    Poslao sam zahtjev na mejl za upis stranog lica u IRMS evidenciju i interesuje me da li onda nakon sto osnivac elektronski potpise statut i ostala dokumenta, odgovorno lice iz knjigovodstvene agencije ovlascene za tu firmu preko svog tokena moze zavrsiti proceduru uskladjivanja ? I da li je potrebno i na kom mjestu priloziti neko ovlascenje ?

Kod firmi dje je osnivac CG drzavljanin sve ide lagano, ali ovo za strance je malo konfuzno.

Thanks Thanks Given 
    4,900
    Thanks Thanks Received 
    8,771
    Thanked in
    4,228 Posts

Ne znam je li se sta promijenilo, ali jos ne prihvata el potpis stranca. Tj. Ne prepoznaje.
    nothing comes from violence and nothing ever could

Thanks Thanks Given 
    1,660
    Thanks Thanks Received 
    579
    Thanked in
    433 Posts

Kada vec ima knjgovodju neka naprave ovlascenje. Ima neki obrazac za to

Thanks Thanks Given 
    669
    Thanks Thanks Received 
    672
    Thanked in
    445 Posts

Quote Originally Posted by Nole-NK View Post
    Ako neko je upucen - moze li da pojasni proceduru vezanu za uskladjivanje podataka za firmu kod koje je osnivac stranac.
    Poslao sam zahtjev na mejl za upis stranog lica u IRMS evidenciju i interesuje me da li onda nakon sto osnivac elektronski potpise statut i ostala dokumenta, odgovorno lice iz knjigovodstvene agencije ovlascene za tu firmu preko svog tokena moze zavrsiti proceduru uskladjivanja ? I da li je potrebno i na kom mjestu priloziti neko ovlascenje ?

Kod firmi dje je osnivac CG drzavljanin sve ide lagano, ali ovo za strance je malo konfuzno.
    Stranac daje specijalno punomoćje kod notara da može npr državljanin cg sa ličnom kartom umjesto njega elektronski da potpisuje dokumenta.Notar elektronski potpisuje punomoćje i šalje na mail
    I to je to
    "Što bi, ne bi" - Felix Brych, 05.03.2019.

25. The Following User Says Thank You to Markys For This Useful Post:

MLS

<3 JEDNA JE DOMOVINA, JEDNA JE CRNA GORA <3
    Thanks Thanks Given 
    2,032
    Thanks Thanks Received 
    875
    Thanked in
    458 Posts

Imate li problema sa logovanjem na SEP portal ? Meni od jutros izbacuje ovu poruku:

Koristim EdGe, sertifikat se louduje regularno i validan je.

Juce je sve radilo kako treba.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk
    So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint

Thanks Thanks Given 
    2,032
    Thanks Thanks Received 
    875
    Thanked in
    458 Posts

Quote Originally Posted by Shadow'91 View Post
    Imate li problema sa logovanjem na SEP portal ? Meni od jutros izbacuje ovu poruku:

Koristim EdGe, sertifikat se louduje regularno i validan je.

Juce je sve radilo kako treba.

Evo u 3ci dan ulazim da ne mogu da pristupim.

Zovem cijelo jutro i ovaj Restart i Poresku u CG, niko se ne javlja.

Bice onda da je puklo nesto kod njih, pa se ne javljaju na tel...

So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    39
    Thanked in
    35 Posts

Ne radi ni meni...

Thanks Thanks Given 
    2,032
    Thanks Thanks Received 
    875
    Thanked in
    458 Posts

Info iz prve ruke, od subote je problem, do poreske je, radi se na rjesavanju problema, navodno ce danas bit sredjeno, ali posto je ovo CG ko zna

Thanks Thanks Given 
    487
    Thanks Thanks Received 
    1,987
    Thanked in
    1,121 Posts

E kako nam dobro ide ova digitalna transformacija, ja sam mislio da je taj sistem perfektan od onih silnih prezentacija i konferencija :lol;

Thanks Thanks Given 
    2,032
    Thanks Thanks Received 
    875
    Thanked in
    458 Posts

Quote Originally Posted by JigSaw View Post
    E kako nam dobro ide ova digitalna transformacija, ja sam mislio da je taj sistem perfektan od onih silnih prezentacija i konferencija ;
    Ja ne znam sta bi se desavalo da imamo par miliona stanovnika i 2-3 puta vise firmi..
    Ko pravi ove programe, kakvi su ovo serveri pa jbt zivot...

Inace ne znam je li ko primjetio, ali kad ae odabere opcija da stranac placa, pa idete na drzavu, ima par naziva drzava na hrvatskom jeziku neki dan trazim ja Holandiju, nema je nidje, uzo rucno da listam, Nizozemska ima i Svicarska

32. The Following User Says Thank You to Shadow'91 For This Useful Post:

Page 7 of 8 FirstFirst ... 345678 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)